Maspalomas Pride på Gran Canaria
Inspiration

Maspalomas – en fristad i solen

"The gays! Always so happy!"
Är orden jag hör komma från en 72 årig brittisk dam som jag står vid sidan av under senaste Prideparaden i Maspalomas. Klädd i en laxfärgad kaftan och med en rosa slinga i håret, står hon där bredvid en lång man. De har varit gifta i 50 år och båda två har en liten regnpågspin fäst på bröstet.

Text och foto: Sølve Sundrehagen
Publicerad: 1/8 2023

Vi blir stående och pratar en liten stund. Hon och hennes man har varit trogna åskådare av paraden sedan tidigt 2000-tal. Den första paraden såg de av en ren tillfällighet när de semestrade på Gran Canaria. Men livsglädjen, färgerna och den härliga stämningen från lyckliga HBTQI+-personer eller "the gays" som hon kallar oss, har gjort att de varje år planerar sin semester efter Maspalomas Pride.

Jag tänker på det hon sa om oss. Alltid så lyckliga

Sølve Sundrehagen i Maspalomas för att delta på Pridefestivalen.

Två gånger om året arrangeras det en färgrik prideparad i Maspalomas.

Att vara HBTQI+-turist på Gran Canaria

Visste du att Spanien och med HBTQI-meckat Gran Canaria i spetsen blev omtalat som det mest kulturellt liberala och HBTQI+-vänliga länderna i världen? I en undersökning genomförd i närmare 40 länder 2013 uppgav 88% av de tillfrågade spanjorerna att de har full acceptans för människor av olika sexuell läggning. Detta gav Spanien en första plats på listan.

Och ja, det är verkligen något unikt med just denna Prideparad. Sättet de viktiga budskapen om att ta vara på unga transpersoner, lika rättigheter och en trygg sjukvård, går hand i hand med glädje och glittrande paraddeltagare dansande med händerna i luften. Jag har aldrig någonsin upplevt en parad som balanserar viktiga budskap och historia med fest och glädje på ett så bra sätt.

Maspalomas Pride på Gran Canaria

Tusentals människor deltar på festligheterna.

Feststämningen är hög på de pyntade gatorna.

Prideparad i Maspalomas

För många är paraden årets höjdpunkt.

Dubbelt Pride-firande

Pride firas med regnbågsflaggor i Maspalomas året runt, men med två större festivaler som höjdpunkter. Summer Pride i maj och Winter Pride i november, båda festivalerna varar i en vecka och är fulla av arrangemang, konserter och shower med internationellt kända artister och konstnärer.

Människor från hela världen deltar i festligheterna och festivalerna är anpassade för att du som turist enkelt ska kunna delta på de olika festplatserna. Jag rekommenderar ett besök på någon av festerna på stranden, och du får absolut inte missa kvällskonserterna på välkända Yumbo Center mitt i Playa de Inglés. Här kan du dansa långt in på småtimmarna om du så önskar. På Yumbo Center finns det butiker, restauranger, nattklubbar och showbarer, det är helt enkelt ett paradis för dig som vill uppleva utelivet tillsammans med andra HBTQI+-personer, och det gäller året om.

Yumbo Center
Yumbo Center
Yumbo Center

Alltid så lyckliga

Generositeten, acceptansen och känslan av trygghet har gjort Gran Canaria till ett världskänt resmål för HBTQI+-turister. Något som utmärker ön och speciellt Maspalomas och Playa del Inglés är den härliga känslan du upplever som HBTQI+person, runtomkring ser du likasinnade, andra som dig – hand i hand helt bekymmersfritt.

Hemma igen förstår jag vad hon menade med "always so happy", hon med den rosa slingan i håret. Det har varit en vecka fylld av kärlek, mångfald och lyckliga människor. Gran Canaria är en fristad när Pride arrangeras, men också resten av året. En plats där vi kan njuta, slappna av och känna oss som hemma. Vi människor blir verkligen lyckligare av det.

Happy Pride!

Sølve Sundrehagen

Sølve Sundrehagen

Sølve är utbildad inom fysik och näring, certifierad personlig tränare och gruppinstruktör. Med över 20 olika träningsutbildningar bjuder han på både kunskap och kreativ träningsglädje under sina klasser. Han arbetar heltid med träning, både online och driver ett eget träningscenter i Tønsberg i Norge. Sølve brinner för glimten i ögat-coaching och skrattet är alltid nära under hans klasser. Sedan 2010 jobbar han med träningsresor bla. tillsammans med Ving Norge, och event, både nationellt och internationellt.

Instagram:@solvesundrehagen