Inspiration

Succé för familjen Wenthe

Kanske har du redan läst om familjen Wenthe? Nu har de varit ute och rest igen, denna gång till Sunwing Kallithea Beach.

Text: Gunnar Jägberg
Publicerad: 10 oktober 2022

För några år sedan hade vi ett stort reportage om familjen Wenthe, från deras semester på Sunwing Sandy Bay på Cypern. Yngsta dottern Adelina är född med Downs syndrom och reportaget handlade mycket om att resa med barn med särskilda behov.

Att resa med barn som har särskilda behov innebär en hel del utmaningar. I familjen Wenthes fall handlar det bland annat om att dottern Adelina har väldigt svårt att acceptera köer och väntan. Därför var det extra viktigt att hitta ett resmål med relativt kort restid och transfer till hotellet. Valet föll på Sunwing Kallithea Beach på Rhodos, något som familjen verkligen inte ångrar.

– Hit återvänder vi garanterat, säger Linda när vi hörs på telefon någon månad efter hemkomsten.

Mamma Linda, pappa Niclas, Adelina och storasyster Bea

Adelina använder tecken som stöd i sin kommunikation. Vill du lära dig tecken så kan du följa henne på Instagram: @teckensomstod

Ett kärt återseende

Familjen Wenthe valde alltså att återigen resa med Ving. Bland mycket annat innebar det för Adelina att hon äntligen fick återse sina kära vänner Lollo & Bernie efter ett par års pandemi-väntan. 17-åriga dottern Bea, som också var med, hittade snabbt nya vänner och njöt av den fina stranden precis nedanför hotellet. För mamma Linda och pappa Niclas är det starkaste minnet att de för första gången kunde ligga vid poolen i flera timmar – utan att behöva hålla ett vakande öga över badande barn.

– Jag vill börja med att höja personalen i showteamet till skyarna, berättar Linda. De var otroligt tillmötesgående, det fanns liksom aldrig några problem. Istället för att oroa sig när vi kom och berättade att Adelina behöver extra tillsyn, sa de bara: ”Klart vi fixar det!”

Adelina med favoritkompisarna Lollo & Bernie

Adelina och storasyster Bea njuter i poolen.

Det Linda syftar på är när Adelina ville vara med i Mini Stars, en aktivitet där barn får öva in en sång tillsammans med Sunwings showteam för att sedan framföra den på scenen inför publik på kvällen. Tidigare har Linda och Niklas alltid behövt vara med vid liknande tillfällen, men nu var det inte tu tal om det. Adelina kände direkt förtroende för killarna och tjejerna i teamet, och när hon senare framträdde på scenen inför en jublande publik var succén ett faktum.

– Resten av veckan gick hon omkring och var övertygad om att hon var en del av showteamet – och det fick de henne också att känna. En stor eloge till dem, säger Linda med värme i rösten.

Adelina och Sunwings showteam.

Dags för show!

En stolt Adelina visar upp sitt diplom efter framträdandet på scenen!

Ett tryggt val

Utöver Mini Stars var Adelina också med på aktiviteter i Lollo & Bernie Club, hon gillade också de många olika poolerna – och en annan favorit blev det lilla tivolit precis utanför hotellet. Familjen unnade sig dessutom semesterlyxen All Inclusive och alla var mer än nöjda med maten. På det hela taget blev det en riktigt fin vecka och Linda ser redan fram emot nästa resa.

– Vi känner oss alltid trygga med Ving. Bea har en kraftig äggallergi och vanligtvis brukar vi ha med oss handskrivna lappar på det inhemska språket, där vi förklarar vad hon behöver. Här räckte det med att berätta för restaurangpersonalen den första dagen. Resten av dagarna mötte de henne med stora leenden och mat lagad i separata kärl. Helt fantastiskt, avslutar Linda.

Adelinas topp 5:

  1. Stå på scen
  2. Träffa Lollo och Bernie
  3. Bada
  4. Dricka slush
  5. Plocka stenar på stranden

Linda och Niclas topp 5:

  1. Läget. Snabb transfer och kort flygtid
  2. Bemötandet av Adelina
  3. Närheten till stranden och Rhodos stad
  4. God mat och dryck
  5. Mini Market på hotellet med bra utbud och rimliga priser

Lindas tips för att resa med barn med särskilda behov

– Självklart har alla barn olika behov, men det här är i alla fall vad vi brukar tänka på.

1. Välj ett resmål som är smidigt tidsmässigt. Lång väntan kan ofta bli jobbigt.
2. Förbered. Sätt ord på vad som ska hända. Vi gör alltid ett bildstöd för Adelina, med steg för steg under resan
3. Ta med saker att aktivera sig med under resan. Böcker, spel – jag brukar göra ett en egen lista med saker att se längs vägen, som Adelina sen får kryssa i.
4. Välj ett hotell med ett tydligt familjekoncept. För oss är Sunwing det självklara valet, här finns allt Adelina (och vi) behöver!
5. All Inclusive. För oss underlättar det enormt och gör det enklare att få till en bra rutin under semesterveckan.
6. Charterflyg. Smidig helhetslösning, förstående personal ombord – särskilt när man reser med Sunclass!
7. Lyxa till det! Om barnen vill äta slush varje dag – låt dem göra det! Det ökar deras semesterkänsla, och vardagen kommer ju ändå tillbaka när ni är hemma igen.