Experternas tips

Vings reseexpert

Rasmus Panduro

Rasmus Panduro

Mallorca ligger Rasmus varmast om hjärtat, men det blir en hel del resor även till andra platser. Allra helst kombinerar han både puls och avslappning – gärna i form av cykling och strandhäng. Häng med Rasmus på cykelresor utomlands, weekendresor till storstäder och upplevelser bortom de stora turiststråken.
  • Ålder: 53 år
  • Arbete: Jobbar med Vings webb
  • Favoritresmål: Mallorca, Rom, London, Gran Canaria, Barcelona
  • Intressen: Mat, vin, cykling

Lär känna Rasmus

En perfekt semester för mig är en kombinerad cykel- och familjesemester. Helst åker jag till Mallorca eller Gran Canaria, men jag besöker också gärna storstäder med mina vänner.

Vad gör du allra helst en ledig dag?
– Jag älskar att vara utomhus, och tillbringar gärna tid på min landsvägscykel eller springer i naturen. När jag kommer hem kan jag lägga flera timmar på att laga mat, och då gör jag helst spanska tapas eller italienskt. Jag är en pizzanörd, så det måste vara med på listan över favoriter på en ledig dag.

Storstad och puls eller lata dagar på stranden?
– Jag är övertygad om att man utan problem kan kombinera puls och avkoppling, så jag är ute efter båda när jag reser. Kan jag cykla några timmar och ligga på stranden resten av dagen så är min dag perfekt. Om det är en storstadssemester så är det inte min puls, utan stadens puls som jag jagar, för jag älskar att göra som lokalborna gör.

Hur ofta reser du utomlands på semester?
– Ett vanligt år åker jag på en sommarresa och en vinterresa, samt en eller två cityresor på våren eller höstlovet.

Hur många platser i världen har du besökt?
– Jag har jobbat i Spanien, Italien, Portugal, Grekland, Turkiet, Frankrike, Österrike och USA. Dessutom har jag besökt större delen av Europa och flera platser i Asien. Det finns många platser jag gärna skulle vilja besöka – ett par av dem är San Sebastián i Spanien och Buenos Aires i Argentina.

Vad är det bästa med att resa?
– Att leva sig in i de lokala förhållandena och smälta in så gott det går. Jag mår bra när jag får sitta på ett lokalt café och känna allt liv. Jag älskar att fråga lokalbefolkningen om deras unika upplevelser, så att jag kan försöka se den vackra platsen med deras ögon.

Dela med dig av ett härligt/kul/oväntat semesterminne?
– Jag hade kommit till Miami Beach en kväll och gick och la mig på grund av jetlag. Plötsligt vaknade jag av att jag hörde skott nedanför fönstret. Jag bodde på andra våningen och kunde se blå blixtar på gatan när skott avlossades. Jag blev superrädd och kunde inte låta bli att försöka titta ut och ner på gatan, även om det kunde vara farligt. Hjärtat pumpade blodet runt i kroppen, och jag kom fram till fönstret och tittade ut. Samtidigt hörde jag plötsligt någon ropa: "Cut cut". Jag befann mig tydligen inte i en gänguppgörelse, utan på en inspelning av en reklamfilm.

Vilket är ditt "happy place" – ett favoritresmål du gärna återvänder till – och varför?
– Det måste vara Mallorca. Ön har allt du behöver och är fortfarande en plats som överraskar. Det är kort flygtid, den lokala maten och vinet är i en klass för sig, människorna är kompetenta och professionella, stränderna är fantastiska, infrastrukturen fungerar otroligt bra och naturen är väldigt vacker. Det är verkligen "La Isla Bonita", som Madonna sjunger.

Utsikt över Kolimbari

På upptäcktsfärd runt Kolimbari

Vår reseexpert Rasmus Panduro fick gå igenom en del för att skriva den här artikeln om att vara en aktiv livsnjutare på en semester i Kolimbari. Så packa löparskor, vandringskängor och plocka fram cykelkläderna och häng med på en resa till Kretas nordligaste kust.

Aktiv semester på Kreta.