Eagle Beach | Foto: ATA
Inspiration

7 goda skäl att välja Aruba i vinter

Aruba är inte mer än tre mil som längst, men låt dig inte luras av storleken – denna lilla karibiska ö-pärla har mer än nog att bjuda på.

Här får du bra resetips för ett riktigt äventyr i vinter, oavsett om du planerar en familjesemester eller en resa på tu man hand.

Senast uppdaterad: 30 januari 2024

– Om du ska resa någonstans i vinter så bör du välja Aruba, säger Vings reseexpert Patrik Marklund.

Patrik Marklund jobbar på Ving och har varit på den karibiska ön så många gånger att han både har blivit korad till Aruba-ambassadör av öns statsminister – och tappat räkningen på hur många gånger han varit där.

– Jag hade rest omkring mycket i Karibien innan jag besökte Aruba för första gången 2004, men det var verkligen kärlek vid första ögonkastet när jag kom dit. Något av det bästa med ön är att den passar för absolut alla som är på jakt efter en avkopplande, solsäker semester i underbara omgivningar. Och vem är väl inte det?

Patrik Marklund och hans fru älskar att semestra på karibiska Aruba.

Patrik börjar alltid dagen på Eagle Beach när han är på Aruba.

1. Starta dagen på en av världens bästa stränder

På Arubas västkust, På Arubas västkust, mindre än en mil från huvudstaden Oranjestad, ligger Eagle Beach. Den sträcker sig över flera kilometer, med kritvit korallsand och turkosa krusningar. Patrik börjar varenda dag här när han är på Aruba.

– Jag bor oftast på Tamarijn Aruba All Inclusive, och så går jag upp tidigt och går en morgonpromenad vid sjutiden när solen går upp. Det är lika magiskt varje gång, jag tröttnar aldrig på upplevelsen. Det är en kort promenad till Eagle Beach, där det inte finns några folkmassor, inga strandförsäljare och inget skräp. Det är också väldigt lättillgängligt, säger han.

Och han är inte ensam om att älska Eagle Beach – nyligen hamnade stranden på en andraplats på TripAdvisors lista över världens bästa stränder.

Eagle Beach är utsedd till världens näst bästa strand – och Karibiens allra bästa.

2. …eller på en av de andra 19 superfina stränderna

– Stränderna på Aruba är bland de bästa i världen. Efter Eagle Beach är Palm Beach en av mina favoriter, även om den har en helt annan karaktär, säger Patrik.

Jämfört med Eagle Beach är det mycket mer liv på Palm Beach, här hittar du alla stora hotellkedjor, en trevlig strandpromenad och många restauranger och strandservice. Detta är utan tvekan stranden för den som gillar ett lite snabbare tempo.

– En av de fina sakerna med stränderna på Aruba är att de alla är offentliga, så du kan besöka precis vilken strand du vill – och hitta din favorit, tipsar Patrik.

Tips! Hyr en Jeep och åk på strandsafari. Ön är liten nog för att du ska hinna se väldigt mycket under en dag.

– Ett av mina bästa tips är faktiskt att resa runt på egen hand, antingen med buss, cykel eller hyrbil. Det är enkelt och säkert och du får semesterupplevelser du sent kommer att glömma, uppmuntrar Patrik.

På Palm Beach råder en livlig och god stämning.

Kvällsidyll på vykortsvackra Divi Beach.

Boca Grandi är populär bland kitesurfare. Foto: ATA

3. Upptäck livet under ytan

Arubas stränder är i världsklass och livet under ytan är minst lika imponerande.

– Jag kan varmt rekommendera en katamaranutflykt med ett snorkelstopp vid skeppsvraket SS Antilla, tipsar Patrik.

Fartyget, som sjönk 1940, är idag täckt av korall och hem för allt från papegojfisk till hummer och havssköldpaddor. Vattnet är kristallklart, så här har du utmärkt sikt, även på avstånd.

Det erbjuds också utflykter med ubåtar, där du får följa med ner till 40 meters djup och kan utforska undervattensvärlden – helt utan imma på cyklopet!

Ut på snorkeltur, aldrig sur!

Utforska djupet.

4. Res när som helst på året

Har du varit i Karibien eller andra exotiska resmål tidigare vet du att det kan löna sig att välja restid noggrant, så att du inte riskerar att behöva byta ut ditt parasoll mot ett paraply.

På Aruba är det däremot varmt och härligt året om.

Klimatet är ungefär hur bra som helst. Det är cirka 30 grader i luften och 26 grader i havet, varje dag, året runt, säger Patrik.

Aruba ligger i södra Karibien – utanför orkanbältet – och drabbas därför sällan av orkaner och tropiska stormar.

5. Utforska det karibiska köket

På Aruba kan du njuta av spännande mat – varje dag. Som ett resultat av öns läge och historia är dagens kök en blandning av flera kulturer. Särskilt karibiska, holländska och sydamerikanska.

Aruba har ett exeptionellt stort och bra utbud av bra restauranger och barer, och det finns gott om möjligheter till gastronomiska upplevelser. Maten håller generellt en hög nivå, berättar Patrik.

Det finns allt från enkla restauranger, speciellt i Palm Beach-området, till många riktigt bra fine dining-restauranger med liknande prisnivå. Det finns också väldigt enkla "hål i väggen", speciellt i huvudstaden Oranjestaad. På några av de enkla matställena sitter man i sanden på stranden och äter – vilket kan vara en upplevelse i sig.

– Jag är väldigt förtjust i restaurangen Zeerover i Savaneta. Det är en mycket populär restaurang som endast serverar fisk och skaldjur som fångas samma dag. Det är ett enkelt ställe, man äter med händerna. Och det är alltid många av dem som bor på ön som dansar runt jukeboxen – här blir det garanterat bra stämning!

Maten på Aruba är en blanding av flera kulturer, särskilt karibisk, nederländsk och sydamerikansk.

6. Upplev den häftiga karnevalsstämningen

I januari och februari går Arubas årliga karneval av stapeln, och det är definitivt en karibisk upplevelse som saknar motstycke.

– Lokalbefolkningen går verkligen "all in" när det kommer till karnevalen, säger Patrik.

Själva höjdpunkten är Grand Parade i Oranjestad, som upprepas varje Mardi Gras-söndag. Tusentals människor samlas på gatorna och paraden är full av färgstarka dräkter och kreativa kostymer. Under veckorna innan arrangeras musikparader med lokala musiker och nattliga ljusparader med en helt magisk atmosfär.

– Många av människorna som bor här lägger mycket pengar på sina kostymer och tränar året runt för den stora paraden. Det är helt enkelt en två veckor lång fest, vilket passar bra i en period då det inte händer så mycket annat på ön. Det är helt klart en speciell upplevelse, säger Patrik.

I januari och februari råder det karibisk karnevalsstämning på Aruba. Foto: Ayrton Tromp (ATA)

7. Bo bra

Ingenting går upp mot känslan när hotellet är själva pricken över i:et på semestern. Och när du reser till Aruba med Ving kan du räkna med att få välja mellan flera av öns allra bästa hotell – till konkurrenskraftiga priser.

De allra flesta ligger på, eller nära de fina stränderna på Arubas västkust.

Patriks favorit är Tamarijn Aruba, ett fint All Inclusive-hotell som ligger vid en av öns lugna paradisstränder, Druif Beach.

Lite längre norrut ligger Manchebo Beach Resort & Spa – med ett perfekt läge på välkända Eagle Beach.

Ett enklare alternativ är Arubiana Inn, som ligger i ett lugnt bostadsområde utanför Palm Beach. Här väntar karibisk stämning – till ett rimligt pris.

Tips! Om du ska tillbringa större delen av din tid på hotellet kan det vara värt att välja ett hotell som erbjuder All Inclusive, så att du kan äta och dricka hur mycket du vill på hotellet – utan att tänka på notan.

Vill du veta mer? Läs fler experttips från Aruba här.

Manchebo Beach Resort & Spa

Tamarijn Aruba All Inclusive

Arubiana Inn