Se hotell (18)

Resor till Baska Voda

Baska Voda ligger dÀr Biokovobergen möter Adriatiska havet, med fina strÀnder, ett bra nöjesliv, och chansen att upptÀcka Makarska rivieran.

Baska Voda Àr sÄ litet att det inte har nÄgot egentligt centrum. I stÀllet har man en hamnpromenad, och pÄ andra sidan huvudgatan en rad av lokala butiker, restauranger och caféer dÀr man kan slÄ sig ner under de skuggande trÀden och njuta av en eftermiddagsespresso eller kanske nÄgra nygrillade sardiner, som ofta blir ett av resans bÀsta minnen. Vad du Àn bestÀller kan du rÀkna med att det Àr bÄde frÀscht, billigt och ofta nÀrproducerat. HÀr finns ocksÄ ett par snabbköp dÀr du kan köpa lite vatten eller kanske fÀrsk frukt innan du gÄr vidare ner till stranden för ett dopp i Adriatiska havets varma vatten.

Baska Vodas strÀnder

Det finns gott om strÀnder i Baska Voda, bÄde i sjÀlva byn och pÄ ömse sidor. De allra flesta Àr tÀckta av rundslipad klappersten, som gör att vattnet blir kristallklart, helt perfekt för alla snorklare. Vill du inte bada vid stranden inne i Baska Voda Àr det bara att följa strandpromenaden norr- eller söderut. Du behöver inte gÄ lÄngt förrÀn du hittar en badplats du kan ha alldeles för dig sjÀlv.

Bo bra i Baska Voda

En resa med charter till Baska Voda ger dig mycket att vÀlja pÄ; rum eller lÀgenheter, vid strandpromenaden eller högre upp. De flesta av vÄra hotell Àr inte sÀrskilt stora, och ofta familjedrivna, som till exempel Apartments Putnik. Och det verkar som mÄnga av vÄra gÀster hittat precis det de sökte; fÄ andra resmÄl fÄr lika höga betyg för sina hotell hÀr pÄ ving.se, och det beror inte bara pÄ de lÄga priserna.

Se mer av Kroatien

Baska Voda ligger alldeles intill Adriatiska kustvÀgen som leder hela vÀgen ner till Dubrovnik och hela vÀgen upp till Split. Det Àr lÀtt att resa med buss för utflykter pÄ egen hand, men kanske bekvÀmare att följa med pÄ nÄgon av vÄra utflykter bÄde lÀngs med kusten och inÄt land. Vill du se mer av skÀrgÄrden kan du följa med utflyktsbÄtarna frÄn hamnen i Baska Voda till nÄgon av öarna i den vackra kroatiska skÀrgÄrden.

Bra att veta
 • PrisvĂ€rt boende
 • Mycket nöjda gĂ€ster
 • Fina strĂ€nder
 • Kristallklart badvatten
 • PrisvĂ€rd mat och dryck
 • Lokala restauranger
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Baska Voda

StrÀnder
4,1
Sport/Äventyr
3,5
Mat & Dryck
3,4
VĂ€der
 • januari
10°5°
3
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • februari
11°5°
4
Soltimmar/dag
12°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • mars
14°7°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • april
18°11°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • maj
23°16°
8
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • juni
27°19°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • juli
30°22°
11
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • augusti
30°22°
10
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • september
26°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • oktober
20°14°
6
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
15°10°
4
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • december
12°7°
3
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
StrÀnder
I Kroatien finns det gott om fina strÀnder, bÄde i och pÄ bÀgge sidor om byn. De allra flesta strÀnder Àr tÀckta av rundslipad klappersten, som gör att vattnet blir kristallklart. Helt perfekt för alla snorklare. Vill du inte bada vid stranden inne i Baska Voda Àr det bara att följa strandpromenaden norr- eller söderut. Du behöver inte gÄ lÄngt förrÀn du hittar en strand du kan ha alldeles för dig sjÀlv för ett dopp i Adriatiska havets varma vatten.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 2 timmar och 45 minuter frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Till Baska Voda kan du resa under sommarsÀsongen (maj-oktober) med Vings charterresor.

Du Àven resa till Baska Voda med Ving pÄ reguljÀra flygresor med valfria reslÀngder frÄn april till november.

Flygen landar pÄ flygplatsen utanför Split.
Med Vings transfer kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Baska Voda. Transfern ingÄr inte i resans pris, du lÀgger sjÀlv till den vid bokning. Restiden frÄn Splits flygplats till ditt hotell Àr ca 1,5 till 2 timmar (ca 68 kilometer), beroende pÄ trafik, antal hotellstopp och om chauffören tar motorvÀgen eller kustvÀgen. Ofta gÄr transfern via Brela och dÄ blir restiden nÄgot lÀngre, ca 2 timmar och 30 minuter. Under högsÀsong Àr det inte ovanligt att transfertiden blir betydligt lÀngre pÄ grund av trafiksituationen. Den exakta rutten för transferbussen beror pÄ lokala förhÄllanden och bestÀms pÄ plats. Mer information fÄr du vid ankomst. LÀs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljÀrflyg kan du i de flesta fall boka transfer till ditt hotell, oftast i taxi eller minibuss. All information om bokad transfer hittar du i ditt resebevis. Priset för transfer varierar, beroende pÄ transportmedel och avstÄnd till hotellet. Exakt pris fÄr du vid bokning.
Mat, dryck och nattliv
LÀngs strandpromenaden i Baska Voda finner du ett stort utbud av restauranger för en bit god mat. Lite finare restauranger finns att besöka innanför huvudstrÄken, men pÄ alla orter ligger de flesta restauranger i hamnen. Det finns Àven restauranger i bergen, dessa hÄller i regel högre klass till ett bra pris. Caféer och glassbarer hittar man alltid nere vid vattnet.

Mat och dryck i Kroatien

Kroatien har en lÄng och rik mattradition, och grönsaker, rotfrukter och bönor Àr lika viktiga rÄvaror som kött, fisk och skaldjur. MÄnga traditioner har blandats genom Ären och man kan spÄra influenser frÄn bÄde Italien, Ungern och Balkan. I Dalmatien mÀrker man speciellt av det italienska, dÄ nÀstan alla restauranger har pasta, pizza och vitlöksdoftande skaldjur pÄ menyn.

Lunch serveras vanligen mellan kl. 11.00-15.00, middag frÄn ca kl
.... 18.00, men kroaterna sjÀlva Àter, liksom italienarna, gÀrna sena middagar. Restaurangerna stÀnger i allmÀnhet runt 24.00. Serviceavgiften Àr 10 procent och Àr oftast inte inkluderad i notan. Dricks Àr inte sÀrskilt vanligt hÀr, men om du Àr riktigt nöjd uppskattas naturligtvis en extra slant, vanligtvis 5-10 procent av notans belopp.

PrisnivÄn i Dalmatien Àr fortfarande behaglig. En cappucino kostar sÀllan mer Àn 8-10 kuna, en öl ca 15-20 kuna, en pizza till lunch ca 35-50 kuna och en trerÀtters middag pÄ en medelbra restaurang ca 150 kuna. Portionerna Àr generösa och servicen i allmÀnhet bra.

Vill man prova pÄ den typiska dalmatiska kokkonsten bör man ta sig till en Àkta "konoba". De bÀsta ligger oftast en bit utanför sjÀlva centrum och för att komma dit krÀvs kanske att man tar taxi eller kör egen bil. Men i gengÀld fÄr man uppleva riktig husmanskost, omsorgsfullt tillagad i en hÀrligt kroatisk miljö. Det Àr oftast hÀr lokalbefolkningen Àter, och som vi alla vet Àr ju det ett gott betyg!

Vilken restaurang du Àn besöker i Dalmatien finns nÀstan alltid pasta/pizza eller enklare rÀtter att bestÀlla för ca 40 kuna. DÀrför har vi, nÀr vi satt vÄra prisindex, istÀllet utgÄtt frÄn restaurangens specialiteter, alternativt de rÀtter som övervÀger pÄ menyn. De flesta restauranger erbjuder bÄde kött- och fiskrÀtter och för att fÄ se en komplett meny mÄste man oftast gÄ in i restaurangen. Det Àr ovanligt att menyn hÀnger ute vid entrén. Kom ihÄg att potatis, ris, pommes frites etc. för det mesta bestÀlls separat. Att Àta bröd, kruh, till maten Àr en regel.

Ett enkelt och billigt sĂ€tt att stilla sin hunger Ă€r att besöka nĂ„gon av de mĂ„nga pizzeriorna. De pĂ„minner mycket om de italienska, och Ă€r du sugen pĂ„ pasta kan du oftast ocksĂ„ fĂ„ detta. Är du bara lite hungrig, kan du leta upp en slasticarnice, en sorts bageri, och köpa exempelvis en burek, en ostfylld smördegsbakelse som mĂ„nga kroater Ă€ter till frukost. Annan populĂ€r snabbmat Ă€r cevapcici (kebab), pljeskavica (pannbiff av oxkött) och raĆŸnjici (grillspett, kan vara blandat kött med grönsaker).

Fisk och skaldjur

BÄde fisk och skaldjur hÄller mycket hög kvalitet i Dalmatien och Äterkommer pÄ de flesta menyer, i mÄnga olika varianter. De orientaliska influenserna Àr tydliga i förkÀrleken för grillade rÀtter, och fÄr du chansen bör du pröva dalmatisk sjöabborre eller langust, grillad och serverad med en citronklyfta och en frÀsch sallad.

Olivolja

I Ärhundraden har olivolja anvÀnds bÄde i matlagning och inom alternativ medicin. I Dalmatien odlas givetvis oliver och det milda klimatet och de bördiga jordarna bidrar till en alldeles speciell typ av olja som av mÄnga rankas som den smakrikaste och finaste olivolja som finns. Den finns att köpa i sÄvÀl snabbköp som i souvenirshoppar - dÄ i vackra flaskor. Eller, om du Àr ute och kör lÀngs vÀgarna pÄ Hvar eller innanför kusten, sÄ finns smÄ stÄnd och gÄrdar lÀngs vÀgen som sÀljer bland annat olivolja till bra priser.

Prsut - lufttorkad skinka

Prsut Àr skinkan som gjort sig vida kÀnd för sin smak, men ocksÄ för hur den framstÀlls. FrÄn det sÀtt man föder upp grisarna pÄ (med mycket kÀrlek), till sÀttet man gnider in köttet i kryddor och örter och sedan lÄter det torka i "buravinden" - den friska vinden frÄn norr. Erfarna gastronomer har visat sig kunna kÀnna skillnaden i smak mellan den prsut dÀr grisarna fÄtt "hemlagad mat" och den dÀr de matats med kraftfoder. Prsut serveras ofta tillsammans med fÄrost inlagd i olivolja, och finns pÄ mÄnga restaurangmenyer, se "Dalmatinska plitica" nedan.

Burek

Detta Àr ett luftigt smördegsbröd som fylls med olika ingredienser, till exempel kött, ost, potatis eller Àpple. Ett perfekt mellanmÄl som brukar finnas att köpa i de flesta bagerier.

Pljeskavica

Pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Snabbmat som sÀljs rakt över disk, som vÄr varmkorv ungefÀr, denna rÀtt hÀrstammar dock ursprungligen frÄn Bosnien.

Cevapcici

KöttfĂ€rsrullar, serveras med rödlök och ajvar som tillbehör, och oftast med grönsaker eller i pitabröd. Även denna godsak kommer ursprungligen frĂ„n Bosnien.

Dalmatinska plitica

Ett kroatiskt smörgÄrdsbord i miniatyr. BestÀll detta och du fÄr en tallrik med oliver, prsut, fÄrost, ofta nÄgra sardeller och kanske lite fetaost. En brödbit hör till, och ett glas svalt vitt vin Àr det perfekta tillbehöret. UtmÀrkt val om man tycker det Àr för varmt för att Àta lagad mat.

Peka

En bakad rÀtt med kött och grönsaker som lagas i en gryta eller en djup ugnsform som placeras i glöden av en eldstad. Kan vara med fisk och skaldjur, blÀckfisk, lamm, kalv eller kyckling. Potatis och lök Àr stÄende ingredienser, men andra rotfrukter kan gÀrna följa med om de finns tillgÀngliga. MÄste oftast förbestÀllas pÄ restaurangerna dÄ det Àr ett riktigt lÄngkok som krÀver flera timmar.

Buzzara

Detta Àr egentligen en tillagningsmetod som passar för flera olika sorters skaldjur. Buzzara betyder helt enkelt att huvudingrediensen Àr tillagad i en mustig sÄs med vin, tomat, kryddor och örter. Ibland kan man fÄ bara sÄsen tillsammans med pasta.

Pasticada

Ett slags köttgryta som vissa beskriver som sötsur. Smaken bygger pÄ att köttet fÄr sjuda lÀnge pÄ lÄg temperatur tillsammans med bland annat vin och ibland katrinplommon.

Mixed grill

Finns pÄ de flesta menyer och kan variera mellan acceptabel till himmelsk. Olika sorters kött grillas och serveras pÄ en tallrik tillsammans med lök, ajvar (paprikapasta) och oftast Àven pommes frites.

Risotto

PÄminner om den italienska risotton, men Àr ofta lösare i konsistensen och innehÄller inte alltid ost. En utmÀrkt och billig lunchrÀtt som brukar finnas i ett otal billiga varianter (vegetarisk, skaldjur, husets) pÄ de flesta restauranger.

Drycker

Ett nytt land lÀr man kÀnna inte bara genom att resa runt i det, utan ocksÄ genom att prova de lokala dryckerna. I Kroatien intas vanligtvis drycker pÄ ett kavana (café) eller kafic (café/bar), som kantar stÀdernas gator och torg. De flesta caféer öppnar mellan kl. 06.00-07.00 pÄ morgonen sÄ att de som arbetar ska kunna köpa sitt morgonkaffe. Normal stÀngningstid Àr kring kl. 23.00, ibland senare under sommaren. Cafékulturen Àr stark, och priserna Àr bara ungefÀr en tredjedel av de svenska. Bra att veta Àr att dessa caféer sÀllan serverar mat.
Kava – Ă€r det vi kallar espresso och det dricker vanligtvis kroaterna sjĂ€lva
Kava s mlijekom – kaffe med mjölk
Kava sa ĆĄlagom – kaffe med grĂ€dde
Turska kava - turkiskt kaffe som serveras med sumpen kvar i botten
Caj – te

Öl

Öl, pivo, finns det gott om, och de flesta inhemska ölsorterna Ă€r ljusa lager. Karlovacko, laĆĄko och OĆŸujsko Ă€r tre kĂ€nda mĂ€rken. Tomislav Ă€r en mörk ölsort. MĂ„nga vĂ€lkĂ€nda sorter som Tuborg, Stella, Kaltenberg och Carlsberg tillverkas pĂ„ licens i Kroatien och Ă€r lĂ€tta att fĂ„ tag i. Malo pivo (liten öl) innebĂ€r vanligtvis 30 cl och veliko pivo motsvarar en stor stark. En öl kostar 6-20 kuna beroende pĂ„ storlek och mĂ€rke. Toceno pivo betyder fatöl och finns oftast i tre storlekar, 2 dl, 3 dl eller 0,5 l. TvĂ„ kroatiska drycker med öl som bas Ă€r radla - öl blandat med Sprite (7up), och dizel - öl blandat med Coca Cola.

Vin och sprit

Kroatien har en lÄng tradition av vinproduktion, och hÀr finns mycket att upptÀcka och uppleva för alla som uppskattar vÀlgjorda viner. NÀstan varje region producerar sitt eget vin och Poƥip, Grk och Plavac Àr tre kÀnda mÀrken. Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella vinotecas, dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Det bÀsta och mest prisvÀrda dalmatiska vinet hittar man direkt hos tillverkaren.... Kroaterna sjÀlva spÀder gÀrna ut vinet med lite vatten. PopulÀra vinbaserade drinkar Àr bambus (rödvin och cola) och gemiƥt (vitt vin och kolsyrat vatten).

NÄgra lokala spritsorter Àr Sljivovica (plommonbrÀnnvin), Viljamovka (pÀronlikör), Medovina (honungsbrÀnnvin) och Maraskino (körsbÀrslikör frÄn Zadar). Rakija Àr lokalt brÀnnvin, och hembryggda varianter sÀljs lite överallt.
Utelivet i Baska Voda Àr livligt med ett med ett bra utbud av barer lÀngs strandpromenaden. Under högsÀsongen, juli-augusti, sjuder nattlivet och vissa barer öppnar sina dansgolv.
Shopping
Dalmatiskt vin finns att köpa i speciella affĂ€rer – "Vinotecas", dĂ€r du till och med kan fĂ„ provsmaka det vin du Ă€r intresserad av. De flesta Vinotecas sĂ€ljer ocksĂ„ andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Prutning förekommer ibland pĂ„ marknaderna men inte annars. Det pris som stĂ„r pĂ„ prislappen i butiker Ă€r det som gĂ€ller. I Baska Voda Ă€r marknaden och nĂ„gra fĂ„ butiker och affĂ€rer koncentrerade till hamnomrĂ„det. Vill du ha mer shopping Ă€r sĂ„ Ă€r det bĂ€st att bege sig in till Split.

Shopping i Split-omrÄdet

Man kan inte kalla Kroatien ett paradis för shopping, om man med det syftar pÄ det senaste modet till billigt pris. Men kroaterna Àr noga vad de har pÄ sig och de klÀr sig snyggt. KlÀder, skor och vÀskor Àr oftast italienska. MÄnga kÀnda mÀrkesbutiker, t.ex. Mexx, NafNaf, Dolce & Gabbana och Versace, finns i Split pÄ och i nÀrheten av Marmontova, men priserna Àr inte mycket lÀgre Àn i Sverige. Inne i palatset i Split finns en utmÀrkt bokhandel, Algoritam, med ett bra urval av bÄde engelska pocketböcker och litteratur, samt guideböcker om Kroatien. Enklaste sÀttet att hitta dit Àr att frÄga pÄ TuristbyrÄn i Peristylen. Ute i förorterna finns ocksÄ flera populÀra shoppingcenter. Det största heter City Center One som bÄde har det största utbudet och en biograf.

Dalmatiskt vin

Finns att köpa i speciella "vinotecas", dÀr du till och med kan fÄ provsmaka det vin du Àr intresserad av. En del har egna vinkÀnnare som samtidigt berÀttar om vinet, samt hjÀlper dig att hitta rÀtt. De flesta vinotecas sÀljer ocksÄ andra specialiteter som till exempel olivolja, honung, hemmagjord pasta etc. Men det absolut bÀsta och mest prisvÀrda Dalmatiska vinet hittar du direkt hos vintillverkaren, det vill sÀga pÄ nÄgon av vingÄrdarna i inlandet. En bra butik för Àt- och drickbara souvenirer i Split ligger pÄ peristylen, pÄ höger sida om man kommer frÄn JÀrnporten.

Olivolja

NÄgot som Kroatien Àr kÀnt för! Den bÀsta olivoljan kommer enligt tradition frÄn Tar, ca tio kilometer norr om Porec, dÀr den har framstÀllts i Ärhundraden. Den speciella Tar-olivoljan kan du köpa i sÄvÀl vanliga supermarkets som i de flesta "vinotecas". Och har du vÀgarna förbi Tar eller dess omgivningar kan du naturligtvis Àven köpa den dÀr. Ofta finns smÄ stÄnd lÀngs med vÀgen dÀr man kan stanna till och fÄ ett bra pris pÄ den dÄ ofta hemmagjorda olivoljan.

Rakija

Det som engelsmÀnnen kallar brandy, alltsÄ ett destillat pÄ fruktbas, Àven om den för det mesta Àr gjord pÄ druvor. Den smaksÀtts ofta med kryddor eller örter och serveras gÀrna som en digestif. Rakija tillverkas pÄ var och varannan gÄrd och sÀljs pÄ de flesta marknader och frÄn smÄ stÄnd vid vÀgkanten. Smaken varierar frÄn utmÀrkt till blyfri.

Marknader

Finns överallt i Dalmatien. PĂ„ marknaderna kan du hitta allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemmagjord olivolja, biska - brandy frĂ„n Istrien, honung med mera. NĂ€rmaste större marknad finns i Split, bredvid gamla staden. DĂ€r kan man köpa allt frĂ„n frukt och grönsaker till klĂ€der, skor, hantverk, hemgjorda oljor, honung etc. Man sĂ€ger att det man inte hittar pĂ„ marknaden, finns inte (i alla fall inte i Split
)!

Konst och konsthantverk

Det konsthantverk man ser oftast Àr olika former av broderier, ofta tillverkat och sÄlt av smÄ gummor som sÀtter upp ett improviserat stÄnd dÀr det passar sig. Den konstintresserade kan ocksÄ ta sig en tur i palatsets f.d. kÀllare dÀr allsköns souvenirhandlare satt upp sina stÄnd. LÀngst in vid trappan upp mot peristylen finns flera lokala konstnÀrer representerade till överkomliga priser.

Prutning

Förekommer ibland pÄ marknaderna men inte annars. Det pris som stÄr pÄ prislappen Àr det som gÀller, och det Àr sÀllan nÄgon försöker lura turister.

Kravatter - slipsar

Visste du att kravatten, ursprunget till slipsen, kom frÄn Kroatien? Den bars frÄn början som en scarf, som ryttarna hade runt halsen för att genom de olika fÀrgerna skilja ut sig frÄn andra soldater. FransmÀnnen kopierade modet redan pÄ 1600-talet och sÀttet som man knöt scarfen pÄ kallades "à la cravat" = i kroatisk stil. En slips Àr en bra souvenir och för att det ska vara helt rÀtt, kolla att det stÄr Made in Croatia pÄ den.
Aktiviteter och sevÀrdheter
Baska Voda Àr en av hamnstÀderna lÀngs med Makarska rivieran, som ligger pÄ Kroatiens vÀstkust vid Adriatiska havet. HÀr kan hittar du aktiviteter som dykning, olika vattensporter, tennis, ridning, cykling och vandring med mera.

ForsrÀnning

Naturen i Cetinadalen Àr vacker, atmosfÀren lugn och vilsam. Passa pÄ att prova pÄ en tre timmars raftingtur i floden Cetina. En fantastisk naturupplevelse bland bergen. Cetinafloden och dess dal Àr en av Kroatiens mÄnga naturparker, med ett otroligt artrikt fÄgelliv. Turen passar bÄde nybörjare och erfarna "raftare". Under turen ges Àven tillfÀlle att bada i floden. Barn kan delta i utflykten enbart i vuxet sÀllskap och naturligtvis ska barnet ocksÄ vara simkunnigt.
Baska Voda ligger alldeles intill Adriatiska kustvÀgen som leder hela vÀgen ner till Dubrovnik och hela vÀgen upp till Split med massor av sevÀrdheter. Det Àr lÀtt att hoppa pÄ bussen för utflykter pÄ egen hand, men kanske bekvÀmare att följa med pÄ nÄgon av vÄra utflykter bÄde lÀngs med kusten och inÄt land. Vill du se mer av skÀrgÄrden Àr ett tips att följa med utflyktsbÄtarna frÄn hamnen i Baska Voda till nÄgon av öarna i den vackra kroatiska skÀrgÄrden.

Gamla staden i Dubrovnik

Denna ringmursomgÀrdade stad var under 1200-talet en stormakt inom MedelhavsomrÄdet och sÄledes en viktig handelsstad. Staden drabbades 1667 av en jordbÀvning. Trots det bevarades mÄnga fina byggnader och Dubrovnik togs med pÄ Unescos vÀrldsarvslista 1979. FrÄn Baska Voda och Makarska kan man hoppa pÄ bussen söderut, men det tar nÀstan fyra timmar till Dubrovnik. BÀttre Àr att följa med pÄ en organiserad utflykt, som gÄr fortare dÄ bussen kör direkt.

Plitvicesjöarna

Ett mÄste i Kroatien Àr ett besök i NationalparksomrÄdet som bestÄr av 16 smÄ sjöar och togs med pÄ Unescos vÀrldsarvslista 1979. Plitvicesjöarna förbinds ihop av vackra naturliga vattenfall. PÄ omrÄdet finner du ocksÄ grottor, skog och vÀxter.

Diocletianus palats och det medeltida Split

Bland Splits frÀmsta sevÀrdheter rÀknas de mÄnga fornlÀmningarna i den gamla stadskÀrnan i Split som hÀrstammar frÄn 400-talet. Katedralen byggdes pÄ 1500-talet. OmrÄdet Àr ett av de bÀst bevarade romerska monumenten i vÀrlden idag och togs med pÄ Unescos vÀrldsarvslista 1979.

Historiska stadskÀrnan i Trogir

Denna sevÀrdhet Àr över 2000 Är gammal. Staden ligger pÄ en ö mellan ön Ciovo och fastlandet, ca 5 kilometer ifrÄn Splits flygplats. Den togs med pÄ Unescos vÀrldsarvslista 1997.

St. Jakobskatedralen i Sibenik

Katedralen utgör en kombination av gotisk byggnadsstil och renÀssans. Den byggdes under Ären 1431-1535 och har en unik kupol i sten. De mÀnniskoansikten som gör olika miner och som dekorerar katedralen utvÀndigt Àr ocksÄ karakteristiskt för katedralen. Katedralen togs med pÄ Unescos vÀrldsarvslista Är 2000.

Stari Grad-fÀlt pÄ ön Hvar

OmrÄdet koloniserades pÄ 300-talet f.Kr. av sjöfarande greker frÄn ön Pharos i Grekland, som kom hit och gav denna bygd samma namn - Pharos. Detta omrÄde har bevarats nÀstan intakt sedan den grekiska tiden. HÀr idkades agrikultur som fortfarande finns kvar idag, i form av vinodlingar och olivlundar. OcksÄ mÄnga byggnader, bevattningskanaler etc. finns bevarade och man kan hÀr se den för antiken karakteristiska geometriska uppdelningen av mark. Starogradska Polje Àr idag det bÀst bevarade grekiskt antika omrÄdet i hela MedelhavsomrÄdet och vÀl vÀrt ett besök.

Krka vattenfall

Ett tips i Kroatien Àr att besöka Krka vattenfall. SevÀrdheten ligger i den underbara Krka Nationalpark, dÀr fallen forsar över 17 naturliga barriÀrer.

Imotski

Om du vill utforska livet pÄ andra sidan av Biokovobergen, dess traditionella byliv och vackra natur, Àr det ett hett tips att Äka till byn Imotski. VÀl framme kan du beundra de berömda och speciella sjöarna, den blÄ och den röda. Man tror att sjön bildades genom att taken frÄn stora underjordiska grottor föll ner och dÀrigenom uppstod dessa över 200 meter djupa sjöar. Det finns inte sÄ mÄnga besökare i Imotski, sÄ du behöver inte vara rÀdd för trafikstockning.

Sveti Jure och Biokovoberget

Berget Biokovo, 1.762 meter högt, utgör en vacker bakgrund till Makarska rivieran. HÀr finns ett naturreservat frÄn Är 1981. PÄ bergslÀtten finns 1.500 olika vÀxtarter och 30 olika dÀggdjur. De storslagna utsikterna fÄngar varje naturÀlskare, och man kan nÄ den högsta bergstoppen, Sveti Jure (= Saint Josef). Kroatiens högst liggande bilvÀg leder upp till toppen pÄ 1.762 meter. FrÄn Makarska Àr det ca 40 kilometer. VÀgen Àr smal och kurvig, men vyerna efter vÀgen saknar motstycke!

OmiĆĄ

Det Àr bara ca 25 kilometer frÄn Brela och Baƥka Voda till den idylliska piratbyn Omiƥ. Pirater hade Omiƥ som bas i mÄnga hundra Är nÀr de attackerade bÄtar i Adriatiska havet. Omiƥ Àr en charmig smÄstad, med anor frÄn 1500-talet och med en hel del att se. HÀr bor 6.100 invÄnare. Ett tips Àr att besöka den livliga marknadsplatsen och gÄ runt och titta pÄ gammal arkitektur. Man kan gÄ upp till den gamla fÀstningen Fortica, varifrÄn utsikten över staden och Cetinafloden Àr bedÄrande. Efter alla sevÀrdheter kan du passa pÄ att besöka en av Kroatiens bÀsta strÀnder, som ligger utanför Omiƥ. Till Omiƥ kan du Äka med alla lokalbussar, som Äker genom byn. Med hyrbil tar det cirka en halvtimme frÄn Brela lÀngs Makarska rivieran eller lika lÀnge frÄn Split.

Trogir

Den vackra staden Trogir ligger ca 75 kilometer norrut frĂ„n Brela eller fem kilometer frĂ„n Splits flygplats. År 1997 togs staden upp pĂ„ Unescos vĂ€rldsarvlista. Ursprungligen lĂ„g staden pĂ„ en liten ö som var 450 meter lĂ„ng och 250 meter bred. De flesta byggnaderna i centrum liksom stadsmuren uppfördes frĂ„n 1400-talet under Venedigs styre (1420-1797). Bland sevĂ€rdheter finns Ă€ven den berömda och vackra katedralen, St. Lovros frĂ„n 1200-talet. Dörrarna och altartavlorna Ă€r otroligt vackra hantverk av lokala konstnĂ€rer. PĂ„ nĂ€stan alla hus och byggnader i den gamla staden kan man se detaljer frĂ„n renĂ€ssansen.
Hamnen pÄ halvön Trogir Àr mycket idyllisk, och under sommaren ankrar lustjakter hÀr frÄn vÀrldens alla hörn. BÀsta bussförbindelserna till Trogir Àr frÄn Split.
Hur du tar dig runt
Bra bussförbindelser mellan resmÄlen och Split. UtflyktsbÄtar till öarna utanför kusten. Taxi mellan byarna.

Buss

BussnÀtet i Dalmatien Àr i allmÀnhet bÄde pÄlitligt och punktligt, Àven om det pÄ öarna kan tyckas en smula sporadiskt ibland. Till stora stÀder som Zagreb, Dubrovnik och vissa turistorter (till exempel Makarska) gÄr det ocksÄ fint att ta buss. Men vill man till exempel ta sig nÄgonstans pÄ kvÀllen, kanske till nÄgon konoba som ligger utanför stan Àr det taxi eller egen bil som gÀller. Detsamma gÀller mÄnga av de smÄ byarna i inlandet.

Taxi

Det gÄr alltid bra att bestÀlla taxi frÄn hotellet, restaurangen eller var du nu befinner dig för resa mellan byarna. Erfarenheten visar att taxichaufförerna Àr Àrliga, trevliga och pÄlitliga. Att pruta pÄ priset eller försöka fÄ "special price" förekommer inte hÀr. Du kan i allmÀnhet lita pÄ taxichaufförens taxameter.

Cykel

Ett smidigt och trevligt sÀtt att ta sig fram pÄ öarna. Det finns fina cykelvÀgar till badplatserna som ligger en bit utanför sjÀlva stadskÀrnan. FrÄga pÄ ditt hotell efter nÀrmaste cykeluthyrare.

BĂ„t

Det finns bra fungerande bÄtlinjer, bÄde lokala och internationella. Det finns ocksÄ ett stort utbud av organiserade bÄtutflykter. PopulÀrast Àr de sÄ kallade "fish picnics" som erbjuds bÄde i Jelsa, Hvar och i Baska Voda. Det finns ocksÄ heldagsturer med olika upplÀgg, t.ex. med ett uppehÄll vid Zlatni Rat.
Split Àr det stora navet nÀr det gÀller bÄttrafik ut till de mÄnga öarna. Vill du Äka direkt frÄn en ö till en annan Àr möjligheterna ofta begrÀnsade, och det kan vara svÄrt att Äka fram och tillbaka samma dag. Det största rederiet heter Jadrolinija. De har en informativ webbplats med tidtabeller och prisuppgifter: www.jadrolinija.hr.

Motorcykel och moped

Vi rekommenderar dig inte att hyra moped eller motorcykel p.g.a. den starka trafiken sommartid, men det Àr vanliga fÀrdmedel bland kroaterna sjÀlva. FrÄga alltid efter hjÀlm! I Kroatien Àr det nÀmligen inte sjÀlvklart.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krÀvs men stannar du lÀngre Àn 90 dagar behöver du registrera uppehÄllsrÀtt. För mer information hÀnvisar vi till Kroatiens ambassad pÄ telefon 08-440 52 80.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Kroatien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Hotellskatt i Kroatien

Boende pÄ kroatiska hotell betalar en turistskatt pÄ cirka tio kuna per person och natt. Reser du med charter (fasta reslÀngder pÄ en till fyra veckor) Àr dessa belopp inrÀknade i priset och du behöver alltsÄ inte betala dem pÄ plats. Om du reser med reguljÀrflyg (flexibel reslÀngd) betalar du direkt till hotellet, antingen vid ankomst eller vid avresa.

Valuta och betalning

Kroatiska kuna (HRK). Det finns uttagsautomater i Baska Voda.

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

El

Samma som i Sverige, 220 volt.

SprÄk

Kroatiska. De flesta som arbetar inom turistnÀringen talar Àven tyska och engelska.

Övrigt

Det finns mÄnga backar, nivÄskillnader och trappor pÄ samtliga resmÄl. Lugnare tempo i maj, juni och september men under högsÀsongen i juli och augusti höjs tempot och utbudet av restauranger, barer och caféer blir större. Mycket trafik pÄ vÀgarna juli-augusti dÄ mÄnga tyskar och italienare kommer hit med bil. Har du batteridrivna apparater med dig pÄ resan till Kroatien, bör du vid hemresan ta ut batterierna och lÀgga batterierna i handbagaget! VÀckarklockan, transistorradion, rakapparaten osv. kan du packa ned i den resvÀska du ska checka in pÄ Splits flygplats. Vi förbehÄller oss rÀtten att Àndra i program, utflykter, priser etc.

Erbjudanden till Baska Voda

Sök din resa till Baska Voda