Europas bästa stränder i Algarve
Praia da Rocha

Europas bästa stränder

ALGARVE

Europas bästa stränder

§ TripAdvisor korade för några år sedan Europas bästa stränder, däribland fyra från Algarvekusten. Vi åkte dit för att se om ryktet stämmer.

Algarve är ett riktigt semesterparadis med skönt klimat året om. Här, på Portugals sydkust, väntar en vild och vacker natur med vackra stränder och undersköna laguner. Har du någon gång bläddrat i ett resemagasin och häpnat över de fantastiska vyerna med vackra, dramatiska stränder i Portugal? Då är det förmodligen här bilderna är tagna.

Populära resmål som turistmagneten Albufeira och lyxiga Vilamoura lockar många turister sommartid, men om du vill undvika trängsel går det utmärkt att hitta lugnare platser längs den vackra kusten. Faktum är att i stort sett alla stränder längs med kusten håller riktigt hög klass.

Ett tips är att hyra en bil, söka sig utanför de populäraste badorterna och bege sig ut till de stränder som inte ligger i direkt anslutning till hotellen på turistorterna. Så med TripAdvisors topplista i handen ger vi oss iväg, och det dröjer inte länge förrän vi hittat några stränder som lätt kvalar in på vår all-time-high.

Resor till Algarve

Res till Algarve

Upplev några av Europas vackraste stränder på egen hand.

Upplev några av Europas vackraste stränder på egen hand

#24 Praia da Galé

Praia da Galé

Den första stranden vi besöker är Praia da Galé, några kilometer väster om Albufeira. Här finns faciliteter som restaurang och toaletter i de båda ändarna av stranden, Galé Oeste i väster och Galé Leste i öster, men däremellan väntar kilometer efter kilometer av ljusbrun, fin sand, inramad av gyllene klippor och vackra stenformationer. De stora vågorna som rullar in har en närmast hypnotisk effekt. Här är det lätt att bli ett med havet och den storslagna naturen. För den som reser med barn är detta ett perfekt stopp, där den östra delen är mest lättillgänglig.

#18 Praia da Falésia

Praia da Falésia

Praia da Falésia är en till synes ändlös strand mellan Olhos de Agua och Vilamoura. Stranden är bred, säkert 50 meter, och består av ljus, fin sand. Hela vägen kantas stranden av branta sluttningar bestående av röda, urholkade klippor där måsarna segelflyger fram och tillbaka över kanten. De vackra klipporna har också gett stranden dess namn (falésia betyder klippa). Här råder ett konstant havsbrus som skapar en behaglig ljudmatta och tillsammans med utsikten över horisonten ger miljön en meditativ känsla.

#16 Praia Dona Ana

Praia Dona Ana

Praia Dona Ana ligger strax utanför den vackra staden Lagos. Det första vi ser när vi parkerat bilen är de branta, ockrafärgade klippväggarna av sandsten som stupar rakt ner mot havet och den gyllenbruna sanden. Det är nästan lite Thailandskänsla med de smala höga klipporna och grottorna. Stranden är relativt liten, vilket gör att det kan bli något trångt under högsäsong. Å andra sidan är den ett perfekt val när det är lite blåsigt, tack vare de skyddande klipporna som omgärdar stranden. Den som letar efter ett riktigt "instagram moment" kan med fördel ta en båttur till de vackra grottorna och klippformationerna vid udden Ponta da Piedade.

#3 Praia da Marinha

Den sista stranden vi besöker är också den bästa. TripAdvisors motivering lyder: ”Klassisk Algarve-strand som har allt: sand, klippor, berg, grottor och valv. Och dessutom kristallklart vatten och ett rikt liv under ytan.” Varje ord är sant. Det är bara att lyfta på hatten, detta är en av de vackraste stränder jag upplevt någonsin. När jag gått ner för den stenlagda gången och tagit mina första steg i den eftermiddagsvarma sanden kan jag liksom inte behärska mig. Jag börjar skratta okontrollerat. När sedan fotografen Ted sköljs över av en jättevåg, i sin jakt på bra bilder bland grottorna, är det helt omöjligt sluta skratta. Och när han har checkat så att såväl kamera som minneskort är oskadda, ja då skrattar han också.

Praia da Marinha

3 hotelltips

Pestana Vila Sol

Pestana Vila Sol

Algarve är känt för sin högklassiga golf, och är det golf du är ute efter bor du bäst på detta fina golfhotell med en egen 27-hålsbana, strax utanför tjusiga Vilamoura.

Fint golfhotell med egen 27-hålsbana, strax utanför Vilamoura

PortoBay Falesia
Prime Select

PortoBay Falesia

Porto Bay Falesia ligger på en höjd med läcker utsikt över Falesia-stranden och de gröna omgivningarna. Här finns ett fint poolområde, spa, restauranger och barer.

Högt läge med vacker utsikt över Falesia-stranden och de gröna omgivningarna

Luar

Luar

Trevligt mellanklasshotell med fint läge på en klippa vid stranden Praia dos Três, i den västra delen av Praia da Rocha.

Trevligt mellanklasshotell med fint läge på en klippa vid stranden Praia dos Três