Se hotell (32)

Resor till Funchal

Välkommen till Funchal – en stad i förändring, där Ving har hotell för alla smaker; centralt i Funchal eller utanför stadskärnan, lyxigt eller enkelt? Du väljer vad som passar för din resa.

Funchal är en modern och kosmopolitisk stad, känd för sina många bra hotell och restauranger, och sitt härliga klimat. Staden är huvudstad i arkipelagen Madeira och ligger likt en amfiteater mot Atlanten omgivet av gröna kullar. Bananplantagerna och de många vackra trädgårdarna ger staden en speciell prägel och det är många som reser hit på semester både en, två och tre gånger.

Funchal - en nygammal skönhet

Funchal har gjort en spännande resa de senaste åren. Den gamla stadskärnan har renoverats och snyggats upp. Fräscha butiker och nyskapande restauranger har flyttat in och med dem har folklivet och stämningen återvänt. Ta till exempel en titt på Rua Santa Maria, där konstnärer dekorerat bortåt 200 av gatans dörrar för att åstadkomma ett lika underhållande som vackert konstverk. Domkyrkan från 1500-talets början utgör stadens centrum, och runt denna ligger de flesta butikerna, vackra palats och nyare, modernare byggnader. Cidade velha kallas den gamla fiskedelen av staden som numera är känd för sina många trevliga och bra restauranger. Här finns också Mercado do Lavradores, marknadshallen, med sina färgsprakande blommor, frukter och spännande fiskar.

Hotell för alla smaker

Även hotellen i Funchal har fått en skjuts. Vid sidan av tidlösa klassiker som The Cliff Bay finns också utvalda Prime Select-hotell, för livsnjutare som ska resa utan barn. Här finns också barnvänliga hotell för de som ska resa med barn, som till exempel The Residence. Ving har många hotell i olika prisklasser att välja mellan i Funchal, och våra gäster är nöjda. Många av våra hotell har fått minst fyra i betyg, av fem möjliga. Lika nöjd kommer du att bli med Funchals restaurangscen, där kreativiteten når nya höjder utan att priserna gör det.

Våren i Funchal

Tack vare det milda och gynnsamma klimatet blomstrar Madeira året om, men våren är den allra bästa perioden för en resa till Madeira om du vill njuta av öns frodiga blomstring. I april och maj kan Madeira stoltsera med en otrolig blomsterprakt i den botaniska trädgården och i parkerna i Funchal. Varje vår sedan 1954 arrangeras därför en blomsterfestival, Madeira Flower Festival. Höjdpunkter under festivalen är bland annat när barnen bygger "Hoppets mur" av blommor och när det stora blomstertåget går genom stadens gator. Vill du hellre resa i början av sommaren kan du besöka Atlantfestivalen. Festivalen ökar i popularitet för varje år och lockar mängder av besökare. Särskilt omtyckt är den fyrverkerishow som anordnas i hamnen varje lördag.

Njut av Madeira

Öns uppblomstring begränsar sig inte bara till huvudstaden Funchal. Tack vare vägarbeten och tunnelbyggen är det lätt att ta sig runt på ön för att spela golf, vandra längs med levadorna eller helt enkelt äta lunch på nån liten krog med hänförande utsikt över Atlanten. Vad du än väljer att göra är det en god idé att hyra en bil så du kan resa runt i din egen takt. Du väljer själv hur länge du vill hyra, hos Ving finns allt från tre dagar och uppåt.

Bra att veta
 • Hotell för vuxna
 • Familjehotell
 • Lyxhotell
 • Hotell i alla prisklasser
 • Prisvärd mat och dryck
 • Bra shopping
 • Restauranger och nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Funchal

Väder
 • januari
19°13°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
19°13°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
19°14°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • april
20°14°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • maj
20°15°
7
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
22°18°
7
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juli
24°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
29
Regnfria dagar
 • augusti
25°20°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar
 • september
25°19°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • oktober
24°18°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • november
22°16°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • december
20°14°
5
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
Stränder
I allmänhet är det ont om sandstränder på Madeira, bortsett från Machico och Calheta. Istället finns havsbad med saltvattenpooler.

Saltvattenpooler i Funchal

Inne i Funchal finns havsbad med saltvattenpooler och även vanliga pooler. Inträdet till dessa varierar mycket i pris och utöver inträdesbiljetten tillkommer även en avgift på solstolarna. Baden är normalt öppna mellan klockan 09:00 till 18:00. På de flesta av anläggningarna finns också restaurang och bar.
Några av de populära saltvattenpoolerna är:
Lidobadet: Renovering pågår, men delar av badet är öppet.
Ponta Gorda: Ligger nedanför hotell Duas Torres, nära Club Naval
....
Doca Do Cavaca: Ligger efter Ponta Gorda, renoverad 2005.
Club Naval: Ligger nedanför hotell Baia Azul.
Club Turismo: Ligger öster om Lidobadet, vid hotell Girassol.
Barreirinha: Ligger väster om Gamla stan, bakom São Tiago fortet. Här finns ingen pool, så du badar direkt i havet.
Praia Formosa: Den enda naturliga stranden i Funchal bestående av stora stenar och svart sand ligger i slutet av strandpromenaden i yttersta änden av Lido. Ingen inträdesavgift.

Canical

Canical har två offentliga saltvattenpooler, en för vuxna och en för barn, i direkt anslutning till havet. Detta lilla, men populära komplex erbjuder omklädningsrum, solstolar, parasoller samt snackbar.

Prainha - välbesökt strand med lavasand

Nära Ponta de Sao Lourenco ligger denna fantastiska lilla strand med svart lavasand. Vid stranden finns en restaurang, parasoller och solstolar. Stranden är mycket välbesökt på helgerna under sommarmånaderna då lokalborna ofta är lediga. Dock är det inte helt lätt att komma ner för den branta backen till stranden.

Machico - gyllengul strand med sand från Sahara

Nära Madeiras flygplats finner du den historiska staden Machico. Här finns en gyllengul konstgjord strand med sand från Sahara och även en naturlig strand med karaktäristiska stenar. Även denna strand är välbesökt av lokalborna under helgerna.

Galo vid Canico de Baixo

Saltvattenpool med stegar ner i havet. Området lämpar sig väl för dykning. Här finns faciliteter som duschar och omklädningsrum samt bar och restaurang.

Ponta do Sol - liten strand med många soltimmar

Ponta do Sol betyder "solpunkt" och som namnet antyder har Ponta do Sol många soltimmar. Stranden är liten med småsten och har ett vatten som är av mycket god kvalitet. Ponta do Sol är en av de lugnaste stränderna på hela sydkusten, vilket gör att det är enkelt att parkera vid strandområdet.

Calheta - anlagd strand med sand från Sahara

Calheta är känd för sin anlagda sandstrand, som importerats direkt från Sahara. Här finns barer, toaletter, omklädningsrum, första hjälpen-center och en stor marina. Stranden erbjuder flera aktiviteter som t.ex. kanot, vindsurfing och katamaranuthyrning. På huvudgatan finns många bra fiskrestauranter, som bland annat serverar fisk "cataplanas", fiskgrytor och andra smakfulla fiskrätter och lokala specialiteter. Stranden är mycket välbesökt under helgerna och ligger i byn Calheta, ca 30 kilometer väst om Funchal.

Porto Moniz - naturliga havspooler av lavaklippor

De naturliga havspoolerna av lavaklippor fylls på med kristallklart vatten av tidvattnet och är utan tvekan byns huvudattraktion. Inte bara för de fantastiska badförhållanden, utan också för sin skönhet. Poolerna är perfekta för avslappning, simning och solning. Här finns också en lekplats samt faciliteter för rörelsehindrade. Därutöver finns omklädningsrum, duschar, bar/restaurang, första hjälpen-center, bra parkeringsplatser och livräddare.

Seixal - för den som önskar lugn och ro

Badkomplexet Laje, också känt som "Praia da Jamaica" (Jamaicastranden) ligger gömd mellan klipporna. Denna svarta sandstrand skiljer sig från övriga, inte bara för det klara vattnet utan också för den lugna stämningen. Stranden har inte många faciliteter, men är mycket behaglig för den som vill ha lugn och ro.

São Vicente

Perfekt för surfare då både vindarna och vågorna i havet är gynnsamma. Området öppnade 2004 och har flera faciliteter för vattensport. Här finns också restaurang/bar, soldäck och en 620 meter lång promenad mellan Varadouro och Baia do Juncos.

Porto Santo

På grannön Porto Santo finns en nio kilometer lång sandstrand med fint vatten. Den lilla ön har enbart 4.000 invånare, men på sommarhalvåret fylls den med semestrande Madeirabor som gärna nyttjar den fina stranden.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 5 timmar och 30 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa till Funchal med Vings charterresor året runt.

Du kan också resa med Ving till Funchal på reguljära flygresor med valfri reslängd året runt.

Flygen landar på Funchals flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Funchal. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Funchals flygplats till ditt hotell är ca 30-60 minuter (ca 20 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende på transportmedel och avstånd till hotellet. Exakt pris får du vid bokning.
Mat, dryck och nattliv
Det finns ett stort och varierat utbud av restauranger på Madeira, med allt från hamburgare till det klassiskt franska köttet. Restaurangbesök är billigare än i Sverige och maten är generellt sett mycket bra. Det finns restauranger i alla prisnivåer och du kommer garanterat att hitta något som faller dig i smaken. Passa på att smaka det portugisiska kökets specialiteter som Madeiras nationalrätt espada (dolkfisk) som gärna serveras tillsammans med banan. Eller varför inte oxspetten espetada, vilket är meterlånga grillspett som hänger över borden.

Traditionella rätter:

Sopa de tomate e cebola - Tomat- och löksoppa med pocherat ägg.
Caldo verde - Kålsoppa med potatis och rökt korv.
Espada - Madeiras nationalfisk som går att få friterad eller stekt. Serveras ofta med banan. Utsökt.
Atum - Tonfisk.
Lulas - Små bläckfiskar, som serveras grillade eller friterade.
Espetada - En annan av Madeiras specialiteter. Oxkött i bitar serverat på långa järnspett, oftast kryddat med vitlök och lagerblad.
Bacalhau - Klippfisk tillagad på Madeiras speciella sätt.
Bolo de caco - Bröd bakat av bl. a. sötpotatis. Smakar som bäst när det är varmt och gärna med vitlökssmör.
Milho frito - Friterad majsmassa formade till fyrkanter. Mycket gott som tillbehör.
Bolo de mel - Mörk sirapskaka med kryddor och nötter.

Vin

De flesta restauranger här serverar bordsvin från Portugal. Vinho de mesa är husets normala bordsvin, som kan beställas på de flesta restauranger. För det mesta är det både billigt och gott. Att välja ett märkesvin kan vara svårare, här ger vi några förslag på bra viner:
Vinho branco - Vitt vin, Branco Seco Especial, Topazio, Terras Altas, Joao Pires
Vinho tinto - Rött vin, Pereguita, Evel, Dao Grao Vasco
Vinho rose - Rosévin, Matteus, Trovador, Lancers,
Vinho verde - Grönt vin, Quinta da Aveleda, Casal Carcia, O Gatao, Lagosta
Vinho verde är inte grönt till färgen utan har fått namnet av att det framställs av gröna - d.v.s. omogna - vindruvor. Det finns både rött och vitt "grönt vin". Det vanligaste är dock det vita som är mycket gott till fisk och skaldjur.

Kaffe

Efter en god måltid är en kopp kaffe pricken över i:et. I de flesta fall serveras en espresso i en liten kopp, kallad bica. En kopp carioca är en aning svagare.
Kaffe med mjölk kan ha flera olika namn. En bica med mjölk heter garoto. Café com leite är en stor kopp kaffe med mjölk, också kallat chinesa. En galao är ett glas kaffe med mjölk, detsamma som kaffe latte.

Övriga drycker

Brisa maracuja - Kolsyrad dryck gjord på passionsfrukter.
Ginja - Körsbärslikör.
Aquardente - Sockerrörsbrännvin. Ca 30-40 procent alkohol.
Poncha - En blandning av aquardente, honung och citron. Poncha sägs hjälpa mot förkylning och hjärtesorg.
Funchal har ett rikt nattliv och i de centrala delarna av staden finns flera klubbar för alla åldrar. Det finns också musikpubar, barer, jazzklubbar och casino. Många lokalbor går ut på fredagar och lördagar för att ta en drink på någon bar eller café, eller för att lyssna till förförande samba, jazz eller mer moderna rytmer. De som vill, fortsätter kvällen på klubben eller i någon bar vid hamnen. Under veckorna träffas Funchalborna ofta på någon bar för att se på fotboll och varva ner efter en lång dags arbete.

Camara de Lobos

Det är också en upplevelse att ta en tur ut till Camara de Lobos en fredag- eller lördagskväll. Här förvandlas det lilla området vid hamnen till ett myllrande folkhav av festsugna människor som kommit hit för att prova den populära ponchan, en lokal drink gjord på sockerrörsbrännvin.
Shopping
Shopping på Madeira är lite annorlunda än vad man kanske kan förvänta sig. Funchal är en riktig stad, som inte enbart lever av turismen. Här finns därför ett stort urval av vanliga affärer. Förutom alla affärer finns även ett flertal shoppingcenter i Funchal med omnejd. Madeiras bästa shoppingcenter är Madeira Shopping och ligger strax utanför Funchal.

Madeira Shopping

Öns största shoppingcenter ligger lite utanför centrum i området Santa Quitéria. Här finner du alla stora klädkedjor som Zara, Massimo Dutti med flera. Gratis parkering.

La Vie

Detta är Funchals senaste stora shoppingcenter som ligger beläget nära Santa Catarina-parken, bara två minuters promenad från hamnen och huvudgatan Avenida de Arriaga. Detta är ett stort och modernt shoppingcenter med cirka 70 affärer och restauranger. Här finns också gymmet Holmes Place samt den stora matvaruaffären Pingo Doce. I källaren finns parkering för 900 bilar. Högst upp ligger designhotellet The Vine. Hotellets bar är väl värt ett besök med sin fantastiska utsikt över Funchal.

Forum Madeira

Ligger i hotellområdet, mitt emot hotell Duas Torres. Shoppingcentret har 86 butiker, 17 restauranger, caféer, matvaruaffär och 7 biografer som visar filmer på originalspråk. Här finner du också en takträdgård med underbar utsikt. Bakom Forum Madeira finns en shoppinggata med många små butiker. Här hittar du bland annat CR7, som ägs av systern till den världsberömda fotbollsspelaren Cristiano Ronaldo som är född och uppvuxen på ön.

Mindre shoppingcenters

Galerias de São Lourenco ligger nära hamnen. Arcadas de São Francisco är integrerat med Madeira Wine Company, hit du kan gå för att provsmaka vin från Madeira. Anadia Shopping ligger nära saluhallen.

Marknaden

I den vackra marknadshallen, Mercado dos Lavradores, hittar du blommor, frukt och grönsaker samt massor av fisk. Fredag och lördag är de bästa dagarna att besöka marknadshallen.

Officiella öppettider

Vardagar har butikerna öppet kl. 09.30-13.00 och kl. 15.00-19.00, lördagar kl. 09.00-13.00 och på söndagar är det stängt, detta gäller dock inte supermarkets. Supermarkets har öppet alla dagar kl. 09.00 till 22.00.
Shoppingcentren har öppet alla dagar kl. 10.00-22.00. Madeira Shopping och Forum Madeira har öppet alla dagar kl. 10.00-23.00 och fredag samt lördag kl. 10.00-24.00.
Många butiker inom hotellområdena stänger inte för lunch och håller även öppet på söndagar.

Varor på Madeira

Priserna på Madeira är ungefär samma som i Sverige. Skor, korgvaror och märkeskläder är sådant som kan vara bra köp. Guld- och silvervaror är inte särskilt billiga.

Orkidésmycken

Riktiga orkidéer doppade i guld eller silver är populära smycken och finns både som halsband, örhängen och broscher.

Skor

Portugal är ett skoland och i Funchal finns gott om skoaffärer, speciellt de som säljer märkesskor. Funchal har en berömd "skogata", Rua dos Tanoeiros, där otaliga affärer ligger sida vid sida.

Stickade tröjor

Stickade tröjor är billiga ute på landsbygden.

Korgarbeten

Hantverk och korgarbeten köps billigast i Camacha. Föremål kan kostnadsfritt tas med på flyget, men får inte vara större än det vanliga bagaget.

Madeiravin

Att köpa med sig en flaska Madeiravin hör också till. De många vinbodegorna har olika Madeiraviner för provsmakning, så passa på att testa. Ett stort urval av Madeiraviner finner du i Funchals olika vinhus.

Broderier

Ön är känd för sina vackra handgjorda broderier. Broderierna är hundra procent handarbete och säljs på broderifabrikerna med garanti. Priserna är i regel fasta både i fabrikerna och på marknaderna. Glöm inte att titta efter det speciella garantimärket.

Korgflätning i Camacha

Madeira är också känt för sitt hantverk, och då speciellt korgflätning. I byn Camacha finns öns korgflätarcentrum. Här finns över 100 olika modeller att välja mellan. På torget ligger öns största korgflätningsfabrik i tre våningar. Här säljs mer än 60 procent av Madeiras omfattande korgflätningsproduktion, som är ett hantverk som utförs i hemmen.
Aktiviteter och sevärdheter
Utbudet av aktiviteter i Funchal och på Madeira i allmänhet är stort. Det finns mycket att välja mellan, allt från sportaktiviteter och naturvandringar till lugnare aktiviteter som museibesök och liknande.

Karnevalen på Madeira

På Madeira firas karnevalen oftast i februari, med två karnevalståg. Man firar också en årlig blomsterfestival i april/maj.

Aqua park, Santa Cruz

Denna vattenpark rymmer upp till 1000 besökare. På området finns fyra rutschbanor, två pooler (varav en är för de minsta barnen), bar och restaurang samt omklädningsrum. Öppet under juni till september månad.

Tennis

Banor och racket finns att hyra på de stora hotellen, till exempel Cliff Bay, Mimosa, Buganvilia, Eden Mar, Porto Mare och Duas Torres.

Jeepsafari

Upplev det natursköna Madeira från en jeep, välj mellan hel- eller halvdagstur. Lunch kan köpas till på heldagsturen och turen går alla dagar i veckan.

Porto Santo

Besök grannön Porto Santo med den nio kilometer långa stranden. Turen går med båt till Vila Baleia de flesta dagar i veckan.

Casino

En kväll i bästa Las Vegas-stil. Njut av en god trerätters middag inklusive vin och kaffe samtidigt som du ser förtrollande shower. Kom ihåg passet.

Levadavandringar - vandra längs historiska vattenkanaler

Levadorna började byggas på 1400-talet av de första bosättarna på ön. De kom på idén att man kunde använda vattnet från bergen på den norra sidan av ön för att bevattna de torra områdena och odlingarna på den södra delen. Detta skedde med hjälp av vattenkanaler, så kallade levador.
Levadorna är numera mycket populära bland vandrare och ett måste för dig som tycker om äventyr. Det finns både lätta, medelsvåra och svåra levadavandringar. Om du inte vill ge dig iväg på egen hand så ordnas det guidade turer
.... Tänk på att ta med dig bra och stadiga skor, ficklampa för att lysa upp mörka tunnlar, regnjacka samt mat och dryck.
En av de enklare levadorna börjar i inne i Funchal och går sedan nästan ut till fiskebyn Camara do Lobos. Den här vandringsleden räknas dock inte som någon riktig levadavandring då vägen är cementerad och går genom bebyggda områden.
Vill du uppleva en äkta levada så krävs det transport till någon plats utanför Funchal, helst med buss eller taxi. Levadorna går inte i slingor, utan från ett ställe till ett annat, så om du vill ställa hyrbilen någonstans måste du gå samma väg tillbaka som du kom för att hämta den.

Levadavandringar

Det finns möjlighet att gå på både heldagsturer eller halvdagsturer, båda med engelsktalande guide. Alla turer är av olika svårighetsgrad, se förklaring nedan:
* = Svindlande vyer
** = Svindlande vyer och tunnlar
*** = Bergsvandringar med svindlande vyer

Ponta de Sao Lourenco, 8 km i Canical
En vandring i den unika och bildsköna naturen på den östra sidan av ön. Utsikten är storslagen med den mörkblå Atlanten på vardera sida, och med lite tur går det att se ända till Porto Santo
....
Måttlig svårighetsgrad **
Caldeirao Verde, 13 km i Santana
Levadan har anor från 1800-talet, är omgiven av lagerskog och namnet betyder "den gröna grytan". Under vandringen passeras flera vackra vattenfall som rinner ut i en sagolik lagun.
Måttlig svårighetsgrad **
Rabacal de 25 vandfald, 13 km i Rabacal
En av Madeiras vackraste och mest spännande levador. Levadan löper genom skog, med utsikt över de mest kända och grönaste dalarna som finns på ön. Under vandringen passeras även små och stora vattenfall, som kan överväldiga vem som helst med sin skönhet.
Måttlig svårighetsgrad **
Verdera do Larano, 12 km mellan Porto da Cruz och Machico
En vandring som förbinder Porto da Cruz med Machico på norra Madeira. Den här vandringen har några av öns vackraste vyer över Madeiras norra kust och över Atlanten. Förr följdes rutten av lokalbefolkningen för att transportera sig mellan de två byarna.
Hög svårighetsgrad ***
Levada do Rei, 10 km i Sâo Jorge
Rei betyder "kung" på portugisiska och den här levadan lever verkligen upp till namnet. Den löper genom exotiska skogar, där kryddor och medicinalväxter växer fritt. Dessutom bjuder levadan på enastående vyer över Sâo Jorge och över de lantbrukssamhällen som finns i Santana.
Måttlig svårighetsgrad **
Levada dos Prazeres, 6 km i Calheta
En vacker och lätt vandring för dig som vill prova på att gå i en levada. Den passar dock även dig som tidigare har vandrat och som söker en vacker vandring genom lagerskog och ett hav av blommor i alla regnbågens färger.
Låg svårighetsgrad *
Levada do Norte, 6 km i Campanário
En trevlig levada som bjuder på fantastiska vyer över öns sydkust. Levadan går genom vackra landskap med en otrolig grönska i alla dess former.
Låg svårighetsgrad *
Levada dos Marocos, 6,5 km i Machico
Den här levadan är också känd som Mimosavandringen, och tar dig genom lokala trädgårdar, förbi vackra blommor och inte minst förbi de berömda Mimosaträden. Levadan är känd för de sagolika vyerna över Machico och havet.
Låg svårighetsgrad*

Valskådning

Valar och delfiner av olika slag är vanliga besökare runt kusten, eftersom botten sluttar så brant ner mot djupen och det därmed finns gott om deras favoritbyten. Oftast åker man ut i en gummibåt, och den som vill får sedan hoppa i vattnet med ett cyklop för att ta djuren i ögnasikte.

Dykning

Det finns flera utmärkta platser för dykning och snorkling på Madeira. En del fisk går att se enbart genom snorkling vid havsbassängerna. Om du inte redan har dykcertifikat, men gärna vill ta det så finns det en dykklubb vid hotell Pestana Palms som anordnar dykkurser.

Ridning

I Santo da Serra på Quinta do Riacho har du möjlighet att hoppa upp på hästryggen. Här ges både undervisning och tillfälle att komma ut på kortare turer i naturen och längs med levadavandringarna.

Fotboll

Madeira har flera bra fotbollslag, bland annat Maritimo, Clube Nacional och Uniao, som alla spelar i första divisionen. Matcherna hålls på stadion i Funchal eller uppe i Choupana där Nacionals hemmabana ligger. De spelar i regel varannan söndag. Biljetter kan köpas på plats eller hos de olika klubbarna i Funchals centrum. En del hotell säljer också biljetter i receptionen.

Cykling

Öns terräng inbjuder inte direkt till mil efter mil av landsvägskörning. Men Madeira är som gjort för mountainbiking, och det finns både firmor som arrangerar turer, och cykeluthyrare för den som inte har med egen.

CR 7 Museu

CR 7 Museu öppnade i Funchal i december 2013 och här har Ronaldo hela sin trofésamling, fotbollar, fotografier, några matchtröjor och annat. Här står även Guldbollen som han fick 2013 av FIFA som världens bästa fotbollsspelare. Här kan du köpa souvenirer som nyckelringar, tröjor och även Ronaldos eget vin. Ovanpå muséet ligger också Ronaldos eget hotell som öppnades sommaren 2016.

Sacred Art

Sacred Art är ett museum för kyrklig konst.

Quinta das Cruzes

Quinta das Cruzes är ett kulturhistoriskt museum med antika möbler från 1500- och 1600-talen, porslin och keramik. Här finns också en park med botanisk trädgård.

Museu Frederico de Freitas

Museu Frederico de Freitas är ett privat herrskapshus med en vacker samling av antikviteter och målningar.

Museu de Arte Contemporanea

Museu de Arte Contemporanea betyder "museum för modern konst" och här kan du kolla på just modern konst.

Museu de Electricidade

Museu de Electricidade är Funchals elektronikmuseum.

Museu Municipal

Museu Municipal är Funchals naturhistoriska museum och här finns även ett akvarium.

Vicentes

Vicentes är ett fotografiskt museum där du kan ta del av fotografier med motiv från det gamla Madeira.

Madeiras vininstitut

Madeiras vininstitut är, som namnet antyder, ett vinmuseum. För dig som gillar och är intresserad av vin, är detta museum värt ett besök. Gratis inträde.

Museu Henrique e Francisco Franco

Museu Henrique e Francisco Franco innehåller konst, material och statyer till minne av de två bröderna Franco.

Leksaksmuseet

Leksaksmuseet tar dig med på en resa till forna tiders leksaksland. Här finns en samling på omkring 12 000 välbevarade antika leksaker.

Cabo Girao - fantastisk utsikt med pirr i magen

Världens näst högsta havsklippa. Står du på toppen av klippan kan du se rakt ner i havet, som ligger 580 svindlande meter ner. Vill du testa dina gränser kan du gå ut på den nybyggda skywalken, en utsiktsplattform gjord i glas – fantastisk utsikt och rejält med pirr i magen.

Paul da Serra

Är en 24 kvadratkilometer stor högplatå som ligger 1 400 meter över havet. Här uppe går bland annat vägen ner till Rabacal, där en av de mest kända levadavandringarna startar.

Curral das Freiras

Ett av Madeiras vackraste landskap ligger i slutet av vägen till Nunnornas dal. Området har varit bebott sedan 1500-talet och var isolerat från resten av ön i 400 år. Dalen är också känd för sina kastanje- och körsbärslikörer. Turen ner till dalen är en enastående upplevelse.

Ponta de São Lourenço

Ponta de São Lourenço är den östra halvön av Madeira där du har en bedårande utsikt över Atlantens vågor. Klimatet och vegetationen påminner om grannöarna Desertas. I området finns det flera fina vandringsstigar.

Pico do Arieiro

En av Madeiras högsta bergstoppar, som når 1 818 meter över havet. Vid klart väder är panoramautsikten obeskrivlig. Här startar den svåra, 10 kilometer långa vandringen till Pico Ruivo, 1 862 meter över havet.

Quinta Vigia

Från Quinta Vigia har du en fantastisk panoramautsikt över staden och hamnen. I området har många berömda personer bott.

Ribeiro Frio

Ribeiro Frio ligger i Laurisilva-skogen, Madeiras urskog, som bara växer på höjder över 600 meter över havet. Det finns cirka 760 olika växter på ön. Av dem är 123 endemiska, dvs. de finns bara på ett begränsat område.

Caniçal

Caniçal ligger på den östra sidan av ön. Tar du dig ut på landspetsen finner du en vacker vandringsled ut till Ponta de Sao Lourenco.

Santo da Serra

Det är fortfarande "fint" att ha hus i Santo da Serra. Här ligger till exempel mästerskapsbanan Golfe Santo da Serra. De vackra stadsparkerna i området är värda ett besök. Vi rekommenderar en lunch på någon av de utmärkta herrgårdsrestaurangerna.

Porto Moniz

Öns nordvästra by var fram till 1980 en av Madeiras två valfångststationer. Idag är området känt för sina naturliga havsbassänger.

Câmara de Lobos

Denna berömda och idylliska lilla fiskeby ligger cirka fem kilometer väst om Funchal. Stämningen i fiskehamnen på för- och eftermiddagen är speciell. Sir Winston Churchill tillbringade en hel del tid i byn för att måla. I Câmara de Lobos finns det många bra fiskrestauranger, byns specialitet är espadafisk.

Santa Catarina

Funchals största park ligger nedanför Casino da Madeira. Parken har ett stort urval av öns blomsterflora. Där finns också en liten damm och byns äldsta kapell. Härifrån har du en enastående utsikt över Funchalbukten.

Hospicio D. Amelia

Hospicio D. Amelia är egentligen ett ålderdomshem/daghem, men besök gärna den vackra parken och trädgården utanför. Hemmet finansieras delvis av det svenska kungahuset och ligger mitt emot Santa Catarina-parken.

Stadsparken

En vacker liten park i Funchals centrum på Avenida Arriaga. Här finns bland annat svanar och ett trevligt café, där man kan glömma stadens stress och njuta av en kopp kaffe.

Blomsterparker i Madeira

Madeira är känd för sin färggranna växtlighet och sina vackra blommor. Ett besök i någon av de många blomsterparkerna på ön är därför ett av alla måsten i Madeira.
Nedan följer några tips, med reservation för ändringar av öppettider:
Quinta do Palheiro - den engelska blomsterträdgården
Den engelska blomsterträdgården, kallas också Blandys Garden, ligger cirka 8 kilometer från Funchal. I detta privata område kan besökarna vandra genom en imponerande parkanläggning
.... Trädgården är mest känd för sina proteor och kamelior. Öppet måndag till lördag klockan 09:00 till 16:30. Hit kan du ta dig med buss.
Monte Palace Tropical Garden - en japansk trädgård
Öns största park innehåller bland annat en berömd japansk trädgård, med många fina vattenanläggningar och dammar. Parken har en imponerande blandning av exotiska plantor, träd och buskar. Här ser du blommor i alla tänkbara färger och former. Öppet måndag till söndag klockan 09:00 till 18:00. Du kan ta dig hit med buss eller linbana från Gamla Stan.
Jardim Botanico/Jardim dos Loiros
Kanske den vackraste av Madeiras trädgårdar med flest växtarter. Botaniska trädgården ligger i lugna omgivningar en bit utanför Funchal. Öppet måndag till söndag klockan 09:00-18:00. Hit kan du ta dig med buss.
Quinta Boa Vista - annorlunda trädgård med orkidéer
En trevlig och annorlunda trädgård med bland annat orkidéer. Här finns dessutom flera växthus med mängder av växter. Öppet måndag till lördag klockan 09:00 till 18:00. Du kan ta dig hit med antingen buss eller taxi.

Katedralen Sè

Ligger i Funchals centrum på Avenida Arriaga. Kyrkan är öppen för besök kl. 09.00-12.00 och 16.00-18.00. Katedralen byggdes 1516 och är i manuelinsk stil.

Santa Clara

Klostret byggdes på 1400-talet. Idag bedriver nunnor ett daghem i en del av klostret. De tar inte emot stora grupper, men som privatperson är man oftast välkommen om man knackar på. I klostret ligger även öns upptäckare Zarco begravd.

Byn Santana

I byn Santana ser du hur Madeiraborna bodde förr i tiden. På 1400-talet byggde nybyggarna trekantiga hus av trä som skulle stå emot det tidvis hårda klimatet. Husen är klädda med halmtak och målade i granna färger. Flera bofasta i Santana bor i just sådana hus än idag, som med tiden kommit att bli byns varumärke. Strax utanför byn finns en temapark, där en fin utställning ger möjlighet till att utforska Madeiras historia och kulturarv.

Machico - den gamla huvudstaden

Den gamla huvudstaden Machico är vackert belägen vid bukten på östra Madeira. Här gick öns upptäckare i land år 1419. Besök den intressanta historiska fiskehamnen. Här finns också en fin strand med vit, importerad sand.

Lavagrottorna vid Sao Vicente

Här ser du hur lavan en gång i tiden lade sig i strata från bergen ner till kusten. Grottorna håller fortfarande på att utforskas och är mycket intressanta. Här ges guidad tur och du även kan kolla på en utställning.

Monte - bergsby med monteslädar och öns äldsta kyrka

Monte är en vacker liten bergsby där öns äldsta kyrka finns med Madeiras skyddshelgon. Här finns också den österrikiske kejsaren Karls gravkapell. Kejsaren bodde på Madeira efter sin deportation 1921 fram till sin död 1922.
Här kan du testa att åka i Monteslädar. De uppfanns i mitten av 1800-talet av en engelsman. Mannen kom på att han kunde sätta trämedar under en korgstol. Två tjänare fick styra släden nedför de branta sluttningarna till byn och sedan dra den efter sig hela vägen tillbaka upp
.... Monte ligger sex kilometer från Funchal, på 550 meters höjd, så det var inte något lätt jobb de hade.
Tjänsten som slädförare gick i arv från generation till generation fram till för 20 år sedan. Då var det inte längre så populärt att ta över fädernas jobb. Ungdomarna lockades istället av jobb inom den växande turistbranschen. De slädförare som jobbar kvar är därför ganska gamla. Numera behöver de dock bara köra nedför backen i två kilometer och får sedan skjuts upp med lastbil.
Till Monte går det även bra att ta sig med linbana. Banan öppnade för allmänheten år 2000, och går från den gamla stadsdelen i Funchal ända upp till Monte. Här möts du av en fantastisk utsikt, men detta är inget att rekommendera för de personer som har anlag för svindel. Det finns 41 linbanevagnar med 8 platser i varje. Turen tar ca 15 minuter. Det finns dessutom en linbana från Monte till en närliggande botanisk trädgård.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Madeira är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.

Buss

Bussbolaget heter Horarios do Funchal och utanför deras huvudkontor finns en biljettautomat. Du kan också köpa bussbiljett direkt hos busschauffören, dock kan biljetten endast användas på den buss där den köptes.
Om du tänkt åka mycket buss under vistelsen på Madeira är det bättre att köpa biljett i förväg, det är betydligt billigare. Biljetterna heter Girokort och kortet laddar du på med x antal resor. Du kan även välja mellan biljett som räcker för olika antal dagar. Kortet laddas i automater och dessa finns i stora shoppingcenter, på bussbolagets huvudkontor och i kiosker i centrum.

Ta sig runt med buss - en upplevelse i sig

Det är en upplevelse att åka med landsortsbussarna och se hur lokalbefolkningen lever på ön. Bussarna som kör på västra sidan av Madeira är röda och beigefärgade. De stannar vid den stora busshållplatsen utanför hotell Monumental Lido vid Lidokorsningen, vid ett av stoppen utanför Alto Lido, samt vid Forum Madeira. Bussar till östra sidan utgår marinan, de är gröna och beigefärgade. Bussar till norra kusten utgår från hamnpromenaden nära gamla stadsdelen bakom linbanestationen. Observera att landsortsbussarna ägs av olika bussbolag.

Taxi

Att ta sig runt med taxi på Madeira är billigt. Du känner enkelt igen taxibilarna då de är gula med blå fartränder. Många taxichaufförer vill gärna göra turer runt ön och du kommer därför att få många förslag, och flera chaufförer påstår att de talar skandinaviska. Var mycket kritisk och kontrollera så att chauffören verkligen förstår språket.
Se till så att du har kommit överens om pris innan påbörjad tur, annars kan det lätt tillkomma diverse extrakostnader. Vid tillfällen då pris inte har avtalats är det obligatoriskt för taxichauffören att köra med taxametern påslagen, vilket gäller för hela Madeira ¬– säg till om chauffören glömmer det.
Fakta

Vår service

Du når oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Portugals ambassad på telefon 08-545 670 60.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Portugal.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Högtider

Funchal Marathon den 19/1, 2020.

Karnevalen på Madeira firas den 19/2-1/3, 2020, med aktiviteter i centrala Funchal. Det stora karnevalståget, då öns sambagrupper uppträder, går av stapeln den 22/2.

Blomsterfestivalen infaller den 30/4-24/5, 2020.
Den 2/5 bygger barnen hoppets mur av blommor.
Den 3/5 går det stora blomstertåget genom Funchals gator.
Mellan 14-17/5 arrangeras konserten "The sound of Flowers".

Den 30/5, 2020 är det Madeira Auto Parade-Historical Classic Car
....

Varje lördagskväll under juni 2020 firas Atlantic festival, med festligheter och aktiviteter. Den 6, 13, 20, och 27/6.

Vinfestivalen i Estreito de Câmara de Lobos firas under perioden 30/8-13/9, 2020.

Den 1/12, 2020 börjar man tända ljusen i Funchal centrum.

1/12-6/1 är det juldekorationer och olika aktiviteter i Funchal.

23/12 Stora Julmarknadskvällen.

31/12 Nyårsfyrverkeriet.

Valuta och betalning

Euro (EUR). Uttagsautomater finns.

Tidsskillnad

Svensk tid -1 timme.

El

220 volt.

Språk

Portugisiska.

Övrigt

Stora nivåskillnader i Funchal. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Stora nivåskillnader i Funchal. Kom ihåg att det kan bli kallt om kvällarna i Santo da Serra, då det ligger relativt högt. Packa en varm tröja eller jacka.Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn

Resa med barn till Madeira

Madeira i allmänhet är ett barnvänligt resmål och passar bra för familjesemester. Det är aldrig några problem att ta med sig barnen. Att portugiserna är mycket barnkära gör inte saken sämre.

Maten

Internationell mat finns på de flesta restauranger. Däremot är det inte särskilt vanligt med speciella barnmenyer. Det är inte heller säkert att alla restauranger har barnstolar.

Barnmat och blöjor

Barnmat och blöjor finns att köpa i de allra flesta mataffärer samt på apotek. Jämfört med Sverige är sortimentet på burkmat mindre. Grötpulver liksom de flesta fruktbarnmatsburkar innehåller ofta socker. Blöjor kan du köpa överallt med samma prisvariation som barnmat. Dodot är portugisernas motsvarighet till Pampers.

Aktiviteter för barnen

Vid Santa Catarina-parken finns en lekpark där barnen kan göra av med lite energi. I Santa Cruz ligger även vattenlandet Aqua Parque som är öppet under sommarmånaderna. Här finns vattenrutschbanor för alla åldrar.
SÖK DIN RESA TILL Funchal
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.