Välj rätt resmål på Cypern
Inspiration

Guide till Cypern

Så väljer du rätt resmål på Cypern

Är du sugen på en resa till Cypern, men vet inte vart på Cypern du vill åka? Med dessa tips från vår expert Joachim blir det enklare att hitta Cyperns bästa resmål för dig.

Så långt österut du kan komma i Medelhavet ligger soliga Cypern. Joachim Berntsen som arbetar som Commercial Manager på Ving har ett speciellt förhållande till den populära semesterön. År 2001 packade han väskan för att börja arbeta som reseledare för första gången och sju år senare var han Vings destinatonschef på Cypern.

– Jag önskade att få komma till Cypern, främst för att jag hade hört att det var en vacker ö att både arbeta och bo på, och ön levde helt klart upp till mina förväntningar. Jag blev kvar i nästan tre år innan jag flyttade hem igen, berättar Joachim, och trots flera år på ön är han långt ifrån färdig.

– Jag har rest tillbaka nästan varje sommar, de senaste åren tillsammans med min fru och mina barn, berättar han.

Joachim är inte ensam om att älska Cypern. Varje sommar reser tusentals svenskar med Ving till den populära ön, framförallt till Ayia Napa, Larnaca, Protaras och Limassol. Men vilket resmål på Cypern ska man åka till?

Joachim Berntsen, Commercial Manager i Ving

Joachim och sönerna Theodor och Sixten njuter på Vings familjehotell Sunwing Sandy Bay Beach när de är på Cypern.

Ayia Napa

Mer barnvänligt än du tror

Du tänkte det säkert med en gång när du läste Ayia Napa – ett "partymecka" utan motstycke! Man ska inte sticka under stol med att det finns en livlig bargata med massor av klubbar och dansgolv, men Ayia Napa har mycket mer att erbjuda.

– Ving har arrangerat reser till Cypern sedan 1960-talet och idag är det bara en liten del av våra gäster som reser till Ayia Napa för att festa. De allra flesta reser för att att njuta av de långgrunda sandstränderna, bada i det kristallklara vattnet och äta god mat, berättar Joachim.

Härliga badförhållanden på Cypern

Perfekta badförhållanden: Cypern är känt för sitt klara vatten och du kan välja mellan flera fina stränder, som denna vid Cape Greco.

Själv bor han alltid på det prisbelönta hotellet Sunwing Sandy Bay Beach när han är på Cypern med familjen.

– Hotellet är ett av Vings mest populära familjehotell och 73 % av de som reser till Cypern på sommaren med Ving bor här eller på systerhotellet Ocean Beach Club, berättar Joachim.

På Sunwing Sandy Bay Beach kan både stora och små leka i någon av de sex poolerna – tre av dem är barnpooler. De låga byggnaderna på hotellområdet gör att man får känslan av att bo i en lugn liten by på landet, och det finns flera olika lägenhetsalternativ, skräddarsydda för de flesta typer av familjer.

Önskas lite extra semesterlyx kan du boka en Royal Family Suite, och vill du unna dig det allra bästa? Då bokar du en svit med direkt utgång till den delade privata poolen.

Sunwing Sandy Bay Beach

Skräddarsytt för familjer: Hotellkonceptet Sunwing Family Resorts är perfekt för barnfamiljer. Ett av de mest populära Sunwing-hotellen ligger i Ayia Napa.

Det är också bara ca 100 meter från hotellet till den barnvänliga stranden Sandy Bay. Om Joachim själv får välja strand, föredrar han Makronissos som ligger några kilometer väster om Ayia Napa.

– Både Sandy Bay och Nissi Beach, som också ligger i närheten av hotellet, är fina stränder, men under högsäsong kan det bli mycket människor där, förklarar han.

Sunwing Sandy Bay Beach ligger vid huvudvägen Nissi Avenue där du också hittar flera av Ayia Napas bästa restauranger. Joachim rekommenderar bland annat den italienska restaurangen De Medici och Mexikanska Los Bandidos.

– Los Bandidos har jättegod mat och är populär även bland dem som bor i Ayia Napa. En rekommendation är att boka bord i förväg, då det oftast är fullt på helgerna, tipsar han.

Precis bredvid Sunwing Sandy Bay Beach ligger Ocean Beach Club Cypern. Ocean Beach Club är hotellkonceptet som blivit succé på både Kreta och Gran Canaria. Ocean Beach Club är hotellet för dig som vill ha allt som Sunwing erbjuder, men önskar bo lite lyxigare, lugnare och nära havet.

Protaras

Det perfekta resmålet för dig som reser utan barn

Protaras eller Fig tree Bay är ett lugnt och trevligt semesteralternativ ungefär en mil öster om Ayia Napa. Det ett perfekt resmål på Cypern för alla som önskar bo i lugna omgivningar men samtidigt med närhet till livliga Ayia Napa.

Den ca 1,5 kilometer långa Protaras Avenue som sträcker sig västerut från Fig Tree Bay utgör själva centrumet i Protaras. Här finns olika restauranger, butiker, mataffärer, bagerier, barer och ett par diskotek. Utelivet är dock av det lugnare slaget.

Protaras / Fig Tree Bay

Avslappnad atmosfär: Protaras, eller Fig Tree Bay, är ett lugnt och trevligt semesteralternativ ca en mil öster om Ayia Napa.

– Tempot är lugnare i Protaras, berättar Joachim.
Han berättar att det också att utbudet av restauranger är mindre än i till exempel Ayia Napa. Att utbudet är mindre beror på att många av hotellen erbjuder All Inclusive.

För några år sedan öppnade Ving sitt andra Sunprime-hotell på Cypern, just i Protaras. Sunprime-konceptet är skräddarsytt för dig som reser utan barn, och precis som våra andra Sunprime-hotell har Sunprime Protaras Beach en åldersgräns på 16 år samt en stilren och modern design.

Sunprime Protaras Beach

Det nya Sunprime-hotellet ligger direkt vid stranden i Protaras, som är den mest populära. Stränderna i Protaras är för övrigt några av de bästa på Cypern: välbehållna, långgrunda och med silkeslen sand, förklarar Joachim.

I tillägg finns det flera mindre badvikar utanför centrum, där det vanligtvis är mycket färre människor. Fig Tree Bay är kanske den mest kända av dessa.

Larnaca

Urbana vibbar

Larnaca

Storstadsvibbar i Larnaca: Larnaca är öns tredje största stad och ett av de mest populära resmålen.

Före den turkiska invasionen på Cypern 1974 var Larnaca relativt okänt. Idag är det öns tredje största stad och ett av de mest populära resmålen på Cypern, med en levande cypriotisk atmosfär.
– Här får du en lite mer urban känsla än i till exempel Ayia Napa och Protaras, och shoppingen är bättre, tipsar Joachim.

I Larnaca kan du nämligen utforska exklusiva butiker, den livliga saluhallen, små basarer – eller fylla korgen med billiga grönsaker direkt från marknaden.

– Huvudgatan ligger vid den fina strandpromenaden - där det också finns många trevliga restauranger, och på den andra sidan ligger den charmerande gamla delen av staden.

Det ligger också en 800 meter lång sandstrand mitt i centrum, så i Larnaca får du det bästa av två världar. Och reser du med barn till Cypern kan du överväga att ta med de på båtutflykt, eller följa med på utflykten Sunset Cruise, föreslår Joachim.

– Båtutflykter är ett säkert kort när du reser med barn. Den populära utflykten Sunset Cruise som Ving arrangerar från Ayia Napa har jag varit på flera gånger, och den kan jag varmt rekommendera.

Det tar en timme att åka från Larnaca till Ayia Napa (och tänk på att du måste ordna transport fram och tillbaka själv), och därifrån seglar man sedan ut i Famagustabukten med en Katamaran. Under utflykten kan man bade och snorkla i det kristallklara vattnet Cypern är så känt för - ända fram till solen går ner. Det serveras också en Buffé med cypriotisk och internationell mat.

Visste du att du kan boka den här utflykten redan innan du åker hemifrån?

Läs mer här

Trendigt: I Larnaca hittar du exklusiva butiker, bra restauranger och hippa caféer.

Båtutflykt på Cypern

Följ med på båtutflykt: När du behöver en paus, är en båtutflykt en bra idé. Under utflykten kan du bada och snorkla i det kristallklara vattnet Cypern är så känt för.

Om du är en dykentusiast rekommenderar Joachim vrakdykning ner till färjan Zenobia utanför den cypriotiska kusten.

– Zenobia kantrade 1980 och ligger idag på ca 40 meters djup. Det är ett spännande vrak att utforska. Längs kusten ligger det flera dykcenter som arrangerar vrakdyk. Prata med en av Vings reseledare för råd om vilket du bör välja, tipsar han.
Hotelltips! SENTIDO Sandy Beach är ett snyggt och modernt hotell med bra läge direkt på stranden i Larnaca Bay, ca 8 km utanför centrum.

Limassol

Cyperns näst största stad

Limassol

Ännu mer storstadskänsla: Limassol är Cyperns näst största stad. Det betyder bra shopping och god mat!

– Limassol är öns näst största stad, så här får du ännu mer storstadskänsla än i Larnaca. Det betyder bra shopping och god mat, berättar Joachim.

I den äldre delen av Limassol möts du av trånga gränder med små butiker och inte minst en livlig saluhall, där du kan kickstarta aptiten innan det är dags för lunch på en trevlig taverna i närheten.

– Missa inte heller det lilla arkeologiska muséet på Byron Street och ett besök i den gamla fästningen, där det sägs att Rikard Lejonhjärta spenderade sin bröllopsresa, tipsar Joachim.

Mer moderna nöjen hittar du längs med Ayios Andreas Stret och Anexartisias Street, där butikerna ligger tätt och utbudet är stort.

Trots att Limassol är öns näst största stad hittar du det mesta inom gångavstånd. Det är heller inte långt från gamla stan till området runt Makarios Avenue, där du hittar det en stor del av stadens mer trendiga uteliv, både runt restaurangborden och dansgolven. Det finns också många bra hotell i stan.

Limassol

Åk på upptäcksfärd: Från Limassol är det enkelt att resa runt på egen hand. Du kan till exempel hyra en bil och köra upp i Trodosbergen.

Med sitt läge på öns sydkust är Limassol också en utmärkt utgångspunkt för att resa runt på egen hand. Med en hyrbil är det lika enkelt att köra upp till Trodosbergens svala pinjeskogar som till det arkeologiska utgrävningarna i Paphos, eller till någon av de små landsbyarna på öns centrala delar.

Joachim har bara ett tips till dig som överväger att hyra bil:
– Glöm inte att Cypern har vänstertrafik!