Se hotell (23)

Resor till Varadero

På din resa till Varadero får du uppleva en underbar semesterort med stränder i världsklass. Glöm inte att ta en tur till Havanna -den spännande storstaden där tiden nästan står still.
Varadero är Kubas bästa och mest välutvecklade semesterort med oslagbara stränder och hotell i alla kategorier, ett perfekt val om du vill resa på semester för att koppla av i solen. Men när du är här får du inte missa att se mer av denna särpräglade ö, som rymmer både historia och vacker natur. Det vore väl till exempel synd att ha varit på en resa till Varadero och Kuba utan att ha promenerat i gamla stan i Havanna, eller inte ha besökt en cigarrfabrik för att se hur några av öns viktigaste exportvaror tillverkas. Kuba är helt enkelt ett perfekt resmål för dig som vill koppla av på stranden samtidigt som du kan se och uppleva sådant som inte finns någon annanstans.

Bo bra i Varadero

Bokar du din resa till Varadero med Ving finns en mängd hotell att välja bland. De flesta ligger direkt på stranden och har All Inclusive med i priset, då ingår både mat, dryck och en del aktiviteter i priset. Ungefär mitt på Varadero-halvön ligger Meliá Las Americas, ett av våra Prime Select-hotell med åldersgräns för dig som längtar efter en avkopplande semester utan barn.

Strandliv

Det är förstås ingen slump att de flesta hotellen ligger på stranden. Det är de oemotståndliga stränderna som får besökare att resa till Varadero. Här väntar milslånga vita sandstränder som inte bara erbjuder sol och bad, utan även fina möjligheter till dykning och snorkling utanför kusten.

Upplev Kuba

Du får inte missa att besöka Havanna under din resa till Varadero. Du kan med fördel kombinera några nätter i Havanna med resterande semester i Varadero. Då får du ut maximalt av din vistelse på Kuba med sol och bad, men också minnesvärda intryck från landets huvudstad med dess rika historia. Med Ving kan du boka resor året runt till Varadero, sommar såväl som vinter.
Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • Lyxhotell
 • Hotell för vuxna
 • All Inclusive
 • Fina sandstränder
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Varadero

Stränder
I Varadero finns en två mil nästan obruten, bred sandstrand med finkornig, vit sand. Utbudet av vattensporter är inte stort, men det finns lite kitesurfing. Utanför Varadero finns möjlighet att dyka och snorkla, utflykter med katamaran går dagligen till den närliggande ön Cayo Blanco.
Mat, dryck och nattliv
Kuba är inte något utpräglat restaurangland, men det finns en hel del restauranger i själva byn Varadero.
Restaurangerna har olika kök, som exempelvis italienskt, asiatiskt och självklart kubanskt, de flesta är statsägda. Missa inte ett besök i en "paladar", som är en restaurang i ett privat hem, där man ofta sitter i familjens vardagsrum och äter vid små bord. På menyn står oftast traditionell kubansk mat med fläsk, kyckling eller fisk med ris och bönor.

Det kubanska köket

Det kubanska köket sträcker sig över flera epoker och kulturer, från spanska och afrikanska, till franska, kinesiska och arabiska. Spanjorerna införde nötkött, svin, ris och grönsaker, citrusfrukter och socker, tillsammans med en rik tradition av regionala kök. Slavarna förde inte med sig något alls, bortsett från ett fåtal grönsaker som följde med slavskeppen, men de tog med sig sina smaker och sin tradition, som så småningom gav en afrikansk ton till den spanska matlagningen.

Fläsk är vanligare, men fisk och skaldjur är också mycket populärt i turistområdena. Sedan början av 1960-talet har tillgången på matvaror varit begränsad på Kuba. Det traditionella kubanska köket är känt som "comida criolla". Många rätter innehåller både vitlök och lök, men nästan inga kryddor, så många finner maten rätt smaklös. Men flera restauranger har börjat anpassa maten och lägga i mer kryddor. Ris och bönor är en typisk kubansk rätt som kommer i två huvudvarianter; en med kidneybönor och en med svarta bönor. De är kända som "congri" och "moro y cristianos" (morer och kristna). En klassisk kubansk måltid består oftast av stekt fläsk (res asado) med moro y cristianos, banan-fritters och pumpa.

De vanligaste kubanska drinkarna och cocktails

Kubanito - kubansk Bloody Mary
Daiquiri - rom, socker, lime och krossad is
Mojito - rom, citronjuice, socker, soda, mynta och is
Cuba Libre - rom, cola och en skvätt limejuice
Piña Colada - rom, ananasjuice, kokosmjölk och ett stänk kanel för en extra twist
Platino Havanna - treårig rom, ananasjuice och citronjuice

Kaffe

Kubanskt kaffe är starkt, sött och serveras i små koppar utan mjölk, Espresso eller med lite mjölk - Cafe cortado. Den större och svagare varianten är Cafe americano, som serveras svart om du inte ber om mjölk; Cafe con leche. Cubita och Serrano är de två mest populära kaffesorterna på Kuba, men Serrano betraktas som den bästa.

Öl

De flesta provinser brygger sitt eget öl. Det finns sex bryggerier i Kuba. Det mest populära lokala ölet är Bucanero, som är ett gott och välsmakande öl, något kraftigare i smaken än Cristal, som är lätt i smaken, och Hatuey, bryggt i Santiago de Kuba sedan 1927.

Vin

Allt vin importeras och finns i de flesta snabbköp. Det är oftast spanska och sydamerikanska viner som finns på hyllorna.
I Varadero bjuds ofta på underhållning och dans på hotellen, men i Varadero stad finns också en del barer och diskotek, som erbjuder en hel del nattliv.

Musik

Kuba har alltid karakteriserats av sin musik. Det stora spanska och afrikanska inflytandet har varit avgörande för landets musik. I början av 1900-talet uppstod den kubanska rumban, men det var först på 1950-talet som landets musik kom in i sin guldålder, med Damaso Peres Prados Mambo och Enrique Jorrins cha-cha-cha. Musiken är utan tvivel en av de viktigaste ingredienserna i den nationella kulturen, och dessutom känd över hela världen. Efter revolutionen uppstod afro-kuban jazz, och detsamma gjorde grupper som spelade son, salsa, merengue och till med rockmusik, vilket kännetecknar så Kubas musik än i dag. Både salsa, merengue och rumba dansas ofta på gatan eller på de lokala barerna. I gamla Havanna finns det gott om sådana barer med levande musik.
Shopping
I Varadero finns inte många affärer. Utanför hotell Barlovento finns en liten gatumarknad där du kan köpa träsniderier, tavlor och någon enstaka souvenir. De större hotellen har egna souvenirbutiker. Vid hotell Meliá Las Americas ligger Varaderos bästa köpcentrum, Plaza Las Americas, som sett med nordiska ögon förmodligen inte är så imponerande. Det finns även några få matbutiker med begränsat utbud.

Kuba har mycket att erbjuda av cigarrer, rom och lokalt hantverk, men utöver det är urvalet rätt begränsat. Det säljs också olika instrument tillverkade i trä, som maracas och slagpinnar. Passa på att köpa hem ett motiv av Che Guevara, hans ansikte finns på de flesta saker.

Cigarrer

Kubanerna själva säger att rom är bäst när den legat länge och med cigarrer är det precis tvärtom. En cigarr ska alltså helst vara så färsk som möjligt och därför får du de bästa i Havanna, eller i butikerna i Varadero, där omsättningen är stor. Kubanska cigarrer är världsberömda, och utan tvivel bland de allra bästa som finns. Det finns gott om falska cigarrer på marknaden, så vill du vara säker på att köpa äkta vara, gå till en ordentlig butik. En låda cigarrer av de finaste märkena är billigare än hemma. Cohiba, Romeo y Julieta och Montechristo är kända märken. Observera att du får föra ut 23 individuella cigarrer utan ett så kallat "proof of purchase". Alla som har fler än 23 cigarrer måste på förfrågan kunna visa ett "proof of purchase" vid avresa. Fler än 50 cigarrer ska ligga i en förseglad box med regeringens sigill och du ska på förfrågan kunna visa ett "proof of purchase" vid avresa. Det är tillåtet att föra in 50 cigarrer i Sverige.

Rom

Det finns 33 olika rom-märken och över 20 olika destillerier på Kuba. Bland dem finner man kända märken som Havana Club, Caribbean Club, Mulata, Santiago och Caney, för att bara nämna några. Havana Club är det mest kända märket, och Santiago de Cuba räknas som den bästa. Santiago de Cuba är den kubanska rommens födelseort, det var nämligen här som Ficundo Bacardi grundade landets första destilleri år 1862. Kubansk rom finns i flera årgångar. Den yngsta, vita rommen används oftast i drinkar, som Kuba Libre och cocktails. De vanligaste därefter är 3, 5 och 7 år gamla, samt gran reservan, som är ca 6 år. Dessa dricker man oftast rena eller med is. Det finns dessutom några specialvarianter, bland annat en 17-årig rom i flaskor av italienskt Murano-glas, som kostar den nätta summan av 1 700 peso per flaska.

Tavlor och målningar

Om du köper en tavla i en butik eller på en marknad, ska du kolla att det finns en officiell stämpel på baksidan som garanterar äktheten. Beroende på var du handlar så prutar man ofta på priset när det gäller tavlor och annat hantverk. Ett så kallat "Proof of purchase" ska på förfrågan kunna visas vid avresa, och det rekommenderas att du har rullen med tavlan i handbagaget. Lägger du det i ditt incheckade bagage kommer du sannolikt att bli återkallad till säkerhetskontrollen för att förklara dig när ditt bagage röntgas - och det kan ta en god stund.

Hantverksmarknad

På 1:a avenyn vid gata 17 ligger stadens största marknad för lokalt hantverk, smycken, väskor, konst och handarbeten. Det finns också en vid gata 42. Kom ihåg att pruta. Det är på marknaderna och de lokala handlarna i staden som du får de bästa priserna, inte i hotellens souvenirbutiker, dessutom stöder du lokalsamhället.

Plaza Las Americas

Varaderos mest kända köpcentrum, som främst är till för turister. Här finns en del butiker med allt från kläder till souvenirer och snabbköp.
Sport och Träning
Vill du sporta under din semester i Varadero finns aktiviteter på land och i vatten.

Golf i Varadero

Varadero Golf Club är den enda golfbanan i området. Det är en fin bana i vackra omgivningar på ett område som hör till den ståtliga Villa Xanadu. Banan designades av den canadensiska golfarkitekten Less Forbes och öppnades den 26 oktober 1999. Golfbanan har 18 hål och golfbil är obligatorisk. Golfutrustning kan hyras i Pro Shop.

Dykning

Många av de stora hotellen har egna dykcenter där du kan boka en kurs eller dykartur (för certifierade dykare). Det finns också PADI-kurser från nybörjare till instruktör, samt nitrox-dykning.
Aktiviteter och sevärdheter
I Varadero finns gott om aktiviteter att prova på om du vill ha lite omväxling till stranden, här följer några exempel.

Josone Park

Josone Park ligger mitt på halvön och är ett grönskande naturområde med flera bra restauranger. Här kan du till exempel ta en kurs i kitesurfing eller dykning. För den lite modigare finns möjlighet att hoppa fallskärm med en erfaren instruktör.

Fiske

Det finns möjlighet att fiska, både djuphavsfiske och med handlina. Man måste hyra hela båten, som har plats till fyra fiskare och priset är detsamma oavsett antal. Utöver de som fiskar finns plats för fyra medpassagerare, som betalar ett pris per person utöver båthyran. Det är fri bar ombord.

Spa

Många av de stora högklassiga hotellen har eget spa med massage, manikyr, pedikyr och ansiktsbehandlingar. Hör med ditt hotell vad de erbjuder. Det finns enstaka ställen i Varadero Downtown, som också erbjuder massage och behandlingar, men kvaliteten varierar. Hotellen har oftast bra, importerade produkter som används i behandlingarna.
Sol och bad i all ära, men det finns också gott om sevärdheter på Kuba. Framförallt bör ingen missa ett besök i huvudstaden Havanna under sin vistelse.

Cárdenas

Staden Cárdenas grundades år 1828, och 1850 försökte 600 soldater från USA att inta staden, men utan framgång. Staden ligger någon mil från Varaderos centrum och har ca 20 000 invånare. Den har ett intressant museum, Museo de Oscar María de Rojas, som har en allsidig samling av kubanska mynt, vapen, snäckskal, reliker från tiden före Columbus, dokument från revolutionen och mycket annat. Staden har också en katedral. Här känner du också av en helt annan livsstil än den i Varadero.

Hop on – hop off

Varadero har flera moderna Hop on Hop off-bussar, som kör fram och tillbaka på hela halvön med jämna mellanrum under dagtid. Det är ett bra sätt att ta sig runt och orientera sig, och är du själv eller bor långt från centrum är det billigare än taxi.

Parque Retiro Josone

Parken ligger i "downtown" Varadero på första avenyn mellan gatorna 56 och 59. Den är ett skönt, grönskande område med Paz-sjön i centrum, där det går att hyra trampbåtar. Parken har två barer och tre restauranger.

Reserva Ecológica Varahicacos och Cueva de Ambrosio

Reservatet är cirka två kvadratkilometer och ger en bra inblick i hur halvön såg ut innan turismen kom hit. Reservatet har två huvudattraktioner, en gigantisk kaktus, kallad Patriarken, med en uppskattad ålder av 500 år. Här finns också den lilla kalkstensgrottan Cueva de Ambrosio, med runt femtio bevarade förhistoriska inristningar. Grottan upptäcktes 1961.

Xanadu

Kemikaliemagnaten Irenée Dupont de Naumors, som blev rik på dynamit under första världskriget, köpte 1926 över femhundra hektar av den bästa jorden i Varadero för bara fyra centavos per kvadratmeter. Här byggde han sitt förnäma sommarresidens, Xanadu, som står där än i dag. Huset stod färdigt 1930, och kostade 338 000 USD att bygga, en astronomisk summa på den tiden. I dag är huset ett lyxigt boutique-hotell med endast sex rum, en dyr och exklusiv fiskrestaurang, Restaurante las Américas, och en praktfull bar på översta våningen som absolut är värd ett besök. Varför inte avnjuta en drink i solnedgången häruppe? Lägg märke till de imponerande mahognyavsatserna, räckena, de italienska marmorgolven och orgeln från 1932, som alla är original.

Grottsystemet Cuevas de Bellamar

Detta tre kilometer långa grottsystem, som ligger nära Matanzas cirka 40 kilometer från Varadero, bjuder på underjordiska källor i sällsamma omgivningar. Besökare har tillträde till de första 1500 metrarna tillsammans med en guide. Turen når ner till cirka 26 meter under havsytan. Det går turer från Varadero varje eftermiddag. Det är en utmärkt regnvädersaktivitet som kräver att man inte har någon form av rörelsehinder.
Hur du tar dig runt
Ingen av de stora hyrbilsfirmorna finns på Kuba, och redan det är ju ett tecken på att du ska vara ytterst noggrann med var du hyr bil. Kuba är ett av världens dyraste länder när det gäller att hyra bil. Du ska ha körkort och ha fyllt 21 år för att få hyra. Det krävs ofta en deposition på 250-300 peso, men det kan man allt oftare ordna med kort.

Det rekommenderas normalt att man bokar bilen minst tre dagar i förväg. Hyrbilar levereras normalt med full tank som man betalar vid uthyrningstillfället. Bilen kan sedan återlämnas med tom tank. Man får inga pengar tillbaka för eventuell kvarvarande bensin, om man till exempel återlämnar den med kvarts tank. Kom ihåg att alltid kolla skador grundligt, på allt från tuta till däck och dekorationslister innan du kör från uthyraren. Annars kan du riskera att du krävs på pengar för skador som kanske var där från början.

Ving samarbetar inte med någon biluthyrningsfirma på Kuba och kan därför inte hjälpa dig om du får problem med en hyrbil.
Det finns flera sätt att ta sig utanför Varadero, men lättast är att följa med på organiserade utflykter.

Taxi

Taxi går att stoppa på gatan eller beställa i hotellets reception utan framförhållning. Alla statsägda taxibilar har taxameter och betalningen görs i CUC. Får du tag på en taxi utan taxameter, så kom överens om ett pris i förväg. Tänk på att chaufförerna ofta har ont om växel, så en tur som kostar till exempel 3,50 peso rundas av uppåt till 4 peso. De statsägda taxibilarna har fått konkurrens av privattaxi, som ofta är gamla amerikanare. De har inte taxameter, så avtala ett pris i förväg. Tänk på att privattaxi inte är försäkrade, i händelse av olycka.

Coco-taxi

Det finns också gula, äggformade, trehjuliga motorcykeltaxis med plats för två passagerare. Säkerheten är inte bra. Bestäm priset i förväg om du åker med en sådan.

Bussar

Stadsbussarna i Havanna betalas med kubanska pesos enligt en fast taxa, och de är alltid överfyllda. Det är inte ovanligt att man måste vänta flera timmar, så ta en taxi, det kostar inte mycket mer sett ur nordiskt perspektiv. Kubanska bussar i övrigt kör oregelbundet mellan städerna, och reservation flera veckor i förväg är ibland nödvändigt. Det går bland annat buss till Varadero, eller snarare Matanzas, och tillbaka tre gånger om dagen. Återigen är det oregelbundna avgångstider som gäller.

I Varadero är Hop On-Hop Off-bussen det närmaste man kommer en stadsbuss. Den kör med jämna mellanrum från den ena änden av halvön till den andra, från morgon till kväll. En biljett gäller en hel dag, om man inte kör med Gaviotas Hop On-Hop Off, då är priset lägre men man betalar varje gång man stiger på.

Tåg

Den kubanska järnvägen var den första i Amerika, och är säkert också den sämsta. Tågen kör precis som bussarna oregelbundet så man måste fråga på stationen för att få tiderna. Undantaget från regeln är nattåget mellan Havanna och Santiago, som tar ca 17 timmar. Ombord på tåget kan du förvänta dig obekväma säten och en luftkonditionering inställd på "arktisk". Tåget går var tredje dag mellan de två största städerna.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se. För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Valutan är CUC (pesos convertibles). Ta med euro i kontanter. Visa och Mastercard fungerar ofta på hotellen, men restriktioner kan finnas, och det är bäst att du kollar med din bank eller kortutgivare innan avresa. Växla inte alltför mycket euro till CUC på en gång eftersom det kan vara svårt att växla tillbaka peso till euro. Utflykter arrangerade av Ving eller vår agent Cubatur betalas bäst med kontanter i CUC.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid -6 timmar.

El

110 volt, i vissa delar 220 volt. Adapter krävs på vissa hotell, andra har universaluttag.

Språk

Spanska

Övrigt

Kuba är en kommuniststat. Människorna är vänliga, men det är ingen idé att försöka ge dricks till t.ex. tjänstemän för att få bättre service, det kan anses som en muta.
Från och med 1 maj 2010 kräver kubanska myndigheter att resenärer till Kuba kan visa intyg på giltig reseförsäkring vid inresa. Intyg får du av det försäkringsbolag som står för huvudparten av din försäkring. Resenärer som saknar intyg måste vid ankomst till Kuba köpa en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. En sådan försäkring kostar 2,50 peso per dag. För personer som skall delta i aktiviteter som anses riskfyllda och för personer över 70 tillkommer en extra kostnad på 2 peso.
Det är inte möjligt att ansluta egen dator till internet. Alla uppkopplingar görs via fasta datorer.
Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 11 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Till Varadero kan du resa med Ving på reguljära flygresor med valfri reslängd året runt. Flyget landar utanför Varadero.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från Varaderos flygplats Juan Gualberto Gomez Airport till ditt hotell är ca 30 minuter till 1 timme (22 till 40 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Transport mellan Varadero och Havanna (ca 150 kilometer) går inte att förboka, enklast är att ta en taxi. Restiden från hotellen i Havanna till José Martí International Airport är ca 30 minuter (23 kilometer),
Väder
 • januari
26°18°
7
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
26°18°
7
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • mars
27°19°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • april
29°21°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • maj
30°22°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
31°23°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
32°23°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • augusti
32°24°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • september
31°23°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
15
Regnfria dagar
 • oktober
29°23°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
27°21°
7
Soltimmar/dag
26°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
27°19°
7
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Varadero
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.