Experternas tips på Kanarieöarna
Inspiration

Vi har frågat experterna om

Kanarieöarna

Experternas bästa tips på Kanarieöarna

Vi vill väl alla hitta de där dolda pärlorna på semestern. Den perfekta stranden, eller kanske den vackraste utsiktsplatsen. Kanarieöarna är väldokumenterade, men det finns fortfarande guldkorn att hitta. Men var? Vi har frågat några experter – vår egen personal.

Gran Canaria

Sarah Sundström

Sarah Sundström

Sarah har jobbat som Destination Manager på den mest klassiska av alla Kanarieöar. Hon tycker att det bästa med Gran Canaria är att man inte behöver tänka på vädret, eftersom det alltid är fint. Hon gillar också att kanarierna är så ”cariñosos”, alltså varma, öppna och enkla att prata.

Den bästa stranden

– Jag är egentligen ingen strandmänniska, men jag gillar stranden Las Canteras i Las Palmas. Den är lång och gyllene, och ett perfekt ställe att slappna av på.

Favoritrestaurang

– Min favorit är Rincon de Canario i Playa de Aguila. En liten restaurang precis vid strandkanten, som bara serverar rätter lagade av lokala råvaror.

Utflyktstips

– Fataga-dalen, och speciellt en molnfri dag när man kan se kontrasterna mellan den grönskande dalen, de kala mäktiga bergen och den klarblå himmeln.

Fataga-dalen på Gran Canaria

Fataga-dalen på Gran Canaria.

Missa inte

– Sanddynerna i Maspalomas är ett måste när du är på Gran Canaria. Men du bör också ta dig tid till en dagstur med bil uppe i bergen. Det är otroligt hur naturen ändrar sig längs vägen, och du kan stanna till i någon av de trevliga små byarna som du passerar. En av mina favoriter är Puerto de las Nieves.

Puerto de las Nieves

Den lilla byn Puerto de las Nieves är väl värd ett besök.

Teneriffa

Inga Måkestad

Inga Måkestad

Inga var tidigare Resort Manager på gröna, vackra Teneriffa. Hon tycker att det bästa med Teneriffa är kontrasterna. Höga berg och djupa dalar, svarta stränder och gröna skogar – allt toppat med Teides unika månlandskap. Och så är ju inte klimatet så dåligt heller...

Den bästa stranden

– Jag är särskilt förtjust i de naturliga lavastränderna, med sin fina, svarta sand. Dessa stränder finns runt hela ön, men mina favoriter är Playa Benijo och Playa del Bollullo.

Båda ligger på den norra kusten, och du behöver gå en liten bit för att ta dig dit. Ta gärna med lite mat och dryck och stanna kvar en stund. Det är väldigt rogivande att bara sitta där och lyssna till vågorna om slår in mot land.

Playa del Bollullo på Teneriffa

Teneriffa har flera naturliga lavastränder, som Playa del Bollullo

Favoritrestaurang

– Det beror helt på vilken sida av ön man befinner sig på, och vad man känner för att äta. I Playa de las Americas kan du få riktigt bra tapas på La Alacena. På San Diego i La Orotava är musslorna med citron och koriander en klar vinnare. El Cine är ett trevligt ställe i Los Cristianos som serverar riktigt god fisk och skaldjur till ett rimligt pris.

Utflyktstips

– Om man bortser det uppenbara, Teide, så skulle jag rekommendera Anaga. Det är ett stort område med vackra vandringsleder, skogsområden som tagna ur en saga, och en kustlinje som är galet ”hardcore”! Det är stora kontraster från turistorterna på sydsidan, så ta en tur hit upp om du vill rensa tankarna med frisk luft och vackra vyer.

Vackra bergsområdet Anaga på Teneriffa

Anaga har vackra vandringsleder och skogsområden som tagna ur en saga.

Missa inte

– Även om du kommer hit för att sola och bada bör du nyttja en del av tiden till att utforska denna härliga ö. Den är inte så stor, men variationen är enorm – och du hinner med en hel del på bara en dag. Hyr en bil och fråga de som jobbar här om tips!

Fuerteventura

Aaro Palomäki

Aaro har jobbat som Service Manager på Fuerteventura. Han har besökt alla stora kanarieöar, men Fuerteventura är favoriten. Han gillar att Fuerteventura, till skillnad från flera av de andra öarna, har många fantastiska landskap och områden som är nästan obefolkade.

Den bästa stranden

– Jag måste ju nämna Las Dunas, Corralejos sanddyner, eftersom området är helt fantastiskt. Mindre känd är kanske den lilla ön Isla de Lobos, som ligger precis utanför Corralejo. Lobos tillhör ett naturreservat, och på ön finns det flera fina, små stränder med kristallklart vatten. Det brukar inte vara så mycket folk där och vågorna är lite mindre, så det är ett perfekt ställe för snorkling. Du tar dig hit med en glassbottenbåt från Corralejos hamn, och resan tar bara 15 minuter.

Las Dunas

Missa inte de berömda sanddynerna Las Dunas.

Ön Isla de Lobos

Isla de Lobos bjuder på fantastisk snorkling.

Favoritrestaurang

– Spanien är ju känt för sina tapasrätter, och dem måste man testa på Fuerteventura också! Den bästa tapasrestaurangen jag har ätit på heter La Falua och ligger i byn La Lajita på sydsidan av ön.

Utflyktstips

– Om du vill upptäcka Fuerteventura är en hyrbil perfekt. Nästan alla vägar är asfalterade, och det är väldigt lite trafik. Dock sägs det att det finns fler getter än människor här, så man bör köra lite försiktigt!

I mitten av ön finns det flera mysiga små byar, som de gamla huvudstäderna La Oliva och Betancuria. Det finns även några utsiktsplatser som bjuder på en makalös vy. Enligt Unesco har Fuerteventura den största öknen i hela Europa, och här förstår man verkligen innebörden av ordet ”ren” – inga byggnader alls, bara natur.

Missa inte

– Gör något som du inte kan göra hemma! Fuerteventura är till exempel Kanarieöarnas bästa plats för surfing, med flera bra surfskolor. Vill du inte surfa kan du ta en promenad till en vulkan, eller besöka en liten lokal gård och träffa åsnor.

Vindsurfing på Fuerteventura

Fuerteventura är perfekt för vindsurfing!