Resor till Buzios med Ving

Búzios

Busiga Búzios – Rios eget Saint-Tropez

Några timmar nordost från Rio ruvar en av de hetaste strandpärlorna i hela Brasilien. För inget bubblar så intensivt, hetsar så hedonistiskt, som livet runt lilla busiga Búzios (”snäckorna”). Denna udde rakt ut i havet med ett pärlband av 23 stränder kallas än idag ofta för ”Rios Saint-Tropez”.

Läs mer Den moderna tideräkningen börjar 1964. Då anlände Brigitte Bardot och trodde att hon här kunde gömma sig med sin brasilianske älskare. Från denna stund är inget sig likt i fiskebyn Búzios. Brigitte Bardot är själv hyllad med en liten staty. Hon sitter på en resväska mitt på den vackra strandpromenaden, Orla Bardot. Och i byn finns dessutom en liten bifograf, Cinema Bardot, som då och då visar någon av hennes cineastiska godbitar i svartvitt.
 
I Búzios kunde de rika leka ”fattiga”. Man byggde om sina nyinköpta små skjul och fiskestugor. I det längsta lyckades man stoppa både vägbyggen och elektricitet. Successivt föll alla dessa osynliga murar, vägar anlades och asfalterades. Men in i det längsta har man lyckats hålla på sin särart, sin lite busigt udda livsstil. När man till slut var tvungen att öppna en liten polisstation, så bjöds den först arresterade på en flaska Dom Pérignon.
 
Rio med sina 10 miljoner smått galna cariocas är farligt nära. Vilda paulistas från São Paulo med sina 20 miljoner människor vill också vara med och leka. Och en bit bort i Cabo Frio landar numera direktplanen från Buenos Aires på den egna flygplatsen. Limousiner med skuggade rutor glider hemligt upp med någon Mick Jagger eller annan megastjärna. En Madonna i mörka solglasögon kramas med en brasiliansk älskare. En Calvin Klein omgiven av en dekorativ klase kralliga grabbar, softar på cool strandparty.
 
Det finns ett exotiskt nästan förbjudet sus och dus runt vissa pooler och barer. Och VIP-tyngda weekends runt nyår och karnevaler, när invånarantalet trissas från 20 000 till 200 000, kan spendersam brasiliansk borgarklass, ung Hollywoodaristokrati och stadens snabba cash-baroner trissa rumspriser till det oanständiga.
 
Det vi alla söker oss till är förstås som alltid ”löftet om något annat”. I en slags flykt från ansvar, ett mer hedonistiskt liv där hyn bränner av sol,
där tropikfläktar svalkar och drinkarna är fler, större och godare, där blir ju allting så mycket bättre.
 
I Búzios skämtar man om att tidsskillnaden är 4–5–6 timmar mot Rio. Med det menar man att en frukost är som mest sensuell runt lunchdags. Att inget är sexigare än en långlunch med kallt vitt vin en sen eftermiddag – och att det är efter det man älskar som bäst runt solnedgången. Många butiker öppnar förstås inte förrän sen eftermiddag och har sen sin rusning före och efter middagarna, som gärna är runt midnatt. Nattlivet är som bäst när soluppgången närmar sig. Vem som en gång kom på det där med att det är som roligast, när mörkret faller på, är här nästan lite svårt att förstå.
Dölj

Bobos Cityguide - Buzios

Restauranger och barer

I Búzios skämtar man om att tidsskillnaden är 4–5–6 timmar mot Rio. Med det menar man att en frukost är som mest sensuell runt lunchdags. Läs mer Att inget är sexigare än en långlunch med kallt vitt vin en sen eftermiddag – och att det är efter det man älskar som bäst runt solnedgången. Många butiker öppnar förstås inte förrän sen eftermiddag och har sen sin rusning före och efter middagarna, som gärna är runt midnatt. Nattlivet är som bäst när soluppgången närmar sig. Vem som en gång kom på det där med att det är som roligast, när mörkret faller på, är här nästan lite svårt att förstå.Dölj

Chez Michou

Creperiet, den stora mötesplatsen sen 1983.
www.chezmichou.com.br

Anexo Bar

Kvällens första drink längs Orla Bardot.
www.anexobarbuzios.com.br

Estância Don Juan

Argentinskt kött och tango, de välmående.
www.estanciadonjuan.com.br

Satyricon

Finaste fisken i byn, kändisar, på Orla Bardot 500.
www.satyricon.com.br

Fler tips

Den självsäkra foodie-uppladdningen har gastrobarer som Belli Belli och Nami. Mest i tiden är att spana in kustens sexigaste veganer på Grão. En av de mest sunt fräscha solnedgångarna är på Restaurante Mistico’s terrass.

Natten och det vackra folket

Det kan vara en holländsk dj som Tiesto som har 15 000 personer på någon beach, senast Praia Rasa mellan Cabo Frio och Búzios. Men det är också cool eklektiskt klubbliv. Búziosnattens fyra hetaste adresser, med en typ av nattliv och klientel som sällan visar upp sig inne i själva Rio är:

Fishbone
De som vill att livet ska vara mer funky och grunge hippt dras hellre mot Fishbone, en kralligare beach bar vid Praia de Geribá, Avenida dos Gravatás.
 

Shopping

Osklen

Rua José Bento Ribeiro Dantas, 100
Modemärket som fångar Búzios och Rios magiska själ . Startades 1989 i Búzios, förknippas nu mest med Rio, där Ipanemas strandbutik är ett kvarter från havet, stora butiken två kvarter från havet, Rua Maria Quitéria 85.
Målgruppen är ett slags välmående neo-hippies, kollektioner kan kallas Surfing the City, United Kingdom of Ipanema.

Om Bobo Karlsson

En av våra mest hyllade och omtyckta storstadsskribenter. Han har tidigare medverkat i Vings värld med ett flertal artiklar. Hans senaste bok Urban Safari.2 – där han återvänder till tolv nya av sina älskade städer – utkom april 2013 (Norstedts). Hans förra bok Urban Safari utkom 2009. Båda böckerna finns nu i pocket.