Venetianska hamnen i Chania Stad
Venetianska hamnen i Chania
INSPIRATION

Fotografens favoriter på

Kreta

Fotografens favoriter på Kreta

Fantastiska Kreta erbjuder något för alla smaker, men vad får man absolut inte missa under sin semester här? Vår fotograf Matina Tsogas har utforskat varje vrå av ön, och här visar hon upp sina favoriter.
Hamnpromenaden i Agios Nikolaos.

Den vackra hamnpromenaden i Agios Nikolao.

Agios Nikolaos.

Agios Nikolaos kallas även för Kretas St Tropez.

I backspegel på en bil syns en person som lutar sig ut och fotar med mobilen.

Kreta, jag bara älskar denna ö och vet inte hur många gånger jag har varit här. Hit kan jag tänka mig att flytta när jag blir pensionär, för här finns det så mycket som jag tycker om. Jag har alltid hyrbil när jag är här, både på jobb- och privatresor. När jag åker till Makrigialos brukar jag alltid göra ett första stopp i Agios Nikolaos (kallas även för Kretas St Tropez) för att äta lunch eller ta en kaffe vid den lilla Voulisméni-sjön. Resan vidare till Makrigialos blir så mycket roligare då.

Hotell som jag gillar

O.B.C. Kreta och Sunwing Makrigialos Beach

Dessa två underbara hotell ligger vägg i vägg och jag kan bara inte välja vilket jag tycker bäst om. Läget är så makalöst vackert, personalen är superhärlig och man känner sig alltid lika välkommen. Byn Makrigialos med restauranger och caféer ligger på promenadavstånd. Ett tips är att åka till Green Beach, en jättemysig och lite lugnare strand med restaurang.

Ocean Beach Club Kreta sett från havet.

Ocean Beach Club sett från havet.

Rum med poolaccess och havsutsikt på Ocean Beach Club Kreta.

Rum med poolaccess och fantastisk utsikt på O.B.C. Kreta.

Poolen på Sunwing Makrigialos Beach

Den barnvänliga poolen på Sunwing Makrigialos Beach.

Rum på Sunwing Makrigialos Beach.

Rum med fin utsikt på Sunwing Makrigialos Beach.

Balkongutsikt på O.B.C.

Utsikten från balkongen på O.B.C.

Sunprime Platanias Beach

Sunprime Platanias Beach

Detta hotell ligger i stort sett mitt på stranden i utkanten av populära Platanias, vilket gör att omgivningarna känns lite lugnare, men det är bara en kort promenad in till själva centrumet. Rummen är fina och hela hotellområdet är mysigt. För ett par år sedan fick fler av rummen Swim Out, och jag tycker att det blev så snyggt!

Swim Out-rum på Sunprime Platanias Beach

Vissa rum har tillgång till en privat, delad pool.

Poolen

Bella Vista Village i Agia Marina

Det här är ett av mina favorithotell på Kreta. Det ligger ovanför Agia Marina och utsikten är fantastisk åt vilket håll du än tittar. På ena sidan har du havet och på andra sidan berg och dalar. Rummen i de äldre delarna är smakfullt renoverade och för ett par år sedan byggdes det nya byggnader som är riktigt snygga. Det är lugnt och skönt häruppe, men en kort promenad bort är du nere i Agia Marina med stränder, affärer och restauranger.

Ett rum på Bella Vista Village

Ett av rummen på Bella Vista Village.

Balkongutsikt på Bella Vista Village

Utsikten från balkongen.

Poolen på Bella Vista Village

Poolområdet på Bella Vista Village.

Restaurangtips

En pärla du inte får gå miste om på Chaniakusten.

Albatros Hotel i Maleme

Är man någonstans längs Chaniakusten och tycker om grekisk mat bör man ta sig till Albatros Hotel i Maleme (ca 10 min bussresa från Platanias). Det drivs av en hel familj, men det är mamma Georgia som står för maten, och restaurangen är öppen för alla. Enligt några hotellägare jag har träffat anses hon vara en av västra Kretas bästa kockar och jag måste hålla med. Det mesta produceras på familjens egen gård – olivolja, vin, ost, grönsaker, potatis och kött. Jag lovar att ingen som jag har skickat dit har ångrat sig.

Hemlagad mat på Albatros Hotel i Maleme

Autentisk matupplevelse på Albatros Hotel i Maleme.

Hotel Albatross i Maleme

Upplev mer av Kreta

Städer och stränder på Kreta som är väl värda ett besök.

Vackra stränder

Elafonissi beach på den sydvästra delen av Kreta är särskilt känd för sin rosaskimrande sand och turkosa vatten. Den har flera gånger blivit utsedd till en av Europas vackraste stränder. Men även Falassarna räknas som en av de bästa stränderna på Kreta, och ett besök till någon av dessa kan jag varmt rekommendera.

Elafonissi kallas även för den rosa stranden.

Falassarna

Missa heller inte att besöka Falassarna.

Chania och Chaniakusten

Jag kan inte tänka mig att vara längs Chaniakusten utan att ta mig in till själva staden minst en gång. Den gamla staden med sin venetianska hamn är så mysig att strosa omkring i och anses av många vara en av Greklands vackraste städer.

Hamnen i Chania

Hamnen i Chania bjuder på mängder av trevliga restauranger och barer, både vid vattnet och i de vindlande gränderna.

Chania stad

Nya upptäckter vart du än går i Chania.

Hyr bil på Kreta

Mysiga byar

Hyr en bil på Kreta! Det är otroligt vackert att åka upp i bergen. En dag för några år sedan åkte vi på en dagsutflykt till södra sidan. När vi på eftermiddagen åkte tillbaka passerade vi några byar, där det var som om tiden stått stilla och att vi inte alls var inne på 2000-talet. Vyerna var magiskt vackra i det gyllene eftermiddagsljuset.

Upptäck spännande byar i bergen

och njut av fantastiska vyer.

Om fotografen: Matina Tsogas

Matina Tsogas

Matina Tsogas

Jag jobbar på huvudkontoret i Stockholm som fotograf, Art Director och bildredaktör. Vi åker på fotoresor så gott som överallt, men på senare år har vi delat upp våra större destinationer mellan oss. Mina områden har blivit Rhodos, Kreta och Cypern, så dessa öar återkommer jag till lite oftare än övriga resmål. Det bästa jag vet med fotoresorna, förutom själva fotograferandet, är alla möten. Både med våra partners och personalen på hotellen, men också med våra gäster. Det är alltid lika trevligt när de kommer fram och pratar, och dessutom är det många gånger en väldigt bra hjälp att se hotellen från våra kunders perspektiv.