Se hotell (14)

Resor till Havanna

Din resa Havanna kan bli ännu mer spännande om du kombinerar den med sol och bad på Varaderos stränder.
Något av det första som slår en under en resa till Havanna är den fantastiska arkitekturen. Med sin speciella charm, sina fina gamla torg och bedagade -men vackra- kolonialbyggnader finns La Ciudád Vieja (gamla stan) med på Unescos världsarvslista. Även om kommersen växer finns här ingen shopping att tala om. Här strosar du istället omkring, inandas atmosfären och upptäcker något nytt bakom varje hörn. Överallt hörs rytmerna av mambo, cha-cha och den vibrerande salsan, och överallt ser du de blankslitna amerikanska dollargrinen från 50-talet. Den som vill vandra i Hemingways fotspår kan slinka in på La Bodegita del Medio och beställa en mojito, eller på El Floridita och beställa en daiquiri.

Gott och billigt

Havanna är inte någon utpräglad restaurangstad, men det finns en hel del restauranger som du kan uppleva under din resa. Bästa alternativet är ofta en paladar – hemma-hos-restauranger i privata hem, där man ofta äter både gott och billigt. Det finns även hotell som har takträdgårdar som är omgjorda till barer och restauranger. Även om du inte bor på hotellet kan du besöka de flesta av dessa. De mest kända är på Inglaterra, den lite lyxigare på översta våningen av Parque Central och den på 25:e våningen av Tryp Havana Libre. Senare på kvällen kan du besöka gamla stans populära musikbarer. Där brukar stämningen vara hög till långt in på nattkröken. Annars är nattlivet framförallt kopplat till hotellens nattklubbar och diskotek.

Bo bra i Havanna

Ving har ett antal hotell att välja mellan i Havanna, så du kan vara säker på att boka en resa med ett hotell som har både det läge och den standard du söker. Stiligast bor du kanske på Iberostar Parque Central, ett anrikt hotell med mycket historia bakom fasaden och ett perfekt läge mitt i de äldre delarna av Havanna. I samma område ligger stadens äldsta hotell; Inglaterra, med sin välkända takbar, ett enkelt men omtyckt hotell.

Vings resor till Kuba

När du bokar din resa till Havanna med Ving kan du skräddarsy den att den passar dina önskemål. Det innebär att du själv bestämmer vilken dag du vill resa och hur länge du vill vara borta. Du kan även kombinera flera resmål, vilket är den bästa lösningen för dig som vill få ut så mycket som möjligt av din resa. Förslagsvis kan du börja din vistelse i Havanna där du kan lära dig mer om landets historia och beskåda staden där tiden näst intill stått stilla sedan 50-talet. Därefter kan du resa vidare mot Varadero och tillbringa den resterande delen av semestern på den inbjudande sandstranden eller vid hotellets poolområde.
Bra att veta
 • Hotell med pool
 • Kombinera resmål
 • Valfri reslängd
 • Centrala hotell
 • Hotell från 2 till 5 vågor
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Havanna

Stränder
Inne i Havanna finns inga stränder, med det finns en strand ca 20 kilometer utanför staden.
Havanna och Varadero ligger på Kubas norra kust och vänder sig mot Atlanten, inte långt från den Mexikanska golfen. På Kubas södra sida ligger Karibiska havet med turkosa vågor och ett rikt djurliv under ytan mellan de vackra korallerna. Havet har en behaglig temperatur på över 20 grader året runt.

Playas del Este

Playas del Este (de östra stränderna) ligger någon halvtimme med bil från Havanna, och är huvudstadens närmaste stränder. Här väntar en knapp mil palmkantade stränder. Under vinterhalvåret är det i regel gott om plats på stränderna, medan kubanerna själva kommer under sommarmånaderna. Playa Santa María del Mar är enligt många den vackraste av stränderna. Playa Jibacoba är också populär, men ligger lite längre bort från Havanna (ca 60 kilometer), här kan du med hjälp av det lokala dykcentret komma ut och snorkla bland gamla skeppsvrak.
Mat, dryck och nattliv
På Kuba äter man mycket fisk och skaldjur vid kusten, men framför allt kött-, kyckling eller fisk och bönrätter. Den lokala rommen är världskänd och utöver klassikern Cuba Libre, används den till svalkande drinkar som mojitos och daiquiris. Kuba är inte något utpräglat restaurangland, men det finns en hel del restauranger. Det bästa alternativet är ofta en "Paladar" (hemma-hos-restaurang) i privata hem. Där kan du äta både gott och billigt.

El Floridita

El Floridita är nog Havannas mest kända restaurang, och det var Hemingways favoritställe när han skulle dricka daiquiri. Det är ett elegant ställe där det känns som att du är tillbaka på 50-talet. Restaurangen är känd för sina goda fisk- och skaldjursrätter, men har också internationella rätter på menyn. Här betalar du lika mycket för namnet som för maten. Det kan vara en bra idé att boka någon dag i förväg om du inte har så många kvällar till ditt förfogande.

La Bodeguita del Medio

Här råder en helt egen stämning. På sin tid hade kändisar som Ernest Hemingway och Errol Flynn i sig mer än en mojito här. De serverar inte stans bästa mojito, men helt säkert en av de dyraste. Här kan du välja mellan typiska kubanska rätter åt det dyrare hållet -då du också betalar för ställets rykte. Det kan vara en god idé att boka en dag i förväg eftersom stället brukar vara ganska fullt.
Mycket av Havannas nattliv är koncentrerat till hotellens nattklubbar och diskotek. I gamla stans populära musikbarer brukar dock stämningen vara hög till långt in på nattkröken.
Tropicana i Havanna är en av landets mest kända nattklubbar med en egen storslagen kabaret.
Det finns flera shower att se i staden och på anrika Hotel Nacional arrangeras show à la Las Vegas i deras gamla 30-talslokaler flera gånger i veckan. Vill du ner på gatunivå finns Tejadilo, La Louvre och den kända Bodegita del Medio, som alla är barer med musik långt in på nätterna.
Shopping
Havanna är inte känt för sin shopping, men de gamla delarna av Havanna säljs färgglad konst på torget vid katedralen. Här finns även det största utbudet av hantverk, allt till västindiska rytmer på hög ljudnivå.
Aktiviteter och sevärdheter
Gamla Havanna, Habana Vieja som kubanerna säger, är ett enda gytter av små gränder och koloniala hus samt resterna av vad som en gång har varit vackra palats eller handelshus. Hela stadskärnan i Havanna är dock en samling vackra kolonialbyggnader med en atmosfär av svunna tider. Överallt ser du de amerikanska 50-talsbilarna. Det är en spännande storstad, med nästan tre miljoner invånare. Det är ingen stad att shoppa i, utan här strosar du i gränderna, upplever atmosfären, dofterna, ljuden och möts av öppenhet och vänlighet.
I Havanna finns mycket att uppleva, här kommer några exempel på sevärdheter du kan besöka på egen hand.

Edificio Bacardi

Här låg huvudkontoret för det familjeägda företaget Bacardi fram till början av 60-talet, då familjen lämnade landet. Huset byggdes år 1929, i Art Deco-stil. På toppen av byggnadens 12 våningar tronar firmans svarta fladdermus som kronan på verket. Idag inrymmer byggnaden kontor och besökare kommer därför inte längre än till baren strax innanför ingången.

Capitolio

Denna storslagna byggnad, som påminner om Capitolium i Washington DC, invigdes år 1929 och var regeringsbyggnad fram till 1959. En guidad rundvisning tar dig bland annat till det före detta presidentkontoret och kongressalarna. Byggnaden är för närvarande stängd för renovering.

Casa del Chocolate

Köp läcker choklad eller ta ett glas varm eller kall choklad i cafét. Bli inte förvånad om du måste köa på gatan en god stund för att komma in och få ett bord i caféet, men är du glad i choklad är det värt väntetiden.

Habana 1791

Få en helt egen parfym med en doft skapad på basen av till exempel ditt stjärntecken, ditt humör eller din favoritdoft. Bland de klassiska dofterna märks jasmin, ros och tobak. Butiken säljer också sina egna märken, i gammaldags flaskor av glas och med vaxförsegling.

Hotel Ambos Mundos

På Obispo ligger många historiska byggnader. En av dem är Hotel Ambos Mundos, där bland andra Hemingway bodde på1930-talet, då han skrev "Klockan klämtar för dig". Han bodde i rum 511, som nu är museum. Mot ett mindre belopp får man komma in och se det. Bor du på hotellet får du gratis entré.

Revolutionsmuseet

Detta museum är inhyst i den avsatte diktatorn Batistas tidigare palats. Utanför står bland annat båten Granma, som Fidel Castro, Che Guevara och 80 andra guerillasoldater seglade i från Mexiko till Kuba år 1956. Även inomhus finns mycket sevärt, som till exempel Batistas gyllene pistol, Ches svarta basker och sovsäck från Bolivia (en amerikansk postsäck), Fidel Castros svarta kavaj som han bar under sin berömda rättegång och en mängd spännande svartvita fotografier.

Cigarrfabriken Partagas

För alla som åkt till Havanna för tobakens skull finns här en mycket intressant fabrik. Partagas ligger också i Habana Vieja. I fabriken produceras fyra olika cigarrmärken. Officiellt är den inte öppen för besök, men det händer att man får lov att komma in mot betalning, och det finns en butik för den som blir frestad. En officiell tur på någon av Havannas fabriker kan bokas på Hotel Saratoga, vid San Cristobal-disken.

Cathedral de San Cristóbal

Domkyrkan i Havanna ligger i Habana Vieja. De jordiska resterna av Christoffer Columbus sägs ligga begravda här. Kyrkan är uppförd i kalksten omkring år 1704 och innehåller en rad vackra skulpturer, altartavlor och målerier.

Rom

Det finns ett bra rom-museum i gamla stan på Calle san Pedro. Här visas hur man tillverkar Havana Club. Museet är öppet kl 09.00-17.30, men baren, som förutom goda drinkar också har levande musik, är öppen till runt midnatt.
Hur du tar dig runt
Det finns många olika transportmedel för att ta sig runt i Havanna och på Kuba.

Bussar

I Havanna finns stadsbussar med en fast taxa som betalas med kubanska pesos. Bussarna är alltid överfyllda och det är inte ovanligt att man får vänta på dem i flera timmar. Taxi kostar inte mycket mer än bussen så det är värt att ta en taxi istället. Kubanska bussar i övrigt kör oregelbundet mellan städerna, och ibland krävs reservation flera veckor i förväg. Bussnätet täcker i stort sett hela landet.

Tåg

Den kubanska järnvägen var Amerikas första, och förmodligen även den sämsta. Tågen kör precis som bussarna mycket oregelbundet så för att få tiderna måste du fråga på stationen. Undantaget från regeln är nattåget mellan Havanna och Santiago som tar ca 17 timmar. Ombord på tåget kan du förvänta dig intensiv luftkonditionering och obekväma sitsar. Tåget går mellan de två storstäderna var tredje dag.

Häst och vagn

Vill du uppleva Havanna i ett lugnt tempo är häst och vagn ett bra sätt. De finns på flera ställen i Habana Vieja. Priserna står ofta bak på vagnen, men du kan alltid försöka förhandla dig fram till ett bättre pris.

Flyg

Det finns inrikesflyg mellan de större städerna i landet, och det är som regel inte dyrt att flyga.

Taxi

Taxi går att stanna på gatan eller beställa spontant i hotellreceptioner. Alla statsägda taxibilar kör med taxameter och betalas med peso. Får du en taxi utan taxameter, så kom överens om ett pris i förväg. Chaufförerna har generellt dåligt med växel, så en resa som kostar till exempel 3,50 peso rundas av uppåt till 4 peso. De statsägda taxibilarna har fått konkurrens av privattaxi, som ofta är gamla amerikanare. Dem bör du avtala ett pris med i förväg då de saknar taxameter.

Coco-taxi

Detta är gula, trehjuliga, kokosnötsformade motorcykeltaxis som rymmer två personer. Säkerheten är dålig, om du ändå beslutar dig för att resa med en sådan så bestäm priset i förväg.
Fakta

Vår service på resmålet

Resmålet är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se. För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Valutan är CUC (pesos convertibles). Ta med euro i kontanter. Kreditkort fungerar ibland, men är opålitligt. Växla inte alltför mycket euro till CUC på en gång eftersom det kan vara svårt att växla tillbaka peso till euro. Utflykter arrangerade av Ving eller vår agent Cubatur betalas bäst med kontanter i CUC.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid -6 timmar.

El

110 volt, i vissa delar 220 volt. Adapter krävs på vissa hotell, andra har universaluttag.

Språk

Spanska

Övrigt

Kuba är en kommuniststat. Människorna är vänliga, men det är ingen idé att försöka ge dricks till t. ex. tjänstemän för att få bättre service, det kan anses som en muta. Men på barer och restauranger är det vanligt att ge till personal och musiker om man har haft det bra. Även på hotellen och på utflykter är det vanligt att ge dricks.
Från och med 1 maj 2010 kräver kubanska myndigheter att resenärer till Kuba kan visa intyg på giltig reseförsäkring vid inresa. Intyg får du av det försäkringsbolag som står för huvudparten av din försäkring. Resenärer som saknar bevis på reseförsäkring måste vid ankomst till Kuba köpa en kubansk reseförsäkring på flygplatsen. En sådan försäkring kostar 2,50 peso per dag. För personer som skall delta i aktiviteter som anses riskfyllda och för personer över 70 tillkommer en extra kostnad på 2 peso.
Det är inte möjligt att ansluta egen dator till internet. Alla uppkopplingar görs via fasta datorer. På de få hotell, som har trådlös uppkoppling kan man ansluta egen dator.
Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 11 timmar från Stockholm.

Så reser du hit

Till Havanna kan du resa med Ving på reguljära flygresor med valfri reslängd året runt. Flyget landar utanför Havanna.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från José Martí International Airport i Havanna till ditt hotell är ca 30 minuter (15 till 25 kilometer), beroende på trafik och antal hotellstopp. Transport mellan Havanna och Varadero (ca 150 kilometer) går inte att förboka, enklast är att vid kombinationsresa ta en taxi. Restiden från hotellen i Varadero till flygplatsen Juan Gualberto Gomez Airport är ca 30 minuter till 1 timme (22 till 40 kilometer).
Väder
 • januari
26°18°
7
Soltimmar/dag
24
Regnfria dagar
 • februari
26°18°
7
Soltimmar/dag
21
Regnfria dagar
 • mars
27°19°
8
Soltimmar/dag
25
Regnfria dagar
 • april
29°21°
9
Soltimmar/dag
25
Regnfria dagar
 • maj
30°22°
9
Soltimmar/dag
22
Regnfria dagar
 • juni
31°23°
8
Soltimmar/dag
17
Regnfria dagar
 • juli
32°23°
9
Soltimmar/dag
18
Regnfria dagar
 • augusti
32°24°
8
Soltimmar/dag
16
Regnfria dagar
 • september
31°23°
7
Soltimmar/dag
15
Regnfria dagar
 • oktober
29°23°
6
Soltimmar/dag
19
Regnfria dagar
 • november
27°21°
7
Soltimmar/dag
22
Regnfria dagar
 • december
27°19°
7
Soltimmar/dag
24
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Havanna
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.