Lissabon sett ovanifrån
Experternas tips

Storstad + strand =

Lissabon

Storstadspuls och stränder i Lissabon

Cityresa eller solsemester? I Lissabon utesluter inte det ena det andra. Faktum är att Portugals vackra huvudstad är perfekt för att kombinera storstad med sol och strand – och maten är helt fantastisk! Vinet och kaffet är utsökta och prisnivån är något lägre än i andra europeiska städer. Här är mina bästa tips för en weekendresa eller en solig sommarsemester i och runt Lissabon.

Text & foto: Maria Byskov

Miradouro och motion

Miradouro. Lissabon

Utsikten över stadsdelen Alfama

Lissabon set oppefra

Miradouro de São Pedro de Alcântara

I Lissabon kommer du att ha stor glädje av ett par bra promenadskor. Staden är anlagd på sju kullar, så du får snabbt några steg och höjdmeter i benen. Det gör att staden är otroligt bildskön, och du får inte missa den svettiga resan upp till en eller flera av stadens många Miradouros. Det är utsiktsplatser där du får en förträfflig överblick över staden och kan se några helt fantastiska solnedgångar.

Om du snabbt blir trött i benen är en stor del av Lissabons charm att du kan hoppa på en spårvagn som hjälper dig uppför några av de fina, branta gatorna. Speciellt Alfama och Bairro Alto är enormt charmiga stadsdelar.

Sporvogn i Lissabon
Tuctuc i Lissabon

Konst vid Santa Maria Castello de S. Jorge

Ät dig igenom Portugal

Här är mina fem bästa tips till små och stora kulinariska upplevelser.

Jag är lite av en matentusiast, och det var länge sedan jag åt så bra (och billigt) på en storstadssemester. Fisk och skaldjur i Portugal är så färska att de smälter i munnen. Det lilla bakverket pastel de nata är det perfekta avslutet på varje måltid, eller så kan den hjälpa till att få upp ditt blodsocker efter att du har bestigit en av kullarna.

Time Out Market

En stor saluhall nära vattnet. Här finns popup-restauranger från några av Lissabons bästa matställen, och du kan sätta tänderna i allt från lokala skaldjursspecialiteter till entrecote, tryffelpizza och sushi – allt i den bästa versionen du kan tänka dig. Jag var till och med tvungen att gå tillbaka några gånger för att få lite mer av vad som måste vara den bästa fish & chips jag har ätit i hela mitt liv.

Läs mer om Time Out Market här

Ingång vid Java

Ingång vid Java

Utsikten från takterrassen på Park

Takterrasser

Ett måste när du är i Lissabon. Många hotell och restauranger har takterrasser där du kan njuta av en läskande drink eller äta en himmelsk måltid med en lätt bris i håret och en vacker utsikten över staden. Jag kan varmt rekommendera Java och Park.

Java Lisboa på Instagram

Park Lisboa på Instagram

Café Organi Chiado

LA Market

Till gottegrisen

Pastel de nata! Du får helt enkelt inte missa detta lilla mästerverk, som är Portugals nationalbakelse. Det är en slags smördegspaj fylld med äggkräm som liknar crème brûlée, och den påminner lite om ett wienerbröd. Det går knappt att beskriva – den måste helt enkelt smakas! Och de doftar minst lika gott som de smakar, något man kan känna när man promenerar förbi ett bageri eller en Fábrica de Pastéis de Nata – en slags "verkstad" där man kan se hur konditorerna står och lagar dem från grunden. Enligt mig får man de allra bästa på Manteigaria, och om du tar dig till exempelvis Rua Augusta 195-197, Baixa, kan du också se hur de tillverkas, och njuta av dem varma med en god kopp kaffe.

Manteigaria på Instagram

Fikadags

Och på tal om kaffe. Överallt i Lissabon kan du stilla kaffesuget. Du hittar allt från små espressobarer, där det inte kostar mer än 0,80 till 1 euro för en god kopp espresso, till rosterier för riktiga kaffenördar.

Pastel de nata

Pastel de nata

Manteigaria

Surfing, sol och strand

Fördelen med en semester i Lissabon är att storstaden enkelt kan kombineras med en sol- och badsemester. Själva staden har en lång hamnpromenad där det finns gott om restauranger och barer, men om du vill bada kan du hoppa på tåget, bussen eller in i en taxi och snabbt ta dig till någon av badorterna i närheten.

Praia de Santa Cruz

Cascais är ett av de mer välkända områdena, där du kan få såväl en historisk och kulturell upplevelse som ett dopp i Atlanten. Det rekommenderas verkligen att ta en tur till den gamla fyren, det är otroligt vackert! Vill du ha en bit mat kan jag varmt rekommendera Taberna Clandestina, där du verkligen kan känna stämningen i byn och äta dig mätt på läckra skaldjur eller solmogna tomater med en krämig burrata.
Taberna Clandestina på Instagram

Den fina gamla fyren i Cascais

Praia da Rainha i Cascais

lyserød facade

R. Afonso Sanches

Costa de Caparica ligger bara 20 minuter med taxi från Lissabon och har en 15 kilometer lång sandstrand. Temperaturen i Atlanten överstiger dock sällan 20 grader här. Det känns lite som att du kan gå till världens ände på den vita sandstranden, men du får inte missa att göra några stopp på de läckra strandbarerna. Min favorit är Posto da Onda. Maten är i en klass för sig, och du kan luta dig tillbaka i deras solstolar eller slå dig ner i de vackra rottingmöblerna, omgiven av vita lakan och palmer som vajar i vinden.
Pôsto da Onda på Instagram

Posto da Onda

Posto da Onda

Posto da Onda

Posto da Onda

Badbrygga vid Costa de Caparica

Badbrygga vid Costa de Caparica

Santa Cruz är ett riktigt surfmecka, och det är betydligt fler portugiser än nordbor som tillbringar sin sommarsemester här. Här finns surfmöjligheter i världsklass – hela den lilla staden är uppbyggd kring surfing. Du träffar nästan aldrig en lokalbo som inte är instruktör och kan upptäcka de bästa vågorna långt innan du ens har hittat din bräda. Det finns goda förutsättningar för både nybörjare och erfarna, och du kan enkelt kombinera en aktiv semester med avkoppling i någon av de många badvikarna eller bara hänga på ett surf- eller beachhouse. Jag rekommenderar starkt Noah Beach House och Cliff Surf House

Läs mer om Noah Beach House

Läs mer om Cliff Surf House

Utsiktsbänk

Utsiktsbänken vid stranden i Santa Cruz är stadens landmärke

Stranden vid Noah Beach House

Solnedgången vid Cliff Surf School

Praia da Mexilhoeira

Maria Byskov

Maria Byskov

Maria har arbetat för Vings systerbolag Spies sedan 2004 och har bott och arbetat utomlands i många år. Hon delar med sig av sina bästa tips till bland annat Cypern, Thailand, Grekland och storstäder i Europa.