Petter Stordalen och Altor köper Vinggruppen i Norden

Petter Stordalen har tillsammans med Altor och TDR Capital ingått avtal att förvärva Nordens mest framgångsrika resebolag med över 60 års erfarenhet.

30 oktober, 2019 kunde Vinggruppens nya ägare presenteras vid en presskonferens i Stockholm. Det blir det Stordalen-kontrollerade Strawberry Group tillsammans med Altor Fund V (Altor) och TDR Capital som tryggar ett starkt och långsiktigt nordiskt majoritetsägande av verksamheten i Vinggruppen med totalt 2 300 anställda i Ving, Spies, Tjäreborg och Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Jag är oerhört glad över att Stordalen, Altor och TDR blir våra nya ägare. De nya ägarnas stora branscherfarenhet och finansiella styrka kommer att ge oss den långsiktiga stabilitet vi behöver samt helt nya möjligheter att utveckla vårt kunderbjudande framöver. Affären betyder också att jobben för de drygt 2 300 personer som jobbar inom Vinggruppen, inklusive vårt flygbolag, räddas. Jag vill rikta ett stort tack till alla våra gäster som visat oss ett enormt stöd under de senaste veckorna. Tillsammans med de nya nordiska ägarna ska vi nu fortsätta ge våra gäster de bästa veckorna på året, säger Magnus Wikner, Koncernchef Vinggruppen.

I dag är en stor dag för en man som älskar resebranschen. Vinggruppen i Norden har skapat en portfölj med starka nordiska varumärken, och är idag själva kronjuvelen bland nordiska researrangörer. Därför är jag otroligt stolt över att vi tillsammans med två solida partners har landat i en lösning som gör att vi nu kan säkra framtiden för dessa bolag och inte minst, att de 400 000 människor som redan har bokat höst- vinter- och sommarsemestrar genom Ving, Spies, Tjäreborg och Globetrotter nu kan genomföra resan. Detta avtal betyder först och främst förutsägbarhet och trygghet för kunderna och personalen och med ett starkt och långsiktigt nordiskt ägarskap får Vinggruppen nu förutsättningarna de behöver för att göra det de är bäst på: nämligen att skapa unika upplevelser för sina gäster och ge kunderna deras “bästa veckor på året”, säger den nye ägaren, Strawberry Groups Petter Stordalen.

Vinggruppen är en fantastiskt fin verksamhet med god lönsamhet som har hamnat i en mycket olycklig situation. De är idag marknadsledare inom semesterresor, tack vare egna koncept som Sunwing och Sunprime och har dessutom varit ledande i omställningen mot online-bokningar. Genom en finansiell rekonstruktion kommer vi som nya ägare tillsammans med övriga finansiärer säkerställa cirka 6 miljarder i likviditet och garantier. Det säkrar verksamheten och skapar en stabil bas för den framtida utvecklingen, säger Harald Mix, partner på Altor.

Strawberry Group och Altor köper 40 procent vardera av bolaget och TDR Capital resterande 20 procent. All verksamhet kommer att flyttas över till en ny koncern, där affären innebär en kombination av köp av hela bolag eller tillgångarna i vissa bolag från Vinggruppens tidigare juridiska struktur. Köpet inkluderar all pågående verksamhet och har ingen påverkan på Vinggruppens gästers nuvarande eller kommande resor.

Om Nordic Leisure Travel Group
Nordic Leisure Travel Group i Norden säljer resor från Sverige, Danmark, Norge och Finland. I gruppen ingår researrangörerna Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg och flygbolaget Sunclass Airlines. Gruppen, med de egna hotellvarumärkena, Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club och Sunprime Hotels, har omkring 1 600 000 gäster årligen från de nordiska länderna.
www.ving.se, www.ving.no, www.tjareborg.fi, www.spies.dk, Sunclass Airlines

Om Strawberry Group
Strawberry Group består av 11 företag som är verksamma inom ett flertal affärsområden. Bolagsgruppen investerar främst inom fastigheter, finans, hotellverksamhet och konst. Dessutom stödjer man utvalda initiativ och organisationer som bidrar till ett mer hållbart samhälle. Strawberry Group ägs av Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen och Jakob A. Stordalen.
www.strawberry.no

Om Altor
Altor har sedan starten 2003 rest fem fonder med ett totalt förvaltat kapital om 8,3 miljarder Euro. Altor investerar huvudsakligen i medelstora nordiska och nordeuropeiska företag med fokus på att skapa värde genom tillväxt och operationella förbättringar. Totalt har Altor investerat i drygt sextio bolag, bland befintliga och tidigare investeringar finns Dustin, Rossignol, Helly Hansen, Revolution Race, SATS och Carnegie. För mer information, besök www.altor.com

Om TDR Capital
TDR Capital är ett ledande private equity-bolag med ett förvaltat kapital om 8 miljarder Euro som investerar i och ingår partnerskap med mellanstora europeiska företag i syfte att få dem att utvecklas och växa sina verksamheter. www.tdrcapital.com