Utflykter, Baska Voda

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på https://mydestination.ving.se

.

Praktisk information om våra utflykter

Dubrovnik – kan bokas hemifrån

Dubrovnik – kan bokas hemifrån

En heldag med medeltida mystik och sevärdheter. Följ med till Dubrovnik och känn historiens vingslag. Måltider, dryck och entréer ingår inte.

Läs mer Dölj

En semester i Dalmatien kan inte sägas vara komplett utan ett besök i Dubrovnik, den före detta republiken som idag finns med på Unescos världsarvslista sedan 1979. Husfasader, gator, gränder och torg – alla har de upplevt stadens långa och intressanta förflutna. I Dubrovnik kan man med rätta tala om levande historia, och genom att följa med på vår utflykt får även du ta del av den.

Bussresan tar omkring 4,5 timmar från Split, 3,5 timmar från Brela, Baska Voda och Makarska och ca 2,5 timmar från Gradac, inklusive paus. Tro dock inte att det endast handlar om transport! Vägen dit är en av de vackraste i Europa, och resan längs kusten är en njutning. Mest imponerade är kanske Kroatiens "lilla Kalifornien", Neretvaflodens delta där apelsiner, vindruvor och oliver odlas. Vi utnyttjar också tiden i bussen till att berätta om både det ena och det andra av intresse.

Vid ankomsten till Dubrovnik möts vi av vår lokala guide, som tar oss med på en intressant vandring genom stadens gator och torg. Vi besöker bland annat rektorspalatset, en av de få renässansbyggnader som överlevde den stora jordbävning som drabbade republiken år 1667.

Efter stadsvandringen, som är frivillig men som varmt rekommenderas, har du ungefär 2,5 timmar (kan variera beroende på trafiken under ditresan) på egen hand. Bästa sättet att se Dubrovnik på är att ta en promenad på den bastanta ringmuren som omgärdar den gamla stadsdelen. Dubrovniks stora utbud av caféer och restauranger inbjuder till en stunds vila och studerande av folklivet. I staden finns även ett ganska stort antal butiker för den som vill ägna lite tid åt shopping.

OBS! Passet måste vara med.

Utflyktspriset varierar beroende på vilket resmål utflykten utgår från. Utflykten körs från resmålen Makarska rivieran och Split.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider ingår.

Entré:
Inga entréer ingår.

Tid:
Heldag, ca kl. 07.00-20.00 och/eller ca kl. 12.00-23.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide på bussen.

River Rafting

River Rafting

En utflykt för den äventyrslystne! En fartfylld tur i vackra omgivningar på floden Cetina. Inga måltider ingår.

Läs mer Dölj

Rafting är inte bara för den som vill ha spänning i blodet utan även för den som vill njuta av naturen i och runt Cetina-floden och staden Omis. En händelserik dag för den äventyrslystne! Sju personer delar sitt öde och äventyr i en gummiflotte och här gäller det att paddla och ställa upp för sitt gäng i båten - ju mer men paddlar och hamnar rätt på de häftiga vattenfallen - ju högre blir dagens adrenalinkick. Det är hög säkerhet och alla bär hjälm och flytväst. Under dagen kan man även vandra i grottor eller hoppa ifrån klippor rakt ner i det kalla vattnet. Det finns även möjlighet att nästan bli tyngdlös genom att man kan flyta med vattnet i flytvästen och forsa fram i det vita skummet. Benen först, för här går det undan och man måste kunna värja sig mot klipporna man möter.Mat och dryck:
Ingår inte, men efter raftingen finns det möjlighet att köpa lite att äta/ dricka.

Tid:
Lång halvdag, ca kl. 14.00-20.00. Från Split ca kl. 13.00-21.00.

Färdledning:
Engelsktalande instruktör.

Bra att ta med:
Oömma kläder som kan bli våta samt ombyte och kontanter till mat/dryck.


Mostar - Bosnien, kan bokas hemifrån

Mostar - Bosnien, kan bokas hemifrån

En heldagstur till den historiska staden Mostar, som bjuder på kultur och religion. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Det här området har upplevt olika historiska förvecklingar genom åren och överallt finns det tydliga spår efter kultur och religion både från innan och efter kriget. Staden är mest känd för sin praktfulla bro som föll 1993, under krigets gång, men som har blivit restaurerad under senare år. År 2005 hamnade Mostar med dess fantastiska bro, färgglada marknader, traditionella hantverk, moskéer och typiska hus som härstammar från den ottomanska tiden, på Unescos världsarvslista. Mostar kallas ibland också för lilla Turkiet, på ena sidan av bron ligger den kristna/ortodoxa delen och på andra har den muslimska delen. De två kulturerna ger staden dess speciella atmosfär.

På vägen till Mostar kommer vi även att få se en fantastisk utsikt över Bacinasjöarna och Neretvafloden.

OBS! Passet måste vara med. Utflyktspriset varierar beroende på vilket resmål utflykten utgår från. Utflykten körs från resmålen på Makarska rivieran

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider ingår.

Entré:
Inga entréer ingår.

Tid:
Heldag, ca kl. 07.00-19.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Omis och Zadvarje lokal marknad - kan bokas hemifrån

Omis och Zadvarje lokal marknad - kan bokas hemifrån

En spännande dag i det gamla piratnästet Omis, med tur på floden och besök på en lokal marknad. Traditionell lunch ingår, dryck tillkommer.

Läs mer Dölj

Det lokala lantbruket i Kroatien producerar rikligt med både frukt och grönt. Som besökare i landet märker man särskilt av det på de lokala marknader som arrangeras varje vecka i flera av regionens byar. Vi startar dagens tur med ett marknadsbesök. Tack vare den stora mängden grönsaker, frukter, oliver, örter, ostar och mycket mera, kan marknaden fresta med både urval, pris och inte minst kvalitet. Förmodligen kommer du inte ha särskilt svårt att hitta något som frestar. Det är bara frågan om vad, kanske en saftig vattenmelon eller smakrika, lokala oliver.

Från marknaden fortsätter vi till staden Omis, som uppstod runt mynningen av Cetina-floden. En gång i tiden var detta ett tillhåll för de fruktade Omispiraterna som lurade in förbipasserande handelsskepp i floden, där de spärrades in och blev av med alla sina skatter och handelsvaror. Ovanför Omis vakar det gamla fortet och utposten Mirabella. Vi tar en tur med lokalguide i Omis för att se staden och dess gamla byggnader. Omis historia sträcker sig tillbaka till antiken, men de flesta byggnader är från medeltiden.

Sedan åker vi båt upp på flodens kristallklara vatten, kantat av grönskande berg och klippor. Efter en knapp timme når vi vårt lunchställe. Här bjuds vi på en traditionell dalmatisk Peka – ett långkok med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Efter lunchen finns det tid att bada i floden eller bara slappna av i den fina naturen innan bussen tillbaka.

Vi åker tillbaka med bussen ca kl. 15.00. Efter bussturen tillbaka till Brela har man ca tre timmar på egen hand innan båten går tillbaka till Supetar.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Meny: Bönsoppa, Peka med kalv och kyckling, sallad, bröd, dalmatisk efterrätt. Dryck tillkommer.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.00-16.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.
Engelsktalande guide på stadsrundturen.

Bra att ta med:
Badkläder, handduk och solkräm med hög skyddsfaktor.

Krka vattenfall och nationalpark - kan bokas hemifrån

Krka vattenfall och nationalpark - kan bokas hemifrån

Dagens utflyktsmål är Krka vattenfall som ligger i Krka Nationalpark och forsar över 17 barriärer på sin väg mot havet. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

På morgonen åker vi mot Split och vidare till nationalparken Krka, där fortsätter turen till själva vandringsstråken. Det kommer finnas gott om tid att utforska omgivningarna, besöka ett hembygdsmuseum där man ser hur folk bodde i gamla dagar, äta lunch och koppla av i skuggan. På hemvägen stannar vi till på ett ställe där det finns möjlighet att bekanta sig med kroatiska delikatesser så du kan köpa med dig lokal honung, lavendel, kryddor, vin och annat som frestar.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider ingår.

Entré:
Inträde till nationalparken.

Tid:
Heldagstur, ca kl. 07.00-17.00/18.00.

Bra att ta med:
Sandaler eller bekväma sport- eller vandringsskor.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Övrigt:
På grund av båttransfer till fastlandet kostar utflykten ca 650 HRK för gäster boendes på Brac.

Vandringstur till toppen av Biokovo

Vandringstur till toppen av Biokovo

En vacker tur upp på en av de högsta topparna i Medelhavsområdet

Läs mer Dölj

Vi börjar med att köra ett stycke upp mot en av Kroatiens högsta bergstoppar i nationalparken Biokovo. Längs vägen stannar vi till och njuter av den spektakulära utsikten över Makarska rivieran och skärgården utanför. Den sista etappen upp mot toppen vandrar vi, upp till toppen av St Jure (1762 m.ö.h) som också är den högsta punkten i medelhavsområdet.

Mat och dryck:
Ingår inte

Tid:
Morgontur: ca. 08.00 – 14.40
Kvällstur: ca. 17.00-22.40

Bra att ta med:
Solskydd, bekväma skor, samt vatten då det inte finns möjlighet att köpa detta på vägen.

Färdledning:
Auktoriserad engelsktalande bergsvandrare.

Canyoning i Cetina-floden

Canyoning i Cetina-floden

Cetina-floden har under tusentals år format landskapet med sina forsar, fall och massiva vattenmassor. Floden är områdets naturliga livsnerv, känd för sin skönhet och orörda natur.

Läs mer Dölj

Normalt skulle man kanske inte kasta sig ut på en expedition i de mer komplicerade sträckningarna av floden, men det är knappast för att lusten har saknats. Nu har man löst dilemmat, genom att introducera aktiviteten 'Canyoning' i Cetina-floden. Den gör det möjligt för i stort sett alla att komma nära den osminkade naturen och flodens absoluta höjdpunkter.

Canyoning betyder att man iför sig våtdräkt, flytväst och hjälm. Tillsammans med de kunniga kroatiska guiderna, som alla tillhör den lokala räddningstjänsten, blir man ledd genom vattenfall, små naturliga sjöar, häftiga forsar, underjordiska passager och mycket mer. Allt sker i eller nära vatten, och vill man utmana sig själv kan man ta prova att hoppa från klipporna längs vägen.

En sådan här upplevelse är helt unik för de flesta, och eftersom fenomenet 'Canyoning' är både nytt och ovanligt borde man ta chansen att följa med när möjligheten finns. Detta är med all sannolikhet en upplevelse man sent kommer att glömma.

Mat och dryck:
Måltider ingår inte.

Detta ingår:
Säkerhetsutrustning, våtdräkt, flytväst och hjälm ingår.

Tid:
Utflykten tar 4-5 timmar, inklusive transfer till och från floden. Tidpunkten för utflyktens start kan variera.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Övrigt:
Badkläder, handduk och badskor eller sportskor ska tas med. Utflykten har en åldersgräns på 12 år. Utflyktspriset varierar beroende på vilket resmål utflykten utgår ifrån.

Hvar och Bol - två av Kroatiens pärlor, kan bokas hemifrån

Hvar och Bol - två av Kroatiens pärlor, kan bokas hemifrån

Kroatiens skärgård består av över tusen öar, varav bara 50 är bebodda. Var och en av dessa öar har sin egen karaktär och sina egna höjdpunkter; natur, arkitektur och kultur. Måltider ingår inte.

Läs mer Dölj

På ön Hvar ligger staden med samma namn. Ön är officiellt känd som Kroatiens mest solrika ö, och det är en höjdpunkt i sig själv. Den antika staden har själv flera sevärdheter som förtjänar ett besök. Den gamle katedralen har fått sitt namn efter stadens skyddshelgon -Stefan. Stefan räknas som den kristna trons förste martyr, men är också känd under andra namn, som till exempel i sången om Staffan Stalledräng. Katedralen är bara en av de platser vi besöker under uppehållet på Hvar, och denna kyrka är en av regionens äldsta, med rötter tillbaka till 1300-talet.

Ön Hvar är också känd för sin lavendelproduktion, faktum är att det är en av områdets största intäktskällor. Som de gamla romarna uttryckte saken: 'Rosen har hjärtats doft, men lavendel är en doft av själen'. Det kan man hålla med om när man lägger märke till den betagande doften av lavendel som hänger i luften över stora delar av ön.

Dagen innehåller också ett besök på ön Brac. Här besöker vi den gemytliga lilla byn Bol som har en äldre touch än de andra byarna på Brac. Vi missar självklart inte heller att besöka den kända Zlatni Rat-stranden som är känd i hela Kroatien.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Måltider ingår inte. Gott om restauranger i Hvar, lunchpaus efter stadsvandringen.

Tid:
Heldag, ca kl. 07.00-19.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide ombord på bussen. Engelsktalande guide i Hvar.

Övrigt:
Eventuella entréavgifter tillkommer.