Utflykter, Gambia

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på https://mydestination.ving.se

.

Praktisk information om våra utflykter

Banjul med marknad - kan bokas hemifrån

Banjul med marknad - kan bokas hemifrån

Lär känna Banjul! Vi ser de mest berömda sevärdheterna och besöker den stora marknaden innan vi avrundar med gemensam lunch. Mat ingår, dryck tillkommer.

Läs mer Dölj

För att ni ska få en bra start på semestern och lättare kunna orientera er i de olika kvarteren har vi en stadsrundtur i huvudstaden Banjul med omnejd.

Vi pekar ut bank och butiker och ger tips på några trevliga restauranger om ni vill gå ut och äta någon kväll. Vi kommer bl.a. att passera den sjudande staden Serrekunda där det verkligen pulserar av liv.

Dagens huvudmål är Banjul. Där besöker vi Nationalmuseet, där gammalt och nytt visas upp från den västafrikanska och gambiska skattkammaren.

Vi fortsätter sedan till stadens hjärta, Albert Market, som blir det första riktiga mötet med Afrika och alla dess dofter, ljud och färger. Marknaden är den största i Gambia och den erbjuder ett stort utbud av varor. Prutning rekommenderas!

Vi styr sedan vidare mot området där Atlanten möter Gambiafloden, och här ska vi äta en god lunch med utsikt över floden.

På vägen tillbaka gör vi ett stopp på Arch22, ett monument som presidenten lät bygga efter kuppen 1994.

Detta är en tur där man på ett bra och intressant sätt får bekanta sig med landet, människorna och den annorlunda kulturen.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur, guidning av skandinavisk guide, entré till museet och Arch22 samt lunch.

I priset ingår inte:
Måltidsdryck

Måltider:
Lunch

Tid:
Halvdag, ca kl. 11.15-17.00

Färdledning
Skandinavisktalande guide

Övrig information:
Utflykten körs direkt efter välkomstmötet.

Fathala - Senegal, kan bokas hemifrån

Fathala - Senegal, kan bokas hemifrån

Följ med till grannlandet Senegal och det vackra naturreservatet Fathala med sitt fantastiska djurliv. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Vi startar tidigt och kör till färjeläget i Banjul. Här är det ett vimlande folkliv redan vid soluppgången och vi möter många som vill sälja sina varor, som t.ex. bröd, färgrika tyger och väskor, innan solen börjar värma upp den afrikanska jorden.

Färjeturen över Gambiafloden till den norra delen av Gambia tar ca en halvtimme. Från färjan ser vi marknaden i Banjul som är Västafrikas största, kung Fahds moské och Arch 22.

Nu väntar dagens höjdpunkt med besök i Fathala Naturreservat, en fin park där vi, om vi har tur, får se noshörning, antiloper, giraffer, vildsvin, babianer och zebror. På grund av tjuvskytte minskade antalet djur i Västafrika under 1800-talet. Flera parker och naturreservat arbetar nu aktivt för att öka beståndet av dessa djur i Senegal och Gambia.

Lunchen består av pizza som äter vi på naturreservatet.

När temperaturen blivit lite svalare åker vi tillbaka till Gambia.

Detta är en utflykt för hela familjen där man verkligen får se vad Afrika har att erbjuda.

I priset ingår:
Busstur, färjan, entré i parken och lunch.

I priset ingår inte:
Dricks till chauffören och lokalguide.

Måltider:
Lunch och dryck.

Tid:
Heldag, ca kl. 07.00-16.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Viktig information:
Pass måste tas med på turen och ska visas vid gränsen. Inresande till Senegal måste vara vaccinerade mot gula febern och kunna uppvisa gult vaccinationskort.

A taste of Africa - 2 dagar, kan bokas hemifrån

A taste of Africa - 2 dagar, kan bokas hemifrån

Upplev det enastående Afrika på en tvådagarsutflykt, 250 kilometer längs med Gambiafloden. Övernattning på safariläger samt måltider ingår.

Läs mer Dölj

Vill du uppleva så mycket som möjligt av Gambia under din semester, följ då med på vår tvådagarsutflykt till Janjanbureh - som tidigare hette Georgetown. Här får du uppleva djur- och naturliv, lokalt vardagsliv och ryckas med av afrikanska toner.

Vi startar tidigt och tar färjan från Banjul över till Barra, beläget på den norra sidan av Gambiafloden. Härifrån ska vi, 250 kilometer längs med Gambiafloden, ta oss vidare till Janjanbureh. På vägen gör vi ett stopp på marknaden i Farafenni samt besöker stencirklarna i Wassu och får veta mer om deras historia.

Därefter åker vi med båt cirka fyra timmar den sista biten till Janjanbureh. Här kopplar vi av och om vi har tur får vi se flodhästar, krokodiler, apor och olika fågelarter vid floden mot en fond av vacker natur medan solen går ner.

Inkvarteringen för natten sker på ett enkelt och traditionellt safariläger. Här finns ingen elektricitet. Rummen är därför utrustade med oljelampor. Här finns även toalett och dusch (inget varmvatten). På kvällen serveras en gemensam middag vid flodkanten.

Efter frukost dag två tar vi oss med en liten båt över till Janjanbureh, där vi besöker några av de gamla koloniala byggnaderna. På vägen tillbaka kör vi över en nybyggd bro i närheten av Farafenni och sedan vidare längs sydkusten till Tendaba Camp där vi äter lunch. Under dagen får vi även besöka en gambisk familj för att se hur de bor och lever.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur och inkvartering på enkelt safariläger samt måltider.

I priset ingår inte:
Dricks till chaufför och lokalguide samt dryck.

Måltider:
Lunch och middag dag 1 samt frukost och lunch dag 2.

Tid:
2 dagar, från ca kl. 07.00 till nästa dag kl. 17.00

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Ta med myggmedel, ficklampa, långärmad tröja och långbyxor som är bra att ha på kvällen. Solhatt och solkräm rekommenderas till flodturen.

Roots – kan bokas hemifrån

Roots – kan bokas hemifrån

En heldagstur i slavarnas fotspår med buss och båttur där vi bland annat besöker ett litet slavhandelsmuseum och byn Juffure som blivit världsberömd genom Alex Haleys "Rötter". Lunch, båttur och entré till muséet ingår. Måltidsdryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi kör med buss in till Banjuls stora industrihamn, där båten ligger. Båten är stor, komfortabel och utrustad med massor av kalla förfriskningar.

Vårt första stopp på turen är handelsstationen Albreda, där vi går iland. Här, som på många andra ställen i Gambia, blir vi mottagna av barnen i byn. Vi får höra om byns historia innan vi fortsätter några hundra meter till byn Juffureh. Här besöker vi ett litet slavhandelsmuseum.

Byn Juffureh blev världsberömd när Alex Haley skrev boken "Rötter" om Kunta Kinte som blev tillfångatagen av slavjägare. Man kan fortfarande möta hans släktingar i byn, men de kan tyvärr inte berätta något då de bara talar stamspråk. Livet i byn är väldigt primitivt trots den stora utvecklingen som sker i världen runtomkring.

Vi går genom Albreda och tillbaka till båten för att äta lunch och sen beger vi oss ut till Kunta Kinthes Island (tidigare James Island). Floden har under årens lopp "tagit" en stor del av ön, därför kan vi inte ta oss ända fram med den stora båten utan får byta till en något mindre.

Nästan omedelbart kan vi känna av skräcken som utspelades här då ön användes som slavstation och unga människor slets bort från sina familjer för alltid. Än idag kan man finna pärlor på stranden från kvinnornas halsband som slets sönder av slavjägarna.

Under återfärden till Banjul njuter vi av den stilla färden på Gambiafloden.

Obs!I början och slutet av säsongen (oktober, november och mars, april) kan båten repareras. För att säkerställa att turen fortfarande utförs, använder vi färjan mellan Banjul och Barra, medan delar av delen till Juffereh och Albreda körs med buss. Programmet är identiskt med beskrivningen ovan eftersom det bara är transporten till och från vilken påverkas.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstransport till Banjuls hamn, båttur, entré till muséet samt lunch.

I priset ingår inte:
Måltidsdryck.

Tid:
Heldag, ca kl. 08.00-19.00

Färdledning:
Engelsktalande guide

Övrig information:
Solhatt är ett måste.

Lazy Day - kan bokas hemifrån

Lazy Day - kan bokas hemifrån

En härlig dag fylld med sol, bad, god mat och mangroveträd så långt ögat kan se. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Tidig morgon lämnar vi Denton Bridge bakom oss och blir serverade morgonkaffe. Medan vi glider fram på Oyster Creek, en biflod till Gambiafloden, finns det stor chans att vi får se några av alla de vackra fåglar som har Gambia som sin hemvist.

Ombord blir vi också serverade vitlöksbröd och bubblande vin. Båten lägger till och vi kan svalka av oss i flodvattnet medan lunchen förbereds på båten. Lunchen serveras som buffé med olika sallader, lokal fisk, räkor och tropisk frukt.

Efter lunchen finns det tid för bad, fiske eller att bättra på solbrännan. Det finns en bar på båten där du kan köpa en kall läsk eller en skummande öl att svalka dig med. Framåt eftermiddagen är det dags för en "Nice Cup of Tea" med kex.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstransport till Banjul och lunch.

I priset ingår inte:
Måltidsdryck.

Tid:
Heldag, ca kl. 09.00-17.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Solhatt och solkräm rekommenderas till flodturen.

Gambia - hemlagat, kan bokas hemifrån

Gambia - hemlagat, kan bokas hemifrån

Under denna dag kommer vi att få uppleva och lära oss mer om vardagen i Gambia och vi kommer att få laga de traditionella rätterna från grunden. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Vi kommer att börja med att åka till den lokala marknaden i Brusubi där alla ingredienser ska inhandlas. Här kommer vi inte bara att få lära oss mer om maten utan även om att pruta då det inte finns några riktigt bestämda priser på varorna, som hemma i Sverige.

Därefter kommer vi att åka vidare till platsen där maten ska tillagas. Den kommer givetvis att lagas på traditionellt vis, så även redskapen skiljer sig från de vi är vana vid hemifrån.

Aida, vår duktiga kock, kommer stegvis att berätta och visa oss om hur man ska laga den gambiska maten innan vi själva ska prova på våra kunskaper.
Maten kommer vi givetvis att äta tillsammans innan dagens slut, tillsammans med någon lokal dricka såsom baobab juice, med en avslutning av en fruktsallad av den färska frukten som växer i närheten just nu.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur, guidning av engelsktalande guide.

I priset ingår inte:
Dryck.

Måltider:
Lunch ingår.

Tid:
Lång halvdag, ca kl. 08.00-15.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Makasutu - den heliga skogen, kan bokas hemifrån

Makasutu - den heliga skogen, kan bokas hemifrån

En tur till Gambias heliga djungel, där vi också paddlar i mangroveträsken för att se natur och fågelliv. Lunch ingår.

Läs mer Dölj

Följ med till Gambias heliga djungel. Djungeln betraktas som besjälad av lokalbefolkningen, då det förekommer märkliga ljud och skeenden här. Med en liten gambisk pirogbåt glider vi ljudlöst fram genom mangroveträsken och får samtidigt ett smakprov på Gambias enastående natur och fågelliv.

Med djungeln som ett omslutande tak runt omkring oss vandrar vi fram på stigen. Ofta kan vi se skymten av apor och babianer. Vi ser mäktiga trädarter som tornar upp sig högt ovanför oss.

Längre fram på stigen kommer vi fram till Marabouten, "den heliga mannen", han omfamnar din hand och spår din framtid.

I utkanten av detta naturreservat har man låtit bygga upp en naturlig och gemytlig bas för arbetarna i reservatet. Här äter vi en välsmakande gambisk lunch innan vi sätter kurs tillbaka till hotellen.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur, guidning av svensktalande guide samt lunch.

I priset ingår inte:
Måltidsdryck.

Måltider:
Lunch ingår.

Tid:
Lång halvdag, ca kl. 08.00-15.00.

Färdledning:
Svensktalande guide.

Bra att ha med:
Vattenflaska (minst 1,5 liter), oömma kläder samt bekväma skor eller stadiga sandaler, solkräm, kamera och kontanter (till vatten samt, 100 dalasi till Marabouten om du vill bli spådd).

Bush & Beach Safari – kan bokas hemifrån

Bush & Beach Safari – kan bokas hemifrån

Följ med på en spännande heldagsutflykt med öppna lastbilar och upplev vidsträckta savanner, lokalt jordbruk och lantliga byar. Lunch och entré till museet ingår, dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Här har du chansen att följa med på en spännande utflykt för att uppleva Gambias vardag och det afrikanska landskapet på samma tur, där vi färdas i stora, terränggående, öppna lastbilar. En intressant heldagsutflykt, med tid för eftertanke, där du får uppleva de stora kontrasterna mellan Sverige och Gambia.
Första stoppet gör vi på den lokala marknaden i Serrakunda, där vi tillsammans med guiden tar en tur igenom myllret av människor.

Vi stiftar bekantskap med den gambiska skolan för att se hur det gambiska skolsystemet fungerar, och det kommer till och med att finnas möjlighet att sitta bakom en gambisk skolbänk för en stund.

Du kommer också få chansen att smaka på den lokala drycken palmvin, hos Uncle Jon och hans familj.
Lunchen serveras på en av Gambias finaste stränder; Sanyang-stranden. Du erbjuds en gambisk buffé blandad med lokala och internationella rätter. Här kommer det även finnas tid att ta ett svalkande dopp och något gott att dricka på stranden.

På vägen tillbaka stannar vi till på Tanji museum innan vi slutligen gör ett uppehåll i Tanji fiskeby, där flera spännande fiskarter från Atlanten landas och vi får även se fiskrökeriet i byn.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Busstur, guidning och lunch samt inträde till museet.

I priset ingår inte:
Måltidsdryck

Tid:
Heldag, ca kl. 08.00-16.00

Färdledning:
Engelsktalande guide

Bra att ha med:
Vattenflaska (minst 1,5 liter), oömma kläder samt bekväma skor eller stadiga sandaler, solkräm, badkläder, kamera och kontanter, eventuella gåvor som pennor och böcker till skolbesöket.

Övrig information:
Obs! Denna utflykt rekommenderas inte för personer med höft-/ryggproblem eller för gravida kvinnor.

Sevärda Senegal - kan bokas hemifrån

Sevärda Senegal - kan bokas hemifrån

Upplev Västafrikas flora och fauna på vår tvådagars tur. Övernattning, transport och vissa måltider ingår.

Läs mer Dölj

Västafrika upplevs bäst längs gränsen mellan Gambia och Senegal. De två länderna har mycket att erbjuda, men precis förbi gränsen finner man något väldigt unikt. Därför finns det nu möjlighet att besöka närliggande Senegal och uppleva den lokala floran och faunan i en annan miljö.

Vår första dag tar oss till Banjul tidigt på morgonen. Målet är att korsa mynningen av Gambiafloden, så att vi kan komma tätare inpå Senegal och de sevärdheter som finns precis bortom gränsen. När vi väl har korsat floden med färja och tagit oss igenom gränsformaliteterna, så befinner vi oss på vägen mot Toubakouta i Senegal. I staden går dagen sin gilla gång, och lokalbefolkningen ägnar sig åt skolan, trafiken, marknaderna och lantbruket. Tätt intill staden ligger floden Saloums delta, som under åren blivit känt för sin variation av flora och fauna. Här finns möjlighet att se flera av Västafrikas 450 fågelarter, medan vi åker båt genom deltat. Varje fågel och planta har unika färger och kan väcka intresse hos vem som helst. Vid deltat finns vårt hotell, som består av hyddor i modern afrikansk stil. Här övernattar vi och serveras en smakrik middag på kvällen.

Följande dag startar relativt tidigt. Vi ska till Fathala naturreservat. I Västafrika försvann de större och mest kända djurarterna för många år sen, men under senare år har man arbetat intensivt med att introducera flera av dem i olika reservat. Fathala har lyckats skapa rätt miljö och därför trivs giraffer, flera antiloparter och noshörning i deras område. Det finns aldrig garantier, när man är på 'jakt' efter djurupplevelser, men de lokala guiderna har bra erfarenhet av att lokalisera och peka ut dem i reservatet. Detta kommer förhoppningsvis till godo för oss alla, så att vi kan ta flera bra bilder. Det är målet för dagen. Efter turen i reservatet beger vi oss till söderut mot färjeturen tillbaka över Gambiafloden, samt våra hotell söder om Banjul.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

I priset ingår:
Busstur, färjan, entré i parken, båttur, hotell, vissa måltider. För inkvartering i ett eget rum tillkommer ett enkelrumstillägg.

I priset ingår inte:
Dricks till chauffören och lokalguide. Dryck.


Måltider:
Dag 1: Lunch och middag. Dag 2: Frukost och lunch-picknick.

Tid:
2 dagar, ca kl. 06.30 till nästa dag kl. 15.00.

Viktig information:
Pass måste tas med på turen och ska visas vid gränsen. Inresande till Senegal måste vara vaccinerade mot gula febern och kunna uppvisa gult vaccinationskort.

Övrigt:
I perioden oktober-november är det efter regnperioden högt gräs i parken. Detta gör att chansen att se djur minskar. Under denna period rekommenderar vi att du bär långbyxor och långärmad tröja under utflykten för att undvika insektsbett.

Banjul Airport Lounge - bokas hemifrån

Banjul Airport Lounge - bokas hemifrån

Boka entré till Banjuls Airport Lounge och få en behagligare start på din hemresa. Luta dig tillbaka i en bekväm fåtölj och njut av god service, en kyld dryck och av svalkan från luftkonditioneringen.

Läs mer Dölj

När slutet på semestern närmar sig brukar tankarna allt oftare gå till hemresan. Tankarna på incheckning, säkerhetskontroll, passkontroll och gate kan medföra stress och ett tråkigt avslut på resan.

Därför erbjuds nu en behagligare start på hemresan i form av tillträde till den lounge som finns på Banjuls internationella flygplats. Även om inredningen är i lokal stil, spartansk och något gammeldags i sin utformning ges här möjlighet till att koppla av, njuta av en god drink och av luftkonditioneringen.

I entrén ingår:
• Sköna fåtöljer
• Ett bra utbud av lokala tidningar och magasin
• Hjälpsam och serviceinriktad personal
• Servering av kaffe, te, läsk och ett visst utbud av alkohol, drinkar och snacks
• Tillgång till laptop med internet
• WiFi
• Luftkonditionering

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du bara boka hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”. Antalet platser är begränsat.

Mat och dryck:
Ett urval av dryck och snacks ingår, max två öl/alkoholhaltiga drinkar per person.
I restaurangen utanför kan du beställa och betala större måltider, som sedan serveras i loungen.

Tid:
Tillgång till loungen ges två timmar före flygets avgångstid.

Övrigt:
Det går bra att gå in och ut från loungen om du till exempel vill handla i den lilla taxfree-butiken på flygplatsen.

Ett afrikanskt äventyr - kan bokas hemifrån

Ett afrikanskt äventyr - kan bokas hemifrån

Följ med på en innehållsrik dag full av intryck och upplevelser från olika delar av Gambia. Lunch ingår, dryck går att köpa till.

Läs mer Dölj

Vi hämtas tidigt på hotellet och kör mot Gambias huvudstad Banjul, där färjan väntar för att ta oss till North Bank i Barra, en färjetur som tar en dryg halvtimme. Vårt första stopp är Fort Bullen, som etablerades av britterna år 1823, och användes vid avskaffandet av slavhandeln. Vi tar en rundtur genom fortet och får höra historien bakom dess olika delar, och den roll de spelade då man avskaffade slaveriet. Från Fort Bullen kör vi igenom Barras och får en glimt av vardagslivet, på väg mot de små byarna längre upp längs kusten.

Under dagen kommer vi även att besöka en lokal smedja. Den spelar en viktig roll i denna by, eftersom det är där man tillverkar olika verktyg som kan användas vid bland annat jordbruk och vid matlagning. Vi får även möjlighet ta oss igenom en traditionell by, där ordet "primitivt" definierar standarden på de enkla förhållanden som råder.

När det är dags för lunch tar vi oss till Jerreh camp som ligger inne i den täta skogen av Niumi. Här njuter vi av lokal mat innan vi tar oss tillbaka till Barra. Vi hoppar återigen på färjan som tar oss över till Banjul, och sedan åker vidare till respektive hotell.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Lunch ingår, dryck köps separat.

Tid:
Heldagsutflykt, ca kl. 08.00-17/18.00.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Stor vattenflaska, oömma kläder, bekväma skor, solkräm, kamera, kontanter till eventuella inköp.

Med kajak på Gambiafloden - kan bokas hemifrån

Med kajak på Gambiafloden - kan bokas hemifrån

En utflykt för dig som är aktiv och morgonpigg. Under turen får du uppleva hur naturen längs floden vaknar till liv på morgonen. Enkel frukost ingår.

Läs mer Dölj

Tidigt på morgonen åker vi buss till Tanji där dagen startas på en biflod av Gambias hjärta
– Gambiafloden.

Två och två kliver vi ner i kajakerna, försöker hitta balansen och övar på paddeltagen. För dig som inte känner för att starta dagen med att paddla finns möjlighet att stiga ner i en större kanot där du bara kopplar av och njuter av omgivningarna.

Vi paddlar längs mangroven i takt med att naturen vaknar till liv. Under färden kommer vi med stor sannolikhet att få se olika fåglar, apor, varaner och kanske också andra djur. Solen stiger på himlen och strålarna reflekteras i det spegelblanka vattnet. Vi glider sakta fram på floden och då och då passerar vi smalare passager där vi kommer tätt inpå naturen och djurlivet.

Efter cirka två timmars kajakfärd anländer vi till dagens stopp. Här serveras en enkel frukost och de som vill kan ta en promenad i området innan det är dags att paddla tillbaka mot Tanji.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

I priset ingår:
Buss till och från Tanji, kajak/kanot, flytväst.

Mat och dryck:
Enkel frukost ingår.

Tid:
Halvdag, ca kl. 06.00-11.00

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Bekväma kläder, vattenflaska, solkräm och vattentät plastpåse till kamera/telefon.

Sindola & Makasutu 2 dagar - kan bokas hemifrån

Sindola & Makasutu 2 dagar - kan bokas hemifrån

Det är dags att upptäcka den sydvästra delen av Gambia. Vi ser fram emot två fullspäckade dagar som inkluderar en bekväm övernattning i Kanilai på Sindola Safari Lodge. Den här upplevelsen kommer garanterat att fånga både nya och vana Gambiaresenärer, då vi rör oss långt utanför de områden som majoriteten av turisterna vistas i. Måltider ingår delvis.

Läs mer Dölj

Den första dagen inleds med ett besök i Makasutu, Gambias heliga skog.
Lokalbefolkningen anser att djungeln är besjälad, eftersom det kommer märkliga ljud från den och det händer konstiga saker där. Vi kastar oss ut i en intressant mix av aktiviteter i skogen, som både inkluderar en kortare båttur i mangroven, en naturvandring, palmvin, lokal musik och en inblick i Gambias flora och fauna.

Under vägen passerar vi den lokala Marabout, den heliga mannen. Han har gåvan att kunna spå, hela och inte minst rådgöra alla som önskar det. Han spår din framtid i handen och ger gärna råd om hur ditt liv kan förbättras med lokala ritualer. Vi hinner också med en välsmakande gambisk lunch innan färden går mot Sindola Safari lodge i Kanilai. Här äter vi middag och övernattar, och kanske kommer byfolk på besök och visar upp sina färdigheter i dans till lokal musik.

Dag två går vi upp innan soluppgången och beger oss till Tendaba Camp där en båttur väntar. Målet är Bao Bolong Wetland Reserve, som är känt för sin otaliga mängd fågelarter -både stora som små. Från floden kan du även beskåda apor och träd som är uppåt 30 meter höga. Efter båtturen kör vi tillbaka till Sindola där lunch serveras. Strax efter beger vi oss åter mot kusten, och finns det tid hinner vi med ett besök hos en lokal familj på vägen.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Mat och dryck:
Ingår delvis. Vi rekommenderar att ta med dryck och snacks eftersom i stort sett ingenting kan köpas under vägen.
Dag 1: Lunch i Makasutu och middag vid Sindola.
Dag 2: Frukost och lunch vid Sindola.
Dryck ingår inte till maten.

Entré:
Ta med 100 GMD om du önskar att bli spådd av den lokala Marabout i Makasutu.

Tid:
Utflykten startar ca kl. 09.00 dag 1 och avslutas ca kl. 18.00 dag 2.

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Bra att ta med:
Kamera, kikare, pengar, bra promenadskor, bekväma kläder, badkläder och vattenflaska. Packning till två dagars uppehälle och en varm tröja ifall kvällen blir sval. Ta gärna med saker som kan skänkas till lokalbefolkningen under vägen.

Beach Cleaning Day

Beach Cleaning Day

Om de resmål vi älskar idag ska finnas kvar för kommande generationer måste såväl researrangörer som myndigheter och turister göra vad de kan för att öka turismens positiva effekter och minska de negativa. Beach Cleaning Days är ett sådant sätt, då vi tillsammans hjälps åt med att städa stränder på resmålet.

Läs mer Dölj

Vi på Ving, Spies och Tjäreborg arbetar aktivt med miljöfrågor, och vet att vi ibland är en del av problemet. Därför engagerar vi oss starkt i dessa frågor och har gjort det sedan mitten av 90-talet, då vi tillsatte vårt första miljöråd.

Vi vill göra Beach Cleaning Days till en återkommande aktivitet, där både våra gäster, lokala partners och alla med intresse kan delta. Vi har genomfört flera städdagar runt om i världen och målet är att etablera detta på alla våra resmål.

Under vintern kommer vi ha Beach Cleaning Days i Gambia den 12/3 2020.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor. Vi tillhandahåller handskar, sopsäckar, etc.

Tid:
Varierar, oftast om förmiddagen, då det är svalare.

Baobab Island - Sita Joye - kan bokas hemifrån

Baobab Island - Sita Joye - kan bokas hemifrån

Varje år försöker vi finna något intressant och innehållsrikt till våra gäster. Många av dem har besökt Gambia förr, medan andra är här för första gången. Därför är det viktigt att vi hittar en balans som passar alla, och som samtidigt är helt annorlunda.

Läs mer Dölj

Därför vill vi presentera Baobab Island – Sita Joye.

Att vistas bland de som bor på en plats, och se vad de ägnar sig åt till vardags är alltid intressant, så därför har vi valt en rutt som tar oss genom byarna vid Kuloro, ett område vid kusten, med en lång historia. Här har både män och kvinnor under lång tid arbetat med att framställa byggmaterial från grunden, av sten och lera.

Kuloro ligger intill Farasutu-skogen. Detta var tidigare ett lertag, där man hämtade lera för att bygga hus, men på senare år har skogen övertagit området, och med den har både flora och fauna återkommit. Därför kan man i dag se otaliga fågelarter, liksom även varaner och krokodiler som har bosatt sig i de små sjöar som ligger utspridda i området.

Det finns dock fortfarande de som fortsätter arbeta i skogen. Det betyder att vi får möta de kvinnor som livnär sig på att samla ostron. De finner dessa på mangroveträdens rötter, och samlar dem när det är lågvatten
Baobab Island finns också på programmet. Öns natur är den perfekta inramningen till en lunch som vi får serverad på Sita Joye, ett slags camp som ligger i en flodkrök. Naturligtvis får vi smaka på juice av den frukt som givit ön dess namn.

Från Baobab Island tar vi oss hem längs bifloder. Vi går ombord på en traditionell pirouge-båt och färdas ett par timmar till Denton Bridge, där vår buss väntar.

Boka hemifrån: Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på Min sida.

Tid: 8.00-17.30

Guide: Engelsktalande guide

Mat och dryck: Lokal buffé med rätter som Domoda (innehåller jordnötter), Benachin m.m. Lunchmenyn kan variera. Smakprov på Baobabjuice ingår också.

Övrigt: Tidvattnet kan påverka dagens rutt. Samma dag avgörs om man startar vid Denton Bridge (tvärtom mot beskrivningen ovan), eller i den ordning som beskrivs ovan. Vind och väder kan alltid påverka utflyktens innehåll, men vi bemödar oss alltid att genomföra utflyktens samtliga programpunkter.

BBQ och Brottning - kan bokas hemifrån

BBQ och Brottning - kan bokas hemifrån

Något som många inte vet är att brottning är både Gambias och Senegals nationalsport. Fotboll hade kanske varit en naturligare gissning.

Läs mer Dölj

Men även om fotboll är en stor sport i bägge länderna så har brottningen anor långt tillbaka i tiden. Ofta avgjordes meningsskiljaktigheter mellan olika stammar och byar genom en match mellan de bästa brottarna. På så vis slapp man slåss, med de förluster det kunde medföra.

På den tiden var brottningen tätt sammanflätad med ära, prestige, och makt, och på många vis är det samma sak än i dag. Uppställningen vid större möten kan vara imponerande och de främsta brottarna är firade stjärnor med massor av anhängare.

Vi kan inte visa det bästa som erbjuds, men vi kan presentera en intressant kväll som kombinerar god mat, skön stämning och en introduktion till den sport som engagerar i stort sett alla gambianer. Vi kommer hålla till vid Rainbow Restaurant, på Sanyang-stranden. Här kan vi förhoppningsvis njuta av solnedgången innan brasan tänds, och kvällen kan börja på allvar, med musik, dans och brottning mellan områdets främsta utövare. Allt görs med gott humör och många skratt. Inga andra utflykter i Gambia erbjuder något liknande, och är en upplevelse som kommer stanna länge i minnet.

Boka hemifrån: Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på Min sida.

Mat och dryck: Middag med grillad fisk och kyckling. Domoda (jordnötssås) med kött och ris, sallad, pommes frites och frukt. Dryck ingår inte.

Tid kl. 13.30 - 20.30

Guidning: Engelsktalande guide
Bra att ta med: Bekväma kläder (det kan bli kallt om kvällen), pengar, kamera