Utflykter, Chaniakusten, Kato Stalos & Kalamaki

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på https://mydestination.ving.se

.

Praktisk information om våra utflykter

Samariaravinen – kan bokas hemifrån

Samariaravinen – kan bokas hemifrån

En spännande färd genom vackra omgivningar och med en cirka 18 kilometer lång vandring i den välkända Samariaravinen. Heldagsutflykt från tidig morgon till kväll. Måltider, dryck, inträde till Samariaravinen och båttur från Agia Roumeli ingår inte.

Läs mer Dölj

Tidigt på morgonen åker vi västerut upp i bergskedjan Lefka Ori, Vita Bergen, till högplatån Omalos där vandringen börjar. Ravinen Samaria har spelat en stor roll genom historien och speciellt under kretensarnas frihetskamp. Den har också lagt grunden till många legender och ansågs förr i tiden vara hemsökt av onda andar.

De upp till 600 meter höga klippväggarna stupar i lodräta branter ner till den som smalast bara tre meter breda bottnen. Denna ravin saknar motstycke i Europa! De första fyra kilometerna sluttar nedåt tills vi når ravinens botten. På vägen ner passerar vi den lilla kyrkan Agios Nikolaos, och någon kilometer in i själva ravinen ser vi ruinerna av byn Samaria. Där kan vi vila en stund i skuggan av träden kring den bysantinska kyrkan.

Om vi har tur får vi se en skymt av den skygga bergsgeten Kri-Kri, som fortfarande finns kvar här i vilt tillstånd. Den växtintresserade får sitt lystmäte tillgodosett av en storslagen naturupplevelse mellan de höga och branta bergväggarna. När vi har passerat den tredje och smalaste passagen, Sideroportes (Järnportarna), skymtar vi havet. I byn Agia Roumeli kan vi ta oss ett dopp och få något att äta innan vi tar båten till Sougia, där bussen väntar för hemfärd.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Mat kan köpas före och efter ravinen. I Agia Roumeli finns ett urval av kretensiska restauranger.

Entré:
Inträdet till Samariaravinen och biljetten till båtturen från Agia Roumeli ingår inte i utflyktspriset. 5 euro tillkommer för ravinen och båten kostar ca 10 euro per person.

Bra att ta med:
Bra skor att promenera i. Vattenflaska som kan fyllas på under hela turen. Badkläder.

Tid:
Heldag, från ca kl. 06.30-20.00

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Klädsel:
Lätta och bekväma kläder.

Övrigt:
Personer med någon typ av rörelsehinder har inte möjlighet att gå i Samaria. Rådgör med Vingvärden.

Från vissa resmål erbjuds utflykten endast under högsäsong.

Elafonissi – kan bokas hemifrån

Elafonissi – kan bokas hemifrån

En heldagsutflykt med buss till Elafonissi, Greklands kanske vackraste strand - ett riktigt paradis på Kretas sydvästra spets. Entréer, måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Ett paradis på Kretas sydvästra spets, med vit sand, skimrande rosa strandkant och ett glittrande turkosblått hav. Den lockande lagunen med sitt kristallklara vatten inbjuder till sol, bad, avkoppling och snorkling.

Färden hit går genom ett storslaget landskap utmed Lefka Ori-massivets imponerande bergväggar. Vi passerar små byar och slätter med olivlundar och vin-, apelsin- och citronodlingar. Det blir ett kort stopp i byn Elos, där man kan köpa något att äta eller dricka. Därefter fortsätter vi längs slingrande vägar genom djupa grönskande dalar för att så småningom komma fram till det mytomspunna Elafonissi.

Färgkontrasten mellan den rosaskimrande sandstranden och det turkosblå havet gör detta till en av Kretas absolut vackraste stränder. Utanför den långgrunda lagunen ligger en liten ö, som binds samman med stranden genom ett korallrev, som man kan vada till.

Här stannar vi över dagen för att bara ta det lugnt och njuta av solen, det svalkande havet, gräva ner tårna i den vita, mjuka sanden och "bara vara"...

Halvvägs hem gör vi ett stopp vid en vacker ravin där det blir tillfälle att dricka en kopp kaffe medan vi njuter av utsikten.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider eller drycker ingår.

Entré:
Inga entréer ingår.

Bra att ta med:
Vattenflaska. Badkläder och badlakan. Solhatt och solkräm.

Tid:
Heldag, från ca kl. 07.30-17.30.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Klädsel:
Lätta, bekväma kläder samt badkläder.

Gramvoussa & Balos "The Blue Lagoon" - kan bokas hemifrån

Gramvoussa & Balos "The Blue Lagoon" - kan bokas hemifrån

Vi besöker den härliga stranden på ön Gramvoussa och Balos-lagunen med sitt turkosblå vatten. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi åker med båt från Kissamos hamn genom ett kustlandskap format av naturen under tusentals år, till den härliga stranden på ön Imeri Gramvoussa. Här gör vi ett strandstopp och det finns möjlighet att vandra upp till den venetianska borgen, som är en av de tre bäst bevarade på Kreta. På ön bodde det pirater under senare delen av 1800-talet! Utsikten härifrån slår det mesta. Det finns även tid för sol och bad.

Vi åker sedan vidare till Balos-lagunen med turkosblått vatten.

Havet, bergen och det kristallklara lagunvattnet ger en upplevelse som dröjer sig kvar länge! Under dagen finns det möjlighet att köpa lunch, drycker och glass ombord. Parasoller finns att hyra.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Lunch, drycker och glass finns att köpa på båten.

Entré:
Entré till besöket vid Gramvoussa-fortet ingår inte, betalas direkt på bussen till Vingvärden. 1 euro per person.

Bra att ta med:
Bra skor att promenera i samt badkläder. Vattenflaska.

Tid:
Heldag, från ca kl. 08.30-18.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Klädsel:
Lätta och bekväma kläder.

Boat trip daily - kan bokas hemifrån

Boat trip daily - kan bokas hemifrån

Nu har du chans att följa med på en båtutflykt som blir ett minne för livet. En härlig tur med sol, bad och snorkling utanför ön Theodorou. Lokala drycker ombord ingår. Transport till och från hamnen tillkommer.

Läs mer Dölj

Varje dag går vår "Boat trip daily" från Platanias hamn och sätter kurs mot ön Theodorou. Här går båten runt ön och förhoppningsvis kan vi se öns enda invånare, nämligen Kri kri-getterna. De finns bara på tre öar här. Ön är skyddad som naturreservat och man får bara gå i land en dag om året, nämligen den 8 juni. Det går dock bra att simma och snorkla vid ön – det är också utflyktens huvudtema.

Det finns nästan inga gränser för vad kaptenen och hans män hämtar upp från botten, och allt visas upp till stort nöje för alla. På botten ligger kända flygvrak från andra världskriget. De störtade mellan 1941 och 1944 och du får själv möjlighet att snorkla vid flygplansvraken.


Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Ombord på båten bjuds på lokala drycker.

Tid:
Halvdag, två turer per dag, en ca kl. 13.00-16.00 och en från 17.00 till solnedgång.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder och handduk samt fickpengar och ombyte. Snorkel, mask och simfötter finns att låna ombord.

Övrigt:
Utflykten utgår från Platanias hamn. Transport till och från hamnen ingår inte, enklast tar du lokalbussen. Utflykten kan påverkas av väder och vind, därför bestäms rutten till/från Theodorou samma dag.

Loutraki - SUP & Snorkling, kan bokas hemifrån

Loutraki - SUP & Snorkling, kan bokas hemifrån

Följ med på en skön tur i Loutraki-bukten ombord på en paddelbräda. Mat och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Loutraki är en idealisk plats för SUP (stand up paddling) oavsett om du är nybörjare eller om du paddlat förr. Loutrakis lugna vatten är en perfekt miljö för paddleboard! Under turen finns också möjlighet att snorkla i det kristallklara vattnet.

Utflykten passar alla åldrar, har alla faciliteter och är mycket väl organiserad men för att paddla på en egen bräda måste du vara minst 8 år. För alla nybörjare har vi en tur då vi utforskar bukten för att höja självförtroendet innan vi paddlar mot en liten grotta med magnifika färger. Det här är ett unikt tillfälle att tillbringa tid med familjen, ute på vattnet!

Boka hemifrån: Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Detta ingår:
Guide och SUP-instruktör, torrsnacks och vatten, SUP-utrustning (bräda, paddel, säkerhetslina, flytväst). Upphämtning och avlämning vid hotellet.

Svårighetsgrad:
Nybörjare till medel.

Sträcka:
Cirka två kilometer.

Tid:
2 ½ timme, upphämtning kl. 08.30-09.30. Åter ca kl. 13.00.

Färdledning:
Engelsktalande instruktör.

Bra att ta med:
Badkläder, handduk, solkräm, pengar till lunch eller dricka.

Knossos - kan bokas hemifrån

Knossos - kan bokas hemifrån

Följ med på en heldagsutflykt till det berömda Knossospalatset - ett palats man tidigare trodde bara fanns i den grekiska mytologin. Måltider, dryck och entré till Knossos ingår inte.

Läs mer Dölj

Länge trodde man att Knossospalatset bara var en saga. När det sedan upptäcktes visade det sig istället ha varit den minoiska civilisationens hjärta och stora centrum.

Redan under bussfärden längs Kretas nordkust kommer du att förundras över historiens gång. Våra utfärdsguider berättar spännande myter och ger dig en inblick i den fantastiska grekiska gudavärlden. Senare under vår vandring genom en del av det en gång så magnifika palatset, fylls man av förundran inför den storartade kultur som fanns på Kreta långt före Kristi födelse. En kultur som kulminerade under perioden 2000–1500 f. Kr.

Palatset byggdes för ca 4.000 år sedan och omfattade en yta av 22.000 kvadratmeter. I detta enorma palats fanns det cirka 1.500 rum som hade luftkonditionering, vattentoaletter, fantastiska guld- och keramikföremål samt vackra freskmålningar.

På Knossos härskade kung Minos, och här föddes legenden om den fruktansvärda minotauren. Många har redan hört eller läst om den mystiska labyrint som kanske finns under Knossospalatset. Vem vet, kanske får du se den?

Under Sir Arthur Evans ledning byggdes, i början av 1900-talet, palatset upp och rekonstruerades så som han menade att det en gång sett ut. Detta gör det lättare för oss besökare att med hjälp av vår fantasi förstå och imponeras.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Inga måltider eller dryck ingår. I Heraklion blir det tillfälle till shopping och lunch på egen hand.

Entré:
Inträdet till Knossospalatset tillkommer, priset är 15 euro per person. Barn och ungdomar upp till 18 år går in gratis mot uppvisande av legitimation. Pensionärer och studenter med legitimation betalar halvt pris.

Tid:
Heldag, ca kl. 07.30-18.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide, på Knossos också en engelsktalande lokalguide.

Klädsel:
Lätta och bekväma kläder.

Bra att ta med:
Vattenflaska, solhatt eller keps och bra skor att promenera i. Många trappor inom Knossospalatset.

Övrigt:
Från mitten av juni till slutet av augusti kan utflykten ställas in beroende på hög temperatur och minskad efterfrågan. Hör med Vingvärden efter ankomst om turen arrangeras eller ej.

Jeepsafari på White Mountain - kan bokas hemifrån

Jeepsafari på White Mountain - kan bokas hemifrån

Välkommen med på en heldagstur upp bland Kretas ”Vita Berg” där öns magnifika natur blandas med en genuin inblick i Kretas kultur och historia. Lunch och drycker ingår.

Läs mer Dölj

Så kör vi upp i White Mountains, till byn Meskla som vilar i skuggan under platanträden vid sidan av floden Keritis. Väl framme i Meskla väntar kaffe eller varför inte ett glas färskpressad juice.

Vi fortsätter vidare upp mot en herdes hydda ”Mitato” för att njuta av den storslagna utsikten över norra Kreta. Här har vi nått resans högsta punkt 1350 meter över havet. Har vi tur får vi se både örnar och de vilda getterna längs vägen.

När vi så småningom letat oss ner från bergen och kommer fram till byn Therisso välkomnas vi av ägaren till en traditionell taverna. Här väntar god mat, vin och varm kretensisk gästfrihet. De lokala guiderna delar med sig av byns spännande historia innan vi reser ned för ett kort stop vid Therissos historiskt betydelsefulla bergspass, som under århundraden skyddat området från inkräktare.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Lunch med lokalt vin och vatten samt kaffe eller juice vid kaffestoppet ingår.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.00-16.00.

Färdledning:
Engelsktalande guider och chaufförer (du kör inte din egen jeep).

Klädsel:
Oömma kläder då det kan bli dammigt.

Bra att ta med:
Vatten, pengar, solkräm, kamera, solhatt och solglasögon.

Övrigt:
Den här turen rekommenderas inte till gäster med anlag för bilsjuka eller svindel eller som är känsliga för ojämna vägar. Obs! Gravida och personer med ryggproblem bör inte delta i denna utflykt, då den kan vara fysiskt krävande. Minimiålder åtta år.

Spinalonga - kan bokas hemifrån

Spinalonga - kan bokas hemifrån

En dag med sol, bad och historia! Vi besöker ön med Europas sista koloni för spetälska och avslutar med ett besök i staden Agios Nikolaos. BBQ-lunch ingår. Entré ingår inte. Legitimation är obligatoriskt.

Läs mer Dölj

När den förfärliga sjukdomen spetälska spred sig över världen, anlades kolonier för spetälska för att isolera de drabbade. Man trodde att sjukdomen smittade mycket lätt, och i många gamla böcker står att läsa om sjöfarare som höll sig långt från Spinalonga på sina seglatser.

Spinalonga låg på lagom avstånd för att kunna hindra smitta och för att kretensarna samtidigt skulle kunna hålla viss kontakt.

Namnet Spinalonga betyder "Det långa törnet", och ön ligger som en vågbrytare utanför den vackra Eloundabukten. Namnet förknippas nu med tragiska minnen från ett nära förflutet. Vi får lyssna till gripande berättelser om Europas sista koloni för spetälska som stängdes så sent som 1957.

Båtturen till Spinalonga tar ca en timme. Efter en rundtur på ön, som även har intressanta gamla byggnader, går vi ombord på båten igen och seglar till en badvik för att bada och äta lunch. Därefter går båten tillbaka till den charmiga staden Agios Nikolaos, som är byggd på kullarna runt en välkänd liten insjö. Strosa gärna runt i staden eller slå dig ner och njut av en kaffe eller glass i hamnen innan bussen kör oss tillbaka.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
BBQ-lunch ingår, men det kan vara bra att ha med något att äta då den serveras först vid 14-tiden.

Entré:
8 euro per person. Legitimation är obligatoriskt.

Tid:
Heldag, från Chaniakusten ca kl. 05.00-21.00, Georgioupolis ca kl. 06.00-19.30 och från Rethymnon ca kl. 07.00-19.00.

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Bra att ta med:
Badkläder och en vindjacka eller tröja ifall det blåser friska vindar. Eventuellt något att äta i väntan på lunchen.

Övrigt:
Utflyktspriset varierar beroende på vilket resmål utflykten utgår ifrån. Personer med någon typ av rörelsehinder har svårt att gå runt ön Spinalonga.
Från mitten av juni till slutet av augusti kan utflykten ställas in beroende på hög temperatur och minskad efterfrågan. Hör med Vingvärden efter ankomst om turen arrangeras eller ej.

Jeepsafari med kretensiska smaker - kan bokas hemifrån

Jeepsafari med kretensiska smaker - kan bokas hemifrån

Följ med på en jeepsafari där du får lära dig mer om oliver och öns eget kök. Lunch och drycker ingår.

Läs mer Dölj

Vi inleder vår safari med ett besök på en olivpress och en vinpress för att ta del av den kretensiska hemligheten bakom ett långt liv. Vi stannar också till vid ett flera tusen år gammalt olivträd och en utställning om olivernas historia.
När vi sedan jobbat upp en aptit kommer vi fram till en liten bytaverna där du får bekanta dig med öns eget kök, med massor av mat, vin och äkta kretensisk gästfrihet.Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Lunch är inkluderat, samt lokalt vin och vatten. Vinavsmakning.

Bra att ta med:
Vatten, pengar, solkräm, kamera, solhatt och solglasögon.

Tid:
Heldag, från ca kl. 08.00-16.00.

Klädsel:
Oömma kläder då det kan bli dammigt.

Färdledning:
Engelsktalande guider och chaufförer (du kör inte din egen jeep).

Övrigt:
Den här turen rekommenderas inte till gäster med anlag för bilsjuka eller svindel eller som är känsliga för ojämna vägar. Obs! Gravida och personer med ryggproblem bör inte delta i denna utflykt, då den kan vara fysiskt krävande. Minimiålder åtta år.

En smak av Kreta – kan bokas hemifrån

En smak av Kreta – kan bokas hemifrån

Följ med på en halvdagsutflykt med buss genom Kretas imponerande landskap och kultur. Du får även lära dig mer om grekiska specialiteter, som olivolja och vin. Måltider och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Kreta är känt för sina olivträd som ger näring och livskraft till hela öns befolkning. Oliverna är av bästa kvalitet och sägs öka livslängden avsevärt. Dagen är tillägnad grekiska specialiteter.

Vi beger oss först till Anoskeli och deras ekologiska olivfabrik. Här får vi veta mer om hur olivoljan framställs och behandlas. Upplevelsen kryddas med lite provsmakning.

Även Kretas äldsta olivträd i byn Vouves får ett besök. Trädet beräknas vara mer än 3000 år gammalt. Vi promenerar också genom skogen, mellan apelsinträden, till Agios Stefanou-kyrkan. Där berättar guiden mer om själva kyrkan och du får även en god inblick i det grekiska livet.

Sist men inte minst blir det dags för ett besök på Karavitakis vinfabrik, där man framställer några av Kretas absolut bästa viner. Här får vi en guidad tur och självklart får vi en möjlighet att både provsmaka och köpa de goda vinerna.

Ordningsföljden på stoppen kan variera från gång till gång, beroende t ex på trafik och andra grupper som är på besök i vin- och olivfabriken.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Ingår inte.

Entré:
3,50 euro tillkommer för provsmakning på vingården och 1 euro på olivfabriken. Betalas på plats.

Tid:
Halvdag, ca kl. 07.30-13.00

Färdledning:
Skandinavisktalande guide.

Klädsel: Lätta och bekväma kläder.

Bra att ta med:
Bra skor att promenera i. Vattenflaska.

Jeepsafari i solnedgången - kan bokas hemifrån

Jeepsafari i solnedgången - kan bokas hemifrån

Solen stiger upp i öst, och sprider guld över himmelen. Det betyder ju givetvis också att den går ner i väst, och det kan man njuta av i rätt omgivning. Vinsmakning och smårätter ingår.

Läs mer Dölj

En semester är aldrig helt fullständig utan unika upplevelser, och en tur med Jeep i solnedgången är något som i allra högsta grad går under den kategorien.

Speciellt om man ser den magiska solnedgången tillsammans med en Jeeptur på de vita grusvägarna. Det är så man får uppleva solnedgången på bästa sätt av det Kreta har att erbjuda, och speciellt när man åker ut till ställen man endast kommer fram till med Jeep.

Solnedgången ser ofta bra ut på bilder, och det är därför många letar efter höga punkter längst vid vattnet. Men det ska mycket till för att toppa utsiktsplatsen som är målet för kvällen.

Att se solens resa ner bakom horisonten är i sig själv värd alla pengar, men vi vill gärna slå alla förväntningar. Därför ska vi också besöka Manousakis vingård, där både gott vin och lokala smårätter serveras. Den härliga miljön samt den goda maten och drickan, är något vi sent kommer glömma.

Trevlig resa!

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Det bjuds på vinsmakning av lokala viner samt lokala smårätter.

Bra att ta med:
Det kan vara kallt i bergen och därför rekommenderar vi att ta med en extra tröja. Det kan också vara smart med bra skor. Kamera och pengar.

Tid:
Kväll från ca kl. 17.00-21.30.

Färdledning:
Engelsktalande guide och chaufförer (du kör inte din egen jeep).

Övrigt:
Obs! Gravida och personer med ryggproblem bör inte delta i denna utflykt, då den kan vara fysiskt krävande.