Semester på Jamaica

Semesterhäng i reggaeland

JAMAICA

Jamaica – semesterhäng i reggaeland

Blanda Thailands frodiga natur med Mexikos vita paradisstränder. Lägg därtill en leende befolkning, fina semesterresmål och medryckande reggaetoner, och du har Jamaica i ett nötskal. Välkommen till rastafarins och Bob Marleys förlovade land!

Text: Anna Hagberg Foto: Vings bildarkiv

Jamaica är precis så där exotiskt och annorlunda som man föreställer sig. Ön är lika färgstark som en konstnärs färgpalett och med sin vackra natur och sina höga berg sticker den ut rejält bland de andra karibiska öarna. Jamaica är en populär semesterfavorit hos den brittiska kungafamiljen och är den snabbe friidrottaren Usain Bolts hemland. Jamaica är också den plats där författaren Ian Flemming skapade vita duken-favoriten James Bond och där självständigheten inte blev verklighet förrän 1962.

”The Island in the sun” är en spännande ö med många olika ansikten, men är kanske mest känd som reggaens förlovade land. Att Bob Marley är en stor reggaelegend världen över råder det inga tvivel om, men att han 32 år efter sin död fortfarande är så betydelsefull för sitt hemland är minst sagt fascinerande. Bob Marley Mausoleum i den lilla byn Nine Mile är en av Jamaicas mest välbesökta turistattraktioner. Och ingen plats på ön är liten nog för att inte ha en marknad där färgglada Bob Marley-tröjor säljs. Vart man än åker så spelas hans välkända reggae­låtar på repeat och oavsett om man är reggaefantast eller ej så är det svårt att inte ryckas med i det behagliga gunget.

Jamaica

På en av de många enkla strandrestaurangerna på ön spelas reggae-ikonens ”Three little birds” på högsta volym. Servitören och några gäster sjunger glatt med till ”Don’t you worry about a thing, cause every little thing gonna be all right…”. Jamaicanerna kan konsten att njuta av nuet och här kommer verkligen begrepp som carpe diem till sin fulla rätt. Det är också här, i det lilla och vardagliga, som mycket av öns charm skapas. Jamaicanernas positiva livsattityd går ingen förbi och med en stor portion självironi och humor ger de besökande gäster ett gott skratt.

Vackra Jamaica lockar med många bildsköna platser och silhuetter. En av dem är Negril på öns västkust. Här finns alla förutsättningar för en lugn och avslappnad semestervistelse. Resmålet kan stoltsera med en av världens vackraste stränder och den 11 kilometer långa stranden Seven Mile Beach lever verkligen upp till sitt rykte. Stranden är precis så där vit och finkornig som man önskar sig. Längs kustremsan radar hotellen upp sig som på ett pärlband och varvas med palmer och små charmiga skjul där män i rastaflätor skapar vackra träsniderier. Här finns också flera små strandrestauranger där man kan sitta och njuta av en god middag från det kreolska köket.

Negril på Jamaica

Ett måste är den jamaicanska jerken, en rätt som tillagas på kyckling, fisk eller fläskkött och som smaksätts med den välsmakande kryddblandningen jerk. Jamaicanerna är också duktiga på fisk och nationalrätten Ackee and saltfish är en given rätt att utmana smaklökarna med.

Negril är också de romantiska solnedgångarnas Mecka. Bäst beskådas de från den kända baren Ricks Café, som ligger ute vid de dramatiska klipporna strax söder om Negril. Baren är minst sagt populär, såväl bland turister som bland lokalbefolkningen. Här kan man dansa med till tonerna av reggaespelande live- band och beställa in en flaska av den inhemska ölen Red Stripe eller en drink med den jamaicanska romen Appleton Estate som bas. Utsikten är hänförande vacker och är man ute efter en adrenalinkick kan man likt lokalborna kasta sig ut i våghalsiga hopp från de höga klipporna ner i det turkosblå havet. Har man inte mod till det är spektaklet minst lika häftigt att beskåda på håll.

Negril och Rick's Café

Precis som i resten av Karibien finns det gott om All Inclusive-hotell på Jamaica. Ön var ett av de första länderna i världen att erbjuda All Inclusive och har idag en rad olika hotell med det populära konceptet. Många av de lite större All Inclusive-hotellen ligger direkt vid de vackra paradisstränderna strax norr om Montego Bay, men det finns även en del i Negril och vid de mindre orterna Lucea och Runaway Bay.

Montego Bay är en av Jamaicas största städer, men den som tror att staden och ön i övrigt är ett shopping-eldorado lär bli besviken. Frånsett souvenirbutiker och de så kallade crafts markets, där man kan köpa träsniderier, är shoppingen på Jamaica i stort sett obefintlig. Den lilla shopping som finns hittar man främst längsnöjesgatan The Hip Strip i Montego Bay. Här kan man fynda Bob Marley-souvenirer, t-shirts med Jamaicatryck och det dyra och omtalade kaffet Blue Mountain. Men det är också allt. Till The Hip Strip åker man inte främst för shoppingen utan för det pulserande nattlivet. Här finns ett otal diskotek och barer att välja mellan om man vill dansa loss till de medryckande jamaicanska rytmerna och längs gatan går det även att hitta flera bra restauranger.

Besöker man Jamaica bör man inte missa de många spännande utflyktsmålen som ön har att erbjuda. Passa på att ta en paus från de lata dagarna på stranden och upptäck ön bortom sol- och badresmålen. Åk längs imponerande flodsystem och se krokodiler eller utmana dig själv med en spännande strapats i det vackra vattenfallet Dunn’s River Falls. Res i Bob Marleys fotspår eller följ med på ett fartfyllt äventyr genom regnskogen. Oavsett vad du väljer kommer du inte att bli besviken. Utflykterna på Jamaica håller världsklass och ger verkligen en extra krydda åt semestern.

Jamaica