Inspiration

Barnvänliga cityresor

Ta med barnen på storstadssemester

Känner du dig tveksam till att ta med barnen på en storstadssemester? Det är lätt att glömma att många storstäder faktiskt är ganska barnvänliga, och att en resa dit kan vara en härlig upplevelse för både stora och små.

– En av våra närmaste storstäder, Köpenhamn, är väldigt barnvänlig. Här finns det många gågator, och som vi alla vet är det platt – och därmed inte så jobbigt att köra runt med vagnen, säger Vibeke Montero, resejournalist och resebloggare på bortebest.no.

Vibeke har rest mycket med sina egna barn, bland annat till platser som Kuba, Rom, Paris och Marocko.

Vibeke och dottern Siena i Rom

Vibeke och dottern Siena i Rom

– Min dotter blev helt kär i Paris. Hon hade sett fram emot att säga "merci beaucoup", men när vi väl var där sviktade hennes mod. Ända tills jag tog henne på bar gärning vid Pont Saint-Louis då hon viskade merci beaucoup till korparna där. Det blev lite träning innan hon vågade släppa loss på en restaurang.

Släpp kontrollen…

Vibeke tror att många föräldrar har ett behov av att planera för alla eventualiteter.

– Det är slöseri med energi, för när man reser med barn är det just förmågan att vara flexibel som är guld värd. Låt barnet ta kontroll då och då, och låt de visa dig sitt Paris, Rom eller London. Kanske lär du dig något av dem!

Vibeke rekommenderar också att förbereda barnen på resmålet med berättelser, filmer och böcker som engagerar dem redan innan de har kommit fram. Det finns bland annat aktivitetsböcker om storstäder som New York. Storstäderna är nämligen inte bara för de vuxna – det finns gott om saker att hitta på även för den yngre generationen.

– I storstäderna hittar du nästan alltid vackra parker där barnen kan springa, leka och träffa lokala barn. Tar man en picknick i parken kan de barn som kanske är trötta på att sitta still slippa just det, säger Vibeke.

Svein Erik Bjørheim

Svein Erik Bjørheim, som är ansvarig för Vings reguljärflygsavdelning, håller med om att storstäderna har mycket att erbjuda för de yngre besökarna.

– I London finns allt från barnvänliga musikaler som Kalle och chokladfabriken och Aladdin till Naturhistoriska museet med sitt eget dinosauriegalleri. New York är ett riktigt underhållningsmecka för de allra flesta, oavsett ålder. The American Museum of Natural History på Upper West Side, lekplatserna i Central Park och karusellerna på Coney Island kan vara spännande och roliga för både stora och små.

Om du funderar på Paris kan det vara bra att veta att det bara tar 40 minuter med tåg därifrån till ett av barnens obestridda paradis – Disneyland Paris. Kombinera storstaden med nöjesparken, så får ni det bästa av två världar. En annan fördel med att besöka storstäderna runt om i världen är att allt är lättillgängligt, så det finns ingen anledning att få panik om du skulle glömma blöjor eller kepsar.

– Det viktigaste är helt enkelt att ha med sig en bra sulky eller vagn som kan ta sig fram över kullersten och trottoarkanter, fortsätter Vibeke.

… men var realistisk

Ett vanligt bekymmer för resenärer med barn i vagn är trafiken, hur man tar sig runt och hur man hanterar stressen.

– Jag tror att det är viktigt att vara realistisk när man reser med barn, oavsett resmål. Ja, det kan vara lite gnälligt emellanåt, men lyckas man dra ner tempot och lägga in raster där barnen får upptäcka på sina egna villkor, då brukar det gå bra, säger Vibeke.

– Mycket trafik med tillhörande avgaser i vagnshöjd kan vara besvärande i storstäderna längre ner på kontinenten. Då gäller det att hitta de mindre gatorna och kanske hellre fokusera på en stadsdel i taget snarare än att behöva färdas kors och tvärs genom staden. Ett långsamt tempo är nyckeln till en lyckad storstadssemester med barn, avslutar hon.

New York

BARNENS STORSTAD: New York är hektiskt, men kul – speciellt för de lite äldre barnen.

Aktivitetstips för barnfamiljer:

New York

Utsikten från Empire State Building är spektakulär – oavsett hur gammal man är. På toppen finns en terrass med en fantastisk utsikt över staden. Det lönar sig att förboka biljetter för att slippa lite av kön. Ett annat alternativ är Top of the Rock – utsiktsplatsen på toppen av det närliggande Rockefeller Center.

London

Natural History Museum kan stora och små ge sig ut på en upptäcktsfärd i rymden, utforska brittiskt djurliv och naturligtvis låta sig hänföras av förhistoriska dinosaurier. Som till exempel skelettet av en Attenborosaurus, en marin reptil som levde för över 190 miljoner år sedan. Och ja, den är uppkallad efter den världsberömde britten Sir David Attenborough.

Barcelona

Små och stora fotbollsentusiaster kommer att älska en rundtur på FC Barcelonas hemmaplan Camp Nou. Du får bland annat strosa runt på planen och ta en smygtitt i omklädningsrummet. Köper du biljetter i förväg kan du spara både tid och pengar.

Nöjesparken Port Aventura World ligger cirka en timme från Barcelona och har karuseller, shower och aktiviteter för hela familjen.