Resor till Hamburg

Nära, kära Hamburg

Hamburg, trots sin närhet och storhet, är en stad som på många sätt fallit i glömska, hos de av oss som inte via jobb eller affärer vet bättre. Förr ett måste för första skolresan, om inte läraren blev feg och i sista stund styrde kosan till oskyldiga lilla Lübeck. Ofta var det första bilresan, första tågresan, första båtresan.
§§ Text: Bobo Karlsson Foto: Ving, Mediaserver

Men så kittlar Hamburg igen. En bitvis ny stad tar form – en allt rikare kulturgigant med ett sanslöst nöjesliv. Få städer i Europa är just nu så heta, drar till sig så mycket nya arbetsplatser. Hamnen är större och framgångsrikare än någonsin. Men staden har också blivit en magnet för den nya heta kreativa klassen. Det är här mediabranschen, bokförlagen, tidningarna, reklambyråerna, arkitekterna och de heta webb- och Internetföretagen klänger som i heta kluster. Och tävlar med gamla skeppsredarfamiljer och alla import- och exportföretag om att göra Hamburg till en av världens mest globala metropoler. Många glömmer att 80 miljoner tyskar exporterar för exakt lika mycket som 1,3 miljarder kineser. Och allt ska ut via Hamburg. Det präglar starkt utbudet av shopping, krogar, men inte minst investeringsviljan i arkitektur, kontor, bostäder och nya hotell.

I det tysta har Hamburg länge varit Europas mest framgångsrika stad. Det är inte bara Tysklands rikaste stad, utan man har också fler miljonärer per invånare än någon annan storstad inom hela EU. Länge har man haft flest utländska konsulat efter Manhattan – de flesta belägna i pampiga jugendvillor i den liberala överklasstadsdelen Pöseldorf. Och var är välmående stadsdelar så puttrigt pampiga, så lummigt lyxiga, som här? När man vandrar i parken längs sjön Aussen-alster vid de vackra villorna bland ek, pil, lönn och björkar, svanar och änder, joggare och picknickfirare är det lätt att tro att det är ett sagolandskap ritat av Disney. Ingenstans är art nouveau-husen så vackra och våningarna så stora som i stadsdelarna Harvestehude, Eppendorf och Uhlenhorst. Milchstrasse är det eleganta kommersiella ströget. Vandrar man längs gator som Hochallee och Isestrasse strålar karriärerna, bildningen och pragmatismen ut genom fönstren och balkongerna.

Men det är hamnen som är det stora spektaklet och födkroken – plus att åtta miljoner besökare på rundturerna gör det till en av Tysklands största sevärdheter. Som maritim metropol andas Hamburg förföriskt flod, hamn och hav mitt inne i staden. Hamburg har alltid legat här vid Elbe – tio mil från Nordsjön, tio mil från Östersjön. Floden som under det kalla kriget var avspärrad och bitvis död är nu en ny kroppspulsåder och livlina rakt in mot Dresden, Leipzig och Prag. Drygt 160 stora kryssningsfartyg med 400 000 passagerare avgår härifrån eller har vägarna förbi ”världens vackraste hamn”, som också är hemmabasen för tjugofem stora rederier.

Andra kittlas av den pondusfyllda kulturscenen. Hamburgs två miljoner invånare inne i staden och de nästan lika många i förorterna fyller själva upp många av stadens respektingivande lokaliteter. Det är en kulturstad med historisk pompa och samtida energi. Die Hamburgische Staatsoper und Ballet är Tysklands äldsta operahus. Thalia från 1843 är Tysklands äldsta teater. Deutsches Schauspielhaus är Tysklands största teater med 1.192 platser. Fyrtio olika museer tävlar om uppmärksamheten, mest känt är Hamburger Kunsthalle. Närmare tvåhundra gallerier sjuder av aktivitet. Rikedomen och en stor självklar borgarskara ger näring åt ett etablissemang som ibland saknas i Berlin, samtidigt som avantgardet envist förökar sig i de hårdare kvarteren. Och där mycket i Berlin blir internationellt, frodas i Hamburg ofta en annorlunda och mer genuin »tyskhet« i konsten.

Den stora rummelplatsen St. Pauli – kallat ”Kiez” i folkmunnen – måste nog betraktas som en av de mest missförstådda stadsdelarna i Europa. Det krassa ströget Reeperbahn (”Repslagargatan”) vid Spielbudenplatzär är numera ”Tysklands Broadway”, störst efter New York och London. För snarare än sexkvarter är detta ett hejdlöst tjofadderittan och hålligång på högsta mänskliga kitschskala med hårt rockande klubbar, utsålda musikaler, busslaster med turister, tivolinöjen, strosande barnfamiljer, fiskmarknad och loppis, fotboll med kultstatus, uppblandat med inneklubbar, gallerier, avantgarde och designhotell.

Säga vad man vill, men nog måste man beundra en stadsdel som lyckas kombinera Pigalle, Broadway, Gröna Lund, Kreuzberg, East Village, Feskekörka och Christiania, och dessutom korsa det med en dos proletär sälta och äkta hamnromantik, samt locka 25 miljoner besökare om året.

På upptäcktsfärd i Hamburg

Den som jagar det alternativa, det skitiga, det gulligt charmiga, eller det nya avantgardet hittar sina små eldoradon. Det område som fortfarande sprakar mest oanständigt charmigt är Schanzenviertel, ”Die Schanze” i folkmun. Här är krocken som tydligast mellan den gamla, mjuka, kollektiva vänsterpolitiska klassen och den nya icke-ideologiska kreativa klassen, som istället sprudlar av individualism. Die Schanze känns klädsamt råare än motsvarande områden i Berlin. Mitt på huvudgatan Schulterblatt ligger Rote Flora, en gammal teater som varit ockuperad sedan 70-talet. En gång om året krossas några bankfönster och polis och anarkister bjuder upp varandra till yster dans inför lättflörtade medier. Några kvarter bort ligger det stora slakthusområdet.

Den mer gulligt kreativa scenen med de rätta krogarna och butikerna tycks booma som mest i stadsdelen Ottensen runt Alma-Wartenberg-Platz. Här kramar trottoarserveringarna, de små coola barerna och udda designbutiker sina besökare. En stadsdel som är still going strong är St Georg – ett slags ”Hamburgs Greenwich Village” – med universitet, studenter, intellektuellt akademiskt etablissemang och gayliv. Lange Reihe är det flanöriga ströget med Café Gnosa som mötesplats.

Wilhelmsburg, direkt söder om hamnen, ibland kallat ”Willytown” ibland ”Hamburgs Bronx”, är ett av Europas mest proletärt pondusfyllda kvarter och Tysklands största invandrardistrikt. I tyska medier lyfts Wilhelmsburg fram vad gäller ungdomsgäng, gatumode, graffiti och rap. Många betraktar det nu som ett blivande ”Brooklyn” och blivande hipsternäste.

Nya HafenCity är Europas största byggarbetsplats. Och har kommit en bra bit på väg. Kvar finns de dramatiska gamla lagerhusen i rött tegel längs kanalerna i Speicherstadt. Det är som om en doft av kakao, te, kaffe och tobak elegant dröjt sig kvar här i världens största, vackraste och mest romantiska magasinskvarter. Detta trots alla de hippa företag som har invaderat området i jakt på coola loftmiljöer. Mot öster och söder växer bostäder för 12.000 personer och kontor för 40.000 fram längs gamla kajer och pirer.

Elbphilharmonie. Foto: www.mediaserver.hamburg.de/jörg modrow

Det strikt kubistiska sextiotalshuset och tillbyggnaden på taket i form av ett vågformat extremt konserthus, Elbphilarmonie sträcker sig redan chauvinistiskt mot skyn. När schweiziska arkitektduon Herzog & de Meurons mästerverk äntligen efter alla förseningar står klart och ”Elbie” invigs 2017, ska det gå ett sus genom världens medier. Den mörkröda delen av magasinsbjässen släcks ner och försvinner in i kvällsmörkret, medan det transparenta konserthuset i glas och tunt ”skinn” tänds upp på taket, premiär som Europas nya slott i himlen – fritt svävande över Elbe och Hamburgs mäktiga hamn.

Bobos Citytips - Hamburg

Restauranger

Old Commercial Room

ReadMore:en-US:ImageIngress Att militärtjänstens och skolbespisningens ”lappskojs” är Hamburgs egen genuina sjömansrätt blir en glad överraskning. Den var med på alla båtar runt världen innan kylskåpet revolutionerade matlagningen. Detta är en av ”Labskaus-kungarna” i staden, där denna kustens husmansrätt serveras med en Tore Wretmansk finess för runt hundralappen.Hide:en-US:ImageIngress
Englische Planke 10, Neustadt
oldcommercialroom.de

Oberhafen Kantine

ReadMore:en-US:ImageIngress Gammalt ölsjapp från 1925 där arbetarna satt och väntade på jobb. Nu rustat, med kreativa ägare och rätt kock, men med den älskade klassiska tyska husmanskosten kvar, mest berömd för sin Rundstück-smörgås på kalv eller gris.Hide:en-US:ImageIngress
Stockmeyerstrasse 39, Hafencity. Ingen telefon, inga kontokort
oberhafenkantine-hamburg.de

Bullerei

ReadMore:en-US:ImageIngress Kreativ och briljant succé i gammal rustik lokal ett stenkast från slakthusområdet. Hamburgs rockige tv-kock Tim Mälzer står bakom det mänskligt charmiga köket. Stort brasserie plus enklare bistro, deli.Hide:en-US:ImageIngress
Lagerstrasse 34b, Sternschanze. Tel +49-40-34 4421 10.
bullerei.de

Erikas Eck

ReadMore:en-US:ImageIngress Kultförklarat ”frukosthak”, som lockar nattens udda, de som jobbat klart; allt från rockstjärnor, klubbkids, taxichaufförer, slaktare, bartenders... Öppnar oftast fem på eftermiddagen, stänger runt lunch nästa dag.Hide:en-US:ImageIngress

Golden Pudel Club

ReadMore:en-US:ImageIngress Lockar allt från neo-punkare till kulturetablissemang och sympatiska nattgalningar sen över 20 år, främst ”electrounderground”, plus heta nya live-band.Hide:en-US:ImageIngress
St Pauli Fischmarkt 27, Altona
pudel.com

https://pudel.com/

ReadMore:en-US:ImageIngress Precis som Berlin och Paris har Hamburg fått sina hippa ”beach clubs” mitt i stan. Detta är en av de mest coola pionjärerna.Hide:en-US:ImageIngress
Hafenstrasse 89, nära Landungsbrûcke, St. Pauli
strandpauli.de

Shopping

0519-store

Anses av många som den okrönte kungen inom streetwear. Många av de som jobbar i butiken är partyfixare, unga djs. Graffitiartister.
Lange Reihe 88, St. Georg, Tel. +49-40-1881 1670
0519-store

Alsterhaus

Hamburgs NK, det stora varuhuset, omgivet av exklusiva gallerior. Plus några av de vackraste shoppingarkaderna i Europa.
Jungfernstieg 16-20, Neustadt. Tel +49-40-35 90 10
alsterhaus.de

Herr und Frau Netzer

En av de mest omsusade secondhand butikerna i staden. I denna stadsdel och längs denna gata finns mycket av det mest udda, alternativa och avantgardistiska.
Marktstrasse 36, Karolinenviertel, Tel. +49-40-6591 9852

Flohschanze

Stadens stora antik- och loppmarknad, varje lördag från kl 8 i ottan.
Neuer Kamp 30, Sternschanze
marktkultur-hamburg.de/flohschanze

Cucinaria

Det framgångsrika ”kökstemplet” med sina tusentals köksprylar.
Falkenried/ Strassenbahnring 12, Eppendorf
cucinaria.de

Övrigt

Julmarknader

Från slutet av november till dagen före julafton bubblar Hamburg traditionsenligt med julmarknader, julmat, varma drycker och godis vid främst Rathausmarkt, Gänsemarkt, Spitalerstrasse, St. Peter’s Kirche och Gerhart-Hauptmann-Platz. Plus Europas kanske mest extrema julskyltningar och påkostade utsmyckningar. Och så förstås krogarnas sanslösa julmat!

Hamnromantik

ReadMore:en-US:ImageIngress Varför inte en spännande båtrundtur till den yttre hamnen, se när lotsbåtar gulligt ”pussar” de stora fartygen välkommen, puttar in dem mot sina dyra kajplatser på den södra sidan av floden. Sen ett fönsterbord på någon av alla krogar som klänger längs floden, få det barnsliga nöjet att se ett 45 meter brett och 350 meter långt fartyg magiskt glida förbi med tusentals containrar. Robust legendarisk hamnromantik hittar man på Haifisch-Bar. För den med spenderbyxorna på är flådiga Fischereihafen fina fisken på faten och ett mingel av Hollywood, EU-politiker och fotbollsstjärnor vid fönsterborden. Romantiserad hamnutsikt har man från 20Up Skybar på nya exklusiva Empire Riverside Hotel. Personlig favorit bland sevärdheter är den gamla vackra Elbtunnel från 1911, och en promenad under vattnet över till den södra ”hårda” sidan.Hide:en-US:ImageIngress

Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.