3 praktiska greklandsstips

3 praktiska greklandstips

Varje år reser tusentals soltörstande svenskar till Grekland. Det vackra landet, som bland annat är känt för sina charmiga öar, sin läckra mat och sin unika historia, lockar skandinaver dit från tidig vår till sen höst. Här har vi samlat tre praktiska tips för dig som planerar att resa till Grekland.

När ska man åka till Grekland?

Föredrar du att resa när det är som varmast? Vill du undvika för många turister? Eller vill du göra ett klipp och fynda en billig resa till Grekland?

Greklands klimat

Grekland har ett medelhavsklimat, vilket innebär varma, torra somrar och milda, regniga vintrar. Under sommarmånaderna (juni till augusti) infaller högsäsongen och det är då det är som varmast. Lågsäsongen sträcker sig från november till mars.

Resa under högsäsongen
Resor under högsäsongen innebär sol, värme och långa dagar. Härligt tycker många vilket också gör att man möts av fler turister och fler människor på stranden. På vissa orter kan man också märka av högre priser.

Resor i lågsäsong
Resor under lågsäsongen innebär generellt färre turister och lägre priser. Njuter man av lugn och ro kan detta vara ett alternativ och det finns större möjlighet att hitta en billig resa. Tänk dock på att vädret kan vara mer oförutsägbart och vissa faciliteter och attraktioner kan vara stängda eller ha begränsade öppettider.

Att resa runt i Grekland

Grekland har ett välutvecklat kollektivtransportsystem med bussar, tåg och färjor. På de största öarna finns också flygplatser dit du flyger direkt med Ving.

Bussar och tåg

Med buss och tåg kan du på ett billigt och bekvämt sätt åka runt större delen av det grekiska fastlandet. Det är dock alltid en bra idé att undersöka tågförbindelserna innan du reser, eftersom de kan vara begränsade i vissa områden.

Färjor

Färjor förbinder det grekiska fastlandet med de många öarna och är ett populärt transportsätt, särskilt under sommaren. Om du besöker till exempel Rhodos eller Kreta, finns det många bra färjeförbindelser om du vill uppleva några av de mindre omgivande öarna.

Hyra bil i Grekland

Att hyra en bil i Grekland kan ge dig mer frihet och flexibilitet, men var medveten om att vissa vägar kan vara smala och kurviga, särskilt på öarna. Om du reser med Ving är det enkelt att boka hyrbil hemifrån, och vi kan erbjuda förmånliga priser.

Mat och dryck

Det är svårt att inte älska grekisk mat! Grekerna är särskilt kända för sina färska ingredienser och enkla men smakfulla maträtter.

Förrätter och små rätter

Till de klassiska grekiska smårätterna räknas tzatziki (yoghurt med gurka och vitlök), dolmades (vinbladsdolmar fyllda med ris och kryddor) och saganaki (stekt ost). Grekiska oliver är förstås ett måste liksom taramasalata, en dipp med fiskrom som ofta serveras med tunnbröd eller potatis. Missa inte heller den grekiska salladen med tomater, fetaost och oliver.

Huvudrätter

Några av de mest berömda grekiska huvudrätterna inkluderar moussaka (en gryta med aubergine, kött och bechamelsås), souvlaki (grillspett med kött) och pastitsio (en pastarätt med kött och ost sås). I övrigt är nyfångad grillad bläckfisk svårslaget.

Grekiska drycker

Grekerna är särskilt kända för sin ouzo, som är en stark anissmakande likör, samt lokala viner och öl, varav de flesta kanske känner till Mythos.

Restaurang med havsutsikt på Mykonos
Grekisk sallad på restaurang
Tallrik med grillad fisk