Utflykter, Khao Lak

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på resmålets lokala Mysite

.

Praktisk information om våra utflykter

Det genuina Thailand på cykel från Phuket - kan bokas hemifrån

Det genuina Thailand på cykel från Phuket - kan bokas hemifrån

Vill du uppleva det äkta Thailand, komma nära naturen och samtidigt ha en aktiv dag? Då har vi utflykten för dig. Lunch och förfriskningar ingår.

Utflykten körs hela året, förbokningsbar under vintersäsongen.

Läs mer Dölj

På morgonen kör bussen oss till Bang Rong Pier där vi sedan transporteras med båt till ön Koh Yao Noi. En liten bit från hamnen på Koh Yao Noi börjar sedan äventyret. På förmiddagen cyklar vi cirka nio kilometer genom ris-, gummi- och kokosnötsodlingar, samt regnskog. På vägen gör vi flera stopp där vi bland annat tittar närmare på mangroveträdens fascinerande sätt att växa, har vi tur besöker vi även en gammal thailändsk familj som försörjer sig genom att själva producera den mat de behöver för dagen precis som de gjorde i det gamla Thailand.

Runt lunch stiger vi ombord på en privat longtail-båt, som tar oss till ön Koh Nok, i nationalparken. Där, vid en gömd strand, dukar vi upp vår picknick och äter lunch. Det finns också möjligt att bada och att gå upp till en utsiktspunkt, från vilken du har en fin utsikt över Phang Nga Bay.

På vägen tillbaka cyklar vi ytterligare cirka nio kilometer längs med kusten med en imponerande utsikt över Phang Nga Bay och gör flera stopp på vägen för att uppleva naturen.

Väl i hamnen går turen tillbaka till Phuket med båt, innan bussarna kör oss tillbaka till hotellen.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Transport, cykel, cykelhjälm, entré till nationalparken.

Mat och dryck:
Lunch, frukt samt dryck ingår.

Tid:
Ca kl. 08.00-18.30.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder, handduk, solkräm, kamera och fickpengar.

Övrigt:
Cykelturen kan under kortare sträckor upplevas som krävande, möjligheten ges att gå till fots men en god grundkondition rekommenderas.

Similan Islands, de nio öarna - kan bokas hemifrån

Similan Islands, de nio öarna - kan bokas hemifrån

Similan Islands är en av Thailand mest kända ögrupper. Öarna är kända för vackra stränder, snorkling och dykning. Lunch och förfriskningar ingår. Utflykten körs oktober-april.

Läs mer Dölj

Endast en och en halv timmes resa väst om Khao Laks strand och Phuket Yatch Haven ligger Similan Islands. De totalt elva öarna ligger som ett pärlband i Andamanska havet.

Tillsammans med vår guide tar vi oss i speedbåt ut på havet med kurs mot öarna. Under båtturen serveras frukt och dricka.

Under dagen gör vi flera olika stopp där vi både hoppar i från båten och snorklar vid fantastiska rev, samt lägger till vid en ö för att simma och bada därifrån. Snorklingsutrustningen, får du låna gratis. Här finns många olika fiskarter, allt från clownfiskar till svärdfiskar. Har vi tur får vi även se stora havssköldpaddor.

Mitt på dagen serveras lunch på en av öarna.

Mätta på sol och snorkling, tar vi oss hem igen.

I priset igår:
Transport, snorklingsutrustning, lunch och någonting lätt att äta på båten samt förfriskningar.

Tid:
Ca kl. 06.00-18.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Kamera, badkläder, solhatt och solkräm med hög skyddsfaktor. Ta även med en varm tröja till turen, då det kan bli kallt i bussen på grund av luftkonditioneringen.

Övrigt:
Utflykten körs endast under vintersäsongen.

Siam Adventure Surin National Park - kan bokas hemifrån

Siam Adventure Surin National Park - kan bokas hemifrån

Surin Island är ett naturreservat med vackra öar, fina stränder, fantastisk snorkling och dykning. Lunch och någonting lätt att äta på båten samt förfriskningar ingår. Utflykten körs oktober-april.

Läs mer Dölj

Surin Islands är en nationalpark som omfattar fem vackra öar. Här ligger korallreven lite grundare vid strandkanten och detta betyder perfekta förutsättningar för snorkling. Området har en mer lokal prägel och orörd natur än t. ex. Similan Island, och de vita sandstränderna och gröna regnskogarna ger verkligen en bild av det genuina Thailand. Det är även känt för sina stora humrar!

Alla öarna i området är obebodda, med undantag för en, som heter Torina Island. Folkgruppen Moken som lever på ön kallas havszigenare. Tidigare bodde de på sina båtar, men efter tsunamin 2004 har de bosatt sig på ön. De kommer ursprungligen både från Myanmar och Thailand, de har ett eget språk och egentligen ingen nationalitet. De har inget pass och lever till största delen av fiske. Vissa kan då och då resa till ett arbete på fastlandet, men det tar ungefär fyra timmar med longtail-båt. Denna folkgrupp lever ett mycket blygsamt liv, men vissa bekvämligheter vill de inte ge upp. Många av dem har tv i sina trädhus. Namnet havszigenare, eller 'Sea Gypsies' som de kallas, kommer av att de har flytt fastlandet för att leva i harmoni med djur och natur.
Förutom att vi får en inblick i vardagslivet för de lokala havszigenarna, är dagen fylld med flera innehållsrika upplevelser. Det blir två längre snorkelstopp vid Ao Mae Yai och Ao Chong Kaad eller Ao Suthep. Vi tar oss också runt på en liten naturpromenad vid Ao Mai Ngam, och hinner utforska stranden på en av öarna. Vi äter även en god lunch på vägen. Programmet bestäms dock på själva utflyktsdagen beroende på väder och vind.

Häng med oss på en heldag fylld med sol, bad och snorkling i världsklass!

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat & dryck:
Lunch vid National Park Restaurang och någonting lätt att äta på båten samt förfriskningar ingår.

Tid:
Heldag, ca kl. 07.00-18.00.

Färdledning:
Skandinavisk – och engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor. Badkläder, handduk, solkräm med hög skyddsfaktor, kamera och fickpengar. Om det blåser kan det även vara värt att ta med en långärmad tröja till hemresan.

Övrigt:
Lån av snorklingsutrustning ingår.
Utflykten är inte tillgänglig för gravida eller barn under 3 år.

Phang Nga, A taste of Thailand från Khao Lak - kan bokas hemifrån

Phang Nga, A taste of Thailand från Khao Lak - kan bokas hemifrån

En spännande heldag med Thailands vackra landskap i fokus. Med buss och longtail-båt får du bland annat skåda Phang Nga-bukten och ön Koh Pin Kan, känd från Bondfilmen ”Mannen med den gyllene pistolen”. Lunch, vatten och te eller kaffe ingår.

Utflykten körs hela året, förbokningsbar under vintersäsongen.

Läs mer Dölj

Vi reser med buss genom det fruktbara landskapet till Phang Nga-bukten. Vegetationen är varierad och vägen kantas av kokospalmer, gummiplantager och ris- och ananasfält. Vi stannar vid en gummiplantage och tittar närmare på hur de arbetar. Under turen besöker vi det gyllene grottemplet som består av en tredelad grotta. I templet finns en liggande Buddha som är tolv meter lång och mer än 200 år gammal. I bergssluttningen utanför lever makaki-apor som är heliga för lokalbefolkningen.

När vi kommer fram till Phang Nga-bukten går vi ombord på longtail-båtar som tar oss genom mangroveskogen. Detta är en förunderlig värld med ett virrvarr av sammanflätade träd och rötter och ett helt speciellt djurliv. Efter en stund i mangroveskogen kommer vi ut på havet, här möts vi av storslagen natur med kalkstensöar som stiger upp ur det turkosblå havet. Vid en av öarna glider båten - om tidvattnet tillåter- in under en klippavsats som på undersidan är täckt av stalaktiter. Klippen är ett populärt tillhåll för fladdermöss, men djuren skräms av båtmotorerna och flyr raskt.

Båtresan fortsätter förbi ön Koh Pin Kan, som också kallas James Bond Island. Här spelades nämligen några av scenerna i Bondfilmen "Mannen med den gyllene pistolen" in 1974. Denna vackra ö blir flitigt fotograferad!

Vi stannar en stund vid Koh Panyi, en muslimsk fiskeby byggd på pålar i vattnet, för att få en inblick i vardagslivet. Vi äter lunch på en av de många särpräglade restaurangerna. Under dagen berättar guiden även om det sociala livet i Thailand.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Transport, lunch, vatten och te eller kaffe ingår. Övrig måltidsdryck köper du själv.

Tid:
Ca kl. 07.00-17.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide samt engelsktalande lokalguide.

Bra att ta med:
Kamera, fickpengar, solhatt och solkräm med hög skyddsfaktor. Vid besöket i templet behövs kläder som döljer axlar och knän. Ta även med en varm tröja till hemresan, då det kan bli kallt i bussen på grund av luftkonditioneringen.

Övrigt:
Inträde till templet tillkommer, ca 20 baht. Utflykten har ett minimantal om sex deltagare.

Dykning

Dykning

Phuket är känt för sina fina stränder och det kristallklara vattnet, där det finns vackra koraller och exotiska, färgglada fiskar. Längtar du efter att få uppleva världen under ytan, kan du anlita Raya Divers!

Denna utflykt går endast att boka under vintersäsong.

Läs mer Dölj

Skolan har engelsktalande, ofta skandinaviska instruktörer, som lär ut grundtekniken för dykning. Sen kan man köpa ytterligare dyk med instruktör.
Priset för en grundkurs till PADI Open Water Diving med certifikat är lite lägre än i Skandinavien. Vattnet är varmt och skönt, omgivningen helt underbar, så det här är en erfarenhet man verkligen skall unna sig!
Ta kontakt med oss för mer information om Raya Divers dykskola, dagliga dykturer och kurser.
Om du redan har certifikat, kan du delta i deras härliga dykutflykter.

I priset ingår:
Transport.

Tid:
Ca kl. 08.00–17.00.

Färdledning:
Skandinavisk eller engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder, solhatt, solkräm med hög skyddsfaktor och kamera.

Elephant Hills - Khao Sok

Elephant Hills - Khao Sok

Många förknippar Thailand med exotiska stränder och livliga turistområden. Det färre vet, är att man i närheten av Phuket kan få uppleva imponerande natur i form av regnskog, kalkstensformationer, flora, fauna, floder och sjöar. Norr om Phuket ligger Khao Sok och en av världens äldsta regnskogar. De majestätiska träden sträcker sig mot himlen och de ljusa kalkstensklipporna ramar in den gröna naturen. På morgnarna är området inkapslat av en dimma som gör att området känns än mer magiskt.
I Khao Sok finns också ”Elephant Hills”. Det är platsen för dig som vill ha en stor portion av den thailändska naturen. Beställ din utflykt till Elephant Hills på www.elephanthills.com.

Denna utflykt går endast att boka under vintersäsong.

Läs mer Dölj

För Elephant Hills handlar allt om att bibehålla en hållbar turism och att fokusera på miljön. Man försöker att bevara djur- och växtliv, och siktar på att områdets besökare ska få den allra bästa av upplevelser. Projektet har belönats med många priser för sitt miljöarbete, bland annat av National Geographics och en PATA Grand Award år 2018. År 2017 genomförde Global Spirit, som arbetar för djurskydd inom turism, en tre dagar lång kontroll av Elephant Hills som nådde fantastiska 100 % av minimikraven.

Vistelsen i Elephant Hills sträcker sig vanligtvis över två dagar och en natt alternativt tre dagar och två nätter. Basen är tältlägret i Khao Sok. Transport från hotellen till Khao Sok ingår, och väl framme ingår helpension (frukost, lunch och middag exklusive dryck). Dagsprogrammen är fasta, innehåller stor variation och erbjuder något intressant för alla. Elephant hills grundades ursprungligen med fokus på områdets elefanter, men har nu utökats och rymmer ytterligare aktiviteter som är förankrade i det lokala livet och den imponerande regnskogen. Alla aktiviteter leds av lokalguider från lägret. Guiderna är engelsktalande och har stor kunskap om området och dess flora och fauna. Elephant Hills är en riktig höjdpunkt på semestern, både för nya och vana Thailandsresenärer.

Dag 1: Dagen startar med transport från hotellen till Elephant Hills tältläger. Väl framme serveras förfriskningar innan man får sitt tilldelade tält. Förutom att vi får ta del av den lokala kokkonsten till både lunch och middag är flera aktiviteter inplanerade under dagen. Bland annat kanotpaddling nedför floden Sok till det närliggande elefantcentret. Här ges chansen att uppleva elefanter i en naturlig miljö. Elefanterna här kommer från träindustrin, men lever nu fritt i området kring Sok-floden. Vi hjälper till med att förbereda elefanternas middag och får fri insyn när de badar i det närliggande vattenhålet. Dagen avslutas tillbaka i lägret där middag serveras samtidigt som det lokala barnhemmet bjuder på dans och musik.

Dag 2: Efter frukost är det dags att besöka den lokala marknaden i Takhun. Här får man inblick i hur de bofasta handlar och förbereder dagen. Efter marknaden tar vi sikte mot sjön Cheow Lan. Denna konstgjorda ö ligger mitt i regnskogen och är i dag ett skyddat område. Vi seglar ut till Rainforest Camp med longtailbåt. Det är ett flytande läger som består av flera tält och gemensamma utrymmen. Från lägret paddlar vi i lugnt tempo ut på sjön för att få uppleva djurlivet. Oftast ser man flera typer av näshornsfåglar, och gibbonaporna väcker uppmärksamhet genom att slunga sig mellan trädkronorna och tjuta karaktäristiskt. Att få uppleva regnskogen på så nära håll är helt unikt. Efteråt beger vi oss tillbaka mot Khao Sok för middag, kvällsunderhållning och övernattning.

Dag 3: Den sista dagen i Khao Sok tillägnas en närmare titt på regnskogen. Det görs efter frukost då vi ger oss ut på en vandring i skogen. Här får vi en överblick över den mycket varierade flora som finns, och kommer med lite tur även att få uppleva djurlivet. Det är det perfekta sättet att få komma riktigt nära naturen i området. Tillbaka i lägret serveras lunch innan skjutsen går tillbaka till hotellen.

Elephant Hills erbjuder flera olika turer. Därför är det lättast att beställa din önskade vistelse på deras egen hemsida www.elephanthills.com. Thomas Cook har samarbetat med Elephant Hills och de närliggande skolorna i flera år. Vi är glada över att kunna stötta området, men också över det ännu större stöd som kommer i form av skandinaviska besökare.

Bra att veta:
Det finns minimalt med mobiltäckning och ingen WiFi i Elephant Hills. Det gör upplevelsen än mer autentisk och säkrar ett optimalt fokus på regnskogen och på avkoppling.
Tälten har elektricitet, är funktionellt och fint inredda med badrum och toalett. Alla tält har hårfön, kaffe- och tefaciliteter samt en vattenflaska per gäst och dag som ingår.
Tälten är inredda med en dubbelsäng king size eller två enkelsängar. Extrasäng finns i form av en hopfällbar säng.
Åldersgränsen på Elephant Hills är 4 år för att aktivt kunna delta i aktiviteterna.
Funktionshindrade och rullstolsburna avråds från att delta i aktiviteterna.

Mat och dryck:
Helpension ingår, dryck kan köpas till.

Färdledning:
Engelsktalande guider.

Tid:
Två dagar och en natt eller tre dagar och två nätter.

Bra att ta med:
Solkräm, myggmedel, bekväma skor och kläder, regnjacka, badkläder, handduk, kamera och pass.

Beach Cleaning Day - Kan bokas hemifrån

Beach Cleaning Day - Kan bokas hemifrån

Om de resmål vi älskar idag ska finnas kvar för kommande generationer måste såväl researrangörer som myndigheter och turister göra vad de kan för att öka turismens positiva effekter och minska de negativa. Beach Cleaning Days är ett sådant sätt, då vi tillsammans hjälps åt med att städa stränder på resmålet.

Läs mer Dölj

Vi på Ving, Spies och Tjäreborg arbetar aktivt med miljöfrågor, och vet att vi ibland är en del av problemet. Därför engagerar vi oss starkt i dessa frågor och har gjort det sedan mitten av 90-talet, då vi tillsatte vårt första miljöråd.

Vi vill göra Beach Cleaning Days till en återkommande aktivitet, där både våra gäster, lokala partners och alla med intresse kan delta. Vi har genomfört flera städdagar runt om i världen och målet är att etablera detta på alla våra resmål.

Under vintern kommer vi ha Beach Cleaning Days i Thailand den 25 februari, på stränderna vid Bangtao, Khao Lak, Kamala och Karon.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor. Vi tillhandahåller handskar, sopsäckar, etc.

Tid:
Varierar, oftast om förmiddagen, då det är svalare.

Med MV Phuket Champagne till sjöss

Med MV Phuket Champagne till sjöss

Hur ser en semester i paradiset ut för dig? Säkert kritvita sandstränder, blått hav och säkert också en exotisk kustlinje med palmer och skummande vågor.

Läs mer Dölj

Det är nog många som har samma dröm, och som nu försöker göra den till verklighet Men att hitta en unik upplevelse där man är nästan solo är i stort sett omöjligt. Därför vill vi nu presentera en utflykt som uppfyller åtminstone något av din dröm.

För några år sedan sökte ett par på resande fot efter det unika. Och de fann det genom att sjösätta fartyget MV Champagne Phuket. Rutten varierar, men målet är tydligt; att visa en annan del av Phuket, de stränder som är minst besökta, så att upplevelsen aldrig blir ”stressig och jäktig”.

Detta gör MV Phuket Champagne och dess besättning än i dag. Nästan varje dag sätter de kurs mot ännu fler oupptäckta stränder och kustnära platser som kan förtjusa dagens deltagare. Båten är byggd efter mottot ”gästerna i centrum”, så både soldäck, avkoppling och faciliteter är på topp, precis som maten, som anpassas efter gästerna.

MV Phuket Champagne erbjuder flera olika rutter. Vi har tillsammans med dem valt ut de som passar våra gäster bäst. Vi lämnar hamnen, på kurs mot en innehållsrik dag med två-tre badstopp, då vi simmar från båten till stranden på platser dit nästan ingen annan kommer. Vi rör oss längs Phukets södra kust, och även om i stort sett alla andra arrangörer väljer öar väster eller öster om Phuket, så finns det mycket att se och uppleva längs denna del av Phuket.

Upplevelserna kompletteras av god mat ombord, i ett tempo som ger gott om utrymme för både avkoppling och aktiviteter som snorkling och bad. Du väljer själv vad som passar dig bäst, och besättningens erfarenhet och dina förväntningar kommer tillsammans att ge dig en perfekt dag.

Mat och dryck:
Lunch och olika snacks ingår.

Bra att ta med:
Handduk, bekväma kläder, vattenflaska, badkläder, pengar till dricks etc.

Tid:
kl 07.30-15.00
Guide:
Engelsktalande guide.
Övrigt:
Båtens rutt avgörs av väder och vind, och kan därför förändras. Detta avgörs den dag utflykten görs.

Khao Sok - mitt i regnskogen

Khao Sok - mitt i regnskogen

Thailand har under många år tagit emot intresserade turister som kommit hit för att se och uppleva landets stränder, mat, kultur och natur.

Läs mer Dölj

Men tiderna förändras, nu söker man andra sevärdheter och upplevelser. Ofta är det sådant som har lokalt ursprung. Man vill se det äkta, ursprungliga Thailand, och man kan gärna ge sig ut på äventyr för att komma dit. Kort sagt; folk söker det som känns som ”Love Local”, sådant som visar flora, fauna kultur och sevärdheter som är egna för området.

Detta har vi nu funnit i området kring Khao Sok. Därför har vi skapat en utflykt som innehåller just detta. Khao Sok är känt för sin imponerande regnskog. Här finns naturligtvis en varierad flora, med fåglar, apor och andra djur som en del av dess fauna. Allt detta upplever man bäst på en vandring genom regnskogen, där vi siktar på att förstå dess imponerande artrikedom.

Mat och dryck är ett kapitel för sig. Vi provar lokala produkter och smakprover under lunch. Målet är att presentera lokal frukt och dito rätter på ett hållbart vis, utan plast och engångsartiklar. Förutom lunch får vi också en presentation av thailändsk matlagning, då vissa rätter tillagas framför gästerna.

Efter maten fortsätter vi ut i grönskan, längs vattnet. Bambuflottar har tillverkats för oss och vi glider nu fram genom regnskogen. Flottarna gör färden både tyst och bekväm och låter oss komma närmare naturen utan att störa. Just detta färdsätt finns ingen annanstans i området och gör därför dagen ännu mer speciell.

En utflykt som denna är unik och tillsammans med våra lokala samarbetspartner har vi satt ett mål för att göra den bärkraftig. Därför vill vi visa fram det lokala, som fruktmarknaden, templet regnskogen m.m. Men vi vill också vara mer konkreta för miljöns skull, och undviker därför plast och engångsartiklar.

Mat och dryck:
Frukt, snacks och lokala rätter.

Bra att ta med:
Bekväma skor (vandringsskor eller sportskor), bekväma kläder, ryggsäck, vattenflaska, badkläder, pengar, handduk

Tid:
kl 07.30-15.00

Guide:
Engelsktalande guide.

Övrigt:
Alla gäster hämtas upp i små bussar och körs till utflyktens första stopp, där guiden väntar. Ombord på bambuflotten ska man räkna med att bli våt. Vandringen i regnskogen görs mest på stigar och trappor.