Resor till Taghazout
Surfare från hela världen väljer att resa till Taghazout, som egentligen bara är en liten fiskeby som kantas av flera kilometer långa sandstränder.
Vill du bo bra och fokusera på att yoga, surfa eller bara på ditt välmående ska du resa till Taghazout. Byn har lyckats att behålla sin ursprungliga charm. Här känner alla alla och på kvällarna samlas man vid någon av byns restauranger för att äta nyfångade läckerheter från havet till riktigt bra priser.
Vings resor till Taghazout
När du bokar din resa till Taghazout med Ving kan du välja mellan två högklassiga hotell strax utanför byn. Paradis Plage Surf, Yoga & Spa Resort ligger precis vid stranden och är ett mecka för dig som är intresserad av surfing eller yoga. Hyatt Place Taghazout Bay håller riktigt hög klass och ligger intill en 18 håls golfbana. När du bokar din resa till Taghazout med Ving bestämmer du själv hur länge du vill vara borta och vilken dag du vill resa.
Utforska omgivningarna
Vill du göra en utflykt utanför ditt hotell under din resa kan du enkelt ta dig in till Taghazout by med taxi. Där kan du bada vid stranden, äta på någon mysig restaurang eller fynda bland de butiker som finns i byn. Blir du sugen på ett större utbud av shopping och nöjesliv är det inte mer än ett par mil till den stora turistorten Agadir. Från Taghazout går det lokalbussar till Agadir flera gånger om dagen.
- Valfri reslängd
- Paradis för surfare
- Fina sandstränder
- Lyxhotell
- januari
- februari
- mars
- april
- maj
- juni
- juli
- augusti
- september
- oktober
- november
- december
Flygtid
Ca 5 timmar från Stockholm.Så reser du hit
Till Marrakech (Marocko) kan du resa reguljärt med Ving året runt. Till resmålen Agadir och Taghazout kan du resa reguljärt med Ving under perioden mars-oktober.Mat och dryck i Marocko
Det marockanska köket innehåller lätt kryddade maträtter. Maten är vällagad och det används alltid färska grönsaker, kött eller fisk och nybakat bröd. Maten intas inte med kniv och gaffel, istället för bestick används bröd att ta maten med (alltid med höger hand). Till dessert serveras ofta färsk frukt och flera gånger om dagen dricks myntate.Att dricka till
VinerMarocko har många goda inhemska viner:
Rött: Det bästa rödvinet heter Les Côteaux de l´Atlas. Andra bra och billigare viner är Le Medaillon, Beauvallon, Guerrouan och Cabernet President.
Rosé: Medaillon rosé är ett bra vin och Cabernet samt Ksar rosé.
Vitt: Bra vita viner är Medaillon blanc och Semillant.
Öl
Marockanska ölmärken är Flag, Flag Special och Casablanca.
Te
Myntate dricker man flera gånger om dagen. Det består av grönt kinesiskt te, myntablad och mycket socker. Gott både när det är varmt och kallt utomhus.
Kaffe
Kaffet i Marocko är gott och man dricker ofta espresso, café crème (kaffe med mjölk) eller noss noss (hälften kaffe och hälften mjölk).
Shopping i Agadir
Vill du ha ett större utbud av shopping rekommenderar vi Agadir som har både minimarkets och butiker. Passa på att shoppa i affärerna med fasta priser, i basarerna eller på marknaden. Souk al Had-marknaden har öppet tisdag-söndag. Det finns också flera stora och moderna varuhus i Agadir som Marjane, Aswak Asalam och Carrefour.Shopping i Marocko
Det finns många spännande saker att köpa i Marocko. Man kan handla på två olika sätt: i affärer som har fasta priser eller i basarerna och på marknaden (souken) prutar man på allt utom på frukt, bröd, grönsaker, kött och fisk. Matvaror har fasta priser.Hur gör man egentligen för att få bästa priset?
• Börja aldrig med att pruta på en vara som du inte är intresserad av att köpa.• Börja alltid med ett lägre pris än vad du vill betala. Försäljaren går ner i pris och du går upp.
• Bestäm i förväg hur mycket du är beredd att betala innan du ger dig in i duellen. Du själv ska vara nöjd med priset om det blir affär.
• Stressa inte! Ta god tid på dig och prata om allt annat än den där varan du är intresserad av.
• Drick myntate med försäljaren om han bjuder. Visa gärna foton på din familj och snön därhemma.
• Efter en kort eller lång stunds trevligt samtal kommer ni överens om ett pris som båda är nöjda med.
• Jämför inte priset i efterhand, tycker du att du har gjort en god affär så har du helt enkelt gjort det.
Vad köper man i Marocko?
Skinnvaror, väskor, puffar, tofflor, kaftaner, träsniderier, keramik, mattor, silver- och mässingsarbeten, kryddor, rosor, tyger och så vidare i all oändlighet…Har du tänkt köpa några av de färgstarka och smakrika kryddorna med dig hem, så var uppmärksam på priserna. Kryddförsäljarna på souken är duktiga på att fylla en hel kasse med kryddor och plötsligt kostar den inte 25 utan 250 dirham. Kryddorna ska inte kosta mer här än de gör i Sverige!
Äkta saffran utgörs ALLTID av orangeröda, smala, 1-2 cm långa trådar och kostar 20-30 dirham per gram. Det är ALDRIG ett orangefärgat pulver. Köper du pulver, är det gurkmeja du köper, och den ger enbart färg, ingen smak. Det finns en kryddblandning som heter Raz el Hanut, vilket betyder "Kryddhandlarens huvud", och är en blandning av 30 olika sorters kryddor. Den passar till alla kötträtter.
Hyresvillkor
• Du ska ha fyllt 25 år.• Du ska ha haft körkort i mer än två år.
• Kortaste hyrtid är ett dygn.
Vägkarta
Karta över Marocko kan köpas i de flesta kiosker och bokaffärer.Förbeställd bil
Om du har förbokat en AVIS-bil hemifrån gäller de försäkringar och villkor som du fick upplysning om vid bokningstillfället.Att tänka på i trafiken
Som alltid i trafiken ska man vara uppmärksam och försiktig. Här kommer dock några saker som kan vara bra att veta/tänka lite extra på.• Respektera högerregeln
• Håll hastighetsbegränsningarna som är 40km/h i tätort, 60, 80, 100 km/h utanför och 120 km/h på motorväg.
• Det är förbjudet att prata i mobiltelefon när man kör bil.
• I rondeller gäller ibland, högerregeln och ibland "lämna företräde" för dem som är inne i rondellen. Var uppmärksam om det finns någon "lämna företräde"-skylt när du kör in i rondellen.
• Det finns många trafikpoliser utefter alla vägar. Om du blir stoppad utan att ha överträtt trafikreglerna vill de som regel bara titta på ditt körkort samt biluthyrarens papper.
• Tänk på att det är långt mellan bensinstationerna på landsbygden, så tanka fullt när du är i städerna!
Övrig information:
Alla priser är i dirham och inkluderar skatter, fria kilometer och full försäkring, det vill säga ingen självrisk.CDW: Bilskadeförsäkring. Ingår i priset. Självrisk tillkommer.
TP: Stöldförsäkring. Ingår i priset.
SCDW: Självriskreducering. Mot tillägg.
Vår service
Resmålet är på egen hand.Hållbart resande
Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.Pass och visum
För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För mer information hänvisar vi till Marockos ambassad på telefon 08-218 436.För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Marocko.
Vaccinationer
Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.seLagar och lokala värderingar
I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.Ramadan
Den muslimska fastemånaden Ramadan börjar omkring 5 maj 2019, då kan det hända att butiker och affärer håller stängt och att saker och ting går lite långsammare än vanligt. Ait el Kebir infaller omkring 11 augusti 2019, och då håller affärer och marknader stängt, dock inte köpcentrum. Under Ramadan är det inte tillåtet att äta, dricka eller röka på offentlig plats från soluppgång till solnedgång, det vill säga under den tid då muslimer fastar.Valuta och betalning
Dirham (MAD). Uttagsautomater på praktiskt taget alla banker i alla städer och byar i landet. Svenska kronor växlas till dirham på banker, växlingskontor eller på hotellen utan kostnad. Växlingskursen är i stort sett densamma överallt (kan skilja ca 5 kr per 100 kr beroende på bank). Det finns banker samt uttagsautomater på alla flygplatser vid ankomst efter tullkontrollen. Visa, Eurocard och Mastercard fungerar bäst.Det är inte tillåtet att föra ut dirham i kontanter ur Marocko. Det går inte att växla marockanska dirham utanför landet och du kan inte heller betala med dirham i taxfreebutikerna på flygplatsen eller på flyget. Har du dirham kvar när du skall lämna landet kan du växla till konvertibel valuta på flygplatsen, innan passkontrollen före avresa. Du får då oftast tillbaka i euro.