Phuket från A till Ö

Phuket A -Ö

Öar. Det är något speciellt med dem. Kanske är det för att de är helt omgärdade av vatten och mer eller mindre isolerade från övriga världen. De får liksom ett eget tempo, en egen identitet. Vissa av dem är rent av legendariska. Jamaica, Kuba, Mallorca... och så Phuket. Det finns så många anledningar att besöka Phuket att det är svårt att veta var man ska börja. Så vi tar det väl från början. Från A till Ö.

Strand på Phuket

A | Andamanska havet

Andamanska havet, eller Andamansjön, är den del av Indiska oceanen som du badar i när du befinner dig på Phuket. Längs med Andamankusten finns några av Sydostasiens vackraste stränder. Långa, palmkantade sandstränder framför en fond av grönskande regnskog.

B | Bangtao

På norra delen av Phukets västkust ligger Bangtao Beach, en av öns vackraste – och längsta – stränder. Här samsas vit korallsand med vajande palmer och casuarina-träd. På den 8 kilometer långa stranden går det alltid att hitta en egen plats, och på den södra delen av stranden ligger populära Sunwing Bangtao Beach.

Citrongräs

C | Citrongräs

Alla som besöker Thailand kommer förr eller senare i kontakt med citrongräs. Det är en av de vanligast förkommande örterna i det thailändska köket, och ger en unik smak åt rätter som Paneng Gai, Tom Yum och Tom Kha Gai. Thailändarna själva använder även citrongräs för behandling av förkylning, magont och gallsten.

D | Dykning

Gillar du dykning kommer du att trivas på Phuket. Snorkla kan du göra direkt från stranden, och med båt kan du enkelt ta dig till ställen där spektakulära dyk väntar. Den allra bästa dykningen hittar du en bit bort, på Similan och Surin Islands.

E | Elefanter

Tillbringar du en vecka eller två på Phuket kommer du med största säkerhet stöta ihop med elefanter vid något tillfälle – såväl livs levande som i form av statyer. Elefanten har i Thailand en högre status än något annat djur. De vita elefanterna är heligast av alla, och får endast ägas av kungen.

F | Färger

I Thailand har färger en central plats i människors liv och varje veckodag har en egen färg. Måndagar är t.ex. gula, och eftersom den thailändske kungen är född på en måndag visar många thailändare sin respekt genom att klä sig i gult på måndagar. Och ser du en longtailbåt med en grön sjal virad runt förstäven är ägaren förmodligen född på en onsdag.

G | Gatukök

Bli inte förvånad om den bästa maten du smakar på Phuket också är den billigaste. För i de många gatuköken, ofta i form av små vagnar som står direkt på gatan, kan du köpa färsk frukt och underbara smårätter för nästan inga pengar alls. Självklart gäller den gamla tumregeln även här: finns många lokalinvånare bland kunderna är maten oftast bra.

H | Hälsningar

I Thailand hälsar man på ett speciellt sätt. Sättet att hälsa kallas Wai, och går ut på att man sätter ihop handflatorna under hakan och bugar lätt med huvudet. Den som har lägst rang hälsar först och håller händerna högre än den som står högre i rang. Som turist behöver du aldrig vara orolig för att göra fel, gör bara likadant som den du möter.

Ingefära

I | Ingefära

Ingefära, eller Khing på thailändska, är en ört som används flitigt som krydda i den thailändska matlagningen. Ofta till biff- och kycklingrätter, och gärna finhackad och fräst tillsammans med vitlök. Sällan smakar den så bra som i Thailand. Att den sägs vara väldigt nyttig gör förstås inte saken sämre.

J | James Bond Island

Alla som sett Bond-filmen ”Mannen med den gyllene pistolen” minns väl skurken Scaramangas spektakulära gömställe på en ö utanför Kina. I verkligheten heter ön Khao Phing Kan och ligger i Phang Nga-bukten, nordost om Phuket. Varför inte åka hit och besöka den på riktigt? På vägen får du uppleva en storslagen natur med höga kalkstensöar som reser sig som torn ur havet.

K | Kamala

Mitt på Phukets västkust ligger Kamala. En mysig liten by med en härlig, långgrund strand. Här råder ett lugn och en avslappnad stämning som står i skarp kontrast till folklivet i livligare turistorter som Patong. Kanske är det för att vattensporter som paragliding och jetski i princip helt saknas här. Två av Vings bästa hotell ligger i Kamala: familjevänliga Sunwing Kamala Beach och vuxenhotellet Sunprime Kamala Beach.

L | Longtailbåtar

Longtailbåtar kallas de karaktäristiska båtar som både drivs och styrs med en lång drivaxel med propeller i änden. Båtarna ligger vid så gott som varenda strand runt ön. Att hyra en longtailbåt är ett perfekt sätt att komma iväg från de mest turisttäta stränderna och hitta ditt eget smultronställe. För några hundralappar kan du hyra en båt för en hel dag.

M | Massage

Att besöka Thailand utan att passa på att få massage är som att åka till Italien utan att äta pasta. Så unna dig en traditionell thaimassage i skuggan av ett parasoll på stranden. Det är billigt, skönt och garanterat avstressande.

N | Nui Beach

Avståndet från Kata Beach till Nui Beach är inte särskilt långt, men skillnaden är milsvid. På Nui Beach finns nämligen knappt några människor. Eftersom det handlar om en av Phukets finaste stränder kan det tyckas märkligt, men det finns en anledning – det är praktiskt taget omöjligt att ta sig hit via land. Men för 2.000 baht kan du hyra en longtailbåt som tar dig hit. Gör det.

O | Orkidéer

Orkidén är Thailands mest kända blomma och syns överallt, såväl i sin vanliga form som på bilder och logotyper. De är billiga och används ofta som dekoration. Eller i namn, som till exempel i det populära familjehotellet Phuket Orchid Resort & Spa i Karon.

P | Patong & Phuket Town

I hård konkurrens med maträtten Phad Thai så måste P ändå stå för Phukets största städer: Patong och Phuket Town. Båda börjar på bokstaven P, men där slutar också likheterna. Medan livliga Patong bjuder på shopping och ett hektiskt nattliv är Phuket Town mer passande för dig som söker det mer genuina Thailand. Här är turisterna färre och priserna lägre.

Q | Queer

Q står förstås för queer. För frågan är om det finns något annat land där transvestiter och transsexuella är så accepterade som i Thailand. Här syns så kallade “ladyboys” överallt i samhället, utan att någon höjer på ögonbrynen.

R | Reggaebarer

Varje thailändsk strand med självaktning har sin egen reggaebar. Ofta handlar det om enkla ställen direkt på stranden, alltid med en påtagligt avslappnad atmosfär. Här är det bara att stoppa fötterna i sanden och njuta av en kall öl, till musik i skönt gungande baktakt.

S | Stränder

Är det något Phuket verkligen kan stoltsera med så är det sina stränder. Hela västkusten är som ett enda långt pärlband av vackra stränder. Från Mai Kao i norr – där de stora havssköldpaddorna lägger sina ägg mellan november och februari, till Nai Harn i söder – med Phukets vackraste solnedgång.

T | Tuk-Tuk

Ett av de enklaste sätten att åka kortare sträckor på Phuket är att ta en tuk-tuk. Dessa trehjuliga motorfordon fungerar som taxi och finns nästan överallt. Namnet kommer från det karaktäristiska ljudet som fordonet ger ifrån sig. Glöm inte att göra upp om priset innan du hoppar in.

U | Utomhusaktiviteter

Ingen reser till Phuket för att sitta inomhus. Och skulle du vilja göra något mer än bara sola, bada och slappa finns det mycket att välja på. Dykning, snorkling, segling, vattensporter, golf, elefantridning, vandring, klättring... Listan över utomhusaktiviteter på Phuket kan göras lång.

V | Värme

När det är minus 11 grader och storm här hemma finns det en sak man längtar efter mer än något annat: värme. Och värme är något du kan vara säker på att få när du kommer till Phuket. Snittemperaturen ligger på dryga 30 grader dagtid, och runt 24 grader på natten. Ingen mening att packa ner täckjackan, med andra ord.

W | Wat

En wat är ett buddhistiskt tempel som även fungerar som kloster och samlingslokal för sociala aktiviteter. Det finns ungefär 30 000 wat-komplex i Thailand, varav ett trettiotal återfinns på Phuket. Det mest kända är Wat Chalong som ligger strax söder om Phuket Town.

X | X visar platsen på kartan

Y | Yoga

Yoga har blivit en alltmer populär företeelse över hela världen, och precis som i många andra delar av Asien finns det goda möjligheter att utöva yoga även på Phuket. Bor du på Sunwing Resort Kamala Beach kan du till och med gå på yogaklasser på hotellet.

Z | Zenit

Thailand ligger strax norr om ekvatorn och runt april-maj står solen i zenit i Thailand. Det innebär att solen står rakt upp på himlen mitt på dagen, och det är då solens strålar är som allra starkast. Med andra ord är ett bra solskydd en bättre investering än långbyxor när du ska åka hit. Och det gäller för övrigt alla tider på året.

Å | Årstider

Det finns tre olika årstider på Phuket: den kalla årstiden (oktober-februari), den varma årstiden (mars-maj) och regnperioden ( juni-september). Men låt inte namnen avskräcka dig, den ”kalla” årstiden är långt ifrån kall. Egentligen vore det mer rättvisande att prata om ”den varma” och ”den jättevarma” perioden. Och även under regnperioden är det mycket sol mellan regnskurarna.

Ä | Äventyr

Om du tillhör den äventyrliga typen finns det mycket att hitta på under Phuketsemestern. Varför inte vika en dag eller två åt en djungelsafari i nationalparken Khao Sok? Här får du uppleva känslan av att rida på elefantryggen in i en regnskog som är äldre än både den i Amazonas och den i Centralafrika. Forsränning, paddling och klättring är andra äventyr du kan ägna dig åt.

Ö | Öar

Förutom själva Phuket finns många andra fantastiska öar att besöka när du är här. Håll bara utkik efter namn som börjar på ”Koh” (thailändska för ”ö”). Koh Similan, Koh Surin eller Koh Phi Phi, Thailands kanske vackraste öar. För att bara nämna några. Så även om du nu tagit dig från A till Ö i vår resa runt Phuket behöver det inte ta slut här. Ta dig bara vidare från ö till ö. Och sedan vidare till nästa ö...