Se hotell (3)

Resor till Balchik

Balchik är en lugn liten stad vid havet dit man reser för att koppla av och ägna sig åt stranden, solen och varandra. Bäst bor du med familjen på Family Garden-hotellet White Lagoon Beach.

Balchik är en populär badort även bland bulgarerna själva. En stor del av stadens attraktion ligger i att den fortfarande är så oexploaterad. Den pittoreska stadskärnan är med sin charm ett perfekt komplement till stränderna och den fina strandpromenaden. Den största stranden ligger vid Vings hotell Helios och det finns flera mysiga restauranger att välja mellan. I Balchik finns inga stora diskotek, vattenparker eller nöjespalats, men drottning Marias sommarpalats, med dess utsökta trädgårdar, är minst lika sevärt. Längre upp i staden väntar små butiker med hantverk och annat. Priserna är ännu lägre än i badorterna längre söderut, och den som vill kan pröva ett traditionellt gyttjebad i Touzlata, fem kilometer norr om Balchik.

Familjevänliga White Lagoon Beach

Vårt barnvänliga Family Garden-hotell White Lagoon Beach är vårt bästa hotell i Balchik när du ska resa med barn, inte minst för att du kan boka till All Inclusive, vilket gör semestern enkel och bekväm. Hotellet ligger en knapp mil utanför Balchik, precis vid stranden. Från poolområdet och de flesta lägenheterna får du en fantastisk utsikt över havet, och du kan till och med boka en lägenhet där du kliver direkt från din terrass ner i poolen. På White Lagoon Beach får barnen träffa Vings populära maskotar Lollo & Bernie och det finns en mängd aktiviteter att välja mellan för både stora och små.

Bo bra i Balchik

Reser du med Ving till Balchik kan du bo på bra hotell. Vi kan till exempel rekommendera Helios, där du bor i fräscha, luftkonditionerade lägenheter precis vid stranden. Väljer du istället Hotel White House bor du nere vid marinan, med både stranden och centrum på bekvämt avstånd. Oavsett vilket hotell du väljer kommer du finna att priset är lägre än på många ställen runt Medelhavet, perfekt för dig som kanske vill unna dig ytterligare en resa till vintern.

Bra att veta
 • Barnvänligt hotell med Lollo & Bernie
 • Strandnära hotell
 • Hotell med Swim out
 • Fina stränder
 • Prisvärt boende
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Balchik

Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
Stränder
Balchik kan inte skryta med världens bästa stränder, men inne i Balchik finns några mindre stränder. Den större stranden, ligger till vänster om Balchiks sjöstation vid Hotel Helios. Den mindre stranden, ligger vid Plaza na Dvoretsa längs strandpromenaden. Mellan dessa två stränder finns även en liten strand vid namn Dvata Petela. Precis vid vårt barnvänliga Family Garden-hotell White Lagoon Beach finns också en sandstrand.

Andra stränder längs Svartahavskusten

Tar man sig till någon av de andra orterna längs Svartahavskusten i Bulgarien är stränderna generellt bredare och på stränderna är sanden gyllene och len. På stränderna finns solstolar och parasoll att hyra och längs strandpromenaderna finns några trevliga strandklubbar.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Till Balchik kan du resa under sommarsäsongen med Vings charterresor.

Flygen landar på flygplatsen i Varna.
Till Bulgarien kan du resa under sommarsäsongen.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Balchik. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Varnas flygplats till ditt hotell är ca 1 timme och 15 minuter till hotell White Lagoon (ca 65 km) och ca 1 timme till 1 timme och 20 minuter (ca 50 km) till Balchik beroende på trafik och antal hotellstopp. Ofta går bussen till Balchik via hotell White Lagoon och då blir transfertiden ca 40 minuter längre. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Viss väntetid kan förekomma på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
I Balchik finns flera inhemska och internationella restauranger och generellt är det inte stor skillnad mellan restaurangerna och deras prisnivåer. Balchik är billigare än Albena och Golden Sands och här kan du därför äta både gott och till riktigt bra priser.

Maten i Balchik

Balchik ligger vid havet och av det följer att fisk är vanligt på menyerna, även om det beror lite på hur nattens fångst har varit. Men makrill och forell finns nästan alltid att få, oftast grillad. På nästan alla menyer finns också pizza och pasta, ofta tillsammans med kyckling och schnitzel. Bröd, sallad, pommes frites, ris, grönsaker och liknande beställer man ibland separat. I Bulgarien äter man salladen som förrätt och därefter köttet med tillbehör. Maten är både billig och god, och det är inget problem att tillbringa hela kvällen till bords, särskilt inte om du valt en traditionell restaurang där det kan dyka upp folkloristiska uppträdanden av olika slag.

Underhållning på restaurangerna

De flesta restauranger har en eller annan form av underhållning och det är lätt hänt att middagen kan dra ut på kvällen. I regel har restaurangerna öppet från klockan tio på förmiddagen fram till midnatt. Bulgarerna tar det inte så högtidligt och du behöver inte vara fint klädd. Dock ska man ha t-shirt och shorts som minimum, badkläder är inte tillåtet.

Mat i Bulgarien

Det bulgariska köket har hämtat inspiration både från Europa och orienten. Men den mat som serveras i semesterorterna är oftast en förenklad och internationaliserad version av den genuina och lokala med inslag av grekisk och turkisk kokkonst. En klassisk huvudrätt är kawarma, som består av kött, lök, kryddor och svamp som fått sjuda i en lergryta. En annan god förrätt är tarator, en kall soppa på yoghurt, gurka, dill och vitlök.
Att grilla kött och fisk är av gammal tradition och rätter av detta slag utgör en stor del av menyn
.... Kyckling och lammkött är vanligt men fläsk- och nötkött förekommer också. Sallader är populära, ofta i form av grönsaker på fräscha råvaror med lite olja och vinäger på sidan om. En klassisk sallad är shopskasallad som består av tomat, gurka, paprika, lök och med en stor tuss riven fetaost ovanpå. I det bulgariska köket finns även flera rätter med inälvor, men eftersom detta sällan efterfrågas av turister finns kanske bara någon enstaka sådan rätt på menyn.

Dryck i Bulgarien

Bulgarien är en av de större vinproducenterna i världen och har fem vindistrikt som producerar vin av olika karaktär och kvalitet. I södra Bulgarien produceras främst rödvin och i norra delen vitt vin. Det produceras också utmärkt öl, några bra lokala märken är Kamenitza, Zagorka och Astika.
Det lokala brännvinet Rakia tillverkas på destillerad fruktsprit. Råvarorna kan vara allt från plommon till aprikoser, eller vad man har tillgång till. Smaken varierar beroende på hurdan kvaliteten är. Alkoholfria alternativ som vatten, sodavatten och juice kan du få tag på överallt i Bulgarien. Även utmärkt kaffe.
Till Balchik åker du framför allt för att ta det lugnt och koppla av. Här finns inget uttalat nöjesliv på kvällarna och heller inga nattklubbar, men i hamnområdet finns några barer och ett diskotek som nyligen öppnats. Under somrarna har nästan alla restauranger något slags underhållningsprogram som exempelvis folklore-show, varietéprogram, orientalisk dans eller dans på glödande kol.

Livligare uteliv i Golden Sands

Om du är partysugen och vill uppleva ett rikligare nattliv passar Golden Sands allra bäst. Här stänger nattklubbarna först när den sista gästen har gått hem eller solen börjar gå upp.
Shopping
I Balchik finns mestadels små butiker med hantverk, men det mesta som turisterna brukar efterfråga finns att köpa här. Om du vill ha ett större utbud av shopping och lägre priser kan du ta bussen eller en taxi till Dobrich eller Varna. I Dobrich är utbudet av märkeskläder litet och personalen pratar sällan engelska. I Varna hittar du en blandning av billigt och dyrt. För billig shopping är de centrala delarna av Varna att rekommendera, här finns färre märkesbutiker än i shoppingcentren, men fler fynd att göra.

Kläder

I Varna finns mängder av affärer som säljer samma märkesvaror som de du hittar här hemma: Nike, Reebok, Levi's etc. Urvalet skiljer sig från det i Sverige, liksom priserna, som är lägre här. I stånden på marknaden hittar du enklare kläder, klockor, läderartiklar och liknande. Kom ihåg att pruta.

Skor

Skor finns att köpa på många platser, särskilt sandaler och högklackat. Du finner dem både på marknaden och i butikerna, ofta till ett ganska lågt pris.

Keramik

Bulgarisk keramik ser man överallt, men trots överflödet känns mycket av det ändå särpräglat och välgjort. Tänk på att de blå färgerna kan innehålla bly, så du ska undvika att ha mat i dem, men som prydnad fungerar de fint.

Vin

I Bulgarien produceras stora mängder vin, och en del av det är mycket bra. Prova dig fram och när du hittat en sort du gillar, ta med ett par flaskor hem. De blir en souvenir som garanterat inte kommer samla damm.

Sprit

Bulgarisk sprit finns i många olika kvaliteter, och de billigaste är bäst att undvika. Å andra sidan är priserna generellt så låga att du kan kosta på dig något av bästa kvalitet, och då kommer du verkligen få valuta för pengarna.
Aktiviteter och sevärdheter
I Balchik finns små butiker med hantverk och den som vill kan pröva ett traditionellt gyttjebad i Touzlata fem kilometer norr om Balchik. Andra exempel på aktiviteter i Balchik är olika vattensporter, segling, cykling, golf och tennis.

Nessebar – Svartahavskustens stolthet

Nessebar kräver lite tid. Man måste strosa runt i de trånga gränderna, besöka några av de vackra gamla kyrkorna och kanske slå sig ner med något svalt att dricka vid ruinen av basilikan innan man börjar få en känsla av stadens personlighet och alla dess sevärdheter. Den moderna fernissan av souvenirstånd och kommers kan annars lätt dölja stadens egen skönhet. Försök lägga märke till detaljer, murverket på St. Stefans-kyrkan, innergården på Etnografiska museet eller de lite grovhuggna men funktionella träarbetena på de äldre husens övervåningar. Dessa är för övrigt typiska för Nessebar. Undervåningen byggdes i sten, med en övervåning i trä som delvis skjuter ut utanför undervåningen. På så sätt fick man mer bostadsyta utan att gatorna blev för smala.
Här finns inga stora vattenparker eller nöjespalats, men drottning Marias sommarpalats med dess underbara trädgårdar är minst lika sevärt.

Drottning Marias sommarpalats – ett måste i Balchik

Den största sevärdheten i Balchik är drottning Marias vackra lilla sommarpalats. Här tillbringade den åldrande drottningen, enligt ryktet tillsammans med sin 20-årige turkiske älskare Hasan, somrarna under nästan hela 1930-talet. Den fantastiska botaniska trädgården började anläggas 1955, och hit har genom åren över 450 botaniska trädgårdar världen över lämnat sina bidrag. Här finns en enorm kaktussamling med mer än 250 olika arter, utöver de 2 500 andra växtarter som också finns här bland springbrunnar, vattenfall, en önskebrunn, en rosengård och sommarpaviljonger.

Konstgalleriet

I ett gammalt skolhus ligger ett stort och välkänt konstgalleri. Här finns verk av samtida bulgariska och internationella konstnärer, samt en samling rumänska impressionisters bilder av Balchik från 1920- och 30-talen. Galleriet arrangerar en konstfestival i juni varje år. Mitt emot galleriet ligger en grekisk kyrka känd för sin utmärkta akustik och körkonserterna här är välbesökta.
Hur du tar dig runt
Om du själv vill bestämma tempot och vart turen ska gå är ett tips att hyra bil. Med en karta är det lätt att hitta egna smultronställen och de flesta vägarna är av god kvalitet, dock ganska smala och körtempot är något högre. En god idé är att ta det kyrilliska alfabetet med sig för att tyda gatuskyltarna – vid kusten och i de största städerna står dock namnen på det latinska alfabetet. Det finns många biluthyrningsfirmor där priser och standard varierar. AVIS har bilar med bra kvalitet och försäkringar som täcker det mesta. Om du reserverar AVIS -bilen genom oss får du en bra bil till rimligt pris, utan någon överraskning i slutänden.

Så här går det till:

• Kontakta oss på träfftiden eller ring oss på servicetelefonen. Vi reserverar bilen och AVIS representant levererar bilen till hotellet där du skriver på kontraktet och betalar avgiften.
• Ta med körkortet.
• Ha alltid AVIS -kontraktet liggande i bilen.
• Kom överens med AVIS om när bilen ska lämnas tillbaka. Vi rekommenderar att du träffar AVIS representant igen när bilen lämnas tillbaka.

Följande ingår i priset:

• Grundförsäkring
• Fria kilometer
• Karta
• Skatt

Följande kan man komplettera med efter egna önskemål och behov:

• Barnstol kan hyras.
• Om det är fler än en förare får du betala en extra avgift per dag.
• Om du inte har en personskadeförsäkring kan du köpa till det.
• Du kan teckna en tilläggsförsäkring som eliminerar självrisken (Super kollision damige wa iver).
• I de flesta fall betalar du en deposition för bensinen. Beloppet betalas tillbaka om du lämnar tillbaka bilen med full tank.

Förhandsbeställd bil

Har du förhandsbeställt en AVIS-bil vid bokningen av resan är det bara att vänta på AVIS representant vid receptionen på hotellet, tiden står på resebeviset.
Det är lätt att ta sig runt i Balchik och det lokala bussnätet fungerar bra. Flera gånger om dagen går bussar till Albena och Golden Sands. Att åka taxi är förhållandevis billigt men kvällstid stiger taxan.

Lokalbuss

De lokala bussarna är det billigaste sättet att ta sig fram på och går vanligen varje halvtimme, men oftare mitt på dagen. Dessvärre är bussarna ganska obekväma, långsamma och saknar luftkonditionering. Även om turer till Varna och Dobrich inte tar längre än 30-40 minuter så kan trängsel och värme göra att det känns mycket längre än så.

Taxi

Att åka taxi är relativt billigt, men gör upp om priset i förväg och dra dig inte för att pruta. Även om så hävdas finns det inga fasta priser och i regel fungerar inte taxametern. De taxibilar du åker med i centrum och de som tillhör hotellen är ofta dubbelt så dyra som taxibilarna som står på busshållplatserna i utkanterna av badorterna. Det är också möjligt att hyra taxi för en hel dag, men se till att även här bestämma priset i förväg. En del av chaufförerna är duktiga guider och kan tipsa om bra restauranger och sevärdheter och berätta om livet i Bulgarien.

Långfärdsbussar

För längre turer är de privata bussbolagen det bästa alternativet. En resa mellan Varna och Sofia tar cirka sju timmar. Bussbiljett köps direkt på busshållplatsen, detta gäller även för biljetter till Burgas.
Fakta

Vår service

I perioden juni till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Bulgariens ambassad på telefon 08-20 67 13.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Bulgarien.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Ett fåtal uttagsautomater finns. Euro, dollar och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i resten av Europa. Vårt White Lagoon Beach i Balchik håller en högre standard än övriga hotell på resmålet. På övriga hotell är rummen är oftast små och enkelt inredda, varför det kan bli trångt med extrabäddar. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.
Om du bokar en ospecificerad resa kommer du att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Viktig information om taxfree

Notera att det för taxfreebeställningar till och från Bulgarien endast kan erbjudas ett begränsat sortiment. På grund av gällande lagar och bestämmelser i Bulgarien är det inte möjligt att erbjuda försäljning av alkohol och cigaretter. Övriga varor i taxfreekatalogen kan beställas.

Övrigt

Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
SÖK DIN RESA TILL Balchik
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.