Se hotell (1)

Resor till Marawila

Sri Lanka, Sri Lanka
Väljer du att resa till Marawila väntar maximal avkoppling, och med Ving bor du vid en fantastisk sandstrand.
Den vidsträckta stranden är verkligen en oas för dig som vill resa hem utvilad från semestern. Här kan du ligga i hotellets egna solstolar och titta på fiskarna som kommer in från havet med dagens fångst. Här finns också en liten restaurang om du behöver fylla på energireserven och vill du röra på dig kan du ta en långpromenad längs stranden till byn Chilaw.

Vings resor till Marawila

I Marawila kretsar det mesta av din semester kring den härliga stranden. Det är också vid stranden Vings hotell ligger, en bit utanför Marawila by. Det omtyckta hotellet Club Palm Bay erbjuder gott om aktiviteter och All Inclusive ingår i priset. Bokar du din resa till Marawila med Ving väljer du själv vilken dag du vill resa och hur lång semester du vill ha. Det går också att kombinera flera olika resmål under samma resa, och du väljer förstås själv hur många nätter du bor på varje plats.

Upptäck Sri Lanka

Om du vill utforska mer av ditt resmål får du bege dig en bit utanför hotellområdet. Närmast har du till byn Marawila, där du kan strosa omkring som en av få turister och fynda på den lokala marknaden. Här finns också ett mindre antal butiker och restauranger. Vill du resa lite längre finns flera olika utflykter att göra. Under en dag hinner du till exempel med naturparken Willpathu, huvudstaden Colombo eller andra städer inom lagom avstånd.
Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • Fina sandstränder
 • All Inclusive
 • Valfri reslängd
 • Kombinera resmål
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Marawila

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
Stranden i Marawila är lugn, och det finns gott om plats för alla. Solstol tar man själv med sig från (och tillbaka till) hotellet. Det enda som kan störa en här är fiskarna som rensar sina nät eller ett och annat barn som spelar cricket i solnedgången. På söndagarna och andra helgdagar förvandlas stranden till en mötesplats för lokalbefolkningen, som då kommer hit med sina picknick-korgar och umgås. Vissa kvällar är pulsen högre med livlig musik och dans.

Sol och bad på Sri Lanka

Sri Lanka har en 1,700 km lång kustlinje med många fina stränder. Några stränder väl värda ett besök är Beruwela, Bentota, Hikkaduwa och Unawatuna. På de flesta av dessa finns det möjlighet att hyra vindsurfingbrädor. Hikkaduwa och Unawatuna har båda fina rev för snorkling. Wewela nära Hikkaduwa har de bästa vågorna för surfing. De privata stränderna är få och man kan bada nästan överallt, men ta på kläder när du äter lunch eller tar en promenad i byn.

Tidvattnet kan vara rätt markerat, upp mot en meter som mest, vilket är värt att hålla i minnet om man simmar långt ut från stranden. Vattensporter finns det inte mycket av i Sri Lanka, oftast för att rev och klippor begränsar manöverutrymmet. Däremot finns det rätt gott om dykskolor och snorkelturer.

Du kommer med största säkerhet att bli uppvaktad av lokala strandförsäljare, Sri Lankas beachboys. De har stranden som arbetsplats och försöker sälja diverse utflykter, ordnar bilar/båtar och mycket mera. De talar ofta både tyska, engelska och ibland även lite skandinaviska. Det är viktigt att betona att de absolut inte har något samarbete med hotell eller reseföretag, vilket de ofta utger sig för att ha.
Mat, dryck och nattliv
Matkulturen liknar södra Indiens och nationalrätten är ris och curry. På de allra flesta restauranger längs kusten finns ett stort urval av fisk och skaldjur på menyn. I Marawila finns några lokala matställen i centrum. I övrigt är man hänvisad till hotellen. Tio procent dricks läggs på notan då serviceavgiften inte är inkluderad. Är den redan inkluderad avrundar man uppåt.

Mat och dryck på Sri Lanka

Sri Lanka är känt för sina kryddor och man sparar heller inte på dem när man lagar mat. Det betyder inte att allt är bedövande starkt, men nästan alltid aromatiskt och smakrikt. Risken att bli dålig av maten i Sri Lanka är ganska liten. Håller man sig till de vegetariska rätterna är man så gott som säker.

Restauranger på Sri Lanka

De flesta restauranger har en bra och varierad meny där lokala rätter varvas med internationella. Hotell och pensionat har ofta några internationella varianter på menyn, som till exempel fried rice och pasta. Lankesisk mat är vanligast utanför hotellen. Ofta får man den där riktigt speciella matupplevelsen på ett mindre ställe runt hörnet. Ser man ett etablissemang med ett par färgglada lysrör utanför är det ett matställe. Dessa brukar erbjuda både god mat och lokal stämning till bra priser.

Det tar ofta lång tid på restaurangerna på Sri Lanka. Maten lagas från grunden i samma stund som den beställs. Det gäller att man inte är för hungrig när man går ut för att äta, utan snarare har tid och lust att se på folklivet en stund medan man dricker något gott.

På notan lägger man ofta på 10 % i serviceavgift och finare ställen kan dessutom lägga på 15 % statlig skatt ovanpå detta. Det där har lite att göra med hur pass väl staten känner till att de finns, och det är ingen idé att protestera. Det är ändå svårt att göra av med mer än ett par hundra i en lankesisk restaurang och i de flesta fall kommer man undan med en fjärdedel av det.

Att dricka till

Med alla dessa kryddor och det varma klimatet är öl eller vatten bäst till maten. På Sri Lanka finns flera bra lokala ölmärken. Vatten köper man på flaska i både butiker och restauranger. Det är ingen dum idé att alltid ha en flaska i väskan eller fickan.

Juice
Det finns alltid juice av något slag att släcka törsten med. Man kan säga att det finns två sorter, äkta och oäkta. Den första är helt enkelt frukt, vatten och kanske socker som tagit en tur i en mixer. Den senare är gjord på koncentrat och är inte alls lika god. En variant av juice är lassi. Det är frukt som mixats med yoghurt och möjligtvis lite socker.

King Coconut
King Coconut är en gul kokosnöt som man hugger toppen av och sticker ner ett sugrör i för att dricka den söta saften. Be gärna att de öppnar den när du druckit upp nöten så du kommer åt det goda fruktköttet. King Coconut säljs överallt på Sri Lanka.

Rice & curry

Nationalrätten nummer ett är rice and curry. En hög med ris omges av mindre högar av olika curries, oftast ett par stycken på grönsaker och någon med kött, fisk eller kyckling. Därtill poppadums och någon chutney och rätten är komplett att avnjutas. Ska man vara riktigt lokal lägger man besticken åt sidan och äter med högerhanden. Det kan vara lite svårt och ovant i början men går bra med lite övning. Ungefär som att lära sig äta med pinnar.

String hoppers

Denna maträtt hittar man nästan överallt. Det är nystan av nudlar som man äter med chutney, daal eller något annat. Rätten serveras ofta till frukost, men kan lika gärna ätas som ett snack vid alla tider på dagen.

Hopper

Hopper, eller appa, är en skålformad pannkaka som är krispig längs kanten och mjuk på mitten. Hoppers kan fyllas med bland annat frukt, ägg och curries. Rätten äts när som helst på dagen.

Rotty

Ännu en slags pannkaka, men platt. Den äts gärna hopvikt med något slags curry som fyllning.

Idli

Idli är riskuddar som ångats och äts ofta till frukost. Det populäraste tillbehöret är kokoschutney och har man en gång smakat dem är det svårt att sluta.

Fisk och skaldjur

Om kvällarna kan man ofta se ett pärlband av ljus långt ute till havs. Det är de lokala fiskarna som fångar det som så småningom hamnar på tallrikarna. Somliga fiskar känner vi igen, som till exempel tonfisken. Passa på att beställa in grillad tonfisk här, billigare och färskare får du den knappast någon annanstans. Hummer brukar också finnas på menyerna, oftast grillad, liksom det man här kallar Yumbo Prawns, räkor stora som kaniner. Det finns även mindre hotfulla räkor och det kanske är bäst att börja med dem och arbeta sig uppåt i näringskedjan.

Frukt

Papaya, banan och solmogen ananas finns att få tag på året runt och serveras ofta på hotellen. Går man på någon lokal marknad hittar man vanligen fler, som mango, tree apple och melon, för att nämna några. Glöm inte att skala dem innan du äter dem.
Det finns inget nattliv i Marawila.
Shopping
I Marawila finns bra marknader och ett antal butiker. Majoriteten av butikerna är till för lokalbefolkningen, men man kan alltid fynda på någon av marknaderna.

Shopping utanför Marawila

Är man ute efter en riktig supermarket får man ta sig till Negombo centrum. Här finns också ett bra utbud av marknader och lokala butiker med kläder och skor. Sri Lankas bästa shopping finner man dock i Colombo, som har flera shoppingcenter, ett stort utbud och förmånliga priser.

Shopping på Sri Lanka

På Sri Lanka finns många spännande och exotiska varor till bra priser. Textil och te är ett par exempel på trevliga presenter att ta med hem. Enligt lokala tullregler får man föra ut ett kilo te ur landet. Ayurvedisk naturmedicin är ett annat bra shoppingtips. Det finns oljor och salvor för alla tänkbara åkommor. Allt är förstås naturligt framställt, medicinen kan köpas på vanliga apotek, ayurveda-center eller på kryddgårdar. Det senare kan rekommenderas eftersom många av dem erbjuder en intressant tur genom Sri Lankas flora, där de flesta plantor visar sig bota ett eller annat.

Varuhus, shoppingcenter och större butiker har fasta priser och varorna är märkta med prislapp. Vid inköp på mindre butiker, marknader samt från försäljare på stränder, gator och torg är det hårdprutning som gäller.

Ädelstenar

Guld och ädelsten är också populärt att köpa. Många av dem bryts på Sri Lanka, framför allt safirer och en rad halvädelstenar, som ametister och granater. Man kan lätt köpa på sig en imponerande hög med glitter för en ganska rimlig peng, och ta hem dem för att låta göra egna smycken eller kul presenter. Det är lätt att bli lurad, så var försiktig. Låt dig inte övertalas av gatuförsäljare även om de lockar med att tala flytande svenska. Staden Kandy är ett centrum för juvelhandeln, med flera stora juvelhandlare. Köp aldrig ädelsten utan att få ett av staten garanterat äkthetsintyg. Det är inte säkert att du får valuta för pengarna, men du är i alla fall garanterad att du köpt det du tror att du köpt.

Kläder

Textilhandeln här är än så länge mest inriktad på inhemsk konsumtion, så det är långt mellan piratkopiorna. Äkta vara finns däremot att få tag på eftersom Sri Lanka producerar kläder åt många välkända märken och en viss del av produktionen får säljas i landet, till löjligt låga priser. Det mesta av detta hittar man i Colombo men också i Nuwara Eliya, som är Sri Lankas högst belägna stad. Här kan man hitta vinterkläder ännu billigare än i huvudstaden. Försäljningen sker på den så kallade "vintergatan", en liten marknadsgata med stallar. Titta först i varje stall innan du bestämmer dig och håll ögonen öppna för eventuella defekter. Pruta ordentligt!

Inredning

Hantverk finns det gott om, vad sägs till exempel om en meterhög elefant i massiv teak, eller några nya överdrag till soffkuddarna? Det är bara att gå runt i butikerna och titta. Vissa av dem kan ordna med frakt om elefanten inte går ner i resväskan. Annat, som till exempel textil, kan du köpa metervis utan att överskrida vare sig bagaget eller budgeten.
Sport och Träning
I Marawila finns goda möjligheter till aktiviteter som cykling och promenader.
Aktiviteter och sevärdheter
I Marawila kan du ta promenader eller så åker du på en utflykt.

Negombo

Negombo är precis lagom stort för att den som inte varit i en asiatisk stad ska få sig en försmak som sedan blir en mersmak. Fiskmarknaden är verkligen Sri Lanka unplugged, osminkad, levande och äkta. Ta en titt på tonfisk, sardiner och andra mer okända fiskar och känn på atmosfären. Därefter kan du ta dig in mot stadens kommersiella centrum. I Negombo finns en och annan butik inriktad på turister, men det mesta är för lokalbefolkningen. Se till att du alltid har ett öga på trafiken.

Iranawila och Chilaw

Ca 10 km norr om Marawila ligger den lilla byn Iranawila och ytterligare ca 8 km norrut kommer du till den större och mer hektiska byn Chilaw. Längs vägen får du uppleva Sri Lankas lantliv. Här lever folk i huvudsak av fiske och livet går sin gilla gång i ett lugnt tempo. Det finns ett par mindre lokala minimarkets på vägen, men annars är ett besök i Chilaw att rekommendera. Där hittar du en spännande fiskmarknad, lokal shopping på mindre marknader och vackra tempel, bl.a. det kända hinduiska templet Munneswaram.

Colombo

Colombo, öns huvudstad, ligger tre mil från Negombo. Det är inte svårt att ta sig dit, även om det tar en stund. Bussar går från busshållplatsen några gånger i timmen och det tar en till två timmar att resa in, beroende på trafiken. Bussarna avgår när de är fulla och så länge någon av passagerarna kan röra en tå är bussen inte full. Tågen går också, men inte lika ofta, fast de bjuder på en trevligare resa.

Kandy

Kandy är öns kulturella och religiösa center. Staden erbjuder bra shopping och många sevärdheter. Mest känt är tandtemplet där tandreliker från Buddha förvaras. Templet är mycket vackert utsmyckat och på bilder på väggarna kan man följa Buddhas liv och lära. Entréavgift. Separat biljett för videokamera krävs.

Pinnawella Elefantbarnhem

Strax utanför Kandy finns Pinnawella Elefantbarnhem, ett statligt finansierat reservat där skadade och föräldralösa elefanter tas om hand. I dagsläget finns ca 65 elefanter på området. Klockan 09.00 och 13.00 matas elefantungarna med stora mjölkflaskor. Under sen förmiddag och mitt på eftermiddagen är det dags för elefanterna att bada i floden. Något mindre är Samaragiri, men även här kan man både bada, mata och i största allmänhet umgås med dessa besnablade djur.

Polonnaruwa och Anuradhapura

Är man intresserad av palats och tempel kan man antingen besöka Anuradhapura (ca 4,5 timme från Colombo) eller Polonnaruwa (ca 4 timmar från Colombo). Här finns otroliga lämningar från svunna tider. Båda platserna har under perioder varit kungliga huvudsäten och dessa har lämnat fantastiska byggnader och klippskulpturer efter sig. Polonnaruwa är Sri Lankas bäst bevarade ruinstad. Här ser man de övervuxna ruinerna och intressanta monumenten. Mest berömda, även uppförda på Unescos världsarvslista, är Gal Vihare, fyra jättelika Buddhastatyer som har huggits direkts ur granitklippan.

Havsfiske

Sportfiske och havsfiske blir alltmer populärt på Sri Lanka. Vill du ta chansen på en match med Indiska oceanens spännande och vackra fiskar, så finns möjligheter.

Tennis

En del större hotell har tennisbanor tillgängliga för gästerna. Det går oftast att hyra racket och bollar.

Ayurveda/Spa

Ayurveda är en gammal medicinsk behandlingsform. En kur kan pågå upp till en månad men de flesta besökare väljer att pröva enstaka behandlingar. Väldigt avstressande och avslappnande. Kan bokas på större hotell eller längs med gatan.
Hur du tar dig runt
Trafiken på Sri Lanka är ganska kaotisk och vägarna är smala och slingriga. Kör inte bil själv om du inte har en mycket generös livförsäkring och förmånstagare du tycker mycket bra om. För längre resor och turer är det bättre att hyra bil eller minibuss med chaufför. Detta görs bäst genom auktoriserad resebyrå. Kostnaden varierar naturligtvis beroende på sträcka, så gör upp om priset innan ni ger er iväg. Om ni ska ut på en flerdagstur, glöm inte att också boka särskilt chaufförsrum.

Lokaltrafik - Marawila

Från den lilla korsningen som ligger till höger när du går ut från hotellet, kan du ta lokalbussen till Marawila centrum eller Chilaw. Närmaste tågstation finner du i dessa två byar. Det går något fler tåg från Chilaw. På hotellet beställer du också enkelt personlig transport om du önskar det.

Buss

På Sri Lanka finns ett väl utbyggt bussnät med flera dagliga avgångar mellan de större orterna. Komforten är oftast inte den bästa och hastigheten snittar på runt 25 km i timmen. Priserna är däremot mycket låga. De första två platserna i bussen är reserverade för buddhistiska munkar och det respekterar man. Även en gravid kvinna lämnar plats åt en munk som stiger på bussen. Tänk på att det tar tid att åka buss och att det är många stopp under vägen.

Taxi

Det finns förhållandevis få taxibilar och de är ofta knutna till hotell eller flygplatsen. Priset görs upp innan resan.

Tuk-tuk

Ett alternativ för kortare resor är trehjulingstaxi, tuk-tuk, eller three wheeler, med plats för tre personer. Även här gäller det att göra upp om priset i förväg.

Tåg

Ett behagligare sätt att ta sig runt på ön och så slipper man alla trafikköer. Man kan välja mellan 2:a och 3:e klass, där 3:e klass är billigast. Att färdas med tåg är något dyrare än med buss. Reservationer samt upplysningar om tider och priser kan fås på järnvägsstationen.
Fakta

Vår service på resmålet

Vistelsen i Marawila är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Lankesiska rupier (LKR). Ta med rupier och eventuellt USD. Kort som t.ex. Mastercard och Visa, är endast gångbara i vissa större samhällen där även uttagsautomater finns. I sällsynta fall tas en extraavgift på 2,5 procent vid kortbetalning eftersom vissa banker tar avgift för inlösen av kontoslippar. Priserna i Sri Lanka är överlag mycket lägre än i Sverige. Dock varierar priserna starkt beroende på var inköp görs.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: svensk tid +3 timmar och 30 minuter. Vintertid: svensk tid +4 timmar.

El

240 V. Engelska uttag. Adapter krävs, men finns ofta att låna på hotellen.

Språk

Singalesiska, tamil och engelska

Övrigt

Under sk Poyadagar (en till två gånger per månad) serveras och säljs inga alkoholhaltiga drycker på Sri Lanka.
Strömavbrott förekommer. Vänstertrafik. Dricks till städpersonalen motsvarar ca 1 USD per dag. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 15 timmar från Stockholm inkl. mellanlandning.

Så reser du hit

Till Marawila (Sri Lanka) kan du resa året runt med Ving på reguljära flygresor med flexibla reslängder.
För en smidig transport till hotellet rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.

Restiden från Colombos flygplats till Marawila är ca 55 minuter (ca 45 kilometer), beroende på trafik. Vid hemresan stänger incheckningsdisken 90 minuter före avgång.
Väder
 • januari
31°22°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • februari
31°23°
9
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • mars
32°24°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
32°25°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
31°26°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
21
Regnfria dagar
 • juni
30°26°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • juli
30°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • augusti
30°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • september
30°25°
6
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
30°24°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • november
30°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
30°23°
7
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Marawila
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.