Se hotell (3)

Resor till Balchik

Balchik är en lugn liten stad vid havet dit du reser för att koppla av, spendera tid på stranden och med varandra. Bäst bor du med familjen på Family Garden-hotellet White Lagoon Beach.
Balchik är en populär badort även bland bulgarerna själva. En stor del av stadens attraktion ligger i att den fortfarande är så oexploaterad. Den pittoreska stadskärnan är med sin charm ett perfekt komplement till stränderna och den fina strandpromenaden. Den största stranden ligger vid Vings hotell Helios och det finns flera mysiga restauranger att välja mellan. I Balchik finns inga stora diskotek, vattenparker eller nöjespalats, men drottning Marias sommarpalats, med dess utsökta trädgårdar, är minst lika sevärt. Längre upp i staden väntar små butiker med hantverk och annat. Priserna är ännu lägre än i badorterna längre söderut, och den som vill kan pröva ett traditionellt gyttjebad i Touzlata, fem kilometer norr om Balchik.

Familjevänliga White Lagoon Beach

Vårt barnvänliga Family Garden-hotell White Lagoon Beach är vårt bästa hotell i Balchik när du ska resa med barn, inte minst för att du kan boka till All Inclusive, vilket gör semestern enkel och bekväm. Hotellet ligger en knapp mil utanför Balchik, precis vid stranden. Från poolområdet och de flesta lägenheterna får du en fantastisk utsikt över havet, och du kan till och med boka en lägenhet där du kliver direkt från din terrass ner i poolen. På White Lagoon Beach får barnen träffa Vings populära maskotar Lollo & Bernie och det finns en mängd aktiviteter att välja mellan för både stora och små.

Bo bra i Balchik

Reser du med Ving till Balchik kan du bo på bra hotell. På Helios bor du i fräscha, luftkonditionerade lägenheter precis vid stranden. Väljer du trivsamma Oasis väntar ett mer lokalt boende vid stranden och centrum ligger på bekvämt avstånd. Oavsett vilket hotell du väljer kommer du finna att priset är lägre än på många ställen runt Medelhavet, perfekt för dig som kanske vill unna dig ytterligare en resa till vintern.
Bra att veta
 • Barnvänligt hotell med Lollo & Bernie
 • Strandnära hotell
 • Hotell med Swim out
 • Fina stränder
 • Prisvärt boende
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Balchik

Stränder
I Balchik finns några mindre stränder. Den större stranden, ligger till vänster om Balchiks sjöstation vid Hotel Helios. Den mindre stranden, ligger vid Plaza na Dvoretsa längs strandpromenaden. Mellan dessa två stränder finns även en liten strand vid namn Dvata Petela. Precis vid vårt barnvänliga Family Garden-hotell White Lagoon Beach finns också en sandstrand.
Mat, dryck och nattliv
I Balchik finns flera inhemska och internationella restauranger och generellt är det inte stor skillnad mellan restaurangerna och deras prisnivåer. Balchik är billigare än Albena och Golden Sands och här kan du därför äta både gott och till riktigt bra priser.

Maten i Balchik

Balchik ligger vid havet och av det följer att fisk är vanligt på menyerna, även om det beror lite på hur nattens fångst har varit. Men makrill och forell finns nästan alltid att få, oftast grillad. På nästan alla menyer finns också pizza och pasta, ofta tillsammans med kyckling och schnitzel. Bröd, sallad, pommes frites, ris, grönsaker och liknande beställer man ibland separat. I Bulgarien äter man salladen som förrätt och därefter köttet med tillbehör. Maten är både billig och god, och det är inget problem att tillbringa hela kvällen till bords, särskilt inte om du valt en traditionell restaurang där det kan dyka upp folkloristiska uppträdanden av olika slag.
Till Balchik åker du framför allt för att ta det lugnt och koppla av. Här finns inget uttalat nöjesliv på kvällarna och heller inga nattklubbar, men i hamnområdet finns några barer och ett diskotek som nyligen öppnats. Under somrarna har nästan alla restauranger något slags underhållningsprogram som exempelvis folklore-show, varietéprogram, orientalisk dans eller dans på glödande kol.

Livligare uteliv i Golden Sands

Om du är partysugen och vill uppleva ett rikligare nattliv passar Golden Sands allra bäst. Här stänger nattklubbarna först när den sista gästen har gått hem eller solen börjar gå upp.
Shopping
I Balchik finns mestadels små butiker med hantverk, men det mesta som turisterna brukar efterfråga finns att köpa här. Om du vill ha ett större utbud av shopping och lägre priser kan du ta bussen eller en taxi till Dobrich eller Varna. I Dobrich är utbudet av märkeskläder litet och personalen pratar sällan engelska. I Varna hittar du en blandning av billigt och dyrt. För billig shopping är de centrala delarna av Varna att rekommendera, här finns färre märkesbutiker än i shoppingcentren, men fler fynd att göra.
Sport och Träning
För den som vill vara aktiv finns i Balchik olika vattensporter, segling, cykling, golf och tennis.
Aktiviteter och sevärdheter

Gyttjebad

Vill du prova ett traditionellt gyttjebad ska du bege dig till Touzlata fem kilometer norr om Balchik.
Här finns inga stora vattenparker eller nöjespalats, men drottning Marias sommarpalats med dess underbara trädgårdar är minst lika sevärt.

Drottning Marias sommarpalats – ett måste i Balchik

Den största sevärdheten i Balchik är drottning Marias vackra lilla sommarpalats. Här tillbringade den åldrande drottningen, enligt ryktet tillsammans med sin 20-årige turkiske älskare Hasan, somrarna under nästan hela 1930-talet. Den fantastiska botaniska trädgården började anläggas 1955, och hit har genom åren över 450 botaniska trädgårdar världen över lämnat sina bidrag. Här finns en enorm kaktussamling med mer än 250 olika arter, utöver de 2 500 andra växtarter som också finns här bland springbrunnar, vattenfall, en önskebrunn, en rosengård och sommarpaviljonger.

Konstgalleriet

I ett gammalt skolhus ligger ett stort och välkänt konstgalleri. Här finns verk av samtida bulgariska och internationella konstnärer, samt en samling rumänska impressionisters bilder av Balchik från 1920- och 30-talen. Galleriet arrangerar en konstfestival i juni varje år. Mitt emot galleriet ligger en grekisk kyrka känd för sin utmärkta akustik och körkonserterna här är välbesökta.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Bulgarien är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.
Det är lätt att ta sig runt i Balchik och det lokala bussnätet fungerar bra. Flera gånger om dagen går bussar till Albena och Golden Sands. Att åka taxi är förhållandevis billigt men kvällstid stiger taxan.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden juni till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Ett fåtal uttagsautomater finns. Euro, dollar och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i resten av Europa. Vårt White Lagoon Beach i Balchik håller en högre standard än övriga hotell på resmålet. På övriga hotell är rummen är oftast små och enkelt inredda, varför det kan bli trångt med extrabäddar. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.
Om du bokar en ospecificerad resa kommer du att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Viktig information om taxfree

Notera att det för taxfreebeställningar till och från Bulgarien endast kan erbjudas ett begränsat sortiment. På grund av gällande lagar och bestämmelser i Bulgarien är det inte möjligt att erbjuda försäljning av alkohol och cigaretter. Övriga varor i taxfreekatalogen kan beställas.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 55 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Balchik under sommarhalvåret.

Flyget landar på Varnas flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Balchik. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Varnas flygplats till ditt hotell är ca 1 timme och 15 minuter till hotell White Lagoon (ca 65 km) och ca 1 timme till 1 timme och 20 minuter (ca 50 km) till Balchik beroende på trafik och antal hotellstopp. Ofta går bussen till Balchik via hotell White Lagoon och då blir transfertiden ca 40 minuter längre. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Viss väntetid kan förekomma på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Balchik
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.