Se hotell (1)

Resor till La Gomera

Lugnet, naturen och golfen är tre bra skäl att resa till La Gomera, hos Ving hittar du ytterligare ett; öns bästa hotell.

Till La Gomera ska man resa om man längtar efter lugn och ro, naturupplevelser och mycket bra golf. La Gomera är en sagolikt vacker ö med höga berg, bråddjupa raviner, trolska skogar, söta byar och vänliga, gröna dalar där terrassodlingarna klättrar längs bergssidorna. Den dimhöljda nationalparken Garajonay är en av Europas sista urskogar, känd för sina lagerträdsskogar och de säregna ljungträden med sina skägglavstäckta toppar, som bara växer där luften är absolut ren. Den täta skogen är populär bland vandrare, fågellivet är rikt och det finns ett stort antal endemiska växter. Överallt på ön finns också karaktäristiska terrassodlingar där bönderna odlar vindruvor, tomater och bananer.

Bo på öns bästa hotell

När du bokar en resa med Ving till La Gomera bor du på Jardin Tecina, öns absolut bästa hotell, med vackert läge och vidunderlig utsikt över havet och klipporna. Och om det inte räcker finns också ett nyrenoverat spa, fyra olika pooler och egen odling av frukt och grönsaker som du sedan kan avnjuta i någon av hotellets restauranger. Det är inte att undra på att våra gäster sätter så högt betyg på detta hotell.

Teneriffa och La Gomera

Många av våra gäster väljer att kombinera en vecka på La Gomera med en vecka på något av våra resmål på Teneriffa. På så sätt får man se dubbelt så mycket under resan, och är du golfare hinner du spela på flera olika banor under din semester.

Bra att veta
 • Mycket nöjda gäster
 • Kombinera med Teneriffa
 • Hotell med spa
 • Hotell med fri WiFi
Filtrera och sök resa

Våra kunder om La Gomera

Mat & Dryck
4,3
Sport/Äventyr
4,0
Sevärdheter
3,5
Väder
 • januari
22°16°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
22°16°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
22°16°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • april
23°16°
8
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • maj
24°19°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juni
26°19°
10
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • juli
28°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
29°22°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
28°22°
8
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • oktober
26°20°
7
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • november
24°18°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • december
23°16°
6
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
Stränder
Till La Gomera åker man inte främst för att få en badsemester. Det finns visserligen stränder på ön, men de är ganska små. Många av stränderna är inte särskilt barnvänlig, men Jardin Tecina har egen Beach Club och flera poolområden som är mycket bra.

Playa Santiago - Strand med klarblått vatten

Playa Santiago är en strand som skiftar från kullerstenar till grov svart sandstrand. Vattnet här är klarblått. Huvudgatan går mellan stranden och byn, där det finns restauranger och caféer. Stranden saknar solstolsuthyrare eller aktiviteter.

Hotel Jardin Tecina - Beach Club

Jardin Tecina har en egen "klubb", Club Laurel, på stranden Playa Santiago. Här finns en saltvattenpool, solstolar och parasoller. Från hotellet går det en hiss ner till stranden. Gratis inträde för hotellets gäster, balisängar finns mot avgift.

Valle Gran Rey

"Den store kungens dal" är en svart, barnvänlig sand- och grusstrand med klart vatten. Huvudvägen går mellan stränderna och byn, men trafiken är inte störande. Här finns en fin strandpromenad från hamnen till den gamla delen av byn.

San Sebastián

San Sebastán har en anlagd strand dit du går genom tunneln precis vid hamnbyggnaden. Stranden består av svart lavasand. Vattnet här är lugnt och klart. Härifrån har du en underbar utsikt över Teide på Teneriffa.

San Sebastiáns bukt

Längs hela bukten går en strand, som skiftar mellan fin, svart lavasand och sten. Vattnet här är klarblått. Beroende på tidvattnet kan här bli bråddjupt. Vid stranden finns ett antal snackbarer.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 5 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Du kan resa till La Gomera med Vings charterresor året runt.

Boende på La Gomera kan bokas till alla flyg som landar senast kl. 16.00. Flyget landar på Reina Sofias flygplats på södra Teneriffa och därefter följer båtresa till La Gomera.
Vid ankomsten till Teneriffa-La Gomera
Flyget landar på Reina Sofia-flygplatsen på södra Teneriffa. Vingvärden möter och visar vägen till transferbussen. Transfer till Los Cristianos: 30 minuter med buss/minibuss. Båtresan från Los Cristianos till La Gomera (San Sebastian): ca 45 minuter med Fred Olsens snabbfärja. Från hamnen till hotellet på La Gomera: ca en timme med buss. Transfer ingår. Båten till La Gomera avgår i regel mitt på dagen och sent på kvällen vilket kan innebära väntetider beroende på flygets ankomst. Du är välkommen att tillbringa eventuell väntetid på hotell Compostela Beach i Playa de las Américas, varifrån du tar dig till hamnen på egen hand.

Vid hemresan från La Gomera-Teneriffa:
Bussen hämtar upp er 1,5 timme innan den första resan med snabbfärja avgår på morgonen från La Gomera. När du ankommer till Teneriffa, väntar en busstransport till Sunwing Fañabé Beach, där du kan köpa frukost och hyra strandhandduk, därefter buss till flygplatsen. Transfer ingår. Reser du med Sunclass Airlines kan du checka in ditt bagage redan på Sunwing Fañabé Beach, exakt tid får du efter ankomst till Sunwing Fañabé Beach.

Kombination La Gomera-Teneriffa
Väljer du att kombinera Teneriffa med La Gomera, ingår all transfer förutom transfer till och från hotellet på Teneriffa.
Mat, dryck och nattliv
Utbudet av restauranger i närheten av hotellet är mycket begränsat och blir du sugen på en bit mat är det bäst att satsa på hotellet. Prisnivån på Jardin Tecina är något högre än i Playa de Santiago.

San Sebastián

I San Sebastián, öns huvudstad, finns många trevliga barer och restauranger där man kan äta de goda lokala specialiteterna. Staden upplevs bäst efter sextiden på kvällen, när de flesta andra turisterna har åkt tillbaka till Teneriffa.

Restauranger

Restaurangerna på La Gomera är i de flesta fall enkla. Här äter man färsk mat. Beställ inte fisk utan att först fråga vad man fått i nätet idag. Har du tur kan du också få nyslaktat fläskkött eller kanin. Några typiska rätter är färsk fisk, papas arrugadas, mojo picon (stark sås), kanin och almogrote (getost mald tillsammans med olja, vitlök och stark peppar). La Gomera är även känt för sina hemgjorda efterrätter och kakor. Här äter man middag sent ganska sent, vid 21-tiden, och man sitter och äter länge. Sedan förflyttar man sig till baren som brukar finnas i varje restaurang, där man umgås till efter midnatt. Prova gärna på någon av de små genuina restaurangerna uppe i småbyarna. Passa på och beställ det som huset rekommenderar.

Mat och dryck på Teneriffa

Spanjorerna har typiskt sydeuropeiska matvanor, frukosten är en hastigt överstökad affär, på sin höjd en kopp kaffe och en croissant. Men det kompenserar man redan vid elvatiden med en café con leche (kaffe med mjölk) och en bocadillo, som är ungefär detsamma som en halv baguette med något rejält pålägg.

Lunchen äter man sedan ganska sent, ofta vid tvåtiden. Därefter är det fortfarande många som tar en siesta. Spanska barn brukar sedan få något att äta vid sextiden för att inte bli helt omöjliga, medan deras föräldrar ofta väntar till niotiden innan de äter middag. Det här betyder inte att man som besökare behöver följa mönster, men om man undrar varför många restauranger verkar så tomma runt vår lunch- och middagstid så är detta förklaringen. På turistorterna finns det dock alltid gott om restauranger som håller öppet hela dagen.

Dricks

Dricks är inte alltid inräknat på notan, men du finner ofta en post som kallas IGIC, det är den kanariska momsen på sju procent. Du är inte tvingad att lämna dricks, men om du är nöjd med servicen, och ännu viktigare, om du tror att du kommer att återvända vid ett senare tillfälle, så lägg tio procent i dricks. Om du inte är nöjd, eller om du sitter i baren och äter till exempel en macka, så behöver du inte lämna någon dricks. Tänk på att spanjorerna ibland ställer fram bröd på bordet innan maten kommer ut. Detta är inte alltid gratis, om du äter av det dyker det upp på räkningen, men om du låter det stå behöver du inte betala för det.

Restauranger

Utbudet av restauranger är mycket stort på Teneriffa och lokalbefolkningen äter ofta ute. I veckosluten är det nästan obligatoriskt att gå ut med familj och vänner för att avnjuta en god måltid. Fina exklusiva restauranger med internationellt kök blandas med kanariska, tyska, italienska, franska, peruanska, kinesiska, libanesiska, indiska...

Bodegor där man kan få gott vin och tapas, d. v. s. smårätter, finns överallt. De restauranger som ligger lite utanför turistområdena har oftast stängt en dag i veckan, så ring och försäkra dig om att det är öppet. Ute på landet finns små familjerestauranger, så kallade guachinches, där utbudet är mycket begränsat, men maten är fantastiskt god. De flesta är mycket billiga. Många av dem har bara öppet om hösten, då de kan erbjuda eget vin. När det är slut stänger man och sätter en skylt på dörren: "Se acabó el vino" – vinet är slutsålt!

Kanin

Kaninkött - eller Conejo, som det heter på menyn, är lätt och ljust, och påminner lite om kyckling men har mer smak. Om du har valt ett bra ställe att äta på riskerar du inte att det är torrt, utan njuter istället av en vällagad gryta.

Mojo

Mojo, som uttalas "mocho", är ett kulinariskt genidrag i liten skala. Detta är en sås som både lagas hemma och köps färdig i burkar på snabbköpet. Den röda mojon är en blandning av pepparfrukter och kryddor, medan koriander dominerar i den lite mildare gröna mojon. Vilken som är godast är omöjligt att avgöra, det är bäst att ta lite av bägge.

Ost

På Kanarieöarna produceras en mängd olika ostar, som alla är riktigt goda. De ystas av både ko-, get- och fårmjölk eller blandningar av dessa. En av de mest kända spanska ostarna heter Manchego och kommer visserligen inte från Kanarieöarna, men påminner mycket om kanariska ostar. Den har en svart skorpa och mild, karakteristisk smak med en viss syrlighet. Du bör själv smaka dig fram bland de olika varianterna. Ost heter queso på spanska och rökt ost (smakar mycket bättre än det låter) heter queso ahumado. Gå in på en större supermercado och se vad du finner. Här kan du leta dig fram bland godsakerna och komma ut med famnen full av ljuvligheter som lokal ost, skinka och korv. Det är ett sant nöje för både gourmeter och gourmander.

Potatis

Vi potatisätande svenskar borde lära oss av spanjorerna. Deras papas arrugadas, "skrynklig potatis", kokas i vatten med så mycket havssalt att vattnet dras ur dem och smaken koncentreras. De serveras lite skrynkliga och saltskimrande tillsammans med mojo.

För gottegrisen

Låt inte skenet bedra. De vackraste kakorna, överdådigt pyntade med frukt och konfekt, seglar under falsk flagg. Under den vackra ytan döljer sig oftast bara en neutral och oentusiastisk sockerkaka. Prova hellre de mer anspråkslösa bakverken, som de chokladfyllda croissanterna, eller smördegsrullarna fyllda med nötter och torkad frukt. De ser inte mycket ut för världen, men de får smaklökarna att dansa ringdans av glädje.
Nattlivet på La Gomera är väldigt lugnt. I Playa de Santiago finns ett fåtal lokala barer. Hotell Jardin Tecina ordnar dans och underhållning flera kvällar i veckan. Under lokala fester så har man ofta dans på torget.
Shopping
På La Gomera är utbudet av affärer litet, och öns shopping är begränsad, men vill du ha med dig något hem finns det några saker som är typiska för ön. Miel de Palma, palmhonung som framställs av palmernas sav är unik för La Gomera. Palmhonungen är näringsrik, bra till matlagning, mot ont i halsen och till efterrätter. På La Gomera hittar du även keramik som görs som på guanchernas tid, utan drejskiva. Åk gärna till Chipude där du kan se hur keramiken tillverkas. Trasmattor tillverkas och säljs bl. a. i Hermigua. Bananbladskonst kan köpas lite varstans på ön.

Shopping på Teneriffa

Prisnivåerna på Teneriffa är generellt lite lägre än i Sverige, då det är ett frihandelsområde med bara 7 procent i moms. Det kan vara värt att kika lite extra på skor, väskor, parfym, kosmetik, elektronik, tobak, alkohol och märkesartiklar. Guld och silver är inte speciellt billigt, men det kan vara värt att köpa smycken som kräver många arbetstimmar, då arbetskraften är billigare här. Pärlkedjor och smycken av kända designers är betydligt billigare än hemma, liksom märkesklockor och pennor.
Aktiviteter och sevärdheter

Golf

I Playa Santiago ligger Tecina Golf, en 18-håls golfbana på 545.000 kvadratmeter. Den kända golfbanedesignern Donald Steel har designat banan som vilar vackert i Playa Santiago-dalen. med otrolig utsikt över Atlanten och Teide på Teneriffa.

Dykning

På Jardin Tecina finns möjligheter till dykning.

Vandringar

La Gomera är en kuperad ö. Man kan likna ön vid ett ekerhjul. Högsta punkten, Garajonay, ligger mitt på ön. Därifrån utgår bergen som ekrar och mellan dem ligger dalar. Över hela ön finns fina vandringsleder där du får uppleva öns unika natur på nära håll. Nedan finner du några exempel på vandringsleder.
Cañada de Jorge - Arure
Fantastiska naturupplevelser, med den speciella växtligheten.

El Contadero - alto de Garajonay - La Laguna Grande
Följer öns högsta toppar.

Pista del Cedro - Aceviños och Meriga
Följer nationalparkens norra del och går genom den berömda lagerbärsskogen.

Mer information om vandringslederna finns på turistbyrån i San Sebastián, på hotellen och i turistböcker och broschyrer.

Hermigua

Hermigua är ett av de största jordbruksområdena på ön. Terrasser med vindruvor, potatis och bananer omger byn. Här finns hantverksutställning med försäljning i Los Telares och ett gammalt kloster i utkanten av byn.

La Palmita

En liten ort i kommunen Agulo, som har ett besökscenter med hantverk och information om nationalparken.

Agulo

En pittoresk liten by på norrsidan, som ligger i en dal som tidigare var en vulkankrater. Härifrån har man fin utsikt över havet mot Teneriffa och Teide.

Vallehermoso

En imponerande dal, full med kanariska dadelpalmer. Namnet betyder "Den vackraste dalen" och den lever verkligen upp till sitt namn. Längst ner i dalen ligger Chorros de Epina, där man kan köpa en av öns specialiteter; miel de palma, eller palmhonung.

Valle Gran Rey

Valle Gran Rey är kanske den mest storslagna av alla klipporna på La Gomera. Utsikten över terrasserna från César Manriques utsiktspunkt är magnifik. Utanför staden finns en av de bästa sandstränderna på ön.

Chipude

Chipude är känt för sina vackra keramikarbeten. Här är platsen för inköp av riktigt vackra hantverk.

El silbo

La Gomeras speciella visselspråk kan man uppleva vid besök på restauranger i Agulo, Las Rosas och Vallehermoso. För mera detaljerad information, kontakta turistinformationen i San Sebastián eller hotellreceptionen.

Casa del Pozo de la Aguada

La Casa de la Aguada, eller Brunnshuset, finns vid gamla torget. Huset beboddes av guvernörsfamiljen under 1400-talet och blev senare stadens tullhus. Här finns den brunn som Christopher Columbus tog färskvatten ifrån när han seglade ut på sin berömda resa 1492. Idag finns turistinformation här och en fin utställning om Columbus besök på ön och hans resor.

San Sebastian La iglesia de la Asuncion

Kyrkan, som ligger i San Sebastian, byggdes på 1500-talet av de spanska erövrarna. Väggar och tak har bevarade konstskatter som skulpturer och träsniderier. Här finns altartavlor, Kristusbilder och annan kyrkokonst från olika århundraden. En sevärdhet värd en egen avstickare.

Los Roques

Enorma saltstensformationer skapade av vulkaner. Den mest kända har namnet Roque de Agando, eller Columbus ägg!

Centro Visitantes

"Juego de Bolas" är ett vackert utställningsområde, där man på ett pedagogiskt sätt får lära sig mer om klimatet, floran och faunan på La Gomera. Här finns även små hus, där man visar hantverk och hur man bodde förr i tiden. I planteringarna runt omkring finns växter med namnskyltar. På området finns en liten butik med böcker om ögruppen. Kör till byn Las Rosas på norra delen av ön och sväng av mot Juego de Bolas.

El torre del conde

"Grevens torn", som byggdes på 1450-talet, är en av de äldsta bevarade byggnaderna på Kanarieöarna, och en av öns stora sevärdheter. Här bodde den spanska erövraren Hernan de Peraza och hans vackra fru, Beatriz de Bobadilla, som Cristopher Columbus lär har varit väldigt intresserad av. Byggnaden ligger mitt i byn.

Casa de Colon

Här sägs det att Columbus bodde när han var på ön. Idag har man lokala utställningar i byggnaden, som ligger på Calle Real.

Sevärdheter på Teneriffa

Teneriffa har massor av historia och sevärdheter, men det mesta ligger utanför Los Cristianos och Playa de las Américas, som är relativt nybyggda. Öns museer ligger i huvudstaden Santa Cruz, cirka 80 kilometer från Los Cristianos. Den gamla huvudstaden La Laguna har nästan byggts ihop med Santa Cruz. Den är också värd ett besök, för sin intressanta arkitektur, med bland annat katedralen och universitetet. Spanjorerna anlade huvudstaden efter erövringen från urbefolkningen 1497. Huvudstaden flyttades senare till Santa Cruz för att ligga vid vattnet. Idag är den en viktig hamnstad, samt öns administrativa centrum.
Hur du tar dig runt
Det finns flera stora hyrbilsfirmor på ön, både i San Sebastián och Valle Gran Rey. Hyrbilarna har hög standard och är väl underhållna. Några biluthyrare har en minimiålder på 21 år. Hos vissa måste du lägga en depositionsavgift, som du får tillbaka när du lämnar tillbaka bilen i samma skick som du fick den. Biluthyrningsfirmorna kan ha olika grad av kvalitet på bilarna och hyresvillkoren. Många är lite osäkra på om de törs köra bil på La Gomera. Trafikreglerna är i stort sett samma som i Sverige och skyltningen är mycket god på ön. Däremot kör spanjorerna fort och vägarna är slingrande och ofta smala så därför ska man vara väldigt vaksam och försiktig. Ibland kan det vara svårt att hitta en parkeringsplats. Parkera aldrig bilen på/vid gula linjer. Då kanske polisen bogserar bort den, och det är både svårt och dyrt att få igen den.
Vill du uppleva Teneriffa på egen hand i ditt eget tempo? Vi samarbetar med Avis, som har de bästa bilarna och bra försäkringar. Kontakta oss på träfftiden eller ring oss på servicetelefonen, så reserverar vi bilen. Ta sedan med körkortet och passet till Avis och kom överens om när bilen skall lämnas tillbaka. Var uppmärksam på deras öppettider och eventuella helgdagar. Och ha alltid kontraktet liggande i bilen.

Biltyper

B Volkswagen Polo eller liknande bil 2 vuxna + 2 barn
C Skoda Fabia eller liknande bil 4 vuxna
D Volkswagen Golf eller liknande bil 4 vuxna + 1 barn
F Xsara Picasso eller liknande bil 4 vuxna + 1 barn
K VW Eos / Beetle Cabriolet eller liknande bil 4 vuxna + 1 barn
P VW Multivan eller liknande bil 7 vuxna

Följande ingår i priset:

• Helförsäkring
• Fria kilometer
• Karta över ön
• Skatt/moms

Följande kan man komplettera med efter egna behov:

• Barnstol kan hyras för ca 9 euro.
• GPS kan hyras för ca 12 euro per dag.
• Om det är fler än en förare får man betala en extraförsäkring på ca 8 euro per dag.
• Om föraren är under 25 år får man betala en extra försäkring per dag.
• Om du inte har en personskadeförsäkring kan du köpa till det.
• Du kan teckna en tilläggsförsäkring (ca 22 euro per dag för grupp B-K) som eliminerar självrisken (Super collision damage waiver).
• I de flesta fall får man lägga en deposition för bensinen med sitt kort. Saknar du kort, betalas den kontant. Beloppet betalas tillbaka om du återlämnar bilen med full tank.

Obs! För att få hyra bil hos Avis måste man ha fyllt 21 år och haft körkort i minst 1 år.

Övrigt

Tillåten parkering markeras med vita linjer. Blå linjer betyder att parkeringsavgift skall betalas, och precis som hemma betalar man detta i en parkeringsautomat. Gula linjer betyder stopp- och parkeringsförbud. Respektera detta – polisen tar bort felparkerade bilar och det är dyrt och besvärligt att hämta ut bilen igen.

De flesta biluthyrningsfirmor använder diesel (gasoil) eller blyfri bensin, som finns i 95 och 98 oktan och heter sin plomo på spanska
.... Normalt får du bilen fulltankad och lämnar sedan tillbaka den med full tank. För att få full tank på en bemannad bensinstation säger du "lleno, por favor" (uttalas "jeeno, por favår"). Fråga oss gärna om spännande och intressanta turtips! OBS! De spanska trafikreglerna har skärpts de senaste åren. Var därför uppmärksam och kör lugnt och försiktigt! Numera får du t.ex. böter om du pratar i mobil, kör utan bälte, inte håller avstånden, felparkerar, gör en u-sväng eller kör med alkohol i blodet! Kör försiktigt och ha en riktigt trevlig tur!

Kontakta oss för förslag till trevliga rutter. Och tänk på att du kan förköpa biljetter hos oss till många evenemang och attraktioner på ön, som gör att du slipper stå i kö och ger förmånligare pris.

Busstrafik - La Gomera

Bussnätet på La Gomera är relativt väl utbyggt, men turerna går inte särskilt ofta. Alla bussar utgår ifrån San Sebastián. Vill du ta dig från Valle Gran Rey till Agulo, måste du först åka till San Sebastián och byta buss där. Biljett köper du hos chauffören och tidtabeller finns vid busstationen och på turistinformationen.

Taxi - La Gomera

På La Gomera finns en taxistation där du enkelt kan få tag på en taxi. Det går även bra stoppa en taxi på gatan eller, ringa och beställa en. Hotell och restauranger har numret. Bilarna kör på taxameter.

Cykel, moped och motorcykel

I Valle Gran Rey kan man hyra cykel och moped.
Fakta

Vår service

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs. För mer information hänvisar vi till Spaniens ambassad på telefon 08-522 808 00.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Spanien.

Vaccinationer

Inga obligatoriska vaccinationskrav, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Karnevaler

År 2020 hålls den stora karnevalsparaden i Santa Cruz den 21/2. Under knappt fjorton dagar kan man se val av drottning, karnevalståg 25/2 och Sardinens begravning den 26/2. Karnevalen i Puerto de la Cruz firas samtidigt och avslutas 1/3. Till Los Cristianos brukar festivalen komma en till två veckor efter den avslutats i Santa Cruz. De orter som berörs mest är Santa Cruz, Los Cristianos och Puerto de la Cruz men även resmål som inte har egen karneval kan beröras av små lokala karnevaler. Det innebär mycket liv och glädje på gatorna, även sent på natten. Musik och nattliv kan vara störande för vissa hotell. Gatorna kan tidvis stängas av, vilket gör att transferbussarna inte kommer fram till en del hotell och gästerna måste då gå några hundra meter.

Valuta och betalning

Euro (EUR). I alla byar finns banker. Öppettiderna är måndag-lördag kl. 09.00-14.00. Här finns också uttagsautomater där du kan ta ut kontanter med ditt kort. De vanligaste korten, t.ex. Visa och Mastercard, är de som är mest gångbara här. Men fortfarande finns det restauranger, pensionat och affärer som inte tar emot kort.

Tidsskillnad

Svensk tid -1 timme.

El

220 volt. Adapter behövs inte.

Språk

I Spanien pratar befolkningen främst spanska, men även katalan och mallorquin i vissa områden. I turistområdena pratar de flesta som jobbar inom servicebranschen även engelska.

Övrigt

Även om Spanien är medlem av EU så räknas Kanarieöarna – rent skattemässigt – som en zon utanför EU. Så var uppmärksam på att du inte tar med dig för mycket när du flyger hem. Kraftigt kuperad terräng. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Resa med barn
La Gomera är inte det bästa resmålet för en resa med barn, i alla fall inte om de är små. Lite större barn, däremot, kommer uppskatta stranden, visselspråket och kanske en golfrunda eller två.

Barnmat och blöjor

På La Gomera är det bäst och billigast att köpa barnmat och blöjor i San Sebastián. På Jardin Tecina finns varken blöjor eller barnmat att köpa. Det är också riskabelt att försöka köpa dessa i San Playa Santiago då det inte finns så många olika sorters blöjor eller barnmat. Dessutom är det mycket dyrare eftersom produkterna kommer från Teneriffa.

På restaurangen

Få restauranger har särskilda barnmenyer, däremot kan de flesta ställen ordna något som tilltalar barn. Det finns inga internationella snabbmatskedjor på ön, men pizzerior hittar du i San Sebastián och i Valle Gran Rey. Barnstolar finns sällan på restaurangerna. Ta gärna med en resebarnstol att hänga på bordet.

Barnvagnar

Det är inte lätt att ta sig fram med barnvagn. Trottoarerna är smala med höga kanter och på många ställen står bilar parkerade på dem. En hopfällbar paraplyvagn är mest praktisk att ta med sig. På kvällarna sjunker temperaturen snabbt och då blir det också rått och fuktigt i luften. Låt inte barnvagnarna stå på uteserveringarna utan att ha tak över.

Lekplatser

I de större byarna finns lekplatser, men de har inte så stort utbud. De flesta är dock moderna och säkra.
Sök din resa till La Gomera