Se hotell (2)

Resor till Eftalou

En resa till Eftalou bjuder pÄ varma kÀllor och fina badvikar i en lugn och avspÀnd atmosfÀr, bÄde pÄ stranden och pÄ de lokala tavernorna.

Eftalou Àr ett litet resmÄl, inte lÄngt frÄn Molivos. HÀr finns knappt nÄgra bofasta, utan omrÄdet bestÄr mestadels av hotell, som ligger utspridda i den vackra naturen. Eftalou Àr mest kÀnt för sina varma kÀllor. Vattnet kommer direkt frÄn bergen och samlas i pooler dÀr man kan bada i ca 45- gradigt svavelhaltigt vatten. Detta Àr en nyttig upplevelse för bÄde kropp och sjÀl och kÀllorna besöks dagligen av grekerna sjÀlva. Kanske Àr det dÀrför som atmosfÀren i Eftalou Àr sÄ lugn och avspÀnd, vare sig du Àr nere pÄ stranden eller vÀntar pÄ att fÄ lunchen serverad pÄ nÄgon av de lokala tavernorna, men vill du ha lite mer liv och rörelse Àr det lÀtt att resa över till Molivos .

Fina strÀnder och lÄga priser

Lesbos Ă€r ingen utprĂ€glad semesterö, Ă€ven om det knappast rĂ„der nĂ„gon brist pĂ„ fina strĂ€nder och bekvĂ€ma hotell. Ön har en lĂ„ng tradition av olivodling och fiske, och i de smĂ„ byarna pĂ„gĂ„r ett vardagsliv som du ocksĂ„ fĂ„r ta del av nĂ€r du slĂ„r dig ner pĂ„ torget över en ouzo tillsammans med lokalbefolkningen. En annan fördel med den begrĂ€nsade turismen Ă€r att prisnivĂ„n Ă€r mycket lĂ„g. PĂ„ Lesbos kan du unna dig att Ă€ta gott och mycket, utan större pĂ„verkan pĂ„ plĂ„nboken.

BarnvÀnligt hotell i Eftalou

Ska du resa med barn till Eftalou rekommenderar vi Panselinos, dÀr du kan boka en lÀgenhet för upp till fem personer, bara en kort promenad frÄn stranden. HÀr bor du lugnt och skönt, omgiven av olivlundar och fÀlt, men om du tycker det blir alltför lugnt följer du bara med hotellets egen buss in till Molivos.

Olivön

Ingen annan ö i Grekland kan stoltsera med en sĂ„ stor olivproduktion som Lesbos. Överallt finns böljande, silvergrĂ„ olivlundar, och olivoljan utgör grunden i det lokala köket. En resa till Lesbos blir knappast komplett utan att du köper med dig en flaska olivolja hem. Enligt öborna sjĂ€lva Ă€r olivoljan naturligtvis den bĂ€sta i vĂ€rlden.

Petra och Anaxos

Den nÀrliggande byn Petra Àr kÀnd för sin vackra strand och Mariakyrkan, som ligger pÄ en hög klippa mitt i staden. SÄvÀl strandpromenaden som de vackra gatorna inne i staden bjuder pÄ ett rikt folkliv. PÄ kvÀllarna flyttar tavernorna ut sina bord och stolar sÄ att du kan njuta av den grekiska kokkonsten under bar himmel, nÄgot som kommer bli ett av de bÀsta minnena frÄn din resa. En halvtimmes promenad söderut lÀngs kusten hittar du Anaxos, en lugn och stillsam semesterby med en av öns absolut bÀsta strÀnder.

Bra att veta
 • PrisvĂ€rt boende
 • Familjehotell
 • Kristallklart badvatten
 • Lugn och ro
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Eftalou

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
13°7°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
14°8°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
15°9°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
19°11°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
24°15°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
29°19°
11
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
32°22°
12
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
18°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Stranden i Eftalou Àr ganska smal och bestÄr av smÄ stenar. Vattnet Àr kristallklart och hÀr finns Àven öns berömda varma termalkÀllor. Vattnet kommer direkt frÄn bergen och samlas i pooler dÀr du kan bada i ca 45-gradigt svavelvatten. Detta Àr en nyttig upplevelse för bÄde kropp och sjÀl och kÀllorna besöks dagligen av grekerna sjÀlva. Mineralvattnet rekommenderas sÀrskilt för gÀster med reumatism, ledinflammationer samt njur- och hudproblem. DÀrutöver finns över 40 strÀnder att vÀlja mellan pÄ Lesbos, ett riktigt paradis för dig som Àlskar sol och bad. MÄnga caféer pÄ strÀnderna erbjuder gratis solstolar om du köper nÄgot att Àta eller dricka.

Tsonia -passar för snorkling

Lite avsides, pÄ östkusten vid Skala Sikaminias, ligger Tsonia. Denna strand Àr mest kÀnd för sin röda sand och sina fina snorklingsmöjligheter. Den sista biten av vÀgen mot Tsonia Àr en sÀmre grusvÀg.

Molivos – klart vatten

Du hittar stranden precis nedanför hotellet Olive Press. Det Àr stenigt, men vattnet Àr klart och rent och bara nÄgra meter ut gÄr stenarna över till sand. Det finns vattensporter och solstolar mot avgift.

Skala Kalloni – varmt vatten

I Skala Kalloni finns öns varmaste badvatten. Stranden Àr lÄng och fin med vacker utsikt över Kallonibukten. Vid stranden finns mÄnga tavernor.

Gavanthas – familjevĂ€nlig strand

Söker du en mer barnvÀnlig strand rekommenderas en utflykt till Gavanthasstranden. Stranden Àr lÄng, hÀrlig och lÄnggrund. Det finns normalt gott om utrymme och en lekplats.

Anaxos – den bĂ€sta stranden

Anaxos har enligt mÄnga den bÀsta stranden i omrÄdet. Det finns mÄnga tavernor och restauranger lÀngs stranden, som ofta bjuder pÄ solstolen nÀr du köper mat eller dryck.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

SĂ„ reser du hit

Till Molivos reser du med Vings charterresor frÄn Köpenhamn under sommarsÀsongen (maj-sep).
Till Eftalou kan du resa under sommarsÀsongen (juni-september) med Vings charterresor.

Flygen landar pÄ Mytilinis flygplats pÄ ön Lesbos.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Eftalou. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Mytilinis flygplats till ditt hotell Àr ca 2 timmar till 2 timmar 15 minuter (ca 73 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Transferbussen till Eftalou kör alltid via Molivos och Skala Kallonis. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Eftalou finns en handfull lokala smÄ tavernor. DÀr serveras lokal grekisk mat som souvlåki och keftédes, men ocksÄ fisk-och skaldjursrÀtter. För ett större utbud av restauranger rekommenderas ett besök i Molivos eller Petra.

Mat och dryck pÄ Lesbos

Goda matupplevelser Ă€r ju en viktig del av semestern. PĂ„ Lesbos har du alla möjligheter att Ă€ta god och genuin grekisk mat. Ön producerar mycket lokalt, bland annat sardiner, frukter, grönsaker och inte minst oliver av bra kvalitet.

Det Àr fortfarande relativt billigt att gÄ ut och Àta, och för öborna Àr det en sjÀlvklarhet att i sÀllskap av sina vÀnner besöka kvarterstavernan. MÄnga restauranger kan vid den tid vi skandinaver kallar middagstid verka tomma pÄ greker
.... Detta beror helt enkelt pĂ„ att de har senare matvanor Ă€n oss nordbor. För att uppleva grekisk mat i grekisk miljö – och i sĂ€llskap av greker – gĂ„ ut och Ă€t senare!

DÄ menyn pÄ mÄnga tavernor inte alltid stÀmmer, kan du gÀrna sjÀlv gÄ in i köket och vÀlja det du vill Àta. Vad som serveras beror pÄ vilka rÄvaror som finns att tillgÄ, och pÄ vem som stÄr i köket. Fisk Àr dyrt i jÀmförelse med kött och ofta stÄr bÄde kött- och fiskrÀtterna angivna i kilo. PÄ mÄnga lokala restauranger anges Àven vinet i kilo. En s.k. kuvertavgift tillkommer oftast pÄ notan. Normalt lÀmnar man 10 procent i dricks om man Àr nöjd med servicen och maten.

Vem har inte i det svenska vintermörkret drömt om en uteservering vid Medelhavet med en choriatiki och ett glas av sin favoritdryck framför sig? Choriatiki Àr grekiska för den sallad som vi i Sverige kallar grekisk sallad, med solmogna tomater, gurka, fetaost, rödlök, olivolja och vinÀger. Det grekiska köket bjuder pÄ mÄnga varierande specialiteter, hur mÄnga lyckas du bocka av under din resa?
Meze/förrÀtter
Tsatsiki
Yoghurt, vitlök och riven gurka
Favva
Röra med gröna mosade Àrtor och lök
Tiropides
Friterad ostpaj
Briam
Grönsaker i tomatsÄs
Imam Baildi
Fylld aubergine med ris eller ost
Spanakopita
Spenatpaj med örter och fetaost
Patatokeftedes
Friterade potatisbullar med kryddor
Saganaki
Friterad ost
Kalamari
Grillad eller friterad blÀckfisk
Octapodi
Marinerad, grillad blÀckfisk, ofta med vinsÄs
Dolmades
Fyllda vinblad med ris eller köttdeg
Skordalia
Potatismos med vitlök, serveras kallt
Taramosalata
Saltad karprom med potatis

HuvudrÀtter
Exohico
Grisspett fyllda med tomater, vitlök och örter
Kontosyvli
Grillat grisspett med lök och tomat
Tigania
Friterad gris eller kyckling, med fÀrsk peppar, kryddor och lök
Giouvetci
Nötkött med pasta i tomatsÄs
Kokinisto
Nötkött i tomatsÄs, serveras med antingen ris, pommes frites eller pasta
Keftedes
Köttbullar, serveras ofta med potatis eller pommes frites
Stifado
Köttgryta med lök och tomater
Patitsio
Makaroner med kött och bechamelsÄs

Desserter
Tiganites
Pannkaka med antingen honung och nötter eller Vrasma - fikonsirap. Pröva den med fikonsirapen!
Halvas
Mannagryn med kryddor, kanel, nötter och honung
Karidopita
Valnötskaka med sirap
Kandaifi
Tunna smördegsnudlar med valnötter, kryddor och sirap
Baklava
Smördeg med mandlar och nötter

Speciella rÀtter för ön
Sougania
Fylld lök med ris, köttfÀrs och kryddor
Kolokitholailouda
Fylld zucchiniblomma med ris och örter, kan ocksÄ fyllas med fetaost
Kremithoutiganites
Friterad lökpaj med fÀrska gröna örter
Arnakigimasto
Fyllt lamm med ris, russin och kryddor
Kiskiek
Lamm med yoghurt, vete och lök
Platsenta
Smördeg med valnötter

Drycker

Öl
Öl heter bira och utbudet av mĂ€rken Ă€r stort, Ă€ven grekiska sorter. Pröva gĂ€rna de grekiska ölsorterna Mythos, Alfa eller Fix.
Vin
Önskar du vin till maten kan du bestĂ€lla Krasi eller Aspro, som Ă€r vita viner eller Kokkino som Ă€r ett rött vin. Det mest kĂ€nda grekiska vita vinet Ă€r "Retsina", som smakar lite kĂ„da. En ovanlig smak, men som Ă€r vĂ€rt att testa. Drycken blandas ofta med sockerdricka.
Ouzo
Den grekiska nationaldrycken ouzo mÄste du förstÄs smaka pÄ
.... PÄ Lesbos producerar man sin egen ouzo som sÀgs vara Greklands allra bÀsta. Det hÀnder ofta att man blir bjuden pÄ ett glas som avslutning pÄ en god mÄltid, eller tillsammans med meze, de smÄ plockrÀtterna.
Kaffe
Grekiskt kaffe bestĂ€lls efter mĂ€ngden socker. Sketo– utan socker, metrio– lite socker och gliko– mycket socker. Önskar du mjölk i kaffet bestĂ€ller du Me ghala. Samma benĂ€mningar gĂ€ller för iskaffe och frappĂ©.
Önskas nöjesliv rekommenderar vi ett besök i Molivos, dĂ€r det finns ett enkelt nattliv med nĂ„gra barer, cafĂ©er, enklare klubbar och diskotek. I Molivos finns ocksĂ„ en utomhusbio som visar populĂ€ra filmer under högsĂ€song.
Shopping
NÀrmaste utbud av shopping finns i Molivos och Petra. För ett större utbud av affÀrer rekommenderar vi Kalloni eller huvudstaden Mytilini.

Molivos

Du hittar de flesta affÀrerna pÄ eller runt marknadsgatorna "Agora", ovanför huvudgatan upp mot borgen. Om kvÀllarna rÄder en speciell atmosfÀr i de kullerstensbelagda grÀnderna.

Mytilini

Det största utbudet av shopping hittar du förstÄs i öns huvudstad Mytilini. PÄ de smÄ marknadsgatorna bakom hamnpromenaden kan du shoppa allt möjligt. I Mytilini hittar du mer internationell shopping. Butikskedjorna ligger samlade i hamnen och runt kyrkan Agios Therapon pÄ gÄgatan Hermou.

Petra

I Petra ligger butikerna omkring torget. MÄnga ligger pÄ sjÀlva strandpromenaden, men det finns ocksÄ en del trevliga gator med mindre butiker.

Shopping pÄ Lesbos

Om du letar efter presenter till nÀra och kÀra, eller en souvenir som minne av en hÀrlig semester, hittar du sÀkert nÄgot fint pÄ Lesbos. Inte minst Àr det trevligt att köpa nÄgon lokalt producerad vara. Lokala produkter kostar betydligt mindre Àn importerade. PÄ ön produceras olivolja, olivsÄpa, ouzo, ekologiska viner, honung, keramik, kryddor, konst, vÀvmaterial och lÀder. Det finns ocksÄ ett stort utbud av olika ostar, bl. a en inlagd ost i olivolja som efter ett Ärs lagring anses ha bÀttre smak Àn parmesanost! FÀrsk frukt och bröd kan köpas i de allra flesta "supermarkets". Bagerier finns i Molivos, Petra och Anaxos. Priserna Àr i allmÀnhet fasta.
Aktiviteter och sevÀrdheter
PÄ stranden i Molivos finns möjlighet till olika vattensporter, som till exempel vindsurfing, vattenskidor och parasailing.

Kalloni

I Kalloni kan du beskÄda bÄde Limonos kloster och den fina Kallonibukten. HÀr arrangeras en sardinfestival den första veckan i augusti varje Är, sardinerna frÄn Kalloni ska nÀmligen vara bland de bÀsta i hela vÀrlden. Under festivalveckan serveras sardinerna gratis, tillsammans med ouzo, till förbipasserande. Under festivalen bjuds det ocksÄ pÄ en hel del traditionell grekisk dans och musik.

Plomari

Plomari Àr öns nÀst största stad med allt vad det innebÀr. HÀr slÄs du av den vackra kustlinjen och den fina stranden, och det Àr ocksÄ nÀra stranden och torget som det mesta av kommersen Àger rum. NÄgot lÀngre upp i bergsluttningen finns det gott om trevliga restauranger och butiker. Plomari kallas för ouzons hemstad, och att provsmaka ouzo under vistelsen hÀr Àr mer eller mindre obligatoriskt. Den som Àr intresserad kan följa tillverkningsprocessen och provsmaka drycken pÄ brÀnneriet Barbayanni.

Se dig omkring pÄ Lesbos

Vill du enkelt ta dig runt Àr det bÀst att hyra en bil eller en moped. DÄ tar du dig enkelt till olika byar för ett museibesök eller tvÄ.

Molivos

Bara nÄgra kilometer frÄn Eftalou ligger Molivos, en liten fiskeby som förmodligen Àr öns mest fotograferade. Byn har trÄnga kullerstensbelagda gator och lÄga stenhus i den ursprungliga byggstilen. Husen ligger uppradade som pÄ ett pÀrlband uppför de branta backarna som leder till den genovesiska borgen frÄn 1300-talet. HÀrifrÄn har man en hÀnförande utsikt över Molivos och kusten mot Petra. NÀr mörkret faller lyses borgen upp och ger en stÀmningsfull atmosfÀr. PÄ de smÄ marknadsgatorna hittar du allt frÄn den lokala olivoljan till smycken skapade av grekiska konstnÀrer. Under sommaren arrangeras en del kulturella evenemang, det Àr en oförglömlig upplevelse Àr att lyssna till en konsert i borgen under solnedgÄngen. Trots det fina lÀget och atmosfÀren rÄder ingen trÀngsel i Molivos, vilket bidrar till stadens stora charm.

Anaxos

Anaxos kan skryta med en av öns bÀsta strÀnder, och ligger ca 3 kilometer vÀster om Petra. HÀr kan du med gott samvete ligga i en solstol hela dagen.

Petra

Den avslappnade badorten Petra Àr mest kÀnd för sin fina sandstrand, men hÀr finns Àven annat att göra.
HÀr finns en livlig strandpromenad dÀr du kan bestÀlla en svalkande dryck och beskÄda folklivet. Det största utbudet av tavernor och restauranger finns förstÄs lÀngs strandpromenaden, men det finns ocksÄ mÄnga bra matstÀllen och butiker i de smala grÀnderna. Du som orkar kan ta en promenad uppför de 114 trappstegen till den lilla Mariakyrkan
.... HÀrifrÄn kan du njuta av den vackra utsikten över omrÄdet.
Klippan som Mariakyrkan Àr byggd pÄ Àr av vulkaniskt ursprung. Petra, som betyder just "klippa", har gett orten sitt namn och klippan har ocksÄ blivit en symbol för byn. Varför man byggde kyrkan just hÀr finns det ocksÄ en bra förklaring till. SÀgnen berÀttar att en sjöman förlorade sin ikon med Jungfru Marias bild pÄ ute pÄ havet. Under sitt sökande efter ikonen sÄg han ett grönt ljus pÄ toppen av klippan. DÄ han undersökte fenomenet nÀrmare sÄg han sin ikon omgÀrdad av ett grönt sken. Det tog han som ett budskap att bygga en kyrka pÄ platsen.

FÄgelskÄdning

Lesbos Àr kÀnt för fÄgelskÄdning. Varje Är kommer fÄglarna pÄ besök under sina lÄnga resor frÄn norr till sydligare breddgrader i Afrika. LikasÄ flockas fÄgelskÄdarna, med sina stora kameror, runt vattensamlingarna och saltfÀlten för att se dessa sÀllan skÄdade fÄglar.

Vandring

Förutom fÄgelskÄdning finns det bra förutsÀttningar för att vandra pÄ Lesbos. Det finns vandringsleder i de flesta omrÄden pÄ ön och naturen Àr fantastisk.

Lokala högtider

Maria-dagen Àr en av Greklands största högtider och infaller varje Är den 15:e augusti. Jungfru Marias namnsdag firas dÄ stort i byar och stÀder. Grekerna har nÄgra dagar ledigt och mÄnga kommer hit frÄn Aten och andra delar av landet.

De sÀgs att de allra bÀsta sardinerna kommer frÄn Kallonibukten. I början av augusti hÄlls dÀrför Sardinfestival i Skala Kalloni, med gratis sardiner och ouzo Ät alla!

5-19 september Àr det Kvinnornas festival i Skala Eressos, med konserter, bÄtturer, utomhusbio, workshop och dansfester.
Det finns massor att se och att göra pÄ Lesbos i form av museum, kyrkor och andra sevÀrdheter.

Taxiarches kloster

I Taxiarches kloster, i byn Mandamados, finns ikonen av ÀrkeÀngeln Mikael. Ikonen skapades av en munk som blev mirakulöst rÀddad undan en piratattack. Legenden menar att man ska stoppa ner ett mynt i ikonens panna för att fÄ sin önskan uppfylld.

Panagia Vrefokratousakyrkan

Enligt historien mÄlade evangelisten Lukas en ikon av jungfru Maria hÀr och för att skydda ikonen byggdes en kyrka hÀr pÄ 1100-talet. Under tvÄ veckor innan den 15 augusti samlas pilgrimsvandrare hÀr för att hylla Jungfru Maria. För en grekisk-ortodox troende har tvÄ pilgrimsresor till byn Agiassos samma status som ett enkelt besök i Jerusalem.

Gamla Lesvos-huset

Marika Vlachou Molinou var president för den kvinnliga föreningen pÄ Lesbos. Hon skapade detta museum som Àr frÄn 1800-/1900- talet och inrymmer konst, bilder och inredning frÄn denna tid.

Borgen i Mytilini

Den antika borgen vid hamnen i Mytilini Àr en av de största i Europa. Det ska ha varit kejsaren Justinianus som byggde borgen pÄ romerska ruiner och dÀrefter har mÄnga hÀrskare och folkslag varit inblandade i utbyggnader och restaureringar. Borgen Àr idag i dÄligt skick, men trots det fÄr man ett intryck av hur imponerande den en gÄng varit.

Teriadebiblioteket

PÄ det hÀr unika biblioteket finns 29 ovanliga böcker. De innehÄller bilder som Àr skapade av nÄgra av vÄr tids allra största konstnÀrer, som exempelvis Chagall, Matisse och Picasso.

Theophilos Museum

Den folkkÀra konstnÀren Theophilos Chatzimichael var fattig och levde pÄ att mÄla vÀggarna pÄ caféer med vardagsskildringar frÄn 1900-talet som motiv. Det hÀr muséet Àr tillÀgnat honom och innehÄller 86 av hans kÀnda verk. MÄlningarna visar till exempel hur man fÄngade fisk, bakade bröd och hur man firade och dansade pÄ den tiden.

Antik teater i Mytilini

BeskĂ„da ruinen efter en romersk teater frĂ„n den hellenistiska perioden. PĂ„ den tiden rymde teatern upp mot 15000 Ă„skĂ„dare. NĂ€r den romerska hĂ€rföraren Pompeii besökte Lesbos blev han sĂ„ imponerad att han genast begĂ€rde en likadan teater i Rom. Än idag gĂ„r det att uppleva teaterns anmĂ€rkningsvĂ€rda akustik.

Gattelusiborgen i Molivos

Den majestÀtiska borgen frÄn 1370-talet tronar pÄ toppen av Molivos. Följ nÄgon av de mÄnga smÄ gatorna genom centrum, eller den mer trafikerade vÀgen bakom staden som leder direkt upp mot borgen. FrÄn borgen har du vidunderlig utsikt över omgivningarna.

Sankt Theraponkyrkan

Enligt legenden Àr Sankt Theraponkyrkan byggd ovanpÄ ruinerna av det antika Apollotemplet. Det Àr en av de största och förmodligen mest kÀnda kyrkorna pÄ hela Lesbos. Den ligger bakom hamnen vid Mytilinis marknad och inrymmer bland annat tvÄ stora bysantinska ikoner, guld och imponerande trÀutformningar. I omgivningarna finns Àven fler kyrkor som Àr vÀl vÀrda en utflykt.

Kostym- och broderimuseum

Ett museum för dig som Àr intresserad av mode och historia. HÀr visas ett spektra av klÀder för sÄvÀl mÀn som kvinnor upp, med detaljer frÄn öns olika tidsepoker.

Gergios Iakovidis Digital Konst Museum

Muséet anvÀnder ny teknologi för att lyfta fram fÀrgerna i originalmÄlningar av den berömda grekiska konstnÀren Gergios Iakovidis. Trots att originalen Àr mörka, kan vi ta del av fÀrgerna till det ljus som konstnÀren sjÀlv sÄg nÀr verken skapades.

Arkeologiska museet

PÄ det arkeologiska muséet kan du bland annat fÄ se rester frÄn fina mosaiker frÄn det tredje Ärhundraet, mosaiker som funnits i det berömda Menaderhuset. Menaderna var kvinnliga följeslagare till vinguden Dionysos. Dessutom finns arkaiska och geometriska lergods frÄn den klassiska och hellenistiska tiden, frÄn olika omrÄden pÄ ön.
Hur du tar dig runt
Ett bra sÀtt att uppleva Lesbos pÄ Àr att spÀnna fast sÀkerhetsbÀltet och ge sig ut pÄ vÀgarna med hyrbil!
Överallt i öns vackra natur finns fotovĂ€nliga motiv, lĂ„nga glesbefolkade strĂ€nder och idylliska byar. Flera omrĂ„den kan endast nĂ„s med bil. Lesbos Ă€r ocksĂ„ lagom stort för att man ska hinna se det mesta med bil. TvĂ„ dagars hyrbil rekommenderas för att du ska hinna med de "stora" sevĂ€rdheterna pĂ„ den sydöstra delen av ön. HĂ€r finns bland annat museer och konstgalleri. Dag tvĂ„ kan du utforska strĂ€nderna och tavernorna pĂ„ den vĂ€stra sidan.

Med hjÀlp av en karta Àr det lÀtt att hitta egna smultronstÀllen. De flesta vÀgarna Àr av ganska god kvalitet, dock ganska smala och körtempot Àr högt. SÀkerhetsbÀlte Àr obligatoriskt i framsÀtet och att tala i mobiltelefon Àr förbjudet för föraren. HÄll hastighetsbegrÀnsningarna och respektera högerregeln.

Avis

Det finns mÄnga biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Vi rekommenderar dock Avis. Boka Avis-bilen genom oss, sÄ fÄr du en bra bil till ett rimligt pris. I priset ingÄr obligatoriska försÀkringar och fria mil.

Avis har bra bilar i olika storlekar och prisklasser. De levererar bilen till ditt hotell oavsett om du bor i Molivos, Eftalou, Petra, Anaxos eller Skala Kalloni. Service dygnet runt ingÄr och det existerar inga avbestÀllningskostnader
.... Önskar du lĂ€mna bilen pĂ„ flygplatsen kostar detta extra.

StöldförsÀkring ingÄr i hyresavtalet, men notera att den inte tÀcker om privata Àgodelar blir stulna ur bilen. Dock kan nÀmnas att kriminaliteten pÄ Lesbos praktiskt taget Àr obefintlig.

Kontakta din VingvÀrd för att hyra bil, dÄ kan du ocksÄ fÄ tips pÄ turer runt ön.

Hyresavtal
NÀr du hyr en Avisbil ingÄr följande:
‱ Fria mil
‱ Moms pĂ„ 13 procent
‱ 24-timmars hyrintervaller

CDW och SCDW, skadeförsÀkringen tÀcker:
‱ Bilen
‱ Andra partens bil
‱ Personer i den andra partens bil
‱ SjĂ€lvrisken

Hur du tar dig runt pÄ lesbos

Det finns mycket att se och göra pÄ Lesbos och det Àr lÀtt att ta sig runt, vÀlj det transportmedel som passar dig bÀst. Ska du resa mellan Molivos, Petra och Anaxos finns ett minitÄg som trafikeras mellan orterna, village train.

Taxi

I huvudorten Mytilini och pÄ flygplatsen finns det gott om taxi. I de mindre orterna finns det taxi under dagtid. Se till sÄ att taxametern Àr pÄslagen innan turen startar. Om taxin inte har taxameter bör du avtala ett pris med chauffören. TÀnk pÄ att inga taxibilar tar kort, endast kontanter. Om du har bagage med krÀver ofta chauffören extra betalt för detta.

Lokalbuss

BussnÀtet pÄ ön varierar under sÀsongens gÄng. Under högsommaren finns det busslinjer med ett begrÀnsat antal avgÄngar per dag mellan de olika stÀderna, de flesta med slutdestination i Mytilini. Under högsommaren gÄr ocksÄ en buss mellan Molivos och grannbyarna Eftalou, Petra och Anaxos.

BusshÄllplatser:
Eftalou: vid de varma kÀllorna dÀr asfalten slutar
Molivos: vid skolan/taxistationen
Petra: vid strandpromenaden
Anaxos: vid posten alldeles vid Billys Rental
Plomari: i centrum
Agios Isidhoros: vid huvudvÀgen vid kyrkan

Om du önskar stiga pÄ bussen pÄ annan plats lÀngs kustvÀgen, vinka till chauffören i god tid, sÄ stannar han. Biljetter köps ombord pÄ bussen. Ha kontanter i beredskap.

Mopeder

Det Ă€r populĂ€rt att köra moped i Grekland och Lesbos Ă€r inget undantag. Mopeder Ă€r bra om du ska Ă„ka korta strĂ€ckor, för en lĂ€ngre transport Ă€r bil att föredra. Boka din moped genom oss dĂ„ vi vet vilka uthyrare som har fulla försĂ€kringar samt var hjĂ€lm ingĂ„r i priset. Även om grekerna sjĂ€lva inte anvĂ€nder hjĂ€lm Ă€r det lag pĂ„ att ha hjĂ€lmen pĂ„ huvudet under fĂ€rden.

Flyg- och fÀrjeförbindelser

Det gÄr dagligen flyg till Aten, Thessaloniki samt flera flyg i veckan till Rhodos och andra grekiska öar. FÀrjeförbindelse finns mellan flera grekiska öar och Mytilini, samt mellan Petra och Turkiet under högsÀsong. VÄr agent COM Travel bokar och sÀljer bÄde flyg- och fÀrjebiljetter.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs. För mer information hÀnvisar vi till Greklands ambassad pÄ telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt pÄ hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lÀgenhetsklassificering och vistelsens lÀngd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lÀgenheter kan skilja sig frÄn den officiella, som Àr den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjÀrnor: 0,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
3 stjÀrnor: 1,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
4 stjÀrnor 3,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt
5 stjÀrnor 4,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). BegrÀnsade möjligheter att anvÀnda kort. Det finns flera uttagsautomater i Molivos, tvÄ i början av huvudgatan, en pÄ shoppinggatan, en i hamnen och en alldeles i utkanten av Molivos. Vid de tvÄ pÄ huvudgatan ligger ocksÄ banken. I Eftalou finns ingen uttagsautomat.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 volt.

SprÄk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. Observera att flygplatsen pÄ Lesbos Àr mycket noga med regler gÀllande bagagevikt. Allt bagage vÀgs, Àven handbagage. Totalt fÄr 20 kg per person medföras inklusive handbagage. Eventuell övervikt betalas direkt till personal pÄ flygplatsen. Pris 5-6 euro/kilo.
Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Eftalou