Se hotell (6)

Resor till Nessebar

Nessebar är en av Europas äldsta städer, med kullerstensbelagda gränder och inbjudande stränder, här får du en resa med både sol, bad och kultur.
Under en semester i Nessebar hinner du med både sol, historia, kultur och hav. Staden har en rik historia, som korsväg för både thraker, greker, romare och ottomaner. Än i dag kan du beundra många av deras byggnadsverk som på ett naturligt sätt har fogats in i en stadsbild som omfattar flera tusen år. Staden finns på Unescos världsarvslista sedan år 1983. De äldsta delarna av Nessebar ligger längst ut på en liten halvö som man når längs en broväg från fastlandet. De typiska husen, där bottenvåningen är byggd i sten och övervåningen i trä, dominerar stadsbilden. Mellan dem slingrar sig kullerstensgränder som förbinder de små torgen. På fastlandet ligger Nessebars nyare del med de flesta hotellen, lite småstadsliv och stadens största stränder.

Sol och bad

På lagom promenadavstånd från gamla stan ligger Nessebars två största stränder. Stränderna håller hög kvalitet med daglig städning och bra service. Önskar du en lugnare atmosfär och bättre snorkling finner du det vid de små stränderna runt gamla stan. Vill du istället ha en stor, härlig strand så börjar den åtta kilometer långa stranden i Sunny Beach precis i utkanten av Nessebar.

Kväll i Nessebar

När du har sköljt av dig saltet och bytt kläder ger du dig ut på jakt efter det som många tycker är resans höjdpunkt: middagen. Det finns gott om caféer och restauranger i Nessebar, och här i Bulgarien håller man rimliga priser på både mat och dryck. Torget runt Mitropolia-ruinen är till exempel ett bra ställe att börja på. Många av Vings gäster brukar sedan fortsätta ner till halvöns sydöstra spets, längs med Roussalka och Tsar Ivan Assen. Där står inte bara färsk fisk på menyn utan också en härlig utsikt över Svarta havet.
Bra att veta
 • All Inclusive
 • Hotell på stranden
 • Fina sandstränder
 • Prisvärd mat och dryck
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Nessebar

Stränder
I nya Nessebar finns en härlig, bred och långgrund strand med finkornig sand, perfekt för lata dagar. På stranden finns solstolar och parasoll att hyra och faciliteter som vattensporter och restauranger. I Gamla Nessebar finns ett fåtal mindre badvikar med en lugnare atmosfär. En kort bussresa bort ligger Bulgariens största turistresmål Sunny Beach med Svarta havets kanske vackraste och mest populära strand.
Mat, dryck och nattliv
Det finns många restauranger i Nessebar där det serveras både lokal och internationell mat. Fisk och skaldjur är populärt tillsammans med lokala specialiteter. Vid hamnen ligger ett litet område med fiskrestauranger där det serveras färsk fisk varje dag. På öns nordöstra spets ligger en klunga restauranger uppe på en klippa med fin utsikt över havet. De flesta restauranger i Nessebar har öppet från tiotiden på morgonen fram till midnatt och bjuder ofta på någon slags underhållning, som exempelvis trubadurer. Bulgarerna själva tar inte så högtidligt på restaurangbesök och det är sällan man tar på sig finstassen för att gå ut och äta middag. Men tröja och shorts får betraktas som minimum, särskilt utanför turistorterna. Dricks är en del av systemet och en viktig del av kyparnas lön. Cirka 10 % rekommenderas om du är nöjd med servicen. Det förekommer att man lägger på en serviceavgift på notan men det blir alltmer sällsynt.
Nattlivet i Nessebar är lugnt. Kvällarna fördrivs på traditionellt bulgariskt vis genom att njuta av kvällssvalkan på en bar eller ett café. Önskar du ett mer pulserande och aktivt nattliv ligger populära Sunny Beach bara några kilometer bort.
Shopping
Är du sugen på lite shopping finns det gott om affärer och butiker i Nessebar. Här finner du allt från keramik, läder och smycken till skor och kläder. Typiska souvenirer är exempelvis vin, hantverk och det lokala brännvinet. Ett tips om du ha billig shopping i Nessebar är besöka nya delen av staden. Det händer ofta att det är billigare i de nya delarna av Nessebar eftersom turisttrycket inte är lika hårt här.
Sport och Träning
I Nessebar finnd olika vattensporter som vindsurfing, vattenskidor och parasailing.
Aktiviteter och sevärdheter
Bor du i Nessebar är det nästan oundvikligt att du besöker Sunny Beach. Här finns det mesta och bästa av olika aktiviteter för alla åldrar. Nessebar ligger också en bit utanför den trevliga vattenparken Aqua Paradise med mängder av vattenrutschbanor, perfekt för varma sommardagar.
Det finns mycket att göra i Nessebar och under en dag hinner du med både sol, historia, kultur och hav. Staden har en rik historia, som korsväg för både thraker, greker, romare och ottomaner, och än idag kan du beundra många av deras byggnadsverk som på ett naturligt sätt har fogats in i en stadsbild som omfattar flera tusen år. Staden finns på Unescos världsarvslista sedan år 1983. De äldsta delarna av Nessebar ligger längst ut på en liten halvö som du når längs en broväg från fastlandet. De typiska husen, där bottenvåningen är byggd i sten och övervåningen i trä, dominerar stadsbilden. Mellan dem slingrar sig kullerstensgränder som förbinder de små torgen. Du kan även utforska mer av omgivningarna och besöka Burgas eller de charmiga byarna Pomorie och Sozopol.

St Stefans-kyrkan

St Stefans-kyrkan är en av de bäst bevarade och mest dekorerade kyrkorna i Nessebar, där i stort sett samtliga innerväggar bär muralmålningar från golv till tak. De äldsta delarna av kyrkan är runt 1000 år gamla, men hantverket bär sin ålder med stil.

Pantokrator-kyrkan

Detta är en välbevarad kyrka på ul Mesembria, som nu - i likhet med många andra kyrkor- hyser ett konstgalleri.

Basilikan

Basilikan går inte att missa eftersom den ligger nästan mitt i staden. Efter venetianernas härjningar på 1200-talet återstår inte mycket mer än grundmurarna och ett par återuppbyggda valvbågar, men du får ändå en god uppfattning om hur den en gång måste ha sett ut.

Museer

Etnografiska museet är värt ett besök, kanske mest för att se själva byggnaden, en vacker sevärdhet i Nessebar. Den är ett typiskt exempel på den bulgariska byggnadskonsten från mitten av 1800-talet, då nationalismen var stark. Här finns bland annat de öppna spisarna med sina snidade spiselkransar av trä. Ett annat museum är det arkeologiska museet, som ligger intill stadsporten, i början av Mesembria. Här visas flera föremål som påträffats i närområdet. Skyltningen är ganska sparsam, men det finns ett häfte på engelska som ger en viss vägledning.
Hur du tar dig runt
Ett charmigt sätt att ta sig runt i Nessebar är via ett litet minitåg som tuffar fram och tillbaka mellan nya och gamla Nessebar. Du kan även åka taxi eller lokalbuss till andra orter inom Burgas-området.

Buss och minibuss

De lokala bussarna är det billigaste sättet att ta sig runt i Nessebar. Busstationen ligger precis bredvid stadsporten, där landbron slutar. Härifrån går bussar både till Burgas och till Sunny Beach. Det finns också en hållplats ungefär mitt på gatan Khan Kroum i den nya delen. Det finns även minibussar men de är trängre och dyrare än lokalbussarna. Du kan även behöva vänta en stund eftersom de inte avgår förrän de är fullsatta.

Taxi

I Nessebar är du aldrig långt från en taxi, de finns överallt. Prova att pruta ner första priset till strax över hälften.
Fakta

Vår service på resmålet

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). Uttagsautomater finns. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Euro, USD och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Säsongen i Bulgarien är kort och intensiv, och hotellen blir tidigt fullbokade. Det kan därför vara svårt att byta hotell när man väl har kommit på plats. Av denna anledning ber vi er att tänka igenom hotellvalet noggrant. Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i andra europeiska länder, och rummen är ofta små och enkelt inredda. Om du bokar en ospecificerad resa kommer du att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Extrabäddar

Hotellrummen i Bulgarien är oftast små och med extrabäddar kan det bli trångbott. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.

Övrigt

Vi vill också göra dig uppmärksam på att byggnationer på resmålen kan förekomma, och att de små skalbaggar som kan finnas i större mängder är växtätare och helt ofarliga. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar.

Så reser du hit

Du kan resa med Ving till Nessebar med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Burgas flygplats.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Nessebar. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Burgas flygplats till ditt hotell är ca 30 till 60 minuter (ca 25 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Räkna med viss väntetid på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.

Om du bokat en paketresa med reguljärflyg rekommenderar vi att du bokar en privat transfer i förväg. Det gör du i samband med att du bokar resan online eller via våra reserådgivare. I ditt resedokument finns information om hur och var chauffören möter dig. Läs mer om transfer vid resor med reguljärflyg.
Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
8
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar

SÖK DIN RESA TILL Nessebar
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.