Experternas tips

Cykla med el

på Gran Canaria

Upplev Gran Canaria på elcykel

Du behöver varken cykelbyxor i lycra eller god kondition för att komma nära Gran Canarias apelsinträd och slingrande bergsvägar. På ön kan du hyra bra, moderna elcyklar och cykla längs en vacker väg mot den lilla bergsbyn Soria, där du kan göra ett stopp för att njuta av färsk mango- och apelsinjuice.

Text & foto: Rasmus Panduro

Rasmus Panduro, som jobbar på Vings systerbolag Spies, älskar att cykla i Spanien.

Att vara aktiv under semestern är något som många värderar högt, och allt fler får upp ögonen för att upptäcka Gran Canaria på två hjul. Med moderna och elektriska citycyklar kan alla följa med, och på cykeln får du ett helt annat intryck av ön än om du åker bil eller buss.

På flera ställen längs sydkusten kan du hyra cyklar av hög kvalitet och enkelt ge dig ut på dagsturer. En bra utgångspunkt är Arguineguín, där uthyraren Free Motion har en butik. Bokar du cykeln i förväg blir den snabbt klar, så du kan trampa iväg mot Soria utan dröjsmål.

En av fördelarna med att cykla i Spanien är att du inte behöver oroa dig för trafiken. Spanjorerna är väldigt hänsynsfulla mot cyklister – bland annat finns en regel om att man ska köra om med minst 1,5 meters avstånd mellan cykel och bil. Du kommer snabbt att upptäcka att det faktiskt fungerar väldigt bra. Trafiken genom Arguineguín flyter långsamt, men så fort du är ute ur stan känner du friheten på cykeln och hittar vägen mot Soria. Det är en dalgång som i stort sett slutar blint, så det finns ingen genomfartstrafik, och vägen är markerad med vägskyltar som cykelvänlig.

Motorn på elcykeln hjälper mycket, så du kan enkelt hålla en konstant hastighet på runt 20 km/h. Dalen påminner om något från en västernfilm och landskapet skiftar snabbt från kargt till mer frodiga områden, där du passerar både avokadoträd och odlingar med mango eller papaya. I stort sett hela året runt finns det apelsinträd, och doften av citrusträden är härligt frisk.

Turen är till stor glädje för personer i alla åldrar. Med en elcykel är det enkelt att ta sig uppför bergen.

Efter cirka 16 kilometer börjar den branta stigningen mot Soria. Det är cirka sex kilometer upp till byn längs slingrande bergsvägar. Här kommer du bli extra tacksam för din elmotor, eftersom den ser till att du kommer hela vägen upp utan att få slut på kraft i benen. Du kanske till och med har kraft nog att le mot dem du kör om, som cyklar utan elassistans och kämpar sig igenom de många hårnålskurvorna.

Strax före toppen kommer du att överväldigas av doften från apelsinlunden, och sedan är det bara att åka genom byn för att nå slutmålet – ett litet café där de serverar mango- och apelsinjuice. Juicen smakar fantastiskt, och den är välförtjänt efter resan upp.

Ta tid till att stanna upp och njuta av utsikten och stillheten.

Färden ner igen är en minst lika härlig upplevelse, för nu kan du tydligt se ut över dalen. Och med cyklar som är utrustade med bra skivbromsar är nedstigningen både enkel och säker. Naturen i dalen är väldigt bildskön, så kom ihåg att göra ett stopp vid en av de många vackra utsiktsplatserna. Ett sista tips är att ta nedstigningen i ett lugnt tempo och njuta av stillheten innan du lämnar dalen och är tillbaka i Arguineguín.

Förutom en god aptit ger cykelturen dig även ett gott intryck av ön. Det är en härlig och annorlunda upplevelse, som bjuder på goda skratt, en hisnande vacker natur och massor att prata om efteråt.

Tips och råd:

  • Cyklar kan du hyra hos Free Motion. En bra utgångspunkt är Arguineguín, men de har kontor på fler ställen på sydkusten.
  • Ibland är det svårt att hyra cyklar för bara en dag (de flesta hyr i 3–4 dagar), så fråga i butiken vilka möjligheter som finns.
  • Smörj inte in pannan med solkräm, det rinner ner i ögonen när du svettas. Hjälmen ger dig tillräckligt med skugga där.
MTB på Gran Canaria
Du kan också hyra en mountainbike och ta en tur i landskapet bakom hotellen.

Rasmus Panduro

Rasmus föredrar en aktiv semester, och cykelresor i synnerhet ligger honom varmt om hjärtat. När han inte cyklar i bergen på Mallorca eller Gran Canaria hittar du honom vanligtvis i en storstad med vännerna eller på en solig familjesemester.