Experternas tips

På två hjul genom

Barcelona

Guidad cykeltur i Barcelona

Om du reser till Barcelona bör du definitivt prova en trevlig guidad cykeltur i stadens centrala delar. Förutom att få en överblick över staden får du även en bra och intressant guidning via hjälmens inbyggda högtalare, där guiden berättar om alla platser du passerar. Du får också veta var alla bra tapasställen ligger, hur du kommer till stranden och var du hittar den bästa shoppingen.

Text & foto: Rasmus Panduro

Cykelsightseeing med guide

Stämningen är avslappnad när vi träffar guiden framför uthyrningen i en gränd i den gamla delen av Barcelona. Vi får en hjälm med en liten högtalare i vänster öra, så att vi kan höra vad guiden säger. Framför oss står de röda cyklarna, som är helt vanliga cyklar utan växlar, men det är inte heller nödvändigt på denna trevliga tur bland de smala gatorna.

I lugn takt genom staden

Vi ger oss iväg, och nu är det tacksamt att ha en guide. För vi kör på väldigt smala gator, som slingrar sig genom gamla stan mot det första stoppet som är katedralen. Medan vi cyklar hör vi guidens röst och får löpande information om det vi passerar. Vi rullar långsamt fram, och det tempot passar väldigt bra så vi hinner smälta alla intryck.

Lokalborna tittar lite på oss, men accepterar att vi kör på trottoarerna, för så länge vi visar hänsyn finns det plats för alla. Vi hälsar med ett "Hola!" och ett leende, vilket får en gammal dam att ställa ner tvättkorgen och le tillbaka.

Efter ett kort stopp framför katedralen fortsätter vi vidare. Vi passerar Barcelonas zoo och fortsätter in i parken, där vi gör ett nytt stopp. Vi frågar guiden om den politiska rörelse som vill ha ett självständigt Katalonien, och han öppnar upp och berättar sin version av historien. Det gör stämningen mycket mer lokal, och vi lyssnar spänt. Plötsligt upptäcker vi att tiden har sprungit iväg. Ett tapasstopp ingår i turen, så vi kör in i gamla stan igen och stannar vid en genuin pintxtos-restaurang.

Pitstop med pintxos

Pintxtos är som små kanapéer, oftast på bröd med fantasifulla pålägg. Ett slags tilltugg som nästan liknar konst i sin kreativa utformning. Här väljer vi tre pintxos var av de cirka 20 olika som erbjuds, och allt är en fröjd för ögat. Skinkorna hänger i taket, och här sitter några lokalbor och äter tidig lunch (eller kanske sen frukost).

Stora kontraster

Turen går vidare mot stranden, och vi rullar smidigt ner genom den olympiska delen av staden och tar en paus på en av pirerna. Det är otroligt hur stadsmiljön skiftar från storstad till strand, och här är det full aktivitet med joggare, solbadare och strandbarer som börjar göra sig redo för lunch. Vi vänder ryggen mot vattnet och betraktar staden, samtidigt som guiden ger oss en bra överblick över staden, stranden och bergen som omger Barcelona.

Nästa stopp är vid yachthamnen, där de enormt stora fartygen står i skarp kontrast till området som tidigare var känt som "fattigmansområdet" – det så kallade La Barceloneta. Ombord på fartygen är den uniformerade personalen i färd med att underhålla fartygen så metallen glänser. Vi rullar mållösa förbi och är snart tillbaka bland de små smala gatorna, där vi har vårt sista stopp på en liten tapasbar.

Turen är slut och vi kör till cykelgaraget där vi säger hejdå till guiden. Känslan av att ha fått en överblick över staden är en av de saker vi pratar om när vi går tillbaka mot hotellet. Att se gamla stan, parkerna, den olympiska staden, hamnen och stranden på bara några timmar är som att bli serverad ett smörgåsbord av möjligheter.

Dilemmat nu är bara om vi ska gå till stranden eller shoppa på de små gatorna som vi cyklade igenom. Detta beslut kräver en kopp kaffe, så vi hittar en mysig plats i gamla stan där vi kan sitta och komma överens om nästa upplevelse i denna vackra storstad.

Rasmus Panduro

Rasmus föredrar en aktiv semester, och cykelresor i synnerhet ligger honom varmt om hjärtat. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria hittar du honom vanligtvis i en storstad med vännerna eller på en solig familjesemester.