Se hotell (4)

Resor till Nessebar

Nessebar är en av Europas äldsta städer, med kullerstensbelagda gränder och inbjudande stränder, här får du en resa med både sol, bad och kultur.

Under en semester i Nessebar hinner du med både sol, historia, kultur och hav. Staden har en rik historia, som korsväg för både thraker, greker, romare och ottomaner. Än idag kan du beundra många av deras byggnadsverk som på ett naturligt sätt har fogats in i en stadsbild som omfattar flera tusen år. Staden finns på Unescos världsarvslista sedan 1983. De äldsta delarna av Nessebar ligger längst ut på en liten halvö som man når längs en broväg från fastlandet. De typiska husen, där bottenvåningen är byggd i sten och övervåningen i trä, dominerar stadsbilden. Mellan dem slingrar sig kullerstensgränder som förbinder de små torgen. På fastlandet ligger Nessebars nyare del med de flesta hotellen, lite småstadsliv och stadens största stränder.

Sol och bad

På lagom promenadavstånd från gamla stan ligger Nessebars två största stränder. Stränderna håller hög kvalitet med daglig städning och bra service. Önskar du en lugnare atmosfär och bättre snorkling finner du det vid de små stränderna runt gamla stan. Vill du istället ha en stor, härlig strand så börjar den åtta kilometer långa stranden i Sunny Beach precis i utkanten av Nessebar.

Kväll i Nessebar

När du har sköljt av dig saltet och bytt kläder ger du dig ut på jakt efter det som många tycker är resans höjdpunkt: middagen. Det finns gott om caféer och restauranger i Nessebar, och här i Bulgarien håller man rimliga priser på både mat och dryck. Torget runt Mitropolia-ruinen är till exempel ett bra ställe att börja på. Många av Vings gäster brukar sedan fortsätta ner till halvöns sydöstra spets, längs med Roussalka och Tsar Ivan Assen. Där står inte bara färsk fisk på menyn utan också en härlig utsikt över Svarta havet.

Bra att veta
 • All Inclusive
 • Hotell på stranden
 • Fina sandstränder
 • Prisvärd mat och dryck
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Nessebar

Väder
 • januari
6°-1°
2
Soltimmar/dag
2°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • februari
6°-1°
3
Soltimmar/dag
3°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • mars
11°2°
4
Soltimmar/dag
6°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • april
16°7°
6
Soltimmar/dag
11°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • maj
22°12°
8
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°16°
8
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juli
30°19°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • augusti
29°18°
10
Soltimmar/dag
23°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
26°14°
8
Soltimmar/dag
20°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • oktober
21°11°
5
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • november
13°6°
3
Soltimmar/dag
10°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • december
7°1°
2
Soltimmar/dag
4°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
Stränder
I nya Nessebar finns en härlig, bred och långgrund strand med finkornig sand, perfekt för lata dagar. På stranden finns solstolar och parasoll att hyra och faciliteter som vattensporter och restauranger. I Gamla Nessebar finns ett fåtal mindre badvikar med en lugnare atmosfär. En kort bussresa bort ligger Bulgariens största turistresmål Sunny Beach med Svarta havets kanske vackraste och mest populära strand.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar.

Så reser du hit

Till Bulgarien kan du resa under sommarsäsongen.
Till Nessebar kan du resa under sommarsäsongen med Ving på reguljära flygresor.

Flyget landar på flygplatsen i Burgas.
Med Vings transfer kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Nessebar. Transfern ingår inte i resans pris, du lägger själv till den vid bokning. Restiden från Burgas flygplats till ditt hotell är ca 30 till 60 minuter (ca 25 km), beroende på trafik och antal hotellstopp. Den exakta rutten för transferbussen beror på lokala förhållanden och bestäms på plats. Räkna med viss väntetid på flygplatsen, det tar tid med bagaget vid ankomst. Mer information får du vid ankomst. Läs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
Det finns många restauranger i Nessebar som serverar både lokal och internationell mat. Fisk och skaldjur är populärt tillsammans med lokala specialiteter. Vid hamnen ligger ett litet område med fiskrestauranger där det serveras färsk fisk varje dag. Går man tvärs igenom den lilla busstationen hamnar man rätt. På öns nordöstra spets ligger en klunga restauranger uppe på en klippa med fin utsikt över havet. De flesta restauranger i Nessebar har öppet från tiotiden på morgonen fram till midnatt och bjuder ofta på någon slags underhållning, som exempelvis trubadurer. Bulgarerna själva tar inte så högtidligt på restaurangbesök och det är sällan man tar på sig finstassen för att gå ut och äta middag. Men tröja och shorts får betraktas som minimum, särskilt utanför turistorterna. Dricks är en del av systemet och en viktig del av kyparnas lön. Cirka 10 % rekommenderas om du är nöjd med servicen. Det förekommer att man lägger på en serviceavgift på notan men det blir alltmer sällsynt.

Mat och dryck i Bulgarien

Det bulgariska köket har influenser både från Europa och från Orienten. Det man oftast serveras i turistorterna är dock en förenklad version. Traditionen att grilla är gammal och "barbecue" upptar en stor del av de flesta restaurangers menyer. Till det Bulgariska köket hör även lätta grönsakssallader gjorda på utmärkta råvaror som serveras med olja och vinäger. Ett paradnummer är shopskasallad som består av tomater, gurka, paprika och lök med en generös portion av riven fårost ovanpå. Till salladen kan man exempelvis äta grillat kött eller kanske en kawarma som är ännu en bulgarisk specialitet. Kawarma består av kött, mycket lök, kryddor och ibland svamp som får sjuda i en lergryta och som sedan ställs fram på bordet.

Vin

Bulgarien är en av de största vinproducenterna i världen. Här finns fem vindistrikt som producerar viner av olika karaktär och kvalitet. I södra Bulgarien produceras främst röda viner och i norra delarna produceras vita viner. Längs Svartahavskusten finns flera viktiga vinområden. Några av de mest kända bulgariska vinerna är Gamza, Dimyat, Pamid, Muscat, Misket, Mavrud och Melnik. Två av de populäraste vinerna är Kadarka och Eselmilch.
Andra sorter som produceras här är
Evksinogradvinerna¬ – utsökta röda och vita viner.
Melnik och Cabernet – något fylligare röda viner. Äkta Melnik finns sällan på marknaden.
Karlovski och Sungurlarski Miscet – halvtorra vita viner.
Targovishte Traminair och Targovishte Chardonnay – torra vita viner av god kvalitet.

Öl

Bulgarien producerar inte bara bra viner utan här produceras även utmärkt öl. Några goda inhemska märken är Kamenitza, Zagorka och Astika.

Sprit

Rakia är den lokala brandyn, jäst och destillerad fruktsprit. Råvaran kan vara allt ifrån plommon till aprikoser, eller vad som finns till hands.

Alkoholfritt

Vatten, läsk, kaffe och varianter av juice finns på de flesta caféer och restauranger.
Nattlivet i Nessebar är lugnt. Kvällarna fördrivs på traditionellt bulgariskt vis genom att njuta av kvällssvalkan på en bar eller ett café. Önskar du ett mer pulserande och aktivt nattliv ligger populära Sunny Beach bara några kilometer bort.
Shopping
Är du sugen på lite shopping finns det gott om butiker och affärer och butiker i Nessebar. Här finner du allt från keramik, läder och smycken till skor och kläder. Typiska souvenirer är t ex vin, champagne och det lokala brännvinet. Ett tips om du ha billig shopping i Nessebar är besöka nya delen av staden. Det händer ofta att det är billigare i de nya delarna av Nessebar eftersom turisttrycket inte är lika hårt här.

Shopping i Burgas-området

Shopping i Sunny Beach och Nessebar är ett måste. Vill du ha ett större utbud så kan du besöka Burgas där det finns två shoppingcenter som heter Burgas Plaza och Galleria Mall, med butiker och affärer av alla de slag.

Rosenolja, -marmelad och rosenlikör

Rosenolja är en populär souvenir. Men se upp – många flaskor innehåller rosenvatten och har ingenting med den äkta oljan att göra. Ett gram rosenolja är lika dyrt som ett gram guld. Pröva även rosenmarmeladen som har en enastående smak och doft. Ett tips är även att prova på rosenlikören i Bulgarien.

Handvirkade dukar

Ett tips när du är i Sunny Beach är fynda de skickligt handvirkade dukarna. Lokalbefolkningen säljer dem överallt där det finns en ledig plätt att bre ut dem på.
Aktiviteter och sevärdheter
Det finns mycket att göra i Nessebar och många aktiviteter, bland annat vattensporter som vindsurfing, vattenskidor och parasailing. Ett tips är även ridning eller att spela tennis. Nessebar ligger nära den trevliga vattenparken Aqua Paradise med mängder av vattenrutschbanor, perfekt för varma sommardagar.
Det finns mycket att göra i Nessebar och under en dag hinner du med både sol, historia, kultur och hav. Staden har en rik historia, som korsväg för både thraker, greker, romare och ottomaner, och än idag kan du beundra många av deras byggnadsverk som på ett naturligt sätt har fogats in i en stadsbild som omfattar flera tusen år. Staden finns på Unescos världsarvslista sedan 1983. De äldsta delarna av Nessebar ligger längst ut på en liten halvö som man når längs en broväg från fastlandet. De typiska husen, där bottenvåningen är byggd i sten och övervåningen i trä, dominerar stadsbilden. Mellan dem slingrar sig kullerstensgränder som förbinder de små torgen.

St Stefans-kyrkan

St Stefans-kyrkan är en av de bäst bevarade och mest dekorerade kyrkorna i Nessebar, där i stort sett samtliga innerväggar bär muralmålningar från golv till tak. De äldsta delarna av kyrkan är runt 1000 år gamla, men hantverket bär sin ålder med stil.

Pantokrator-kyrkan

Detta är en välbevarad kyrka på ul Mesembria, som nu - i likhet med många andra kyrkor- hyser ett konstgalleri.

Basilikan

Basilikan går inte att missa eftersom den ligger nästan mitt i staden. Efter venetianernas härjningar på 1200-talet återstår inte mycket mer än grundmurarna och ett par återuppbyggda valvbågar, men man får ändå en god uppfattning om hur den en gång måste ha sett ut.

Museer

Etnografiska museet är värt ett besök, kanske mest för att se själva byggnaden, en vacker sevärdhet i Nessebar. Den är ett typiskt exempel på den bulgariska byggnadskonsten från mitten av 1800-talet, då nationalismen var stark. Här finns bland annat de öppna spisarna med sina snidade spiselkransar av trä. Ett annat museum är det arkeologiska museet, som ligger intill stadsporten, i början av Mesembria. Här visas flera föremål som påträffats i närområdet. Skyltningen är ganska sparsam, men det finns ett häfte på engelska som ger en viss vägledning.

Klostret Aladzha

Någon mil från Varna ligger det märkliga klippklostret Aladzha, en spännande sevärdhet inte långt från Sunny Beach. I den höga klippan har munkarna under lång tid huggit ut de rum och sovplatser de behövde. Namnet sägs komma från att turkarna utbrast 'aladzha', alltså 'färgstark', när de första gången såg klostret. Det är inte svårt att förstå varför de blev så imponerade när man väl tagit sig upp för alla de trappor som leder till kapellet högst upp på klippan. I närheten finns också munkarnas katakomber och ett litet museum.

Burgas

Burgas är en av kustens största städer, väl värd ett besök för att uppleva både kulturen och shoppingen. Stämningen känns lite sydfransk, med platanskuggade alléer och präktiga fin de siécle-byggnader. Bland stadens sevärdheter kan räknas St Cyril och Methodius kyrka. Det finns också flera museer och några varuhus. Bussarna till Burgas avgår från busstationen i Sunny Beach, och kör via Nessebar flera gånger i timmen.

Pomorie

Pomoriesjön ligger söder om Nessebar. Denna före detta grekiska koloni har alltid varit känd för den lera som finns här. Den sägs bota reumatism, njursjukdomar och ischias. Det sägs att den som tar ett gyttjebad blir tio år yngre. Det enklaste sättet att ta sig hit är med hyrbil eller taxi.

Sunny Beach

Bor du i Nessebar är det nästan oundvikligt att du besöker Sunny Beach. Här finns det mesta och bästa av både shopping och nöjen längs den här kuststräckan, tillsammans med landets längsta strand. Det är lätt att resa mellan Nessebar och Sunny Beach med buss.

Sozopol

Sozopol är större och mer genuint än Nessebar, med vindlande smågator mellan tidstypiska hus som är jämförelsevis fria från tingeltangel. Det är värt att slita sig loss från turiststråken och vandra lite på egen hand. Ett tips är att göra ett besök i någon av antikaffärerna. Var annars kan man plocka på sig t.ex. ett trettiotalsporträtt av Stalin för mindre än en hundring? Försök också att leta reda på St. Stefanskyrkan. Denna rustika lilla skönhet byggdes på den tid då kyrkor inte fick vara högre än en turkisk soldat till häst och ser följaktligen inte alls ut som vi tror att kyrkor ska se ut.... Missa inte heller den lilla fiskehamnen. Om du bestämmer dig för att köpa något av den vackra lokala keramiken så var lite varsam med de blå nyanserna, de kan innehålla bly. Som prydnadsföremål är de dock helt ofarliga. Man kan ta sig hit med buss via Burgas, men det är betydligt enklare att följa med på en arrangerad utflykt. Är du här i början av september så passa på att besöka en av kustens största kulturfestivaler - Apolonia.

Varna

Varna, Bulgariens tredje största stad, ligger cirka nio mil från Sunny Beach. Staden bjuder på mängder av spännande sevärdheter och intressanta aktiviteter. Längs promenadgatorna ligger butiker med allehanda shopping, och blir du sugen på frukt och grönsaker handlar du det på någon av stadens många marknader. Den som ligger nedanför katedralen är en av de mest intressanta. Här finns också olika kulturella sevärdheter, som till exempel ett antal olika museer. Entréavgiften är låg men passa på att köpa ett häfte på engelska vid entrén, då det mesta är skrivet på bulgariska, med kyrilliska bokstäver. Många museer håller stängt på måndagar, vilket kan vara bra att veta.

Pobitite Kamani - stenskogen

Ett stycke från Varna längs vägen som tar dig till Sofia ligger stenskogen Pobitite Kamani. Namnet är egentligen inte särskilt rättvisande, eftersom det inte är en förstenad skog. Pobitite Kamani är område med sandöken och märkliga kalkmonoliter, stora stenpelare, som kan vara höga som ett hus och ha en diameter på närmare tre meter. Det finns många teorier om deras ursprung, men ingen är helt säker.

Ropotamo naturreservat

Detta reservat etablerades 1940 för att skydda och bevara flora och fauna utmed floden Ropotamo. Dess största attraktion är att åka båt utmed floden och se sköldpaddor, skarv, kanske en kungsfiskare och överallt den trolska urskogen. Det är knepigt att göra dagsturer på egen hand hit eftersom det ligger 7-8 mil och något bussbyte söder om Sunny Beach. Men det finns gott om arrangerade utflykter hit, se till att du väljer en som har båttur uppströms. Nedströms följer man vägen, vilket förtar mycket av upplevelsen.
Hur du tar dig runt
Om du själv vill bestämma tempot och vart turen ska gå, kan du förstås hyra bil. Med en karta är det lätt att hitta egna smultronställen. De flesta vägarna är av god kvalitet, dock ganska smala och körtempot är något högre. En god idé är att ta det kyrilliska alfabetet med sig för att tyda gatuskyltarna vid kusten. I de största städerna står dock namnen på det latinska alfabetet.

Det finns många biluthyrningsfirmor, och priser och standard varierar. Upplev Bulgarien på egen hand i ditt eget tempo. Vi anlitar den välrenommerade uthyrningsfirman Avis.

Så här går det till:

Kontakta oss på träfftiden eller ring oss på servicetelefonen. Vi reserverar bilen och AVIS representant levererar bilen till hotellet där du skriver kontrakt med Avis och betalar avgiften.
• Ta med körkortet.
• Ha alltid Aviskontraktet liggande i bilen.
• Kom överens med Avis om när bilen ska lämnas tillbaka. Vi rekommenderar att du träffar Avis representant igen när bilen lämnas tillbaka.
• Avis tar ut en depositionsavgift när du hyr bil. Deposition kan inte lämnas kontant, se därför till att ha ett betal- eller kreditkort med dig.

Följande ingår i priset:

• Grundförsäkring
• Fria kilometer
• Gratis lämning och hämtning av bilen
• Flygplatslämning
• Bulgariska vägskatter

Följande kan man komplettera med efter egna önskemål och behov:

• Barnstol finns att hyra
• Om det är fler än en förare tillkommer extra avgifter
• Om du inte har en personskadeförsäkring kan du köpa till det
• Du kan teckna en tilläggsförsäkring som eliminerar självrisken (Super Collision Damage Waiver)
• I de flesta fall betalar man en deposition för bensinen. Beloppet betalas tillbaka om du lämnar tillbaka bilen med full tank.

Förhandsbeställd bil

Har du förhandsbeställt en Avisbil vid bokningen av resan så är det bara att vänta på Avis representant vid receptionen på hotellet. Tiden står på resebeviset.

Buss och minibuss

De lokala bussarna är det billigaste sättet att ta sig runt i Nessebar. Busstationen ligger precis bredvid stadsporten, där landbron slutar. Härifrån går bussar både till Burgas och till Sunny Beach. Det finns också en hållplats ungefär mitt på gatan Khan Kroum i den nya delen. Det finns även minibussar men de är trängre och dyrare än lokalbussarna. Man kan även behöva vänta en stund eftersom de inte avgår förrän de är fullsatta.

Taxi

I Nessebar är du aldrig långt från en taxi, de finns överallt. Prova att pruta ner första priset till strax över hälften.

Andra färdsätt

Ett charmigt sätt att ta sig runt i Nessebar är via ett litet minitåg som tuffar fram och tillbaka mellan nya och gamla Nessebar.
Fakta

Vår service

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Hållbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om vårt hållbarhetsarbete på Hållbart resande med Ving. Vi tar även aktivt ställning och avstånd från sexuellt utnyttjande av barn, genom vårt långvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För vistelse längre än 90 dagar krävs visum. För mer information hänvisar vi till Bulgariens ambassad på telefon 08-20 67 13.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden/konsulatet för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Bulgarien.

Vaccinationer

Inga vaccinationer krävs, men Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Bulgariska leva (BGN). Uttagsautomater finns. De flesta restauranger och butiker accepterar inte kort. Euro, USD och skandinaviska sedlar är gångbara vid växling. Det är förbjudet att växla pengar på gatan.

Tidsskillnad

Svensk tid +1 timme.

El

220 V. Kontakterna kan vara av äldre modell och ojordade.

Språk

Bulgariska

Viktig information om hotellen

Säsongen i Bulgarien är kort och intensiv, och hotellen blir tidigt fullbokade. Det kan därför vara svårt att byta hotell när man väl har kommit på plats. Av denna anledning ber vi er att tänka igenom hotellvalet noggrant. Hotellstandarden i Bulgarien är vanligen något lägre än i andra europeiska länder, och rummen är ofta små och enkelt inredda. Om du bokar en ospecificerad resa kommer du att hamna på ett mycket enkelt hotell, och även då kommer det att vara svårt att byta boende.

Extrabäddar

Hotellrummen i Bulgarien är oftast små och med extrabäddar kan det bli trångbott. Extrabäddarna kan vara bäddsoffor, bäddbara fåtöljer, eller ena delen av en våningssäng. De ordinarie sängarna är inte alltid placerade intill varandra, och det händer att de står på rad.

Övrigt

Vi vill också göra dig uppmärksam på att byggnationer på resmålen kan förekomma, och att de små skalbaggar som kan finnas i större mängder är växtätare och helt ofarliga. Läs också Viktigt att veta och Vings resevillkor. Vi förbehåller oss rätten att ändra i program, utflykter, priser etc.
Sök din resa till Nessebar