5 upplevelser på Bali för äventyrslystna
Foto: Artyom PJ / Unsplash
Inspiration

Det här får du inte missa på

Bali

5 upplevelser på Bali – för de äventyrslystna

Indonesiska Bali har varit ett av Vings mest populära exotiska resmål i flera år, och många vill gärna se så mycket som möjligt av den fascinerande ön när de väl är där. Här är några saker du absolut inte får missa.

1. Ubud och Monkey Forest

Den lilla bergsstaden Ubud har länge betraktats som Balis kulturcentrum. En resa hit är nästan liktydig med avkoppling för både kropp och själ. Uppe i bergen är klimatet svalare och tempot lugnare, och det är lite mer exklusivt och en aning dyrare. Ubud handlar främst om att njuta av naturen och omgivningarna, och en av de mest populära upplevelserna är att besöka Monkey Forest.

I Monkey Forest går du på skuggiga stigar mellan mossiga tempel och statyer, och omkring dig svingar sig aporna lekfullt i träden. Ryktet säger att makakerna älskar att stjäla både stort och smått, för att sedan snabbt försvinna in i skogen igen. Så här gäller det att hålla koll på sina värdesaker (och allt annat som du inte vill förlora till de klåfingriga aporna). Du väljer själv om du vill gå runt på egen hand eller med en guide.

Ubud og Monkey Forest på Bali

Sacred Monkey Forest. Foto: Radoslav Bali / Unsplash

2. Templet i vattnet – Tanah Lot

Kärt barn har många namn, och Bali kallas även ”De tusen templens ö”. Ön är ett av de få områden i Indonesien där den traditionella hinduismen och den gamla indonesiska kulturen är välbevarade, och det finns (som smeknamnet antyder) tusentals tempel.

Ett av dem, Tanah Lot, ligger på en liten, isolerad klippformation vid strandkanten, ca två mil norr om Kuta Beach. Templet byggdes antagligen på 1500-talet som en plats för tillbedjan av Dewa Baruna, hinduismens havsgud. I dag är tempelområdet endast tillgängligt vid lågvatten – men inga turister får gå in själva i templet. Tack vare de unika omgivningarna är templet likväl ett av öns mest kända och mest besökta.

Särskilt populärt är det att besöka templet vid solnedgången, när det badar i glödande ljus och svallvågorna från Indiska oceanen. Om du vill undvika de största folkmassorna bör du satsa på ett tidigt morgonbesök.

Øytempelet Tanah Lot på Bali

Tanah Lot. Foto: Nick Fewings / Unsplash

3. Risterrasserna i Tegalalang

De frodiga risterrasserna i Tegalalang är bland Balis mest populära turistmål. Risfälten påminner om låga, gräsbevuxna pyramider där de breder ut sig över det öppna landskapet. På vissa höjder hänger populära palmgungor med oslagbar utsikt över de grönskande risterrasserna, som den berömda Love Bali Swing. Här har du med andra ord goda möjligheter att säkra den perfekta Instagram-bilden från din semester.

Det kostar 10 000 indonesiska rupiah att komma in på området, men det låter dyrare än vad det är – i skrivande stund motsvarar det cirka 7 svenska kronor. Du behöver också förbereda dig på att betala för varje gunga som du vill prova.

Tips till dig som vill resa runt

Det bästa sättet att ta sig runt är att hyra en egen chaufför eller att följa med på en arrangerad utflykt. Kollektivtrafiken är nämligen nästintill obefintlig och trafiken lockar i allmänhet inte till att köra på egen hand. Du kan själv ordna med transport i förväg och bli hämtad på flygplatsen. Och de flesta hotell har sina egna chaufförer som du kan hyra när du är där.

Risterrassene i Tegalalang på Bali

Tegalalang. Foto: Artem Beliaikin / Unsplash

4. Forsränning på Ayungfloden

Gör dig redo för ett adrenalinfyllt äventyr! Ayungfloden sträcker sig nästan sju mil genom det frodiga, balinesiska landskapet, och om du verkligen är äventyrlysten kan du klättra ombord på en robust gummibåt vid Ubud och bege dig nedför de rusande forsarna. På väg nedför floden omges du av regnskog, avskilda vattenfall och risfält, och det kan mycket väl hända att du får sällskap av en nyfiken apa längs flodstranden.

Du bestämmer själv hur utmanande du vill att forsränningen ska vara. Floden har partier som passar för både nybörjare och mer erfarna forsrännare, så här kan både unga och äldre vara med. Om du väljer de starkaste forsarna kan du räkna med att få tillbringa en hel del tid i vattnet. Det blir garanterat en upplevelse som du kommer att minnas!

5. Nusaöarna & Giliöarna

Nusa Lembongan, Nusa Penida och Nusa Ceningan är tre öar utanför Balis östkust, kända för sina idylliska och exotiska omgivningar. Här kan du simma med rockor och snorkla med klumpfiskar, åka på djungelutflykter, besöka vattenfall, bada i blåa laguner och hoppa från klippor – och njuta av paradisstränder utan motstycke. Avskilda Kelingking Beach på Nusa Penida är en av de mest kända. För att komma dit tar du först färjan från Sanur till Nusa Lembongan, därefter båt till Nusa Penida, och sedan behöver du bara klara konstycket att klättra ner till den isolerade stranden. Höjdskräck? Håll dig borta!

Giliöarna hör till Balis grannö Lombok och ligger längre bort än Nusaöarna, men de är likväl ett populärt utflyktsmål från Bali. Gili Trawangan är den största och mest kända ön, som också har den livligaste atmosfären. Romantiska Gili Meno har kritvita stränder och kristallklart vatten – perfekt för en parsemester. Gili Air är ett mellanting och slåss enligt Lonely Planet med Ubud om att vara Indonesiens mest populära yogaresmål. Det går båtar mellan öarna flera gånger om dagen, så passa på att öluffa om du vill få ut det mesta möjliga av de vackra öarna.

Nusa Pendida og Nusa Islands på Bali

Nusa Pendida. Foto: Nate Johnston / Unsplash