Experternas tips

Pärlan på Rhodos östkust

Lindos

Lindos – den vita byn

Har man inte besökt Lindos har man inte heller besökt Rhodos. Lindos ligger bara en dryg timmes bilresa från Rhodos stad och lämpar sig bra för en dagsutflykt. Denna by med sina vita stenhus kallas också för vykortsbyn – något man verkligen förstår när man närmar sig.

Text & foto: Amanda Svensson

Dagsutflykt till Lindos

Utsikt likt ett vykort

För att komma till Lindos kör man söderut från Rhodos stad och följer bergen längs öns östra sida. Efter cirka en timmes körning, med havet på vänstra sidan och bergen på den högra, kommer Lindos i blickfånget. Stanna till vid vägkanten ungefär 200 meter innan du kommer fram, så kan du njuta av en fantastisk utsikt värdig ett vykort.

I viken nedanför seglar båtar, medan det mäktiga Akropolis ramar in hela byn, som lyser kritvit i solen. Den vita färgen håller bland annat insekter borta, men den hjälper också till att hålla temperaturen nere – här blir det nämligen varmt som i en gryta under sommarens varmaste period.

Längs slingrande vägar

Sommartid är det många turister som besöker Lindos, vilket gör att det kan vara trafikerat längs den krokiga vägen ner mot byn. Det finns två parkeringsplatser, men det går även bra att parkera strax utanför centrum och ta sig ner på andra sätt. Den som vill röra på sig promenerar ner, men det är ganska brant och jobbigt att gå. Vill man kan man även kliva på någon av de shuttlebussar som går, de kostar strax under en euro och kör både ner och upp.

Förvirrade inkräktare

Precis som i Rhodos stads gamla kvarter är det lätt att gå vilse i Lindos, eftersom många gator är väldigt lika varandra. Det är förstås meningen – förr i tiden användes detta knep för att hålla inkräktarna borta från Akropolis. Skulle de mot förmodan hitta ända fram och ta sig upp till Akropolis hade man, tack vare utsikten och överblicken över byn, haft gott om tid för att förbereda sig inför en eventuell strid.

Bada i kristallklart vatten

Självklart bjuder Lindos även på fina badmöjligheter. Här ligger Lindos bay som lockar med fina vyer av Lindos och Akropolis. Strax bakom Lindos hittar vi St Pauls bay. Här finns en stor parkering och på stranden finns fina solstolar att hyra. Det krävs en solstol för att få ligga på stranden, men det går förstås bra att ta sig ett dopp utan. St Pauls bay bjuder också på en häftig vy av Akropolis baksida.

Se solnedgången från en takterass

Att se Lindos i solnedgången är helt magiskt! Om du tillbringar kvällen här kan du ta dig upp på någon av alla takterraser som finns ovanpå de flesta restauranger och njuta av en kall drink i väntan på middagen. Avnjut en grekisk meze medan du ser solen gå ner bakom berget och i takt med att byns belysning tänds och lyser upp gatorna. Till efterrätt rekommenderar jag en mumsig glass från någon av de små glassbutikerna som finns nere vid gatan.

En avstickare till Prasonisi

Besök Rhodos sydspets

Cirka en timme söder om Lindos, längst nere på södra spetsen av Rhodos, hittar vi Prasonisi. Om du tillbringar förmiddagen i Lindos och avslutar med en härlig lunch är avståndet hit lagom för en eftermiddagstur. Ett alternativ är att njuta av solnedgången i Lindos, stanna för en övernattning och sedan åka vidare mot Prasonisi dagen efter.

En populär surfspot

Ju längre söderut på Rhodos man kommer desto varmare blir det, så passa på att ta några badstopp längs vägen. När man har passerat Pefkos och Lardos blir landskapet öde, det är också här militären brukar öva. Väl nere i Prasonisi möts man dock av en helt annan syn. Det här har blivit en populär surfspot på Rhodos och många kommer hit för att bland annat kitesurfa.

Det är här nere i spetsen de två haven möts och under högvatten skapas en liten ö utanför, som man under lågvatten enkelt kan ta sig ut till.

Amanda Svensson

Amanda har gjort det många andra bara drömmer om – hon har lämnat Sverige för ett jobb utomlands. Här delar hon med sig av sina smultronställen på bland annat Rhodos och i Vietnam, där hon bott och jobbat genom åren.