Se hotell (7)

Resor till Molivos

Under din resa till Molivos fĂ„r du uppleva en romantisk medeltidsby med trĂ„nga kullerstensgrĂ€nder och en stĂ€mningsfull hamn – och en vacker stenstrand vid foten av en fĂ€stning.

Är det nĂ„gonstans det Ă€r befogat att anvĂ€nda ordet "pittoresk", sĂ„ Ă€r det under en resa till den lilla medeltidsbyn Molivos pĂ„ norra Lesbos. HĂ€r fĂ„r du en oemotstĂ„ndlig lĂ€ngtan efter att hela tiden fotografera, med vykortsmotiv överallt. Byn har en fantastisk arkitektur, dĂ€r du strosar omkring bland trĂ„nga charmiga kullerstensgrĂ€nder och terrasserade stenhus. HĂ€r finns gott om smĂ„ butiker, barer och tavernor dĂ€r du kan Ă€ta gott för nĂ€stan inga pengar alls. Den stĂ€mningsfulla hamnen Ă€r ocksĂ„ en fröjd att vistas vid. Molivos Ă€r byggt runt en hög klippa krönt av en fantastisk fĂ€stning frĂ„n den bysantinska perioden. De branta gatorna Ă€r inte lĂ€mpliga för barnvagnar, men Ă€r utmĂ€rkta för dig som föredrar stilfulla utestĂ€llen framför stora diskotek. Och Ă€r du lagd Ă„t det romantiska hĂ„llet kommer du garanterat att trivas hĂ€r. Molivos Ă€r ett perfekt resmĂ„l för par i alla Ă„ldrar.

Vacker stenstrand med klart vatten

En resa till Molivos bjuder ocksÄ pÄ bra badmöjligheter. Den kilometerlÄnga och ganska smala stranden bestÄr av rundslipade, smÄ stenar som gör att vattnet för det mesta Àr alldeles kristallklart, en dröm för bÄde badare och snorklare. Vill du sedan vidga dina vyer en smula ska du veta att runt Lesbos finns runt 40 större och mindre strÀnder, som alla Àr vÀrda en resa.

Bo nÀra Grekland

Vings hotell i Molivos Àr mer familjÀra Àn flotta. En del av dem saknar till exempel pool, men vem behöver sÄdant nÀr man Àr pÄ en ö i Egeiska havet? I stÀllet kan du se fram mot en resa till ett hotell dÀr Àgarfamiljen ocksÄ Àr de som tar emot dig nÀr du kommer, som dukar fram din frukost och som kanske slÄr sig ner för en pratstund nÀr du kopplar av i trÀdgÄrden eller pÄ terrassen. En resa till Molivos Àr en resa till det Àkta Grekland . PÄ hotellet Sea Horse kan du njuta av en frukost pÄ hotellets eget utomhuscafé med utsikt över hamnen. Ett annat av vÄra charmiga, familjedrivna hotell Àr Adonis & Poseidon som ligger i vackra omgivningar nÀra bÄde stranden och centrum.

Bra att veta
 • PrisvĂ€rt boende
 • KilometerlĂ„ng strand
 • PrisvĂ€rd mat och dryck
 • MĂ„nga restauranger
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Molivos

Mat & Dryck
3,7
SevÀrdheter
2,7
StrÀnder
2,7
VĂ€der
 • januari
13°7°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
14°8°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • mars
15°9°
6
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • april
19°11°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
24°15°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • juni
29°19°
11
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • juli
32°22°
12
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • augusti
32°22°
11
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°19°
9
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
23°15°
7
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
18°11°
5
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • december
14°9°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Stranden i Molivos ligger direkt nedanför hotellet The Olive Press. Vattnet Àr klart och rent dÄ stranden bestÄr av sten, men nÄgra meter ut i vattnet Àr det sandbotten. PÄ stranden finns solstolar att hyra och vattensporter mot avgift. PÄ Lesbos finns över 40 fina strÀnder som lÀttast nÄs genom att hyra bil. MÄnga strandcaféer erbjuder sina gÀster gratis solstolar.

Petra – lĂ„ng sandstrand

I Petra finns en lÄng sandstrand med en strandpromenad. PÄ stranden finns solstolar och parasoll att hyra, men mÄnga restauranger lÄnar ut dem gratis vid köp av mat eller dryck.

Skala Kalloni – varmast badvatten

Skala Kalloni har en fin och lÄng badstrand med en vacker utsikt över Kallonibukten. HÀr Àr badvattnet det varmaste pÄ ön. Vid stranden finns mÄnga tavernor.

Anaxos –bĂ€sta stranden

Anaxos kan stoltsera med den bÀsta stranden i omrÄdet. Solstolar och parasoll finns att hyra. Det finns mÄnga olika tavernor och restauranger lÀngs stranden, pÄ mÄnga av dem ingÄr solstolar vid köp av mat eller dryck.

Eftalou – varma termalkĂ€llor

Fyra kilometer frÄn Molivos finner du den lilla platsen Eftalou. Mineralvattnet hÀr rekommenderas för gÀster med reumatism, ledinflammationer samt njur- och hudproblem. HÀr har man byggt nya pooler dÀr man kan kontrollera vattentemperaturen.

Gavanthas –barnvĂ€nlig strand

Reser du med barn rekommenderas ett besök pÄ stranden Gavanthas. Stranden Àr lÄng, hÀrlig och har normalt gott om plats. Det Àr lÄnggrunt och hÀr finns ocksÄ en lekplats.

Tsonia – bra snorkling

Denna strand ligger lite avsides, pÄ östkusten vid Skala Sikaminias. Tsonia Àr kÀnd för sin röda sand och sina fina snorklingsmöjligheter. Den sista delen av vÀgen till stranden Àr en dÄlig grusvÀg.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3,5 timmar

SĂ„ reser du hit

Till Molivos reser du med Vings charterresor frÄn Köpenhamn under sommarsÀsongen (maj-sep).
Till Molivos kan du resa under sommarsÀsongen (juni-september) med Vings charterresor.

Flygen landar pÄ Mytilinis flygplats pÄ ön Lesbos.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Molivos. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Mytilinis flygplats till ditt hotell Àr ca 1 timme 45 minuter till 2 timmar (ca 70 km), beroende pÄ trafik och antal hotellstopp. Transferbussen kör till Molivos via Petra eller Skala Kallonis. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Molivos finns ett stort utbud av restauranger, caféer och tavernor. HÀr hittar du klassisk grekisk mat som souvlåki och keftédes men ocksÄ mycket fisk och skaldjur.

Mat och dryck pÄ Lesbos

Goda matupplevelser Ă€r ju en viktig del av semestern. PĂ„ Lesbos har du alla möjligheter att Ă€ta god och genuin grekisk mat. Ön producerar mycket lokalt, bland annat sardiner, frukter, grönsaker och inte minst oliver av bra kvalitet.

Det Àr fortfarande relativt billigt att gÄ ut och Àta, och för öborna Àr det en sjÀlvklarhet att i sÀllskap av sina vÀnner besöka kvarterstavernan. MÄnga restauranger kan vid den tid vi skandinaver kallar middagstid verka tomma pÄ greker
.... Detta beror helt enkelt pĂ„ att de har senare matvanor Ă€n oss nordbor. För att uppleva grekisk mat i grekisk miljö – och i sĂ€llskap av greker – gĂ„ ut och Ă€t senare!

DÄ menyn pÄ mÄnga tavernor inte alltid stÀmmer, kan du gÀrna sjÀlv gÄ in i köket och vÀlja det du vill Àta. Vad som serveras beror pÄ vilka rÄvaror som finns att tillgÄ, och pÄ vem som stÄr i köket. Fisk Àr dyrt i jÀmförelse med kött och ofta stÄr bÄde kött- och fiskrÀtterna angivna i kilo. PÄ mÄnga lokala restauranger anges Àven vinet i kilo. En s.k. kuvertavgift tillkommer oftast pÄ notan. Normalt lÀmnar man 10 procent i dricks om man Àr nöjd med servicen och maten.

Vem har inte i det svenska vintermörkret drömt om en uteservering vid Medelhavet med en choriatiki och ett glas av sin favoritdryck framför sig? Choriatiki Àr grekiska för den sallad som vi i Sverige kallar grekisk sallad, med solmogna tomater, gurka, fetaost, rödlök, olivolja och vinÀger. Det grekiska köket bjuder pÄ mÄnga varierande specialiteter, hur mÄnga lyckas du bocka av under din resa?
Meze/förrÀtter
Tsatsiki
Yoghurt, vitlök och riven gurka
Favva
Röra med gröna mosade Àrtor och lök
Tiropides
Friterad ostpaj
Briam
Grönsaker i tomatsÄs
Imam Baildi
Fylld aubergine med ris eller ost
Spanakopita
Spenatpaj med örter och fetaost
Patatokeftedes
Friterade potatisbullar med kryddor
Saganaki
Friterad ost
Kalamari
Grillad eller friterad blÀckfisk
Octapodi
Marinerad, grillad blÀckfisk, ofta med vinsÄs
Dolmades
Fyllda vinblad med ris eller köttdeg
Skordalia
Potatismos med vitlök, serveras kallt
Taramosalata
Saltad karprom med potatis

HuvudrÀtter
Exohico
Grisspett fyllda med tomater, vitlök och örter
Kontosyvli
Grillat grisspett med lök och tomat
Tigania
Friterad gris eller kyckling, med fÀrsk peppar, kryddor och lök
Giouvetci
Nötkött med pasta i tomatsÄs
Kokinisto
Nötkött i tomatsÄs, serveras med antingen ris, pommes frites eller pasta
Keftedes
Köttbullar, serveras ofta med potatis eller pommes frites
Stifado
Köttgryta med lök och tomater
Patitsio
Makaroner med kött och bechamelsÄs

Desserter
Tiganites
Pannkaka med antingen honung och nötter eller Vrasma - fikonsirap. Pröva den med fikonsirapen!
Halvas
Mannagryn med kryddor, kanel, nötter och honung
Karidopita
Valnötskaka med sirap
Kandaifi
Tunna smördegsnudlar med valnötter, kryddor och sirap
Baklava
Smördeg med mandlar och nötter

Speciella rÀtter för ön
Sougania
Fylld lök med ris, köttfÀrs och kryddor
Kolokitholailouda
Fylld zucchiniblomma med ris och örter, kan ocksÄ fyllas med fetaost
Kremithoutiganites
Friterad lökpaj med fÀrska gröna örter
Arnakigimasto
Fyllt lamm med ris, russin och kryddor
Kiskiek
Lamm med yoghurt, vete och lök
Platsenta
Smördeg med valnötter

Drycker

Öl
Öl heter bira och utbudet av mĂ€rken Ă€r stort, Ă€ven grekiska sorter. Pröva gĂ€rna de grekiska ölsorterna Mythos, Alfa eller Fix.
Vin
Önskar du vin till maten kan du bestĂ€lla Krasi eller Aspro, som Ă€r vita viner eller Kokkino som Ă€r ett rött vin. Det mest kĂ€nda grekiska vita vinet Ă€r "Retsina", som smakar lite kĂ„da. En ovanlig smak, men som Ă€r vĂ€rt att testa. Drycken blandas ofta med sockerdricka.
Ouzo
Den grekiska nationaldrycken ouzo mÄste du förstÄs smaka pÄ
.... PÄ Lesbos producerar man sin egen ouzo som sÀgs vara Greklands allra bÀsta. Det hÀnder ofta att man blir bjuden pÄ ett glas som avslutning pÄ en god mÄltid, eller tillsammans med meze, de smÄ plockrÀtterna.
Kaffe
Grekiskt kaffe bestĂ€lls efter mĂ€ngden socker. Sketo– utan socker, metrio– lite socker och gliko– mycket socker. Önskar du mjölk i kaffet bestĂ€ller du Me ghala. Samma benĂ€mningar gĂ€ller för iskaffe och frappĂ©.
Nattlivet i Molivos Àr enkelt, det finns ett mindre utbud av caféer, barer och ett fÄtal diskotek. Under högsÀsong kan du besöka biografen dÀr populÀra filmer visas under bar himmel. Konserter arrangeras ett par gÄnger under sommaren i Gattelusi-borgen.
Shopping
I Molivos finns ett begrÀnsat utbud av smÄ klÀdbutiker dÀr det framförallt sÀljs klÀder i linnematerial. De flesta butikerna ligger pÄ eller runt marknadsgatorna "Agora". Du finner dem ovanför huvudgatan upp mot borgen. För ett större utbud av shopping med fler butiker och affÀrer rekommenderar vi en tur till huvudstaden Mytilini.

Mytilini

Huvudstaden Mytilini har förstÄs det största utbudet av affÀrer. Ett besök pÄ de smÄ marknadsgatorna bakom hamnpromenaden Àr givande. HÀr inne hittar du allt! Söker du mer internationell shopping Àr det ocksÄ Mytilini som gÀller. HÀr finns butikskedjor samlade i hamnen och runt kyrkan Agios Therapon pÄ gÄgatan Hermou.

Shopping pÄ Lesbos

Om du letar efter presenter till nÀra och kÀra, eller en souvenir som minne av en hÀrlig semester, hittar du sÀkert nÄgot fint pÄ Lesbos. Inte minst Àr det trevligt att köpa nÄgon lokalt producerad vara. Lokala produkter kostar betydligt mindre Àn importerade. PÄ ön produceras olivolja, olivsÄpa, ouzo, ekologiska viner, honung, keramik, kryddor, konst, vÀvmaterial och lÀder. Det finns ocksÄ ett stort utbud av olika ostar, bl. a en inlagd ost i olivolja som efter ett Ärs lagring anses ha bÀttre smak Àn parmesanost! FÀrsk frukt och bröd kan köpas i de allra flesta "supermarkets". Bagerier finns i Molivos, Petra och Anaxos. Priserna Àr i allmÀnhet fasta.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Molivos Ă€r som gjort för att strosa runt bland grĂ€nderna, gĂ„ upp och ner för alla knaggliga stentrappor, njuta av frukttrĂ€den och olivodlingarna, titta pĂ„ alla vackra stenhus med mĂ„ttligt sluttande tegeltak eller insupa doften av jasmin. Eller varför inte slĂ„ dig ner pĂ„ en taverna och dröm dig bort med utsikt över hamnen, det stilla havet och grönskan, samtidigt som du hör fĂ„glarnas kvitter som försöker överrösta den behagliga grekiska musiken. Är du ute efter mer eller mindre fartfyllda aktiviteter finns det en hel del att göra pĂ„ Lesbos.

Strandaktiviteter

Under högsÀsong finns vattensportcenter som erbjuder aktiviteter som vindsurfing, vattenskidor, parasailing, wakeboarding, kanot och trampbÄtar vid stranden i Molivos. HÀr finns Àven möjlighet att spela tennis.

Se mer av Lesbos

Vill du enkelt se dig runt pÄ ön Àr det bÀsta alternativet att hyra bil eller en moped. DÄ kan du lÀtt ta dig till olika byar eller göra ett museibesök eller tvÄ.

Petra – liten badort

I denna lilla badort ca 5 kilometer frÄn Molivos rÄder en avslappnad stÀmning. Mest kÀnt Àr Petra för sin fina sandstrand, men hÀr finns Àven annat att Àgna sig Ät. LÀngs strandpromenaden Àr det livligt, hÀr sitter man gÀrna ner för en kopp kaffe eller middag pÄ nÄgon av restaurangerna. För den mer aktiva kan en promenad uppför de 114 trappstegen till den lilla Mariakyrkan rekommenderas. HÀrifrÄn kan du njuta av den fina utsikten över omrÄdet. LÀngs strandpromenaden finns förstÄs det största utbudet av restauranger och tavernor, men Àven i de smala grÀnderna finns mÄnga bra matstÀllen och butiker dÀr du kan handla det mesta.

Petri -bergsby med utsikt

Tre kilometer upp i bergen frĂ„n Petra ligger den lilla byn Petri. HĂ€r finns en taverna – och en hĂ€nförande utsikt över Petra, bukten och ön Ag. Georgios.

Anaxos – fin strand

Ca 3 kilometer vÀster om Petra ligger Anaxos, kÀnt för den fina stranden som en av öns bÀsta strÀnder. HÀr kan du ligga i en solstol hela dagen.

Skala Eressou – berömd plats

I vÀster, bortom torra berg och bruna kullar, kommer plötsligt en bördig kustslÀtt med fikonlöv, ek och gröna fÀlt. HÀr finner man Skala Eressou. Egeiskt blÄtt hav och stranden tillhör öns absolut bÀsta med mörk, finkornig sand. Det som gör Skala Eressou till den mest kÀnda platsen pÄ ön, Àr en speciell kvinna vid namn Sapfo. Sapfo föddes pÄ 600-talet f.Kr och drev en skola för unga, ogifta kvinnor. Det finns inte mÄnga dikter bevarade av henne men de man funnit har tolkats som att hon hade starkare kÀnslor för sina elever Àn brukligt. Uttrycket lesbisk kÀrlek uppstod.

Mytilini – Lesbos huvudstad

I öns huvudstad finner du en hÀrlig blandning av gammalt och nytt. HÀr finns mÄnga museer, vackra kyrkor och hÀrliga tavernor. Vill du shoppa finns det ett rikt utbud av butiker med klÀder, skor, vÀskor och mycket mer. MÄnga samlas för att njuta av solen pÄ nÄgot av alla caféer runt hamnen. En heldag i Mytilini Àr verkligen att rekommendera nÀr du reser till Lesbos!

Plomari – ouzons hemstad

Plomari, med den intilliggande semesterorten Agia Isidoros, utgör Lesbos sydligaste resmÄl. Plomari Àr öns nÀst största stad och prÀglas av den vackra kustlinjen och den fina stranden. MÄnga uppskattar att Plomari Àr just en stad, med allt vad det innebÀr. I nÀrheten av stranden och torget Àger det mesta av kommersen rum. Lite lÀngre upp i bergsluttningen finns gott om trevliga butiker och restauranger.
Att Ätminstone en gÄng under vistelsen i Plomari provsmaka ouzo Àr mer eller mindre ett mÄste. Plomari kan nÀmligen kallas för denna drycks hemstad. HÀr ligger brÀnneriet Barbayanni, som du kan besöka för att se tillverkningsprocessen och ta dig ett smakprov. Ouzon frÄn Plomari Àr Greklands bÀsta!

Kalloni – sardiner i vĂ€rldsklass

I Kalloni finner du bÄde Limonos kloster och den fina Kallonibukten. Under den första veckan i augusti Àr det dags för Sardinfestivalen. Sardinerna frÄn Kalloni ska vara bland de bÀsta i hela vÀrlden och under festivalveckan serveras de gratis, tillsammans med ouzo, till förbipasserande. Festivalen bjuder ocksÄ pÄ en hel del traditionell dans och musik.

Plakados – turkiska bad

En gammal turkisk by, rik pÄ vatten och bedÄrande grönska. HÀr finns fortfarande de turkiska baden kvar.

Sigri – vĂ€lbevarad borg

PÄ vÀgen mot Sigri kör du genom vulkaniska landskap. Denna by hade sin storhetstid för mÄnga hundra Är sedan, tack vare sin hamn som bevakades frÄn den vÀlbevarade borgen. Borgen byggdes av turkarna 1757, pÄ ruinerna av Gattelusis venetianska fort. Runt omrÄdet finns byggnader frÄn den Bysantinska tiden och Medeltiden. I Sigri ligger ocksÄ det naturhistoriska museet för den förstenade skogen.

FÄgelskÄdning

Lesbos Àr kÀnt för fÄgelskÄdning. Varje Är kommer fÄglarna pÄ besök under sina lÄnga resor frÄn norr till sydligare breddgrader i Afrika. LikasÄ flockas fÄgelskÄdarna, med sina stora kameror, runt vattensamlingarna och saltfÀlten för att se dessa sÀllan skÄdade fÄglar.

Vandring

Förutom fÄgelskÄdning finns det bra förutsÀttningar för att vandra pÄ Lesbos. Det finns vandringsleder i de flesta omrÄden pÄ ön och naturen Àr fantastisk.

Lokala högtider

Maria-dagen Àr en av Greklands största högtider och infaller varje Är den 15:e augusti. Jungfru Marias namnsdag firas dÄ stort i byar och stÀder. Grekerna har nÄgra dagar ledigt och mÄnga kommer hit frÄn Aten och andra delar av landet.

De sÀgs att de allra bÀsta sardinerna kommer frÄn Kallonibukten. I början av augusti hÄlls dÀrför Sardinfestival i Skala Kalloni, med gratis sardiner och ouzo Ät alla!

5-19 september Àr det Kvinnornas festival i Skala Eressos, med konserter, bÄtturer, utomhusbio, workshop och dansfester.
Det finns en hel del att se pÄ Lesbos för dig som Àr förtjust i historiska sevÀrdheter. Det finns tillrÀckligt att göra för att fylla hela vistelsen med besök pÄ museum, kyrkor och andra sevÀrdheter för den som vill.

Antik teater i Mytilini

Den historieintresserade bör inte missa den hÀr ruinen av en romersk teater frÄn den hellenistiska perioden. PÄ den tiden rymde teatern upp emot 15 000 ÄskÄdare. DÄ den romerska hÀrföraren Pompeii pÄ sin tid besökte Lesbos, blev han sÄ imponerad att han beordrade uppförandet av en likadan teater i Rom. Den anmÀrkningsvÀrda akustiken kan upplevas Àn idag. En stor del av scenen Àr utgrÀvd.

Den förstenade skogen

Den förstenade skogen Àr unik i Europa och skapades av ett vulkanutbrott för 20 miljoner Är sedan.

Theophilos Museum

Mellan staden Mytilini och flygplatsen finner du detta museum som Ă€r tillĂ€gnat den folkkĂ€ra konstnĂ€ren Theophilos Chatzimichael. Han levde i fattigdom och för att tjĂ€na sitt levebröd mĂ„lade han vĂ€ggarna pĂ„ cafĂ©er med frĂ€mst vardagsskildringar frĂ„n 1900-talet. MĂ„lerierna visar hur man bakade brödet, fĂ„ngade fisken, skördade oliverna – och inte minst hur man firade och dansade pĂ„ denna tid. Museet Ă€r indelat i fem delar och innehĂ„ller 86 av hans kĂ€nda verk.

Glykfylousa Panagiakyrkan (Our Lady of the Sweet Kiss)

Kyrkan ligger högst upp pÄ en stor klippa i centrum av staden Petra. För att ta dig högst upp pÄ toppen och fÄ se den magnifika utsikten över Petra, havet och mot Turkiet mÄste du klÀttra upp för 114 trappsteg, urkarvade frÄn sten. Första kyrkan pÄ toppen byggdes 1609 och den nuvarande 1747. Varje Är den 15 augusti firas helgdagen Marias namnsdag.

Arkeologiska museet

Museet Àr uppdelat i tvÄ delar. HÀr kan du bland annat beskÄda rester av fina mosaiker frÄn det tredje Ärhundradet, mosaiker som hittades i det berömda sÄ kallade Menaderhuset. Menaderna var kvinnliga följeslagare till vinguden Dionysos. Utöver detta finner du geometriska och arkaiska lergods frÄn den klassiska och hellenistiska tiden hÀmtade frÄn olika regioner pÄ ön.

Borgen i Mytilini

Den antika borgen vid Mytilinis hamn Àr den största pÄ Lesbos och bland de största i Europa. Det ska ha varit kejsaren Justinianus som byggde borgen pÄ romerska ruiner, och sedan dess har mÄnga hÀrskare och folkslag varit involverade i renoveringar och utbyggnader. Idag Àr borgen i dÄligt skick, men ger ÀndÄ ett intryck av hur imponerande den en gÄng var.

Panagia Vrefokratousakyrkan

För en grekisk-ortodox troende har tvÄ pilgrimsresor till byn Agiassos samma status som ett enkelt besök i Jerusalem. Historien berÀttar att evangelisten Lukas mÄlade en ikon av jungfru Maria pÄ denna plats. PÄ 1100-talet byggde man denna kyrka för att skydda ikonen. Under de tvÄ veckorna före den 15 augusti samlas hÀr pilgrimsvandrarna för att hylla Jungfru Maria.

Sankt Theraponkyrkan

Kyrkan, som ligger bakom hamnen vid marknaden i Mytilini, Àr en av de största och kanske mest kÀnda pÄ hela ön. Enligt legenden Àr kyrkan byggd pÄ ruinerna av det antika Apollotemplet. HÀr inne finner man tvÄ stora bysantinska ikoner samt imponerande trÀutformningar och guld. I omrÄdet runt denna plats finns mÄnga kyrkor som Àr vÀl vÀrda ett besök.

Gamla Lesvos-huset

Ett museum skapat av Marika Vlachou Molinou, som Àven var president för den kvinnliga föreningen pÄ Lesbos. Huset Àr frÄn 1800-/1900- talet och innehÄller bilder, konst och inredning frÄn denna tid.

Gattelusiborgen i Molivos

PÄ toppen av Molivos tronar den majestÀtiska borgen frÄn 1370-talet. Man kan antingen följa nÄgon av de otaliga kullerstensgatorna genom Molivos, eller den trafikerade vÀgen "bakom" staden som leder direkt upp till borgen. HÀrifrÄn har man en vidunderlig utsikt över hela byn och dess omgivningar.

Teriadebiblioteket

Ett museum som Àr unikt i sitt slag och innehÄller 29 mycket ovanliga böcker. Böckerna innehÄller bilder som Àr skapade av nÄgra av vÄr tids största konstnÀrer, som Picasso, Matisse, Giacometti, Chagall och mÄnga fler.

Gergios Iakovidis Digital Konst Museum

Museet Àr ett av de fÄ i hela Europa, och det första i Grekland, som anvÀnder ny teknologi för att lyfta fram fÀrgerna i originalmÄlerierna av den hyllade grekiska konstnÀren Gergios Iakovidis. PÄ detta sÀtt lyfts mÄleriernas fÀrg fram, trots att originalen Àr mörka, till det ljus som konstnÀren sjÀlv har sett.

Kostym- och broderimuseum

HÀr visas ett helt spektrum av klÀder för mÀn och kvinnor upp, med detaljer frÄn de olika tidsepokerna pÄ ön.

Taxiarches kloster

I byn Mandamados finns denna kÀnda plats som hyser ikonen av ÀrkeÀngeln Mikael. Ikonen skapades av en munk som blev mirakulöst rÀddad undan en massiv attack av pirater frÄn Saracen. Legenden sÀger att man för att fÄ sin önskan uppfylld ska stoppa ned ett mynt i ikonens panna.

Eftalou

Denna lilla by som ligger cirka fyra kilometer frÄn Molivos Àr sedan Ärhundraden kÀnd för sina helande vattenkÀllor.
Hur du tar dig runt
Ett bra sÀtt att uppleva Lesbos pÄ Àr att spÀnna fast sÀkerhetsbÀltet och ge sig ut pÄ vÀgarna med hyrbil!
Överallt i öns vackra natur finns fotovĂ€nliga motiv, lĂ„nga glesbefolkade strĂ€nder och idylliska byar. Flera omrĂ„den kan endast nĂ„s med bil. Lesbos Ă€r ocksĂ„ lagom stort för att man ska hinna se det mesta med bil. TvĂ„ dagars hyrbil rekommenderas för att du ska hinna med de "stora" sevĂ€rdheterna pĂ„ den sydöstra delen av ön. HĂ€r finns bland annat museer och konstgalleri. Dag tvĂ„ kan du utforska strĂ€nderna och tavernorna pĂ„ den vĂ€stra sidan.

Med hjÀlp av en karta Àr det lÀtt att hitta egna smultronstÀllen. De flesta vÀgarna Àr av ganska god kvalitet, dock ganska smala och körtempot Àr högt. SÀkerhetsbÀlte Àr obligatoriskt i framsÀtet och att tala i mobiltelefon Àr förbjudet för föraren. HÄll hastighetsbegrÀnsningarna och respektera högerregeln.

Avis

Det finns mÄnga biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Vi rekommenderar dock Avis. Boka Avis-bilen genom oss, sÄ fÄr du en bra bil till ett rimligt pris. I priset ingÄr obligatoriska försÀkringar och fria mil.

Avis har bra bilar i olika storlekar och prisklasser. De levererar bilen till ditt hotell oavsett om du bor i Molivos, Eftalou, Petra, Anaxos eller Skala Kalloni. Service dygnet runt ingÄr och det existerar inga avbestÀllningskostnader
.... Önskar du lĂ€mna bilen pĂ„ flygplatsen kostar detta extra.

StöldförsÀkring ingÄr i hyresavtalet, men notera att den inte tÀcker om privata Àgodelar blir stulna ur bilen. Dock kan nÀmnas att kriminaliteten pÄ Lesbos praktiskt taget Àr obefintlig.

Kontakta din VingvÀrd för att hyra bil, dÄ kan du ocksÄ fÄ tips pÄ turer runt ön.

Hyresavtal
NÀr du hyr en Avisbil ingÄr följande:
‱ Fria mil
‱ Moms pĂ„ 13 procent
‱ 24-timmars hyrintervaller

CDW och SCDW, skadeförsÀkringen tÀcker:
‱ Bilen
‱ Andra partens bil
‱ Personer i den andra partens bil
‱ SjĂ€lvrisken

Hur du tar dig runt pÄ lesbos

Det finns mycket att se och göra pÄ Lesbos och det Àr lÀtt att ta sig runt, vÀlj det transportmedel som passar dig bÀst. Ska du resa mellan Molivos, Petra och Anaxos finns ett minitÄg som trafikeras mellan orterna, village train.

Taxi

I huvudorten Mytilini och pÄ flygplatsen finns det gott om taxi. I de mindre orterna finns det taxi under dagtid. Se till sÄ att taxametern Àr pÄslagen innan turen startar. Om taxin inte har taxameter bör du avtala ett pris med chauffören. TÀnk pÄ att inga taxibilar tar kort, endast kontanter. Om du har bagage med krÀver ofta chauffören extra betalt för detta.

Lokalbuss

BussnÀtet pÄ ön varierar under sÀsongens gÄng. Under högsommaren finns det busslinjer med ett begrÀnsat antal avgÄngar per dag mellan de olika stÀderna, de flesta med slutdestination i Mytilini. Under högsommaren gÄr ocksÄ en buss mellan Molivos och grannbyarna Eftalou, Petra och Anaxos.

BusshÄllplatser:
Eftalou: vid de varma kÀllorna dÀr asfalten slutar
Molivos: vid skolan/taxistationen
Petra: vid strandpromenaden
Anaxos: vid posten alldeles vid Billys Rental
Plomari: i centrum
Agios Isidhoros: vid huvudvÀgen vid kyrkan

Om du önskar stiga pÄ bussen pÄ annan plats lÀngs kustvÀgen, vinka till chauffören i god tid, sÄ stannar han. Biljetter köps ombord pÄ bussen. Ha kontanter i beredskap.

Mopeder

Det Ă€r populĂ€rt att köra moped i Grekland och Lesbos Ă€r inget undantag. Mopeder Ă€r bra om du ska Ă„ka korta strĂ€ckor, för en lĂ€ngre transport Ă€r bil att föredra. Boka din moped genom oss dĂ„ vi vet vilka uthyrare som har fulla försĂ€kringar samt var hjĂ€lm ingĂ„r i priset. Även om grekerna sjĂ€lva inte anvĂ€nder hjĂ€lm Ă€r det lag pĂ„ att ha hjĂ€lmen pĂ„ huvudet under fĂ€rden.

Flyg- och fÀrjeförbindelser

Det gÄr dagligen flyg till Aten, Thessaloniki samt flera flyg i veckan till Rhodos och andra grekiska öar. FÀrjeförbindelse finns mellan flera grekiska öar och Mytilini, samt mellan Petra och Turkiet under högsÀsong. VÄr agent COM Travel bokar och sÀljer bÄde flyg- och fÀrjebiljetter.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs. För mer information hÀnvisar vi till Greklands ambassad pÄ telefon 08-545 660 10.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Grekland.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Boendeskatt Grekland

Myndigheterna i Grekland tar ut en skatt pÄ hotellövernattningar. Skatten varierar med officiell hotell- eller lÀgenhetsklassificering och vistelsens lÀngd, och ska betalas direkt till hotellet vid incheckning. Observera att Vings klassificering av hotell och lÀgenheter kan skilja sig frÄn den officiella, som Àr den som utgör grunden för skattens storlek.

1-2 stjÀrnor: 0,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
3 stjÀrnor: 1,50 euro per rum eller lÀgenhet och natt
4 stjÀrnor 3,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt
5 stjÀrnor 4,00 euro per rum eller lÀgenhet och natt

Valuta och betalning

Euro (EUR). BegrÀnsade möjligheter att anvÀnda kort. Det finns flera uttagsautomater i Molivos. I början av byn finns ocksÄ en bankfilial.

Tidsskillnad

Svensk tid + 1 timme.

El

220 volt.

SprÄk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Övrigt

Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc. Observera att flygplatsen pÄ Lesbos Àr mycket noga med regler gÀllande bagagevikt. Allt bagage vÀgs, Àven handbagage. Totalt fÄr 20 kg per person medföras inklusive handbagage. Eventuell övervikt betalas direkt till personal pÄ flygplatsen. Pris 5-6 euro/kilo.
Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Molivos