Anthony Quinn Bay
Experternas tips

Strandsafari längs

Rhodos östkust

Utforska Rhodos mysiga badstränder

Rhodos lockar besökare med sitt kristallklara vatten och många fina stränder längs hela kusten. Här finns platser för dykning och äventyr på havets botten, men också för lata dagar på stranden med svalkande dopp. Hyr en bil och följ med på en tur till östkustens pärlor.

Text & foto: Amanda Svensson

Dykning vid Rhodos östkust

Rhodos bjuder på kristallklart vatten som lämpar sig perfekt för äventyr under ytan.

Dyk i kristallklart vatten

Oavsett om du är en erfaren dykare eller om du vill testa något helt nytt så är Kallithea Bay platsen för dig. Själv bestämde jag mig för att ta dykcertifikat sommaren 2021. Jag fick kontakt med Waterhoppers som var otroligt proffsiga och tog bra hand om en. Vid Kallithea Bay har de en egen plattform vid havet som man utgår från när man dyker med dem.

Med hyrbil längs kusten

Hyr en bil i ett par dagar och upptäck Rhodos på fyra hjul.

Tre fantastiska stränder

Om du hyr en bil i ett par dagar bjuder östkusten på många härliga badstopp och fina platser för fotografering. Jag rekommenderar en tur till Thassos, Oasis och Nicholas – min personliga favorit är Oasis. Perferkt för dig som vill hoppa från klippor, så glöm inte simglasögonen. Här står dessutom solstolarna ute på klipporna, vilket är lite unikt.

Passa på att äta lunch på tavernan som ligger precis ovanför stranden för att avnjuta den klassiska mezen eller en traditionell hamburgare. Inne i en klippa på Oasis har man byggt en liten beach club som spelar musik. Allteftersom timmarna går höjs volymen på musiken och framåt kvällen förvandlas stranden till en härlig festplats.

Anthony Quinn och Ladiko Beach

Under vår roadtrip längs med östkusten tar vi oss ner mot byn Faliraki. Strax innan ligger Anthony Quinn Bay och Ladiko Beach.

Anthony Quinn Bay är en av Rhodos mest kända bukter och såklart värd ett stopp. Jag rekommenderar att vara här tidigt på morgonen för att få en solstol, alternativt ta ett kvällsdopp innan man åker tillbaka norrut igen.

Tsambikas kilometerlånga sandstrand

Många säger att det är för stenigt på Rhodos stränder, men det är det inte nere på Tsambika. Här hittar du en klassisk kilometerlång sandstrand med kristallklart vatten. Det finns en stor parkering och många tavernor som serverar mat till hungriga gäster. Vill du inte ligga still på en solstol hela dagen kan du utmana barnen i hoppborgen eller utöva någon av de vattensporter som erbjuds.

Tsambikaberget – en avstickare från havet

Vill du uppleva mer än sol och bad rekommenderar jag en avstickare mot Tsambikaberget. Tsambikaberget är en helig plats och på toppen finns ett kloster vars historia berättar om ett par med svårigheter att få barn. En natt sägs mannen ha sett något glimta uppe på berget och paret bestämde sig för att ta sig dit. Väl uppe på berget fann de en ikon och redan dagen efter var kvinnan gravid. I början av september varje år vallfärdar sedan dess ofruktsamma par hit i hopp om att bli gravida. Blir man gravid ska barnet döpas till Tsambika eller Tsambiko för att inte drabbas av otur.

Efter de 300 trappstegen upp till klostret möts man av en häftig utsikt över de närliggande stränderna och det omgivande landskapet. Jag rekommenderar att man gör denna tur på förmiddagen eller kvällen när det är lite svalare temperaturer.

Stegna

Börjar det kurra i magen? Ett stenkast från Tsambika ligger Stegna, dit du kan göra en snabb avstickare. Perfekt för ett avslutande dopp, och här finns trevliga tavernor som serverar meze.

Om du vill fortsätta din upptäcktsfärd härifrån rekommenderar jag att du fortsätter turen ner till Lindos, som är ett måste att besöka.

Amanda Svensson

Amanda har gjort det många andra bara drömmer om – hon har lämnat Sverige för ett jobb utomlands. Här delar hon med sig av sina smultronställen på bland annat Rhodos och i Vietnam, där hon bott och jobbat genom åren.