Vingkataloger

Vings historia

1956 börjar Vings historia när resebyrån Nyman och Schultz skapar en avdelning för charterresor. Första charterresan blir en bussresa till Italien samma år och året därpå genomförs den första charterresan med flyg. 1958 får charterreseavdelningen namnet Vingresor.

1960-talet förlängs semesterperioden i Sverige från tre till fyra veckor och resandet tar fart. 1966 går researrangörerna Club 33 och Vingresor ihop. Vingresor revolutionerar marknaden genom att sälja resor i egna butiker istället för resebyråer. 1967 lanseras det första Sunwing Resort och två år senare startar MiniCluben.

1970-talet är en tid av expansion, och semesterperioden förlängs från fyra till fem veckor. Chartertrafiken växer och var fjärde resenär i Sverige reser med Vingresor, som etablerar verksamhet i England med kontor och butik i London.

1980-talet präglas av prispress och satsningar på bra hotell, med flaggskeppen Sunwing Resort i spetsen. Fokus för Vingresors arbete är att sälja upplevelser, inte resor. Var tredje svensk semesterresenär reser med Vingresor. 1988 når Vingresor en rekordvolym på 700.000 resenärer.

1990-talet är förändringarnas decennium. Charterskatten slopas och reguljärflyget avregleras. 1991 bryter Gulfkriget ut och försäljningen av charterresor bromsar in kraftigt under ett par månader. Vingresor byter namn till Ving och Vingresor-fågeln ersätts av en ny Ving-logotyp. Nyheter som lanseras är VingCity med weekendresor, Ving YoYo med billiga flygstolar direkt till resmålen samt Small World – resmål bortom de stora turistorterna. Ving blir först med att introducera rökfria flyg. 1997 blir ett rekordår för charterresandet trots århundradets varmaste sommar – närmare en halv miljon svenskar reser med Ving.

2000-talet börjar med oroligheter världen över: attacker mot World Trade Center och Pentagon, terrorattentat på Bali, krig i Irak, fågelinfluensa och flodvågskatastrof i Sydostasien. Lågkonjunktur och dyr olja i kombination med en svag krona försvårar arbetet för reseindustrin. Trots detta kan Ving notera nytt försäljningsrekord år 2004 och varje år under resten av decenniet.

2010-talet får en dramatisk start då den isländska vulkanen Eyjafjallajökull får flera utbrott under våren 2010. Rökutvecklingen och det så kallade ”askmolnet” påverkade alla flygningar både i Sverige och i flera andra länder. Detta är ett årtionde där både ekonomisk och politisk turbulens skakar världen. Med den ”arabiska våren” startar en våg av oroligheter. Terrordåd genomförs på en rad platser i världen, även i Europa där bland annat Paris, Bryssel och Nice är utsatta för dåden. I Turkiet råder politisk oro med minskat intresse för resor dit. Grekland står på ruinens brant men det blir ingen Grexit, däremot röstar Storbritannien för ett utträde och Brexit blir verklighet. Den traditionella katalogen skrotas och ersätts med ett resemagasin och de sociala medierna slår igenom stort och blir en viktig kanal för information och kommunikation med kunderna.

2020-talet får en speciell början, men innebär också en nystart för Ving då bolaget bara några månader innan var med om att den före detta moderkoncernen Thomas Cook Group, med huvudkontor i UK, gick i konkurs. Ving och systerbolagen i Norden lyckades överleva konkursen och fann nya ägare i Petter Stordalens Strawberry Group och riskkapitalbolagen Altor och TDR. Knappt hade företaget tagit sig upp på benen igen efter en turbulent höst förrän rapporter om Covid-19 började sippra ut världen över. Viruset spreds snabbt och det dröjde inte många veckor förrän hela världen stängde sina gränser, införde lock downs och satte in hårda restriktioner. Resebranschen drabbades omedelbart och hårt då samtliga resor ställdes in när UD tog det historiska och drastiska beslutet att avråda från alla icke nödvändiga resor till hela världen. Under flera månader stod Vings trafik helt stilla innan resor till vissa länder sedan började tillåtas under senare delen av sommaren 2020. Successivt började Ving flyga till utvalda länder och under vintern 2020/2021 kunde resor till Kanarieöarna genomföras, till glädje för alla ressugna svenskar. Under 2021 fortsätter pandemin runtom i världen, men under våren har allt fler länder öppnat upp i takt med att allt fler nu blir vaccinerade. EU lanserar ett gemensamt sk Covidbevis för att förenkla för resandet i Europa och under sommaren 2021 flyger Ving åter till de populära destinationerna i Medelhavet.

Om Ving – Översikt