Se hotell (19)

Resor till Gambia

Gambia
Din resa till Gambia blir en spännande blandning av naturupplevelser, folkliv, lokal kokkonst och sol, massor av sol.
Gambia är ett litet land med många upplevelser. Här finns de kilometerlånga stränderna mot Atlanten, här finns flodturer längs Gambia-floden, här finns mycket sol året om och här finns det myllrande folklivet på marknaderna i huvudstaden Banjul. Du kan också boka till en rundresa i Gambia och Senegal, med natur, kultur och spännande möten. På så vis får du se och uppleva ännu mer under din resa till Gambia.

Hotell på stranden

Om du bokar din resa med Ving till Gambia har du en hel del att välja mellan. Cape Point-området passar dig som vill bo enkelt. Här har du också nära till flera lokala marknader där du kan fynda bland träsniderier, frukt och batiktyger. Vill du ha ännu mer lugn och ro under din resa föreslår vi att du väljer ett hotell i Kotu- eller Bijilo-området. För dig som föredrar att bo i händelsernas centrum är området Kololi och framför allt Senegambia det bästa alternativet. Direkt utanför hotellen, som vid Senegambia Beach, finns ett bra utbud av restauranger, barer och olika nöjen. Var du än väljer att bo kan du alltid hitta ett hotell till bra pris vid stranden, så du inte behöver gå långt för dagens första dopp.

Sunprime Tamala Beach

Sunprime Tamala Beach ligger vid den härliga stranden i Kotu, och erbjuder allt det som gjort våra Sunprime-hotell så populära: spa, träning och naturligtvis Sunprime restaurant där du får en lika bra start på dagen som du får en skön avslutning på kvällen. Välkommen till en avkopplande och bekväm semester på ett nybyggt och omsorgsfullt designat hotell.

Avkoppling i Gambia

Efter en lång dag på stranden är det skönt att dra sig upp mot hotellet för att koppla av med en drink före middagen. Vid den här tiden på dygnet, precis före den fantastiska solnedgången, samlas turister och gambier på stranden för att spela fotboll och strandvolleyboll. Utelivet är lugnt på de flesta hotell, men på de större erbjuds ofta någon form av underhållning. Missa till exempel inte de afrikanska dansuppvisningarna – en färgstark och suggestiv upplevelse, precis som Gambia i övrigt.

Rundresor från Gambia

Vill du se mer av det rika djurlivet och fördjupa dig i den afrikanska kulturen under din semester kan du välja att kombinera din resa med en rundresa. Rundresorna startar i Gambia och tar dig med till flera spännande utflyktsmål i Senegal.
Bra att veta
 • Hotell på stranden
 • Prisvärt boende
 • Solsäkert
 • Bra klimat
 • Kilometerlånga sandstränder
 • Lokala restauranger
 • Sunprime Hotels
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Gambia

Stränder
Stränderna är flera kilometer långa och 20-50 meter breda (ebb och flod). I allmänhet har de finkornig sand och är inte särskilt långgrunda. På Atlantsidan kan vågorna vara stora och undervattensströmmar förekommer. Vill man ta sig till en annan strand än den som ligger närmast hotellet är det bäst att resa med taxi eller jeep. De flesta hotell har privat strand och strax utanför de mest populära hotellområdena möter man milsvida stränder som dessutom är näst intill folktomma. Till skillnad mot vad många tror, och kanske även i viss mån tidigare har upplevt, så ges faktiskt tillfälle att få vara i fred under promenaden. Solen är mycket stark så här nära ekvatorn och hög solskyddsfaktor rekommenderas. Var uppmärksam på underströmmarna i havet och gå aldrig längre ut än att du bottnar ordentligt. Simma aldrig ut i havet, simma utefter stranden i stället. Vattenaktiviteter finns i mycket liten omfattning. Då Gambia är ett muslimskt land bör man visa respekt och inte sola topless vid stranden eller på hotellets poolområde.

På söndagarna och andra helgdagar förvandlas stranden till en mötesplats för lokalbefolkningen, som då kommer hit med sina picknick-korgar och umgås. Vissa kvällar är pulsen högre med livlig musik och dans.

Sanyang

Den kanske finaste stranden i Gambia. Här kan du avnjuta din måltid i lugn och ro på någon av de lokala restaurangerna, till exempel Rainbow Bar. På kvällen samlas lokalbefolkningen för grillfester. Sanyang ligger cirka 45 minuter med bil från turistområdena. Vågor och undervattensströmmar är mycket sällsynta.

Cape Point

Populär, välbesökt strand belägen på nordspetsen av Cape Point där vårt tidigare Sunwing låg. Det finns ingen matservering på stranden, men det finns några lokala kiosker på stranden som serverar dryck. Flera närliggande hotell har restauranger. Var uppmärksam på undervattensströmmar.

Kotu strand

Välbesökt strand utanför hotellen Bungalow Beach, Kombo Beach och Sunset Beach. Längs med stranden, som är flera kilometer lång, finns flera strandbarer som serverar svalkande drycker. Hälsa gärna på de charmerande fruktdamerna som säljer fruktsallad nedanför marknaden.

Palmarima-stranden

Populär strand, speciellt under helgen då många kommer hit för att promenera, spela fotboll eller bara slappa av. Festerna på söndagskvällar är också populära.

Priser

Solstolar är i regel gratis för hotellets egna gäster vid den privata hotellstranden. Om man vill tillbringa dagen på stranden vid ett annat hotell eller utanför de privata hotellstränderna får man oftast betala en avgift.
Mat, dryck och nattliv
I Gambia finns gott om olika slags restauranger, matställen och caféer som är utmärkta om du vill smaka landets egen mat. Prova gärna de två maträtter som betecknas som landets nationalrätter: Chicken Yassa, en kycklingrätt med en starkt kryddad sås (Yassa), och Domoda som är den vanligaste maträtten hos lokalbefolkningen. Den består av antingen kyckling, kött eller fisk och serveras med ris och jordnötssås. Det etableras allt fler restauranger i Gambia, och utbudet blir bara större och större, så du har aldrig långt till en bit mat eller något kallt att dricka.

Vatten

Vatten köps lämpligen på flaska och bör inte drickas direkt från kranen.
I Gambias turistområden finns ett livligt nattliv, med pubar och restauranger, ofta med levande musik. Många hotell har också underhållning flera kvällar i veckan. I Senagambia-området finns ett stort nöjesutbud med många pubar och restauranger samt några kasinon.
Shopping
Det finns mycket som kan vara värt att köpa i Gambia, även om det inte finns mycket "riktig" shopping. Lädervaror, batiktyger, skor och träfigurer är populära souvenirer. Det finns små marknader nästan överallt, och det hör verkligen till en gambiasemester att besöka någon. Allt som saknar prislapp ska du pruta på – ända ner till 50 procent! Det viktigaste är att du är nöjd med vad du får betala. Tänk på att många fina butiker och bodar saknar skyltning och därmed kan vara lite svåra att upptäcka. Detta gäller framförallt området Senegambia, Kotu och Kairaba Avenue i Bakau. Överallt finns små minimarkets med begränsat utbud och lite större mataffärer finns i Cape Point och Kololi. Tänk dock på att importerade varor kostar lika mycket som i Sverige, eller mer.

Skräddarsydda kläder

Här finns allt man kan begära med över hundra små skrädderier. Antingen köps tyget direkt i skrädderiet eller så köper du själv tyg i annan butik och tar med till skräddaren, vilket är billigast.

Träsniderier

Ett stort urval av vackra träfigurer finns på de lokala marknaderna. Den största träsniderimarknaden ligger i Brikama cirka 45 minuter med bil från turistområdena. Här finns mycket att välja på, och här är det viktigt att pruta. Kom ihåg att du kanske får betala övervikt på ditt bagage på hemvägen.
Sport och Träning
Under din resa till Gambia kan du ägna dig åt sport och träning som tennis och cykling. Det finns en 18-håls golfbana i Fajara där du kan spela utan greencard.
Aktiviteter och sevärdheter
Ett sätt att komma Gambia närmare inpå livet är att anlita en lokalguide som leder dig rätt. Du känner igen de officiella lokalguiderna på uniformen med märket "OTG". Alla hotell har några lokalguider som de rekommenderar, men om du är tveksam rekommenderar vi att du frågar personalen i receptionen. Ska du på marknad i Banjul eller Serrekunda på egen hand, rekommenderar vi att du anlitar en lokalguide då de håller alla "självutnämnda guider" borta. De kan dessutom hjälpa dig med att få ett resonabelt pris på marknaderna.

Skönhetsvård

På semestern är det många som vill unna sig både lyxiga spabehandlingar och salongbesök. Det finns gott om sådant i Gambia.

Abuko naturreservat

Ett vackert reservat som ligger ca 45 minuter från Kotuområdet med bil. Det tar ca två timmar att ta sig igenom parken och under tiden ser du apor, antiloper, krokodiler, hyenor och ett antal olika fågelarter.

Brikama hantverksmarknad

Den största träfigursmarknaden i Gambia. Här kan du köpa fina souvenirer och göra många fynd. Pruta! Till Brikama tar man sig lättast med taxi. Öppet dagligen.

Katchically Krokodilpark

Krokodilpoolen med ett 50-tal krokodiler finns i Bakau. Här kan du bekanta dig med den 30 år gamla Charlie och hans kompisar. Det är bara lokalguiderna i parken som vet vem Charlie är. Parken är öppen dagligen.
Visst lockar stranden, men det finns också andra slags sevärdheter i Gambia; kultur, historia, natur och folkliv.

Tanji Village Museum

Tanji Village Museum är byggt som en by och är ett levande museum och här visas det hur lokalt handarbete går till och även här ges även en inblick i hur lokalbefolkningen lever på landsbygden. Museet ligger i fiskebyn Tanji dit du tar dig med taxi (ca 25 minuter). Kom ihåg att avtala pris för taxi på förhand.

Banjul

Banjul ligger på ön St Marys Island, som är en sandbank på södra sidan av Gambiafloden med en stor hamn. Här bor ca 45.000 människor. Banjul är dock inte den största staden i Gambia och kanske inte heller den vackraste staden, men är ändå värt ett besök för alla som besöker landet. Här finns ständigt "hustling" och "bustling" och det är människor överallt! På Albert Market, som ligger på Russel Street, finns allt mellan himmel och jord till försäljning. Givetvis finns vad som behövs i det afrikanska köket, och bakom hörnet ligger turistmarknaden med lokala hantverk. Här har du chansen att pruta.

Kunta Kinthes Island

Byggt 1651 av tyskarna och övertaget av britterna 1661. Kunta Kinthes Island (tidigare Fort James) spelade en stor roll under slavtiden och fungerade som uppsamlingsplats för slavarna. I dag återstår bara en sjundedel av öns ursprungliga storlek på grund av att floden "äter upp" ön. Kunta Kinthes Island finns numera upptagen på Unescos världsarvslista.

Juffereh

Det var här Alex Haley fann grunderna till sin bästsäljare "Rötter" om slaven Kunta Kintes öden. Här finns Gambias enda slavmuseum.

Albreda

Albredas berömda flaggstång sades ge frihet till den slav som klarade sig dit. Denna före detta slavhandelsstation har intressanta sevärdheter kvar från slavhandelns dagar som kan beskådas.

Nationalmuseet

Museet ligger mitt i Banjul och här finns både små och stora sevärdheter som relaterar till gambiska stamtraditioner och jordbruket, från den brittiska kolonialtiden till i dag. Musikavdelningen är ganska imponerande.
Fakta

Vår service på resmålet

Vistelsen i Gambia är på egen hand.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i 6 månader efter hemkomst. Inget visum krävs. En inresestämpel fås vid ankomst som gäller i 28 dagar. En tom sida i passet krävs. För mer information hänvisar vi till Gambias ambassad på telefon 08-32 45 20.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Gambia.

Vaccinationer

Malariaprofylax rekommenderas. Vissa vaccinationer kan krävas. Om du mellanlandar eller reser mellan olika afrikanska länder, ta reda på alla länders vaccinationskrav. Tag kontakt med din vaccinationscentral om vad som gäller, i god tid före avresan. Vaccinationskort krävs för inresa till Senegal.
Ving rekommenderar Twinrix från GlaxoSmithKline AB. Du får då ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att ta Twinrix minst 4 veckor innan du reser.
Mer information på www.vaccin.se.
För att skydda dig mot mygg och andra insekter rekommenderar vi myggmedel samt ljus klädsel med långa ärmar och ben.

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Dalasi (GMD). Banker finns i Kololi/Senegambia, Serrekunda och Banjul. Uttagsautomater finns vid en del banker som accepterar utländska kort med ett maxuttag på 3.000 dalasi (ca 500 SEK) per kontantuttag. Större summor kan tas ut i bank, med Visa eller Mastercard. Vissa hotell har också ett litet bankkontor i receptionen. Det är vanligt att uttagsautomaterna är ur funktion eller är tom. Likaså att kortbetalning inte fungerar. Vi rekommenderar därför att du tar med dig kontanter, helst i SEK, EUR eller USD. Växling kan göras på hotellen eller på växlingskontor.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Sommartid: Svensk tid -2 timmar. Vintertid: svensk tid -1 timme.

El

220 V. Adapter behövs på några av hotellen och kan köpas på plats (ca 40 dalasi).

Språk

Här finns åtta olika folkstammar som alla har sitt eget språk och kultur. Engelska är det officiella språket.

Övrigt

Homosexualitet är förbjuden enligt gambisk lag. Samkönade par rekommenderas därför till diskretion.
Myndigheterna i Gambia har infört ett totalförbud mot plastpåsar. All försäljning och bruk av sådana ska upphöra snarast. Besökare ombeds se till att eventuella medförda plastpåsar antingen tas om hand på hotellet, eller tas med tillbaka hem.
Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc. Observera att flygplatsen i Gambia är mycket noga med regler gällande bagagevikt. Allt bagage vägs, även handbagage. Eventuell övervikt betalas direkt till personal på flygplatsen. Pris ca 10 euro/kilo.
Flyg och transfer

Flygtid

Med reguljärflyg tar det ca 12-14 timmar med Brussels Airways via Bryssel.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Gambia året runt med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Banjuls flygplats.
Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Väder
 • januari
30°19°
8
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • februari
31°19°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • mars
32°20°
9
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
30
Regnfria dagar
 • april
30°20°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • maj
30°22°
9
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juni
31°24°
8
Soltimmar/dag
27°
Vattentemperatur
16
Regnfria dagar
 • juli
31°25°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
14
Regnfria dagar
 • augusti
30°24°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
13
Regnfria dagar
 • september
31°24°
7
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
14
Regnfria dagar
 • oktober
32°25°
8
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • november
32°23°
9
Soltimmar/dag
28°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • december
30°20°
8
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
28
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Gambia
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.