Utsikten från Nissi Beach på Cypern
Nissi Beach, Ayia Napa
INSPIRATION

Fotografens favoriter på

Cypern

Fotografens favoriter på Cypern

De flesta av oss vill hitta små dolda skatter på semestern. Men var finns de? Vi har frågat några som verkligen borde veta – våra fotografer. Här visar fotografen Matina Tsogas sina favoriter på Cypern.

Hotell jag gillar

O.B.C Cypern

Kan inte använda annat än superlativ för detta hotell. Allt är fantastiskt – läget, designen och rummen, för att inte tala om personalen. Poolområdet är väldigt lugnt trots att det är ett familjehotell. Loungedelen närmast havet med sina cabanas är så otroligt mysig. Maten är fantastisk och har även ett bra vegetariskt utbud. Prova deras pakora eller halloumiburgare. Alla aktiviteter för både stora och små på Sunwing Sandy Beach som ligger bredvid, är självklart ett plus.

Uppdukad mat och dryck på en bricka

God mat och dryck

Utsikt från ett rum på O.B.C Cypern

Fantastisk utsikt

Poolområdet på Ocean Beach Club Cypern

Det fina poolområdet på O.B.C.

Sunprime Protaras Beach, Cypern

Sunprime Protaras Beach

Ligger direkt vid stranden. Rummen är så fina. Detta är perfekt för de som vill ha nära till liv och rörelse men ändå kunna få koppla av på sitt hotellområde. Terrassen som tillhör baren/loungen på entréplanet har en inredning och utsikt som jag bara älskar. Jag har ägnat några timmar åt bildsortering där och det är nog det finaste ”kontor” jag suttit på.

Inredning på Sunprime Protaras beach
Inredning på Sunprime Protaras beach

Sunprime Ayia Napa Suites

Det är som en egen oas. Det ligger inte direkt vid stranden men det kompenseras med ett fantastiskt lugn i trädgårdsliknande omgivningar. Många av rummen har Swim Out-pool, och en dag när jag kan börja åka utan barn så kommer jag definitivt att boka villan med privat pool.

Sunprime Ayia Napa Suites | Ving

Suite med privat pool på Sunprime Ayia Napa Suites

Mimosa Beach Hotel, Cypern

Mimosa Beach Hotel

Ett familjeägt hotell som ligger lugnt och fint i utkanten av Protaras. Hotellet har egen strand och dykskola. För ägarna herr och fru Leontiades är kvalitet viktigt och det kommer en farmare som levererar både grönsaker och ägg till hotellet. Kuriosa: Jag har aldrig ätit godare ägg i mitt liv. Kan ha slagit personligt rekord i antal ägg vid samma tillfälle.

Restaurangtips

Två pärlor som du inte får gå miste om.

Tony’s Taverna, Ayia Napa

Mysig, lummig innergård belägen på huvudgatan i Ayia Napa. Tony själv går runt som värd och pratar med sina gäster. Maten är suverän och de har många hemliga familjerecept.

Tony

..och hans taverna

Vangelis Taverna, Protaras

Vangelis Taverna, Protaras

En blandning av traditionell och modern taverna. Jättegod mat och de har nog den godaste tahinin av alla.

Upplev mer av Cypern

Stränder och utflykter i och runt Ayia Napa, Limassol, Protaras, Larnaca och i Trodosbergen.

Cavo Greco/Cape Greco National Forest Park

Ligger mellan Ayia Napa och Protaras. Otroligt vackert och många kommer hit för att bada från klipporna i det kristallklara vattnet. Soluppgången här är magiskt vacker.

Larnaca

Jag gillar att man kan kombinera sol och bad med stadsliv och tycker att Larnaca har mycket att erbjuda. Den gamla delen är jättefin att strosa omkring i.

Den trevliga gamla delen av Larnaca

Laneia

Anses av många vara kronan av Trodos och är en av Cyperns mest pittoreska byar. Laneia kallas också för konstnärernas by då många konstnärer bosätter sig här. Den är också känd som en av 10 byar som producerar Commandaria, ett cypriotiskt dessertvin.

Kakopetria

Kakopetria, också en av många pittorska byar, ligger på 667 meters höjd mellan floderna Kargotis och Garillis. De två floderna smälter samman i byn. Väster om dalen och mellan de två floderna är gamla Kakopetria byggd, med sina smala och spiralformade gator.

Melinda Beach

Melinda Beach

En gömd liten lugn strand nära Limassol, som det var lite knepigt att hitta till. Men jag lovar, fisktavernan som ligger där har haft den absolut bästa fiskmezen jag har ätit i mitt liv.

Om fotografen: Matina Tsogas

Matina Tsogas

Matina Tsogas

Jag jobbar på huvudkontoret i Stockholm som fotograf, Art Director och bildredaktör. Vi åker på fotoresor så gott som överallt, men på senare år har vi delat upp våra större destinationer mellan oss. Mina områden har blivit Rhodos, Kreta och Cypern, så till dessa återkommer jag till lite oftare än övriga resmål. Det bästa jag vet med fotoresorna, förutom själva fotograferandet, är alla möten. Både med våra partners och personalen på hotellen, men också med våra gäster. Det är alltid lika trevligt när de kommer fram och pratar, och dessutom så är det många gånger en väldigt bra hjälp att se hotellen från våra kunders perspektiv.