Aruba

Avslappning à la Aruba

Liten ö – stora strandupplevelser. Aruba har seglat upp som en av Karibiens mest populära destinationer för oss svenskar. Karibienexperten Patrik Marklund tror sig veta varför.

– Trots några av världens finaste stränder finns det nästan alltid gott om plats. Aruba är till och med bättre i verkligheten än på bild, säger han.

En semester i Karibien får livet att kännas lite lättare

Vissa saker får livet att kännas lite lättare. Som en semester i Karibien där lata dagar, vidsträckta stränder och sympatiska strandhotell sedan länge är en livsstil att långsamt närma sig.

Patrik Marklund är efter otaliga resor under de senaste tre decennierna en av den svenska resebranschens mest meriterade experter på Karibien. Den senaste resan, just före pandemin, gjorde han med direktflyg till lilla personliga Aruba.

– Ön har blivit en av mina verkliga favoriter. Jag skulle förstås vilja lyfta det fantastiska klimatet och att Aruba har några av världens finaste stränder, som Eagle Beach, Palm Beach och Druif Beach – och de är alla öppna för alla, säger Patrik Marklund som även är produktchef på Ving.

Aruba utgör tillsammans med Bonaire och Curaçao en ögrupp i södra Karibien med starka historiska band till Nederländerna. Ving var den första svenska charterarrangören att flyga direkt till Aruba, världsberömt för sina korallvita stränder och det kristallklara vattnet.

Fåglar på en pinne
Flamingos

Smakrika upplevelser

Patrik Marklund kom hit första gången för 18 år sedan. Sedan dess finns Aruba som regelbunden vinterdestination hos Ving. Och redan då föll han för Arubas spännande och stora krogutbud, trots att ön inte mäter mer än 35 kilometer på längden och runt en mil på bredden.

För att verkligen vara med om de mest minnes- och smakrika upplevelserna är ett tips att hoppa på lokalbussen – och stiga av vid några genuina hål i väggen-ställen längs kusten.

– Det här är charmiga små krogar som har en liten utvald meny med rätter som de lagar till riktigt bra. Min favorit är Zeerovers, det nederländska ordet för sjörövare, som ligger direkt på en fiskebrygga i Savaneta. Vid jukeboxen står lokalbor tillsammans med turister och dansar medan båtarna lägger till alldeles intill, berättar han.

Från det öppna köket syns kocken laga till dagens färska fångst av fisk och skaldjur. Beställer gör man av en äldre dam vid luckan till en liten kiosk. Där vägs det upp vad man önskar äta och sedan går man ut på bryggan till kocken, som tar emot de fräscha råvarorna och lägger dem på grillen.

– Och frågar du efter bestick tittar de på dig som att du är från en annan planet, säger Patrik och ler åt minnet.

Strand på Aruba
Hängmatta framför en strand
Stolar på en restuarang

Hotell direkt på stranden

Bor gör man antingen på Palm Beach eller Eagle Beach. Vings hotell hittar du framför allt på den senare delen, direkt på stranden med sina låghusresorts som aldrig når särskilt högt över palmerna.

Allt medan de flesta stora internationella hotellkedjorna har etablerat sig på Palm Beach. Där ligger också de flesta utmärkta utgångspunkterna, antingen man till exempel vill vidare ut i havsbandet med katamaran eller haka på en spännande snorklingstur till något kustnära skeppsvrak.

Ett av de mest populära hotellen längs Eagle Beach är Tamarijn Aruba.

– Ett mycket välskött och bara två våningar lågt All Inclusive-hotell direkt på en av världens finaste stränder, Druif Beach. Här kliver man verkligen kliver rakt ut i korallsanden. Och här finns det alltid gott om plats på stranden, som till och med är bättre i verkligheten än på bild. Hotellet har sju olika à la carte-restauranger som man får besöka hur ofta man vill.

Ett annat berömt boende är det barnvänliga grannhotellet Divi Aruba, även här ingår All Inclusive och det är precis som Tamarijn placerat bara några meter från vattenbrynet.

Strand på aruba
Strand på Aruba

Färgstark arkitektur och turkost vatten

Helt ärligt åker man inte till Aruba för att ladda med tungt fysiska utmaningar. Här väntar varken maratonlopp eller tuff trekking. Däremot spatserar eller cyklar många med fördel i det häftiga, nästan lite ökenliknande naturreservatet Arikok på öns östsida.

Sedan bör man förstås inte missa en promenad i huvudstaden Oranjestad, som i sin färgstarka arkitektur bär spår av ett sorts karibiskt Amsterdam.

Därefter vill man, förstås, tillbaka till stränderna. Eagle Beach brukar placera sig på topp tre när det kommer till att rösta fram världens vackraste stränder. Och här kan vi inte längre låta bli att leka med de karibiska klyschorna.

– Kritvit sand, turkost vatten – och aldrig någon trängsel. Vad mer kan man önska sig? Det brukar faktiskt vara en vanlig kommentar från många gäster: ”Det här var ännu bättre i verkligheten”, säger Patrik Marklund.

Färglada hus
Strand på Aruba
Strand på Aruba