Experternas tips

Utflykt till vykortsvackra

Symi

Båtutflykt till pittoreska Symi

Om du vill göra en utflykt från Rhodos stad kan jag rekommendera en båttur ut till den pittoreska ön Symi – en resa som tar cirka två timmar, men som bjuder på en helt magisk vy när man glider in i bukten. Har du tur kan du även få se delfiner längs vägen.

Text & foto: Amanda Svensson

Dagstur med flera stopp

Båtarna som går ut till Symi brukar vanligtvis göra en paus på ett par timmar, så man får tid till att utforska omgivningarna innan den går vidare bort mot andra sidan av ön. Den resan tar cirka en timme och man går sedan i land i byn Panormitis. Här har du tid att besöka ett av öns kloster, som bjuder på en fantastisk utsikt. Väl nere igen är det nästan ett måste att smaka på den goda glassen, som svalkar extra gott en riktigt varm sommardag.

Traditionell byggnadskonst

Det bor cirka 3000 människor på Symi och sommartid blir här varmt som i en gryta. Vatten transporteras över till ön flera gånger i veckan. Symi är väldigt pittoreskt – kanske har det att göra med att alla nya byggnader måste byggas på traditionellt vis med klassiska material och metoder.

Övernatta på Symi

Vill du uppleva det riktiga, genuina Symi ska du stanna en eller två nätter på ön. När turistbåtarna åker tillbaka till Rhodos stad framåt eftermiddagen försvinner de flesta turister och det lokala samhället vaknar till liv.

Passa på att bege dig upp till den hemliga utsiktsplatsen. Från hamnen håller du vänster på vägen in mot byn. Gå uppför trapporna och fortsätt hålla vänster. Längs vägen finns en del ruiner, och så småningom ser du ett övergivet hus – då är du framme. Det är lite klurigt att ta sig upp dit, men väl uppe får du en härlig utsikt över hela byn som ligger nere vid hamnen.

Nere i hamnen kan du sedan i lugn och ro strosa runt bland små butiker som säljer souverniver, kläder och smycken. Här finns även restauranger där ett måste är att prova de populära Symi-räkorna. Otroligt goda med lite pressad citron över!

Amanda Svensson

Amanda har gjort det många andra bara drömmer om – hon har lämnat Sverige för ett jobb utomlands. Här delar hon med sig av sina smultronställen på bland annat Rhodos och i Vietnam, där hon bott och jobbat genom åren.