Island
Experternas tips

Surfspots och naturupplevelser på

Island

Naturupplevelser på Island

Efter att Mick Fanning surfade under norrskenet i Lofoten har även Island poppat upp som en exotisk surfdestination. Men Island har också mycket annat att erbjuda, vilket gör det till ett perfekt resmål för hela familjen.

Text & foto: Petter Sevenius

Islands surfspots

Utanför Reykjavik

Följ väg 41 ut från Reykjavik så kommer flera spots rada upp sig efter vägen runt Reykjanes. Sandvík är nog lämpligast för dem som inte är så erfarna, här är det ett beachbreak över sand medan de flesta andra bryt på Island är pointreaks eller lavarev.

Den som vill testa vågorna i Vik bör även klämma in ett stopp vid Skogafoss, Reynisfjara och Black Sand Beach – en hisnande vacker väg längs sydkusten.

Den gyllene cirkeln

Förutom surfing finns det massor att se och göra på Island. Den gyllene cirkeln är nog den mest klassiska utflykten, en dagstur på ca 30 mil, inte långt ifrån Reykjavik.

Þingvellir

Þingvellir, eller Tingvalla, är en nationalpark som finns med på Unescos världsarvslista.
Området består av den stora ravinen och en mängd mindre förkastningar på en bredd av närmare 400 meter. Detta är en del av kontinentalsprickan som sträcker sig genom hela Atlanten, och i Tingvalla utvidgar den sig med ca 2,5 centimeter per år. Har du våtdräkten med dig kan du passa på att snorkla i kontinentalsprickan. Vattnet är 2–4 grader och kristallklart med en sikt på 70–80 meter. Det finns även arrangerade turer för den som vill testa att snorkla eller dyka här.

Aktiva gejsrar

Vidare från Tingvalla kommer vi till Geysir som normalt är vilande och bara blir aktiv i samband med vulkanutbrott. Strokkur, som ligger precis bredvid, är däremot väldigt aktiv och slänger upp sitt kokande vatten ca 20 meter var 3–5 minut.

Europas största vattenfall

Sista stoppet i Gyllene triangeln är Gullfoss. Gullfoss är Europas största vattenfall när det kommer till volym. På sommaren rinner det i snitt ca 1400 kubikmeter vatten i sekunden och fallhöjden är 32 meter i två sektioner. Det högst uppmätta flödet är drygt 2000 kubikmeter vatten i sekunden, vilket betyder att en olympisk pool skulle fyllas på en sekund! Otroligt mäktigt och man känner sig ganka liten i dess närhet!

Islands varma källor

Ett absolut måste på Island är att bada i någon av de varma källorna som finns på ön.

Blå lagunen

Blå lagunen är nog den mest kända och lättillgängliga. Det ljusblå, mjölkaktiga vattnet har en temperatur på 38–39°C och har utsetts till ett av ”världens 25 bästa underverk” av National Geographic. Antalet besökare i lagunen är begränsat, så även om biljetterna säljer slut blir det aldrig fullpackat med folk – boka därför i god tid. Föredrar du naturliga bad kan du göra ett besök till Reykjadalur, Ångdalen, och bada i den varma floden som rinner genom dalen.

Islands djurliv på nära håll

Islandshästar och valskådning

Att rida islandshäst fungerar även för oss som aldrig tidigare suttit på en hästrygg, och valskådning i Husavik är en annan populär utflykt.

Petter Sevenius

Med en bräda under armen och väskan på ryggen reser Petter dit näsan pekar och tar äventyren som de kommer. Men visst har planering också sina fördelar, speciellt när det bär av på familjesemester.