Hotell (26)

Resor till Varna

En resa till Varna-området är perfekt för dig som söker en prisvärd resa till långa sandstränder, solsäkra sommardagar, vacker natur och gott om restauranger och barer.
Regionen Varna ligger i nordöstra Bulgarien, och på kusten mot Svarta havet ligger huvudorten, som också heter Varna. Några mil utanför staden ligger badorterna Albena, Balchik och Golden Sands, som lockar med barnvänliga stränder, familjehotell och rimliga priser. Bokar du din resa till Varna-området med Ving har du en lång rad hotell att välja mellan, många strandnära och barnvänliga.

Prisvärda resmål

Tack vare att prisnivån är relativt låg i Bulgarien är det inte bara mat, dryck och shopping som är billigare än på många andra resmål. Hotellen ger också mer för pengarna, vilket innebär att såväl resa som uppehälle blir billigare jämfört med andra resmål. Under din semester i Varna-området finns utrymme för att unna sig ett extra flott hotell, All Inclusive eller en extra dessert efter middagen och ändå få pengar över.

Vings resor till Varna-området

När du bokar din resa till Varna-området med Ving kan du välja mellan ett stort antal hotell. På många av dem ingår All Inclusive, och det är sällan man hittar så bra pris på All Inclusive-hotell som i Bulgarien. Här finns också fler bra familjehotell för dig som ska resa med barn, exempelvis Family Garden-hotellet White Lagoon Beach där du kan träffa Vings egna maskotar Lollo & Bernie.
Hitta ditt hotell
Stränder

Stränder längs Varna-området

Stränderna längs Svartahavskusten i Bulgarien är generellt breda och sanden är gyllene och len. På stränderna finns solstolar och parasoll att hyra.

Stranden i Albena

På den sex kilometer långa och inbjudande sandstranden i Albena finns gott om plats och här råder en vilsam och lugn stämning. Det är långgrunt och vattnet är kristallklart. Längs stranden finns en bilfri strandpromenad där du bland annat kan köpa dricka, frukt och glass.

Stranden i Golden Sands

Den omkring fyra kilometer långa sandstranden i Golden Sands rymmer rader av solstolar, salustånd och beachvolleybollplaner och längs strandpromenaden finns ett bra utbud av restauranger och mindre caféer. På stranden kan du prova på vattensporter och för barnen finns trampoliner och små båtar längs stranden.

Stränderna i Balchik

I Balchik hittar du ett par mindre stränder och i närheten av dessa ligger även våra hotell. Stränderna varierar från sand till grovkorning sand.
Mat, dryck och nattliv

Mat och dryck i Bulgarien

I Bulgarien kan du äta och dricka gott till ett riktigt bra pris. Här finns lokala maträtter och rätter från världens alla hörn. Restaurangutbudet är brett i Albena och Golden Sands men även i Balchik finns en del restauranger. Mer information hittar du under respektive resmål.

Mat i Bulgarien

Det bulgariska köket har hämtat inspiration både från Europa och orienten. Men den mat som serveras i semesterorterna är oftast en förenklad och internationaliserad version av den genuina och lokala med inslag av grekisk och turkisk kokkonst. En klassisk huvudrätt är kawarma, som består av kött, lök, kryddor och svamp som fått sjuda i en lergryta. En annan god förrätt är tarator, en kall soppa på yoghurt, gurka, dill och vitlök. Att grilla kött och fisk är av gammal tradition och rätter av detta slag utgör en stor del av menyn. Kyckling och lammkött är vanligt men fläsk- och nötkött förekommer också. Sallader är populära, ofta i form av grönsaker på fräscha råvaror med lite olja och vinäger på sidan om. En klassisk sallad är shopskasallad som består av tomat, gurka, paprika, lök och med en stor tuss riven fetaost ovanpå. I det bulgariska köket finns även flera rätter med inälvor, men eftersom detta sällan efterfrågas av turister finns kanske bara någon enstaka sådan rätt på menyn.

Dryck i Bulgarien

Bulgarien är en av de större vinproducenterna i världen och har fem vindistrikt som producerar vin av olika karaktär och kvalitet. I södra Bulgarien produceras främst rödvin och i norra delen vitt vin. Det produceras också utmärkt öl, några bra lokala märken är Kamenitza, Zagorka och Astika. Det lokala brännvinet Rakia tillverkas på destillerad fruktsprit. Råvarorna kan vara allt från plommon till aprikoser, eller vad man har tillgång till. Smaken varierar beroende på hurdan kvaliteten är. Alkoholfria alternativ som vatten, sodavatten och juice kan du få tag på överallt i Bulgarien. Även utmärkt kaffe.

Underhållning i restaurangerna

De flesta restauranger har en eller annan form av underhållning och det är lätt hänt att middagen kan dra ut på kvällen. I regel har restaurangerna öppet från klockan tio på förmiddagen fram till midnatt. Bulgarerna tar det inte så högtidligt och du behöver inte vara fint klädd. Dock ska man ha t-shirt och shorts som minimum, badkläder är inte tillåtet.

Nattlivet i Varna-området

Är det nattliv du söker är Golden Sands det bästa alternativet. I Albena och Balchik är nattlivet lugnt.
Shopping

Shopping i Varna-området

Gillar du shopping finns små butiker på alla resmål. För ett större utbud är Varna det bästa alternativet.

Kläder och skor

I Varna ligger de två shoppingcentren Varna Mall och Grand Mall. Här finns också mängder av affärer som säljer märkesvaror som Adidas, Benetton, Kappa, Lacoste, Terra Nova, Mango, Bershka, Zara med flera. Urvalet är inte samma som hemma i Sverige, men priserna är betydligt lägre. Om du söker billig shopping är de centrala delarna av Varna att rekommendera med färre märkesbutiker än shoppingcentren, men lägre priser.

Skor hittar du på både på marknaden och i butikerna längs shoppinggatorna Knyaz Boris och Preslav. Skor kan vara ganska billiga.

Vin

I Bulgarien produceras stora mängder vin, och en del av det är mycket bra. Prova dig fram och när du hittat en sort du gillar, ta med ett par flaskor hem. De blir en souvenir som garanterat inte kommer samla damm.

Sprit

Bulgarisk sprit finns i många olika kvaliteter, och de billigaste är bäst att undvika. Å andra sidan är priserna generellt så låga att du kan kosta på dig något av bästa kvalitet, och då kommer du verkligen få valuta för pengarna.

Keramik

Den traditionella och vackra keramiken ses lite överallt i Bulgarien, men skönheten falnar kanske lite när man ser de högar av keramikföremål som presenteras på olika platser i Varna. Men keramiken är både unik och annorlunda. Om du tänkt köpa keramik bör du se upp med de blå färgerna då dessa kan innehålla bly, men att ha dem som prydnad går bra.

Rosenolja

Bulgarerna är mycket stolta över sin rosenproduktion. Det är svårt att hitta äkta rosenolja då den kostar över hundra svenska kronor per gram. Priset beror på att det går åt extrema mängder rosor för att utvinna olja. I de flesta flaskorna med 'rosenolja' är innehållet mer eller mindre utspätt, men det doftar ändå väldigt gott.
Aktiviteter och sevärdheter

Aktiviteter i Varna-området

I resmålen längs Varna-kusten kan du aktivivera dig både på land och i vatten och här finns bland annat minigolf, tennis och vattensporter.

Madara

Madara är en stor naturpark och hit kan du lätt ta dig med hyrbil. I Madara kan du spendera timmar med att vandra – eller rättare sagt – klättra. Du kan bestiga det berg som finns genom att ta dig upp för trappan med 386 trappsteg. Trappan leder upp till Madaraborgen och väl uppe är belöningen en fantastisk utsikt.

I Madaraborgen finner du också, Ryttaren från Madara, en relief uthuggen ett par dussin meter upp på klippväggen. Reliefen tros vara från 700-talet vilket gör den till den äldsta i Europa.

Sevärdheter i Varna-området

Bulgarien har mycket att erbjuda när det kommer till historia och sevärdheter och här finns bland annat en av världens äldsta städer.

Varna – en av världens äldsta städer

Varna i Bulgarien är en av de äldsta städerna i världen och på vissa ställen finns ruiner att se från gamla Varna. På 200-talet byggde romarna en enorm badanläggning som täckte en yta på fem kvadratkilometer. Här finns även ett arkeologiskt museum där man kan se världens äldsta skatt av bearbetat guld. En annan sevärdhet i Varna är Sjöfartsmuseet där ubåtar, helikoptrar, kanoner och andra föremål från krigstiden finns utställda.

Den bästa shoppingen finner du utmed gatorna Knyaz Boris och Praslav. De är bägge bilfria och kantade av märkesbutiker och affärer med kläder, accessoarer, skor och smycken.

Nessebar – Svartahavskustens stolthet

Nessebar kräver lite tid. Man måste strosa runt i de trånga gränderna, besöka några av de vackra gamla kyrkorna och kanske slå sig ner med något svalt att dricka vid ruinen av basilikan innan man börjar få en känsla av stadens personlighet och alla dess sevärdheter. Den moderna fernissan av souvenirstånd och kommers kan annars lätt dölja stadens egen skönhet. Försök lägga märke till detaljer, murverket på St. Stefans-kyrkan, innergården på Etnografiska museet eller de lite grovhuggna men funktionella träarbetena på de äldre husens övervåningar. Dessa är för övrigt typiska för Nessebar. Undervåningen byggdes i sten, med en övervåning i trä som delvis skjuter ut utanför undervåningen. På så sätt fick man mer bostadsyta utan att gatorna blev för smala.

Stenskogen Pobitite Kamani

Knappt två mil från Varna på vägen mot Sofia ligger stenskogen. Namnet är egentligen inte korrekt, eftersom det inte är frågan om någon förstenad skog. Pobitite Kamani är ett sandökenområde som sträcker sig kilometer efter kilometer med märkliga kalkmonoliter, d.v.s. stora stenpelare som kan vara ända upp till sex meter höga och ha en diameter på upp till två och en halv meter. Ett naturfenomen! Teorierna om hur de uppkom är många. Några menar att stenpelarna bildades när landet låg under vatten, och andra tror att de har skapats av människohänder. Du kan ta dig hit och själv utröna vilken teori som är den rätta.

Kaliakraudden

Kaliakraudden är en storslagen naturupplevelse, dit du enklast kommer med hyrbil. Uddens röda klippor stiger tvärt ur havet, och har man tur kan man se delfiner som leker nedanför. För ett par tusen år sedan byggdes en fästning på udden, dess ruiner finns ännu kvar, tillsammans med lämningar av ett romerskt bad och en kyrka. Om du kikar omkring lite grann hittar du en restaurang inrymd i en av grottorna, deras fisksoppa är nämligen värd ansträngningen.

Kamen Brjag och Yajlata – naturreservat med historia

Kamen Brjag och Yajlata är arkeologiska naturreservat som ligger cirka 15 kilometer norr om Kaliakraudden. Ruinerna består av ett grottkomplex, megalitiska stencirklar, en antik fästning och ett nekropolis. Från kalkstensklipporna har man en magnifik utsikt över havet och de vackra blomsterängarna.

Dobrich – huvudstaden i Dobrudjaprovinsen

Dobrich, huvudstaden i Dobrudjaprovinsen, är en genuin bulgarisk stad med få turister som ligger 25 kilometer väster om Albena. Längs gågatorna i centrum är arkitekturen futuristiskt 60-tal, vilket ger en speciell stämning, samtidigt som det är modernt. Det är fyllt av liv under lindarna som kantar gatorna och människor shoppar, samtalar och dricker öl och kaffe på utomhuscaféerna. Om du frågar dig fram hittar du enkelt i Gamla stan som består av ett par gator med gamla korsvirkeshus och aktiva verkstäder. Här finns olika hantverkare som smed, skomakare och möbelsnickare. Det finns också ett bageri där du kan köpa sesamkringlor som bakats i en hundra år gammal vedeldad ugn. I Gamla stan hittar du ett par trevliga restauranger väl passande för eftermiddagskaffet.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Bulgarien är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.

Lokalbussar

De lokala bussarna är det billigaste sättet att ta sig fram på och går vanligen varje halvtimme, men oftare mitt på dagen. Dessvärre är bussarna ganska obekväma, långsamma och saknar luftkonditionering. Till Varna och Dobrich tar det cirka 30-40 minuter.

Taxi

Att åka taxi är relativt billigt, men gör upp om priset i förväg och dra dig inte för att pruta. Även om så hävdas finns det inga fasta priser och i regel fungerar inte taxametern. De taxibilar du åker med i centrum och de som tillhör hotellen är ofta dubbelt så dyra som taxibilarna som står på busshållplatserna i utkanterna av badorterna. Det är också möjligt att hyra taxi för en hel dag, men se till att även här bestämma priset i förväg. En del av chaufförerna är duktiga guider och kan tipsa om bra restauranger och sevärdheter och berätta om livet i Bulgarien.

Långfärdsbussar

För längre turer är de privata bussbolagen det bästa alternativet. En resa mellan Varna och Sofia tar cirka sju timmar. Bussbiljett köps direkt på busshållplatsen, detta gäller även för biljetter till Burgas.
Fakta

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

Vår service på resmålet

Under perioden maj till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 55 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Varna-området i Bulgarien under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Varna-området med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Varnas flygplats.

Läs mer om transfer under varje resmål.
Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
I Bulgarien, vid Svartahavskusten råder medelhavsklimat, med varma, torra somrar och milda, fuktiga vintrar. Ving har flera resmål vid Svarta havet: I Varna-området ligger Albena, Balchik och Golden Sands och i Sunny Beach-området: Sunny Beach och Nessebar. Det finns inga märkbara skillnader i klimatet mellan dessa områden.

Föredrar du värme, sol och bad är högsäsongen -juli och augusti- perfekt med högsta medeltemperatur på runt 30 grader mitt på dagen. Juli och augusti är också de soligaste månaderna, och vattentemperaturen ligger då runt 23 grader. Om du föredrar ett klimat som den svenska sommaren ska du åka till Bulgarien på våren eller försommaren. Då ligger medeltemperaturen omkring 22 grader i maj och 26 grader i juni, och i havet går det upp mot 21 grader.

Maj och juni

Maj räknas som försäsong med en temperatur på 22 grader under dagen, och svalare nätter ner mot 12 grader. Vattentemperaturen når 16 grader. I juni stiger temperaturerna både på land och i vattnet. I luften kan det nå upp till 26 grader och i vattnet kan det vara över 20 grader. Kvällar och morgnar kan vara lite kyliga, ner mot 16 grader. Regn kan förekomma sporadiskt under både maj och juni.

Juli och augusti

Dessa månader räknas som högsäsong vid Svarta havskusten, med temperaturer på runt 30 grader under dagtid och sällan under 18 grader om natten. Det förekommer dagar med värmeböljor, men mestadels råder en behaglig temperatur och en svalkande bris. I vattnet kan man räkna med att temperaturen stiger till 23 grader. Regn kan förekomma, men är ovanligt.

Resor till Varna

Albena
 • Stränder
 • Barnvänligt
 • Mat & Dryck
Albena är ett barnvänligt resmål. Bäst bor ni på Vings barnvänliga hotell Flamingo med barnpool och lekplats.
Balchik
 • Sevärdheter
 • Barnvänligt
 • Stränder
Balchik är en charmig småstad med en fin sandstrand, som gjort för en resa med hela familjen. Vårt barnvänliga Family Garden-hotell White Lagoon Beach är perfekt för en familjesemester.
Golden Sands
 • Stränder
 • Nöjesliv
 • Barnvänligt
Golden Sands är ett klassiskt resmål som passar både för familjesemestern och för dig som ska resa utan barn. Varför inte boka en hyrbil och upptäcka Bulgarien bortom stranden?

Sök din resa till Varna
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.