Se hotell (19)

Resor till Sunny Beach

Sunny Beach erbjuder en fin strand, vackra omgivningar och ett sjudande nöjesliv. Ving ger dig några av ortens bästa hotell!

Vissa anser att den sju kilometer långa och barnvänliga sandstranden i Sunny Beach är en av de finaste i hela Europa. Sant eller inte, Sunny Beach är i alla fall Bulgariens populäraste badort och har dragit massor av besökare sedan området byggdes i slutet av 1950-talet. Hit reser både par, barnfamiljer och festsugna ungdomar som vill ha ett stort aktivitetsutbud och mycket att välja mellan.

Mat och nöjen i Sunny Beach

Nattlivet i Sunny Beach har det mesta, från pianobarer där man dricker svalt vitt vin till diskotek där man dansar till solen går upp. Däremellan finns den gyllene medelvägen i form av barer och restauranger med varierande volym och klientel, ställen där de flesta både inleder och avslutar kvällen. Lika varierat är restaurangutbudet, med både bulgariska och internationella rätter till mycket rimliga priser. Längs den fina strandpromenaden och huvudgatan Flower Street finns en uppsjö av restauranger, barer och caféer. De flesta har stora uteserveringar där du äter gott och har bra utsikt över folklivet.

Bo bra i Sunny Beach

När du reser med Vings bekväma charter kan du välja mellan närmare trettio hotell, med strandläge, All Inclusive, centralt eller lite lugnare. Naturligtvis kan du också välja om du ska bo i hotellrum eller lägenhet. Vilket hotell du än väljer kan du räkna med att priset blir en behaglig överraskning.

Upplev Bulgarien

Vill du göra en utflykt och se mer av Bulgarien ligger den vackra byn Nessebar bara en kort resa från Sunny Beach. Nessebar består av två olika delar, den nyare delen och den gamla staden som är med på FN:s världsarvslista och bjuder på en mängd kulturhistoriska sevärdheter. Det finns också flera mysiga restauranger som serverar god mat i romantisk miljö. Från Sunny Beach går både bussar och minitåg. Lite längre bort ligger Burgas, dit du kan resa med buss på under en timme. Här väntar både kultur och shopping i en av de största städerna utmed kusten.

Bra att veta
 • Strandnära hotell
 • All Inclusive
 • Prisvärt boende
 • Kilometerlång sandstrand
 • Barnvänlig strand
 • Många restauranger
 • Mycket nattliv
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Sunny Beach

Nöjesliv
4,5
Stränder
4,3
Shopping
4,3
Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
8
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
Stränder
Den sju kilometer långa stranden i Sunny Beach anses vara en av de bästa stränderna runt Svarta havet. Stranden är långgrund och barnvänlig och har mjuk, finkornig sand. Här finns mängder med restauranger och caféer samt ett stort utbud av vattensporter.

Sunny Beach – långgrund sandstrand

Stranden i Sunny Beach är bland de längsta på Svartahavskusten. Stranden är mycket välskött med goda faciliteter och gott om aktiviteter. Det finns ett bra utbud av vattensporter, som uthyrning av vattenskoter, paddelbåt och paragliding. Solstolar finns att hyra på stranden, men det går även bra att njuta av stranden utan att hyra en solstol. Längs strandpromenaden och ibland även ute på själva stranden finns caféer och barer.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar.

Så reser du hit

Till Bulgarien kan du resa under sommarsäsongen, juni-augusti, från Köpenhamn.
Till Sunny Beach reser du med Ving på reguljära flygresor.

Vi flyger från Göteborg, Köpenhamn och Stockholm. Flyget landar på flygplatsen i Burgas.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Sunny Beach. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Burgas flygplats till ditt hotell är ca 35 till 75 minuter (ca 30 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Någon gång går transfern via Nessebar, då blir den något längre. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Räkna med viss väntetid på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Sunny Beach har mängder av restauranger med mat från världens alla hörn. Längs den fina strandpromenaden och huvudgatan Flower Street finns en uppsjö av restauranger, barer och caféer. De flesta har stora uteserveringar där du äter gott och har bra utsikt över folklivet. Den traditionella bulgariska maten är smakrik och påminner mycket om det grekiska köket.

Maten i Sunny Beach

Eftersom Sunny Beach ligger vid havet finns det gott om fisk på menyerna, som oftast serveras grillad. Utbudet beror på tillgång och efterfrågan men forell och makrill finns nästan alltid på menyn. De flesta restauranger har någon slags underhållning som exempelvis trubadurer. De flesta restauranger har öppet från tiotiden på morgonen fram till midnatt. Bulgarerna själva tar inte så högtidligt på restaurangbesök och det är sällan man tar på sig finstassen för att gå ut och äta middag. Men tröja och shorts får betraktas som minimum, särskilt utanför turistorterna. Här kan man sitta på en mysig innergård med skuggiga träd, eller alldeles intill huvudgatan Flower Street och dess glada myller. Dricks är en del av systemet och en viktig del av kyparnas lön. Ca 10 % brukar vara lagom. Det förekommer att man lägger på en serviceavgift på notan men det blir alltmer sällsynt.

Mat och dryck i Bulgarien

Det bulgariska köket har influenser både från Europa och från Orienten. Det man oftast serveras i turistorterna är dock en förenklad version. Traditionen att grilla är gammal och "barbecue" upptar en stor del av de flesta restaurangers menyer. Till det Bulgariska köket hör även lätta grönsakssallader gjorda på utmärkta råvaror som serveras med olja och vinäger. Ett paradnummer är shopskasallad som består av tomater, gurka, paprika och lök med en generös portion av riven fårost ovanpå. Till salladen kan man exempelvis äta grillat kött eller kanske en kawarma som är ännu en bulgarisk specialitet. Kawarma består av kött, mycket lök, kryddor och ibland svamp som får sjuda i en lergryta och som sedan ställs fram på bordet.

Vin

Bulgarien är en av de största vinproducenterna i världen. Här finns fem vindistrikt som producerar viner av olika karaktär och kvalitet. I södra Bulgarien produceras främst röda viner och i norra delarna produceras vita viner. Längs Svartahavskusten finns flera viktiga vinområden. Några av de mest kända bulgariska vinerna är Gamza, Dimyat, Pamid, Muscat, Misket, Mavrud och Melnik. Två av de populäraste vinerna är Kadarka och Eselmilch.
Andra sorter som produceras här är
Evksinogradvinerna¬ – utsökta röda och vita viner.
Melnik och Cabernet – något fylligare röda viner. Äkta Melnik finns sällan på marknaden.
Karlovski och Sungurlarski Miscet – halvtorra vita viner.
Targovishte Traminair och Targovishte Chardonnay – torra vita viner av god kvalitet.

Öl

Bulgarien producerar inte bara bra viner utan här produceras även utmärkt öl. Några goda inhemska märken är Kamenitza, Zagorka och Astika.

Sprit

Rakia är den lokala brandyn, jäst och destillerad fruktsprit. Råvaran kan vara allt ifrån plommon till aprikoser, eller vad som finns till hands.

Alkoholfritt

Vatten, läsk, kaffe och varianter av juice finns på de flesta caféer och restauranger.
Sunny Beach är Svartahavskustens främsta nöjescentrum. Nattlivet i Sunny Beach är ett gigantiskt nöjesfält med Happy Hour dygnet runt och vilda diskotek. Det finns ett stort och brett utbud av barer, pubar, diskotek och klubbar. Många kommer hit uteslutande för att festa och de blir inte besvikna. En bit från huvudgatan ligger de livligaste nöjeskvarteren. Här är det fullt ös dygnet runt och den som vill kan festa till solen går upp.
Shopping
I Sunny Beach finner du allt från keramik, läder och smycken till skor och kläder i de butiker och affärer som kantar gatorna. Typiska souvenirer är exempelvis det lokala vinet, champagne och brännvinet.

Shopping i Burgas-området

Shopping i Sunny Beach och Nessebar är ett måste. Vill du ha ett större utbud så kan du besöka Burgas där det finns två shoppingcenter som heter Burgas Plaza och Galleria Mall, med butiker och affärer av alla de slag.

Rosenolja, -marmelad och rosenlikör

Rosenolja är en populär souvenir. Men se upp – många flaskor innehåller rosenvatten och har ingenting med den äkta oljan att göra. Ett gram rosenolja är lika dyrt som ett gram guld. Pröva även rosenmarmeladen som har en enastående smak och doft. Ett tips är även att prova på rosenlikören i Bulgarien.

Handvirkade dukar

Ett tips när du är i Sunny Beach är fynda de skickligt handvirkade dukarna. Lokalbefolkningen säljer dem överallt där det finns en ledig plätt att bre ut dem på.
Aktiviteter och sevärdheter
Det finns mycket att göra i och omkring Sunny Beach. Allt från aktiviteter som jeepsafari, tennis, minigolf, ridning, cykling och vattensporter till stillsammare nöjen som minigolf.

Jeepsafari

Ett måste i Sunny Beach är att åka på jeepsafari i Balkanbergen. Vissa turer ger möjlighet till att också köra fyrhjuling, skjuta pilbåge eller ta en ridtur i bergen. Både natur och äventyr under en omväxlande dag.

Minigolf

Ett tips om du vill ha en dag ifrån stranden är att spela minigolf. Det finns flera banor i Sunny Beach, både nere på stranden och högre upp.

Tennis

För dig som vill ta del av sportiga aktiviteter i Sunny Beach så finns det flera tennisbanor, exempelvis vid Hotell Hrizantema. Det finns tennisracket och bollar att hyra.

Vattenland

En rolig aktivitet för hela familjen är att besöka ett vattenland. Det finns flera stycken i varierande storlek. Action Aqua Park ligger en bit utanför Sunny Beach. Här finns massor av olika vattenrutschbanor, flera pooler, vågmaskin och så klart restauranger och barer. Biljett köper du av Vingvärdarna, som också har uppgifter om aktuella priser. Upphämtning med buss utmed fasta rutter ingår i biljettpriset.

Cykel

Det finns cyklar att hyra i Sunny Beach. Cykelbuggy och olika former av motoriserade former av tvåhjulingar finns också att hyra.

Massage

Helkroppsmassage finns både nere på stranden och högre upp.

Övrigt

Studsmattor och hoppborgar finns på olika platser för de mindre.

Nessebar

Ett måste i Sunny Beach är att besöka den vackra byn Nessebar som ligger en bit utanför staden. Nessebar består av två olika delar, den nyare delen och den gamla staden. Den gamla staden är med på FN:s världsarvslista och bjuder på en mängd kulturhistoriska sevärdheter. Det finns också flera mysiga restauranger som serverar god mat i romantisk miljö. Från Sunny Beach går både bussar och minitåg.

Klostret Aladzha

Cirka tio kilometer norr om Varna ligger det enastående klippklostret Aladzha, en extraordinär sevärdhet i Sunny Beach. I klippan har munkarna huggit ut rum och sovplatser. Sägnen berättar att turkarna utbrast "aladzha", som betyder färgstark, när de upptäckte klippan. Varför turkarna blev så fascinerade är inte svårt att förstå när man har tagit sig uppför de många trappstegen som leder upp till kapellet på toppen av den 30 meter höga klippan. Det är ett fantastiskt naturområde där också munkarnas katakomber finns och ett museum.

Burgas

Det finns mycket mer att göra i Sunny Beach än att sola och bada. Burgas är en av de största städerna utmed kusten och väl värd ett besök för att uppleva atmosfären, kulturen och shoppingen. Stämningen är påtagligt sydfransk med präktiga fin de siécle-byggnader och platanskuggade alléer. Staden erbjuder flera sevärdheter som exempelvis St Cyril och Methodius kyrka. Det finns också flera museer och några varuhus med bra utbud och priser. Bussar till Burgas går från busstationen i Sunny Beach via Nessebar ett par gånger i timmen.

Pomorie

Söder om Nessebar ligger Pomoriesjön, ett måste i Sunny Beach. Den före detta grekiska kolonin är känd för sin hälsosamma lera som man utvinner nära byn. Leran sägs läka reumatism, ischias och njursjukdomar. Ta gärna ett gyttjebad och känn dig tio år yngre. Huden blir len och kroppen "föds på nytt". Nära Pomorie ligger en gammal gravkammare med väggarna täckta av antika målningar. Hit tar man sig med taxi eller hyrbil.

Pobitite Kamani - stenskogen

Nordväst om Varna på vägen mot Sofia ligger stenskogen Pobitite Kamani, en mer naturnära aktivitet i Sunny Beach. Namnet är egentligen inte korrekt, eftersom det inte är frågan om någon förstenad skog. Pobitite Kamani är ett sandökenområde som sträcker sig kilometer efter kilometer med märkliga kalkmonoliter, stora stenpelare, som kan vara ända upp till sex meter höga och ha en diameter på upp till två och en halv meter. Teorierna om hur de uppkom är många. Några menar att stenpelarna bildades när landet låg under vatten och andra tror att de har skapats av människohänder.

Varna

Cirka 90 kilometer från Sunny Beach ligger Varna, som är Bulgariens tredje största stad. Här finns det gott om intressanta sevärdheter och roliga aktiviteter. Längs promenadgatorna finns mycket shopping och på någon av de många marknaderna kan man passa på att handla frukt och grönsaker. Marknaden som ligger en bit bakom katedralen rekommenderas för den som gillar spännande miljö. Här ska man passa på att pruta! I Varna finns också flera kulturella sevärdheter och museer av olika slag. Som exempel kan nämnas ett museum för modern konst och ett fint historiskt museum. Entréavgiften är låg men det är bäst att köpa ett häfte på engelska eller tyska vid entrén, då mycket står skrivet på bulgariska. Observera att många museer håller stängt på måndagar. Priserna i Varna är oftast flera gånger lägre än i turistorterna, särskilt i de butiker som ligger på sidogatorna till gågatorna i centrum.

Sozopol

Om du gillar charmiga, gamla städer så är Sozopol ett måste när du är i Sunny Beach. Sozopol är större och mer genuint än Nessebar, med vindlande smågator mellan tidstypiska hus. Ett tips är att besöka någon av antikaffärerna. En mer kulturell sevärdhet är St. Stefanskyrkan. Det rustika kapellet byggdes på den tid då kyrkor inte fick vara högre än en turkisk soldat till häst och ser följaktligen inte alls ut som vi tror att kyrkor ska se ut. Missa inte heller den lilla fiskehamnen. Man kan ta sig hit med buss via Burgas, men det är betydligt enklare att följa med på en arrangerad utflykt. Är du här i början av september så passa på att besöka en av kustens största kulturfestivaler - Apolonia.

Ropotamo naturreservat

Detta reservat etablerades 1940 för att skydda och bevara flora och fauna utmed floden Ropotamo. Dess största attraktion är att åka båt utmed floden och se sköldpaddor, skarv, kungsfiskare och den trolska urskogen. Det finns gott om arrangerade utflykter till naturreservatet. Se till att du väljer en som har båttur uppströms. Nedströms följer man vägen, vilket förtar mycket av upplevelsen.
Hur du tar dig runt
Om du själv vill bestämma tempot och vart turen ska gå, kan du förstås hyra bil. Med en karta är det lätt att hitta egna smultronställen. De flesta vägarna är av god kvalitet, dock ganska smala och körtempot är något högre. En god idé är att ta det kyrilliska alfabetet med sig för att tyda gatuskyltarna vid kusten. I de största städerna står dock namnen på det latinska alfabetet.

Det finns många biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Upplev Bulgarien på egen hand i ditt eget tempo. Vi anlitar den välrenommerade uthyrningsfirman Avis.

Så här går det till:

Kontakta oss på träfftiden eller ring oss på servicetelefonen. Vi reserverar bilen och AVIS representant levererar bilen till hotellet där du skriver kontrakt med Avis och betalar avgiften.
• Ta med körkortet.
• Ha alltid Aviskontraktet liggande i bilen.
• Kom överens med Avis om när bilen ska lämnas tillbaka. Vi rekommenderar att du träffar Avis representant igen när bilen lämnas tillbaka.
• Avis tar ut en depositionsavgift när du hyr bil. Deposition kan inte lämnas kontant, se därför till att ha ett betal- eller kreditkort med dig.

Följande ingår i priset:

• Grundförsäkring
• Fria kilometer
• Gratis lämning och hämtning av bilen
• Flygplatslämning
• Bulgariska vägskatter

Följande kan man komplettera med efter egna önskemål och behov:

• Barnstol finns att hyra
• Om det är fler än en förare tillkommer extra avgifter
• Om du inte har en personskadeförsäkring kan du köpa till det
• Du kan teckna en tilläggsförsäkring som eliminerar självrisken (Super Collision Damage Waiver)
• I de flesta fall betalar man en deposition för bensinen. Beloppet betalas tillbaka om du lämnar tillbaka bilen med full tank.

Förhandsbeställd bil

Har du förhandsbeställt en Avisbil vid bokningen av resan så är det bara att vänta på Avis representant vid receptionen på hotellet. Tiden står på resebeviset.

Taxi

Det smidigaste sättet att ta sig runt i Sunny Beach är taxi. Prova att pruta ner första priset till strax över hälften. Det skall aldrig kosta mer än 20-30 lev inom Sunny Beach, något mer nattetid. Bestäm alltid priset i förväg.

Buss

Det billigaste sättet att ta sig runt i Sunny Beach är via buss. Busstationen ligger på andra sidan huvudvägen från Hotel Svejest. Bussarna till Nessebar och i vissa fall Burgas, stannar också på hållplatserna utmed huvudvägen. Minibussar finns, men är trängre och dyrare än lokalbussarna. Dessutom får man ofta vänta en stund eftersom de inte avgår förrän de är fullsatta. Bussarna trafikerar de flesta städer och byar. Biljett köper du ombord på bussen eller på biljettkontoren vid busstationerna.

Andra färdsätt

Det finns häftiga, alternativa sätt att ta sig runt i Sunny Beach, exempelvis minitåg och romantiska hästdroskor. Bestäm alltid priset i förväg. Det finns även cyklar att hyra.
Fakta

Vår service

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Bulgariens ambassad på telefon 08-20 67 13.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Bulgarien.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). Uttagsautomater finns. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Euro, USD och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Säsongen i Bulgarien är kort och intensiv, och hotellen blir tidigt fullbokade. Det kan därför vara svårt att byta hotell när man väl har kommit på plats. Av denna anledning ber vi dig att tänka igenom hotellvalet noggrant. Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i andra europeiska länder, och rummen är ofta små och enkelt inredda. Om du bokar en ospecificerad resa kommer du att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Extrabäddar

Hotellrummen i Bulgarien är oftast små och med extrabäddar kan det bli trångbott. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.

Övrigt

Vi vill också göra dig uppmärksam på att byggnationer på resmålen kan förekomma, och att de små skalbaggar som kan finnas i större mängder är växtätare och helt ofarliga. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Sunny Beach