Rundresa på Jamaica

§ Varför inte kombinera din sol- och badsemester på Jamaica med en spännande rundresa? Under en innehållsrik vecka får du uppleva landets fascinerande historia, kultur, reggaemusik och natur. Andra veckan kan du koppla av på något av våra hotell i Lucea, Montego Bay eller Negril.   _Åldersgränsen på rundresan är 12 år. Max antal personer är 16 och för att genomföra resan måste minimum 10 personer deltaga._

Avresedatum från Arlanda

Veckoprogram

Dag 1
Du landar på flygplatsen på Jamaica och efter pass- och säkerhetskontrollen möts du av din guide som är redo att visa ön. Vi lämnar flygplatsen och kör den korta sträckan till Hip Strip i Montego Bay. Framme på hotellet är det dags att checka in och sedan kan du utforska Hip Street och äta middag, allt på egen hand. Övernattning sker på Wexford Hotel ellerl liknande i Montego Bay. Inga måltider ingår under dagen.

Dag 2
Vi sätter kurs mot St. Anns och den lilla byn Nine Miles i de vackra bergen. Här föddes reggaekungen Robert Nesta Marley den 6:e februari 1945, och det var här han växte upp. Det var även hit som han återvände flera gånger under sin livstid för att finna inspiration till sina melodier och sångtexter. Idag vilar han här, efter sitt korta liv, legenden Bob Marley. Vi äter lunch i Nine Miles och naturligtvis får vi veta allt om denne legend.
 
Resan fortsätter och vi kommer så småningom till vårt hotell för övernattning, antingen Rooms Ocho Rios i Ocho Rios eller liknande hotell. Frukost och lunch ingår.
 
Dag 3
Ian Fleming bodde flera år på Jamaica men Flemings semestrar i huset Golden Eye på Jamaica var sysslolösa. Fleming satte därför igång att skriva romaner. År 1953 ser James Bond dagens ljus i Casino Royale och sedan rullar det på, med ungefär en bok om året. Den första filmen spelades in 1962, och fick namnet Dr. No/Agent 007 med rätt att döda. Den spelades in bland annat vid Dunn´s Riverfalls i Ocho Rios och där börjar vi får dag. Vid detta vackra fall kan man klättra och bada vid.
 
Vi fortsätter vår resa till Frenchman´s Cove för lunch och senare till Blue Lagoon för en båttur. Frenchman´s Cove är en av Jamaicas vackraste stränder och här finns tid att bada. Vid Blue Lagoon tar vi en båttur i området. Övernattning sker på hotell Jamaica Palace i Port Antonio. Frukost, lunch och middag ingår.
 
Dag 4
Efter frukosten åker vi mot Jamaicas huvudstad, Kingston. Vi ska besöka det sevärda Devon House, där vi får en rundvisning och ser husets rum i kolonial stil. Under dagen ska vi fördjupa oss i en av Jamaicas mest intressanta exportprodukter, det berömda Jamaica Blue Mountain Coffee. Vi får en rundvisning i en av landets kaffefabriker. I Kingston kommer det att finnas tid för att äta lunch medan middagen ingår på hotellet. Jamaica är också en av världens främsta producenter av rom och efter middagen får vi möjlighet att delta i en provsmakning av rom. Vi övernattar på det enkla hotellet Forrest Park i Blue Mountains. Frukost och middag ingår.
 
Dag 5
One Love - One Heart, Legenden Bob Marley är synonym med Jamaica. Han förförde hela världen med sin musik och skrev otaliga sånger som både berört och inspirerat. Därför ägnar vi denna dag åt honom. Vi besöker Bob Marleys hus på Hope Road 56, samt hans skivstudio "Tuff Gong". Vi hinner också med att se oss omkring i Cultural Yard i Trenchtown. Denna stadsdel i Kingston är kultförklarad genom artisterna Joe Higgs, Bob Marley, Alton Ellis, Peter Tosh med flera. Lunch äter man på egen hand i Kingston, men ett tips är att prova "Tracks & Records" som ägs av Usain Bolt. Övernattning på Knutsford Court hotell eller Altamount Court i Kingston. Frukost och middag ingår.
 
Det kommer inte att finnas tid att upptäcka Kingston på egen hand, något vi för övrigt inte rekommenderar. På Hope Road är det inte tillåtet att fotografera under rundvisningen, men du som vill kan ta bilder av huset utifrån.
 
Dag 6
Efter vår natt i Kingston är det dags att upptäcka de västliga delarna av Jamaica. Vi stannar vid Lover´s Leap som har en bedårande utsikt över Karibiska havet. Väl framme vid Treasure Beach finns tid för att slappna av och äta en god bit mat på någon av de restauranger som finns här. Övernattning vid Treasure Beach på hotell Sunset Resort & Villas eller Treasure Beach Hotel. Frukost ingår.
 
Dag 7
När solen går upp över Treasure Beach är det dags att utforska området. Dagen kommer att bjuda på två välkända, men vitt skilda, upplevelser. Det har blivit dags för ännu en naturupplevelse. Den amerikanska krokodilen Crocodylus Acatus finns även här på Jamaica och vi ger oss ut på Black River, på jakt efter detta kräldjur. När båten färdas uppströms får du ta del av det rika fågel- och växtlivet. Det är bland den täta mangroven som du har möjlighet att skymta krokodiler. Vi kommer att se och få möjlighet att bada i YS Falls, som kanske är landets mest spektakulära vattenfall. Naturen är imponerande, och de många avsatserna i vattenfallet ger oss många olika badmöjligheter. Du som vill kan simma under klippavsatser och svinga dig ut eller hoppa från en lian. Utöver den tidigare introduktion vi fått till Jamaicas populära dryck - rom, så besöker vi dessutom öns mest kända tillverkare, Appleton Estate. Övernattning på hotell Sunset Resort & Villas eller Treasure Beach Hotel vid Treasure Beach . Frukost och lunch ingår.
 
Dag 8
Rundresan är nu nästan slut, och vi väljer att stanna till vid legendariska caféet Ricks Café. Här kan du äta, ta något svalt att dricka och bada. Ska du inte bo i Negril fortsätter du med buss till Lucea eller Montego Bay. Vår rundreseguide följer inte med till alla hotellen. Frukost ingår.

Mer om resan

I resans pris ingår

Flyg tur och retur Stockholm - Montego Bay samt busstransport enligt programmet. Inkvartering på bra eller enkla mellanklasshotell, del i dubbelrum. Eget rum mot avgift.

Ett dubbelrum med två enkelsängar, en grand lit, en dubbelsäng queen size eller en dubbelsäng king size. Vings svensktalande färdledning. På vissa sevärdheter guidar en engelsktalande person. Måltider enligt nedan. Entréavgifter enligt program. Efter rundresan ingår transfer till ditt hotell. Transfer från hotellet till flygplatsen andra veckan ingår inte men kan bokas till.

Övrig information

Måltidsdryck och dricks samt vissa entréer ingår inte. Jamaicanska dollar och amerikanska dollar är gångbara som betalningsmedel. Under resan finns det möjlighet att ta ut pengar från uttagsautomat (Visa, Mastercard och American Express).

Drickssystemet är mycket utbrett på Jamaica. I de flesta fall gäller antingen att restaurangen lägger på 10 % på notan eller att dricksen redan är inkluderad i priset. Bärare, båtsmän, chaufförer, guider och annan servicepersonal uppskattar alltid en slant eftersom de flesta inte tjänar särskilt mycket. Dricks kan ges både i USD och JMD. Här följer några exempel på dricks - per dag och per person, väskbärare 1 USD, städpersonal 1 USD, lokalguide, 1-2 USD, chaufför 3 USD och servitör 1-2 USD per person och måltid. Räkna med ca 60 USD per person för hela rundresan.
 
Ibland måste vi lägga om rundreseprogrammet med kort varsel. Det kan bero på, väder, helgdagar och festivaler eller att öppettider vid sevärdheter ändras utan förvarning. I den mån det är möjligt ändrar vi programmet så att hela programmet genomförs, men det kan hända att någon sevärdhet/aktivitet inte kan genomföras. Byte av hotell kan ske på plats. Om vi på Ving får besked om större förändringar eller hotellbyte i god tid före avresan får du information om det.
 
För att rundresan ska kunna genomföras krävs det minst tio deltagare.
 
Många vägar är i dåligt skick och vissa sträckor är både smala och krokiga, vilket gör att vi måste använda oss av en liten buss, för att ta oss fram till de intressanta platserna. Det innebär också att bussen inte har samma komfort som vi är vana vid hemifrån eller på andra rundresor.
 
En mjuk väska är tillåten per person, där ni/du packar kläder, skor och hygienartiklar. Ett litet handbagage är tillåtet per person ombord på bussen, där du packar värdesaker och eventuella mediciner. Det bagage som du inte behöver under rundresan lämnas i en låsbar väska till guiden på flygplatsen. Efter rundresan återfås bagaget vid ditt hotell.
 
Förutom dina vanliga kläder; ta med badkläder, en mindre handduk, långbyxor, regnjacka, myggstift och eventuella badskor.

Bilder från rundresan

Rundresa på Jamaica

Negril

Rundresa på Jamaica

Negril

Rundresa på Jamaica

Montego Bay

Bad vid Rick's Cafe. Har utsetts till en av världens tio bästa barer.

Bad vid Rick's Cafe. Har utsetts till en av världens tio bästa barer

Rick's Cafe

Rick's Cafe

Rundresa på Jamaica

Fat - Blue Mountains Coffee

Kaffebönor vid Blue Mountains

Kaffebönor vid Blue Mountains

Bob Marley-staty utanför hans hus i Kingston

Bob Marley-staty utanför hans hus i Kingston

Rundresa på Jamaica

Fågelliv vid Black River

Nine  Mile

Nine Mile

Devon House, Kingston

Bob Marley - Rastafari

Bob Marley - Rastafari