Se hotell (7)

Resor till Saranda

Din resa till Saranda blir vad du gör den till; god mat, spännande historia och vacker natur, tillsammans med noggrant utvalda hotell och härliga stränder.
Saranda är en stad som sträcker sig utmed en bukt, en kort båtresa från Korfu. Den är inte så stor, ändå rymmer den allt man kan vilja ha under sin semester: sköna stränder längs den inbjudande strandpromenaden, spännande restauranger och chansen att se ett land som inte många känner till.

Strandpromenaden i Saranda

Det mesta som händer i Saranda, det händer längs den kilometerlånga strandpromenaden. På ena sidan ligger stränderna där många tillbringar dagen, och på andra sidan väntar restauranger och barer för att servera dagens fångst eller kanske bara något svalkande att dricka. Mitt emellan dessa stränder och restauranger ligger själva strandpromenaden, där man träffar sina vänner, joggar, leker eller bara sitter och ser på folklivet. Här blandas besökare och bofasta i ett myller av äldre herrar som diskuterar fotboll, nykära tonåringar, vingliga småbarn eller solbrända familjer på semester som noggrant väljer rätt restaurang för en skön middag. Ute i bukten kan man se hur färjan till Korfu hissar ankaret, eller en prålig yacht som långsamt seglar in mot marinan och om man är här vid rätt tid kan man njuta av hur den nedgående solen speglar sig i vattnet.

Ät gott i Saranda

Färsk fisk och skaldjur tar upp större delen av menyerna i Saranda, och kommer att göra din resa till en gastronomisk upplevelse. Med sitt läge mellan Grekland och Italien har Albanien lånat det bästa från bägge två, och du kan lika gärna beställa en perfekt grillad havsabborre som du kan njuta av en både smakrik och generös pasta frutti di mare. Missa inte heller greksalladen. Här får du den -och alla andra sallader- gjord på lokalt odlade grönsaker som fått mogna i solen innan de hamnat på bordet. Lika lokal är vinlistan, och här får du chansen att bekanta dig med Albaniens viner, som sällan finns att få utanför landets gränser. Vad du än väljer kommer du att finna att du får valuta för pengarna, eftersom priserna är låga och kvaliteten hög.

Sol och bad i Saranda

Längs med bukten, mitt i Saranda, ligger stränderna på rad, täckta av rundslipat grus och med klart och fint vatten. Många av hotellen har också en egen strand så du kan gå rätt från ditt rum ner på stranden för ett dopp innan frukost eller en simtur i solnedgången. Vill du prova något annat kan du lätt resa med buss eller taxi ner till Ksamil, tjugo minuter söder om Saranda. Här finns gott om små sandstränder och strandrestauranger där det alltid är gott om folk som kommit hit för att sola och bada. Vill du ha lite mer lugn och ro simmar du ut till någon av de små öarna utanför stränderna, där det ofta är lite lugnare.

Välj rätt hotell i Saranda

Hotellen i Saranda har höga ambitioner och håller god klass. Ett exempel är Epirus Hotel, en kort promenad från centrum. Här bor du i renoverade rum med både restaurangen och stranden bara några steg från receptionen. Ett annat exempel på ambition är det familjedrivna Harmony, ett litet stycke utanför Saranda. Hotellets ägare är också dess kock, och har fått rykte om sig att vara den bästa i hela Saranda. Vill du bo lite lyxigt under din resa till Saranda ska du ta en titt på Andon Lapa I Luxury Suites, som ligger vid stranden i norra änden av Saranda. Här bor du i fräscha och eleganta rum, med ett läckert poolområde och en utmärkt restaurang.

Upptäck Albanien

Bara någon timme från Saranda ligger den vackra Drinas-dalen, en slående kontrast med karga berg som sluttar brant ner mot den grönskande flodslätten längst ner i dalgången. Här produceras en hel del ost av mjölken från de kor och getter som strövar omkring, och uppe på sluttningen ligger Gjirokaster, en stad som i sig själv rymmer mycket av Albaniens historia. Själva staden har en plats på UNESCOS lista över världsarv, på grund av sin välbevarade ottomanska arkitektur. Här föddes Ismail Kadare, en av landets mest kända författare, och här bodde Enver Hoxha, under lång tid Albaniens statschef. Som om det inte var nog kan man också besöka 'The Cold War Tunnels' ett tunnelkomplex som karvades ut ur klippan under stadens gamla fästning som skydd i händelse av krig. I Gjirokaster finns alltså mycket historia, men också vackra hus och strålande utsikt över Drinas-dalen från fästningens murar. Är du mer intresserad av natur ska du besöka Syri i Kalter 'Det blå ögat', en intensivt blå källa med iskallt vatten som ligger längst in i en vacker dal upp i bergen. Här finns också gott om exempel på det antika arvet, som till exempel Butrint, en stad med både grekiska och romerska lämningar, inte långt från Ksamil.

Kombinera med Korfu

Om du bokar en resa till Saranda med Ving flyger du till Korfu och tar sedan båten över Korfukanalen, en resa som tar under en timme. Om du vill kan du kombinera en vecka i Saranda med en vecka på Korfu, eller också ägnar du hela din semester åt Albanien. Transfer från hotellet i Saranda till Korfu hamn ingår i priset när du kombinerar Saranda och Korfu.
Bra att veta
 • Prisvärd mat och dryck
 • Lokala restauranger
 • Historia
 • Hotell på stranden
Filtrera och sök resa

Våra kunder om Saranda

Resmålet har ännu inga omdömen

Stränder
Det finns gott om stränder i Saranda. De sträcker sig i kortare och längre avsnitt längs med hela bukten, och även om flera av dem är privata finns det gott om stränder där alla är välkomna, även om man i vissa fall ska betala en avgift på 200-300 lek för att få bre ut sin handduk. Stränderna består för det mesta av rundslipat grus och småsten, vilket gör vattnet mycket klart. De stränder som ligger längs strandpromenaden är för det mesta ganska smala, även om det varierar en smula beroende på tidvattnet. Den kanske bäst kända stranden är Plazhi Sarandes, ett litet stycke från marinan som ligger mitt på strandpromenaden. Här finns ett inte alltför utmanande hopptorn och ett litet stycke ut har man förankrat ett slags flytande hoppborg. Själva stranden är ett par hundra meter lång och kan bli ganska trång under högsäsong, men den är öppen för alla, mot avgift. Går man vidare norrut, förbi kajen där båten från Korfu lägger till finns flera stränder, men de är i allmänhet lagda i beslag av de hotell som ligger här, och reserverade för deras gäster. I övrigt är de helt lika stränderna längs med strandpromenaden, med grus och klart vatten, och med tillägg av extra service, eftersom hotellen har sina egna strandklubbar här.

Ksamil

Ksamil är ett område någon mil söder om Saranda, lika berömt som omtyckt för sina fina stränder. Här finns ett halvdussin stränder som följer den krokiga kustlinjen ut mot Korfu-kanalen, där den är som allra smalast. Till skillnad från stränderna i Saranda består stränderna i Ksamil av sand, vilket är en av anledningarna till att de är så populära. En annan anledning är förmodligen de restauranger som uppstått utmed dessa stränder, och som ofta serverar de skaldjur som odlas i Butrint-lagunen, innanför det breda näs där Ksamil ligger. På helgerna är dessa stränder (och restauranger) fulla av besökare från både Saranda och längre bort, och det kan vara svårt att hitta en plats om man inte kommer någorlunda tidigt. Sammanlagt finns här någon kilometer strand, uppdelad i kortare partier av pirar och klippiga små uddar. Ett litet stycke ut från stranden finns två små öar, också de med stränder, dit man måste simma eller paddla. Tycker man om att snorkla är det hit man ska bege sig. Ingen av stränderna är särskilt långgrund, en vuxen har vatten upp till midjan fem meter ut, men vattnet är klart och fint. Det kan som sagt vara svårt att hitta en plats för sig själv, även om trycket är något mindre ute på öarna. Det är mer eller mindre obligatoriskt att hyra solstol och parasoll, som börjar på runt en femtiolapp för en dag.
Mat, dryck och nattliv
En stor del av menyerna i Saranda upptas av färsk fisk och skaldjur, som i de flesta fall serveras grillade. Tillbehören är ofta minimala, och vill man ha något grönt till sin grillade fisk gör man bäst i att beställa det separat. Även om det finns gott om restauranger i Saranda, framförallt längs med strandpromenaden är menyerna ofta ganska lika, med tyngdpunkten på fisk och skaldjur.

Maten i Saranda

Några rätter du kommer träffa på är grillad fisk, oftast perfekt grillad och serverad med enklast tänkbara tillbehör. Havsabborre och guldbraxen är de svenska namnen på de fiskar som är vanligast på menyn. Risotto finns i ett otal varianter, i mycket påminner den om den risotto man får i Italien, även om man i Albanien håller igen på osten. Du kan få din risotto med skaldjur, fisk, kött, svamp eller saffran, bland mycket annat. Även pasta finns i ett otal varianter, och 'Seafood pasta' är en variant som aldrig gör en besviken, med gott om både bläckfisk och räkor i en lagom stor portion. Kött serveras oftast på balkanvis, det vill säga grillat, med enkla tillbehör. Vissa restauranger grillar hela lamm, och ser du en sådan rekommenderas du att prova. I Albanien vet man hur ett lamm ska grillas så det blir både saftigt och smakrikt.

Att dricka till maten

I Albanien finns flera bryggerier som producerar utmärkt lager: Korca, Tirana etc. De passar lika bra till maten som att dricka för sig själva och kostar jämförelsevis lite.
I landet produceras också vin, av många olika slag, varav i stort sett inga är kända utanför landet, eftersom produktionen är för liten för att gå på export. Många av druvsorterna är också mer eller mindre okända utanför landet: Shesh, Mereshnik, och Kryqës är några exempel, men här finns också druvor som vi känner igen från andra länder, främst på Balkan, som till exempel Mavrud och Vranac, Här har du chansen att prova dig fram bland både rött, vitt och rosé och vilka som är bäst är ju en smaksak. Ett tips är dock att inte leta bland de billigaste vinerna på menyn, gå upp en prisklass eller två, och du kommer inte att bli besviken.

Restauranger i Saranda

Det är inte svårt att hitta en frestande restaurang i Saranda, det är bara att ta en promenad längs strandpromenaden och välja det som passar. Ingen av dem sticker ut på något påtagligt vis, men lite speciellt för just Saranda är att många av hotellen har restauranger som är mer än en pliktskyldig del av hotelldriften. Harmony och Andon Lapa är två av dessa hotell där du kan räkna med en smakupplevelse. Om du väljer någon av de restauranger som har en terrass ovanför strandpromenaden får du det lite lugnare, och har en utmärkt utsikt över folklivet nedanför.

Handla mat i Saranda

Små snabbköp, kvartersbutiker, finns överallt, i alla fall under sommaren, då de dyker upp för att sälja allt det som mognat på fält och gårdar. När hösten kommer stänger de igen, för att återkomma följande sommar. Vill du handla något annat ligger Sarandas två största snabbköp uppe på Idriz Alidhima, ett av dem inhyst i en gammal lagerlokal. Den andra är en 'Spar' av det slag man finner runt hela Medelhavet. Här kan du finna det mesta du behöver, mjölk, solkräm, plåster, öl etc. Lite längre ner på samma gata finns också en ostbutik och en butik som säljer drycker, med ett bra sortiment av lokala ölsorter.
Sarandas nattliv är lugnt. Det finns en eller annan nattklubb, men de flesta nöjer sig med en lång middag med utsikt över folklivet på strandpromenaden.
Shopping
Det finns både butiker och affärer överallt i Saranda, men stadens shopping är av ganska lokal karaktär. Behöver du en ny tröja eller solhatt är det inga problem, men vill du köpa till exempel märkesartiklar eller elektronik finns det nog bättre ställen att åka till. Tycker du om att köpa souvenirer eller vill ha något med hem till den som vattnat blommorna eller passat katten rekommenderas en flaska albanskt vin eller ost.
Aktiviteter och sevärdheter

Marknaden

På den gata som heter Mitat Hoxha finns Sarandas frukt- och grönsaksmarknad, en intressant upplevelse för den som är intresserad av mat. Är du dessutom intresserad av det lokala eldvattnet -raki- är det ännu bättre, eftersom det också säljs här i mer eller mindre hemgjorda varianter. Du kan gärna provsmaka, men då är det artigt att också köpa något, även om det bara är några persikor, vilka också kan vara bra för att få bort smaken av raki.

Syri i Kalter

'Det blå ögat' är en märklig källa uppe i bergen mellan Saranda och Gjirokastra. Här väller vattnet upp ur underjorden i en takt av ungefär 10 m3 i sekunden. Precis i källans mynning har vattnet en intensivt blå färg, ett resultat av dess kemiska sammansättning i kombination med ljusförhållandena. Den som vill kan bada i det iskalla vattnet, eller följa det ett stycke ner längs floden. Inne i den dal där källan ligger finns ett antal restauranger, många av dem med en terrass över vattnet, som är så klart att man utan vidare kan räkna gruskornen i det meterdjupa vattnet.

Gjirokastra

Gjirokastra är en historisk stad ett stycke inåt landet, i den vackra Drinas-dalen. Sedan 2005 finns den med på UNESCOS lista över världsarv, på grund av sin välbevarade arkitektur från den Ottomanska eran. Högst upp ligger den gamla fästningen, tidigast omnämnd i skrifter från 1300-talet, men mycket av det vi ser idag är av senare datum, från 1700-talet och framåt. Nedanför, och delvis ovanför, breder den gamla staden ut sig över sluttningen ner mot dalen, och man kan inte undgå att lägga märke till de stenlagda taken som givit staden dess smeknamn 'stenstaden'. I den lilla turistinformationen nedanför slottet finns utmärkta häften med tips på olika vandringar i stadens mest intressanta och typiska delar. Missa inte heller 'The Cold War Tunnels' en påminnelse om den paranoia som grep stora delar av landet efter kriget. Under slottet grävde man ut, om inte en underjordisk stad, så i alla fall ett underjordiskt kvarter, komplett med 59 olika rum och salar för utbildning, regering, förhör och annat som skulle till för att leda Albanien. Det är rått, fuktigt, mörkt och förmodligen ganska autentiskt. I basaren kan man handla allt från färgglada handdukar med den albanska dubbelörnen, via hantverk av olika slag, till diverse krigsmemorabilia från första världskriget och framåt.

Butrint

Butrint är en mycket intressant fyndort med anor från antiken. Både teatern och badhuset är välbevarade, liksom delar av den gamla stadsmuren. Butrint var från början en grekisk koloni, för att sedan bli en omtyckt tillflyktsort för pensionerade romerska statstjänstemän. Sin verkliga storhetstid hade Butrint i den byzantinska eran, i mitten på tusentalet. Till skillnad från många andra arkelogiska utgrävningar är detta en lummig plats med gott om skugga, vilket gör att man lätt kan tillbringa en hel för- eller eftermiddag på området.
Utflykter
Butrint och farmen - förr och nu
Butrint och farmen - förr och nu
Butrint är i dag en av Albaniens mest välbevarade utgrävningar. Detta kan man tacka italienska arkeologer för. Heldagsutflykt där lunch på en apelsinplantage ingår.
Läs mer om utflykten
Allsidiga Albanien och Gjirokastra
Allsidiga Albanien och Gjirokastra
Det är sällsynt att man får se hela Albanien, och får en uppfattning om vad som finns innanför kusten. Nu kan du följa med på en heldagsutflykt där vi lagt ihop flera höjdpunkter som har en sak gemensamt; att de ligger inne i landet. Lunch ingår.
Läs mer om utflykten
Hur du tar dig runt
Saranda är inte större än att man lätt kan ta sig fram till fots. Vill man ta sig längre än så finns både buss och taxi.

Taxi

Taxi finns överallt. Det kan vara en bra idé att komma överens om ett pris innan avfärd.

Buss

Buss finns både till platser i närheten och längre bort. Sarandas busstation ligger på Lefter Talo, men är inte mycket mer än några meter av en gata där bussarna väntar på passagerare. Vill du åka till Ksamil eller Butrin är det enklare att ta bussen som går längs Abedin Dino och Skanderbeu, med busshållplatser på jämna mellanrum. Du känner igen dem på den tyska texten på sidorna, eftersom det är avlagda bussar från Tyskland som man inte funnit mödan värt att måla om.
Fakta

Vår service på resmålet

I perioden maj till september kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.

Resa med omtanke

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, både för de som reser med oss och lokalt på våra destinationer. Därför strävar vi hela tiden efter att minimera vår klimatpåverkan både här hemma, på flygresan och på våra hotell- och semesterdestinationer. Läs mer om Resa med omtanke.

Pass och visum

För svenska medborgare måste passet vara giltigt 3 månader efter hemkomst. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. För mer information hänvisar vi till Albaniens ambassad på telefon 08-731 09 20.

Observera att du flyger till Korfu och passkontroll sker vid hamnen vid in-och utresa. Albanien tillhör varken EU eller Schengen. Reser du med minderårig, måste intyg från bägge föräldrar uppvisas.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gälla. Observera även att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krävas vid mellanlandningar. Vänligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Albanien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mångårigt skydd mot både hepatit A och B. Tänk på att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information på www.vaccin.se

Lagar och lokala värderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan även finnas lokala regler och värderingar, som är annorlunda än de vi har i Sverige. Du ansvarar själv för att ta reda på vad som gäller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att läsa mer på landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Albanska lek (ALL). Euro kan ofta användas. Uttagsautomater finns, men kreditkort accepteras inte överallt.
Beställ valuta hos FOREX innan avresa för en bekvämare resa. Läs mer om vårt samarbete här.

Tidsskillnad

Korfu: Svensk tid +1 timme. Saranda: Samma som i Sverige.

El

220 volt.

Språk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 20 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Saranda under sommarhalvåret.

Flyget landar på Korfus flygplats.
Med Vings transfer från Korfu till Albanien kommer du enkelt och säkert till ditt hotell i Saranda. Transporten mellan Korfu och Saranda ingår inte i resans pris, utan måste läggas till i bokningen. Då är busstransport liksom båtbiljett tur/retur Korfu - Saranda inkluderad. Att ordna transport på egen hand är svårt, vilket kan ge problem att komma över till Albanien. Du kan inte beställa transfer/båttransport hos oss om du har beställt Endast flygresa.

Från flygplatsen på Korfu är det en kort bussresa (ca 10 minuter) ner till Korfus hamn. Här väntar båt som tar dig över sundet till Saranda, (30-75 minuter, beroende på fartyg). Från hamnen i Saranda är det gångavstånd till vissa hotell, om du inte hellre följer med transferbussen. Beroende på väder och vind kan väntetider uppstå i hamnen på både ut- och hemresa. Vissa dagar inväntar båten flera ankomster innan avfärd, men lämnar alltid hamnen som senast strax efter midnatt. Passkontroll sker både på Korfu och i Saranda, vid in- och utresa. Obs! Albanien tillhör varken EU eller Schengen. Reser du med minderårig, måste intyg från bägge föräldrar uppvisas.

Vid kombination med resmål på Korfu ingår transfer mellan hotellet i Saranda till Korfu hamn. Transfer från och till flygplatsen på Korfu ingår inte utan läggs till vid bokning. Transfer från Korfu hamn till hotellet på Korfu ingår inte, och kan inte förbeställas. Läs mer om transfer.
Väder
 • januari
11°2°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
12°3°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
14°4°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • april
18°7°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
23°11°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
27°14°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juli
30°16°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
30°16°
10
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • oktober
21°10°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • november
16°7°
4
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • december
12°4°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar

Upptäck Albanien

Upptäck medelhavspärlan Albanien

Läs om spännande Albanien och 5 tips kring resmålet Saranda!

Läs vårt reportage

Resa med barn till Saranda

I visa fall kräver albanska myndigheter särskild dokumentation när du reser med barn under 18 år. Här kan du ladda ner de blanketter som krävs. Observera att blanketten måste valideras genom en stämpel av offentlig notarie (Notarius Publicus). Hitta din närmsta offentliga notarie genom att söka via Länstyrelsens hemsida.

Om barnet reser med endast en förälder
Om barnet inte har samma efternamn som båda föräldrarna
Om barnet reser med andra vuxna än föräldrarna, ex.vis vänner, mor- eller farföräldrar eller andra släktingar.

I visa fall kräver albanska myndigheter särskild dokumentation när du reser med barn under 18 år. Här kan du ladda ner de blanketter som krävs. Observera att blanketten måste valideras genom en stämpel av offentlig notarie (Notarius Publicus). Hitta din närmsta offentliga notarie genom att söka via [Länstyrelsens hemsida.](https://www.lansstyrelsen.se/) [Om barnet reser med endast en förälder](https://www.ving.se/media/16646/child-travelling-with-mother-or-father.doc)+ [Om barnet inte har samma efternamn som båda föräldrarna](https://www.ving.se/media/16645/child-travelling-with-mother-and-father-with-different-surnames.docx)+ [Om barnet reser med andra vuxna än föräldrarna](https://www.ving.se/media/16644/child-travelling-with-grandparents-or-friends-of-family.docx)+, ex.vis vänner, mor- eller farföräldrar eller andra släktingar.
SÖK DIN RESA TILL Saranda
Nödvändiga cookies gör sajten brukbar genom att aktivera grundläggande funktioner såsom sidnavigering och tillgång till säkra webbplatsområden. Sajten kan inte fungera optimalt utan dessa cookies.
Funktionella cookies gör det möjligt att spara information om hur hemsidan visas eller beter sig. T.ex. ditt val av språk eller region. Dessa behövs för att sajten ska kunna fungera optimalt.
Statistiska cookies hjälper oss att förstå hur besökare interagerar med hemsidan, genom att samla data.
Marketing cookies används för att spåra hur besökare rör sig på hemsidan. Detta för att visa innehåll som är relevant för respektive besökare och mer värdefullt för företaget och tredjeparts annonsörer.