Themis tio Rhodos-tips

En resa till Rhodos är mer än ”bara” sol, bad, stränder och restauranger. Den grekiska favoritön bjuder på en mängd sevärdheter och undangömda guldkorn, särskilt om du tar dig bortom turiststråken.

En som känner till Rhodos bättre än de flesta är Themis Kriara, hotelldirektör på Vings omåttligt populära Sunwing Resort Kallithea Beach. Under sin uppväxt tillbringade hon alla sina somrar på ön och i vuxen ålder blev längtan tillbaka så stor att hon valde att slå sig ner för gott. Här bjuder hon på sina 10 bästa Rhodos-tips. Ännu fler kan du få om du bor på Sunwing och lyckas få stopp på Themis när hon med sitt stora leende är på väg genom hotellet mellan två ärenden.

Bild på Themis Kriara

Themis Kriara, hotelldirektör på Sunwing Resort Kallithea Beach

1. Lindos

Har du inte besökt Lindos har du inte besökt Rhodos! De vitkalkade husen är själva sinnebilden av Grekland och på de små restaurangerna och tavernorna äter du fantastisk mat tillsammans med lokalinvånarna. Lindos har också en fantastisk sandstrand, omgiven av den vackra St. Paulsbukten. Missa heller inte den medeltida fästningen Akropolis som ligger högst uppe på en klippa. Härifrån får du en fantastisk utsikt över ön och havet. Från toppen ser du också alla takbarer och restauranger i staden, välj ut någon av dem för en lunch eller kvällsdrink och njut av den unika atmosfären och energin.

Lindos

Lindos, med sina vitkalkade hus och sitt Akropolis på toppen av klippan

2. Vandra i bergen

Se till att uppleva Rhodos alla berg: Attaviros, Akramatis, Profitis Ilias… Här finns massor av natursköna vandringsleder som är lätta att hitta och som har tydliga markeringar. Det finns något för alla, du behöver inte vara bergsklättrare för att hitta en led som passar just dig.

Bergen på Rhodos

En utsikt värd att svettas för

3. Smakupplevelser

En av mina absoluta favoritrestauranger är Paraga i byn Apollona. Här njuter du av traditionell, grekisk mat när den är som allra bäst! Se till att vara riktigt hungrig när du slår dig ner vid bordet, för så fort du har provat någon av rätterna på menyn kommer du vilja prova en till… Ägaren Yannis jobbade som kock på Sunwings restaurang Kostas Kitchen för några år sedan, han vet precis vad som faller nordiska gäster i smaken! Tycker du om fisk och skaldjur rekommenderar jag Koza’s vid Stegna-stranden. Underbara smaker serverade på ett unikt vis.

Smaksupplevelser på Rhodos

Maten – det bästa med Grekland tillsammans med solen, stränderna och människorna

Färsk fisk

4. Prasonisi

Allra längst söderut på Rhodos ligger Prasonisi, en liten ö som vid lågvatten förvandlas till en halvö. Med sitt grunda vatten på ena sidan är stranden perfekt för barnfamiljer och eftersom det ofta blåser på den andra har Prasonisi också blivit ett favoritställe för vind- och kitesurfare från hela världen.

Vindsurfare

Prasonisi – med stränder för både familjer och våghalsar

5. Rhodos gamla stad

Okej, jag vet att nästan ingen turist missar att besöka Rhodos gamla stad och den medeltida riddarborgen. Vad jag uppmanar till är att du verkligen låter dig själv gå vilse bland de pittoreska gränderna och torgen. Vart du än går kommer du upptäcka att det väntar något nytt runt varje hörn. Små tavernor, blomsterklädda väggar, idylliska små torg, butiker med traditionella konsthantverk… Eftersom staden är omgärdad av en mur är det heller ingen risk för att du inte ska hitta ut igen…!

Rhodos gamla stad

Vindlande gränder och vackra vyer

Rhodos gamla stad, vy mot havet

6. Stränder och grottor

Archangelos (Archaggelos på grekiska) är en liten stad på Rhodos östkust. Här finns den härliga stranden Grande Blue med fantastiska grottor som du kan snorkla vid. Archangelos gamla stad är också väl värd ett besök.

Snorkling

Grottforskning pågår

7. Filerimos

Ungefär 15 km utanför Rhodos stad ligger Mount Filermos. Hit åker jag ofta för att njuta av naturen, lugnet och för att få känna historiens vingslag. Här finns gott om kvarlämningar från svunna tider. När du går längs den gamla vägen upp mot Filermos eget Akropolis kan du till exempel se resterna av tempel som byggdes till Zeus och Athenas ära. Väl uppe på toppen finns en mycket vacker kyrka helgad åt Jungfru Maria, byggd av tempelriddarna på 1400-talet. Här finns också ett stort kors som till och med går att klättra på, med inskriptioner som skildrar Kristi lidande och död. Från toppen får du förstås också en utsikt som slår det mesta.

8. Seven Springs

Vill du ha en naturupplevelse utöver det vanliga måste du bara bege dig till Seven Springs, ca två mil sydost om Rhodos stad. Ett nästan okänt litet paradis som väldigt få turister brukar hitta till. Påfåglar, små vattenfall, kristallklara källor, broar, tunnlar, dammar och ovanliga fiskar är bara en del av det som väntar dig här. Se bara till att ta med en extra tröja, eftersom det oftast är lite kallare här än på resten av ön. Det du absolut inte får missa är möjligheten att promenera genom en 180 meter lång tunnel som leder till en makalöst vacker blågrön sjö, med ett minst lika vackert litet vattenfall.

Seven Springs

Magiska sagolandskap i Seven Springs

9. Tsambika

Till Tsambika åker jag främst av två anledningar. Den ena är den vitkalkade, bysantiska kyrkan som kallas Tsambika kloster, högst uppe på en bergskulle med en helt fantastisk utsikt! I kyrkan finns bland annat en ikon av Jungfru Maria som är mycket viktig för oss lokalinvånare. Den andra anledningen är förstås den gyllene, finkorniga stranden – utan tvekan en av Rhodos absolut finaste.

Tsambika Beach, Rhodos

Tsambika – om Themis själv får välja

10. Byar

Det finns så många underbara små byar på den här ön att jag knappt vet var jag ska börja. Några av mina personliga favoriter är hur som helst Siana, Embona, Apollona, Salakos och Monolithos. Om du har turen att vara på Rhodos i slutet av juli måste du bege dig till skogen vid klostret St. Silas, precis vid byn där jag bor. Då bygger lokalinvånarna bambuhyddor och anordnar stora grillfester samtidigt som det pågår hästkapplöpningar och andra evenemang.

Monolithos på Rhodos

Monolithos. Det genuina Grekland hittar du i Rhodos alla små byar

"Stoppa mig gärna för ännu fler tips om du bor på Sunwing Resort Kallithea Beach. "

-Themis