Se hotell (6)

Resor till Saranda

Din resa till Saranda blir vad du gör den till; god mat, spÀnnande historia och vacker natur, tillsammans med noggrant utvalda hotell och hÀrliga strÀnder.

Saranda Àr en stad som strÀcker sig utmed en bukt, en kort bÄtresa frÄn Korfu. Den Àr inte sÄ stor, ÀndÄ rymmer den allt man kan vilja ha under sin semester: sköna strÀnder lÀngs den inbjudande strandpromenaden, spÀnnande restauranger och chansen att se ett land som inte mÄnga kÀnner till.

Strandpromenaden i Saranda

Det mesta som hÀnder i Saranda, det hÀnder lÀngs den kilometerlÄnga strandpromenaden. PÄ ena sidan ligger strÀnderna dÀr mÄnga tillbringar dagen, och pÄ andra sidan vÀntar restauranger och barer för att servera dagens fÄngst eller kanske bara nÄgot svalkande att dricka. Mitt emellan dessa strÀnder och restauranger ligger sjÀlva strandpromenaden, dÀr man trÀffar sina vÀnner, joggar, leker eller bara sitter och ser pÄ folklivet. HÀr blandas besökare och bofasta i ett myller av Àldre herrar som diskuterar fotboll, nykÀra tonÄringar, vingliga smÄbarn eller solbrÀnda familjer pÄ semester som noggrant vÀljer rÀtt restaurang för en skön middag. Ute i bukten kan man se hur fÀrjan till Korfu hissar ankaret, eller en prÄlig yacht som lÄngsamt seglar in mot marinan och om man Àr hÀr vid rÀtt tid kan man njuta av hur den nedgÄende solen speglar sig i vattnet.

Ät gott i Saranda

FÀrsk fisk och skaldjur tar upp större delen av menyerna i Saranda, och kommer att göra din resa till en gastronomisk upplevelse. Med sitt lÀge mellan Grekland och Italien har Albanien lÄnat det bÀsta frÄn bÀgge tvÄ, och du kan lika gÀrna bestÀlla en perfekt grillad havsabborre som du kan njuta av en bÄde smakrik och generös pasta frutti di mare. Missa inte heller greksalladen. HÀr fÄr du den -och alla andra sallader- gjord pÄ lokalt odlade grönsaker som fÄtt mogna i solen innan de hamnat pÄ bordet. Lika lokal Àr vinlistan, och hÀr fÄr du chansen att bekanta dig med Albaniens viner, som sÀllan finns att fÄ utanför landets grÀnser. Vad du Àn vÀljer kommer du att finna att du fÄr valuta för pengarna, eftersom priserna Àr lÄga och kvaliteten hög.

Sol och bad i Saranda

LÀngs med bukten, mitt i Saranda, ligger strÀnderna pÄ rad, tÀckta av rundslipat grus och med klart och fint vatten. MÄnga av hotellen har ocksÄ en egen strand sÄ du kan gÄ rÀtt frÄn ditt rum ner pÄ stranden för ett dopp innan frukost eller en simtur i solnedgÄngen. Vill du prova nÄgot annat kan du lÀtt resa med buss eller taxi ner till Ksamil, tjugo minuter söder om Saranda. HÀr finns gott om smÄ sandstrÀnder och strandrestauranger dÀr det alltid Àr gott om folk som kommit hit för att sola och bada. Vill du ha lite mer lugn och ro simmar du ut till nÄgon av de smÄ öarna utanför strÀnderna, dÀr det ofta Àr lite lugnare.

VÀlj rÀtt hotell i Saranda

Hotellen i Saranda har höga ambitioner och hÄller god klass. Ett exempel Àr Epirus Hotel, en kort promenad frÄn centrum. HÀr bor du i nyrenoverade rum med bÄde restaurangen och stranden bara nÄgra steg frÄn receptionen. Ett annat exempel pÄ ambition Àr det familjedrivna Harmony, ett litet stycke utanför Saranda. Hotellets Àgare Àr ocksÄ dess kock, och har fÄtt rykte om sig att vara den bÀsta i hela Saranda. Vill du bo lite lyxigt under din resa till Saranda ska du ta en titt pÄ Andon Lapa I Luxury Suites, som ligger vid stranden i norra Ànden av Saranda. HÀr bor du i frÀscha och eleganta rum, med ett lÀckert poolomrÄde och en utmÀrkt restaurang.

UpptÀck Albanien

Bara nĂ„gon timme frĂ„n Saranda ligger den vackra Drinas-dalen, en slĂ„ende kontrast med karga berg som sluttar brant ner mot den grönskande flodslĂ€tten lĂ€ngst ner i dalgĂ„ngen. HĂ€r produceras en hel del ost av mjölken frĂ„n de kor och getter som strövar omkring, och uppe pĂ„ sluttningen ligger Gjirokaster, en stad som i sig sjĂ€lv rymmer mycket av Albaniens historia. SjĂ€lva staden har en plats pĂ„ UNESCOS lista över vĂ€rldsarv, pĂ„ grund av sin vĂ€lbevarade ottomanska arkitektur. HĂ€r föddes Ismail Kadare, en av landets mest kĂ€nda författare, och hĂ€r bodde Enver Hoxha, under lĂ„ng tid Albaniens statschef. Som om det inte var nog kan man ocksĂ„ besöka 'The Cold War Tunnels' ett tunnelkomplex som karvades ut ur klippan under stadens gamla fĂ€stning som skydd i hĂ€ndelse av krig. I Gjirokaster finns alltsĂ„ mycket historia, men ocksĂ„ vackra hus och strĂ„lande utsikt över Drinas-dalen frĂ„n fĂ€stningens murar. Är du mer intresserad av natur ska du besöka Syri i Kalter 'Det blĂ„ ögat', en intensivt blĂ„ kĂ€lla med iskallt vatten som ligger lĂ€ngst in i en vacker dal upp i bergen. HĂ€r finns ocksĂ„ gott om exempel pĂ„ det antika arvet, som till exempel Butrint, en stad med bĂ„de grekiska och romerska lĂ€mningar, inte lĂ„ngt frĂ„n Ksamil.

Kombinera med Korfu

Om du bokar en resa till Saranda med Ving flyger du till Korfu och tar sedan bÄten över Korfukanalen, en resa som tar under en timme. Om du vill kan du kombinera en vecka i Saranda med en vecka pÄ Korfu, eller ocksÄ Àgnar du hela din semester Ät Albanien. Transfer frÄn hotellet i Saranda till Korfu hamn ingÄr i priset nÀr du kombinerar Saranda och Korfu.

Bra att veta
 • PrisvĂ€rd mat och dryck
 • Lokala restauranger
 • Historia
 • Hotell pĂ„ stranden
Filtrera och sök resa

VĂ„ra kunder om Saranda

ResmÄlet har Ànnu inga omdömen

VĂ€der
 • januari
11°2°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • februari
12°3°
4
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
14°4°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
20
Regnfria dagar
 • april
18°7°
7
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
23°11°
9
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
27°14°
10
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juli
30°16°
12
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
30°16°
10
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
26
Regnfria dagar
 • september
27°14°
8
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
24
Regnfria dagar
 • oktober
21°10°
6
Soltimmar/dag
22°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • november
16°7°
4
Soltimmar/dag
19°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • december
12°4°
3
Soltimmar/dag
16°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
StrÀnder
Det finns gott om strÀnder i Saranda. De strÀcker sig i kortare och lÀngre avsnitt lÀngs med hela bukten, och Àven om flera av dem Àr privata finns det gott om strÀnder dÀr alla Àr vÀlkomna, Àven om man i vissa fall ska betala en avgift pÄ 200-300 lek för att fÄ bre ut sin handduk. StrÀnderna bestÄr för det mesta av rundslipat grus och smÄsten, vilket gör vattnet mycket klart. De strÀnder som ligger lÀngs strandpromenaden Àr för det mesta ganska smala, Àven om det varierar en smula beroende pÄ tidvattnet. Den kanske bÀst kÀnda stranden Àr Plazhi Sarandes, ett litet stycke frÄn marinan som ligger mitt pÄ strandpromenaden. HÀr finns ett inte alltför utmanande hopptorn och ett litet stycke ut har man förankrat ett slags flytande hoppborg. SjÀlva stranden Àr ett par hundra meter lÄng och kan bli ganska trÄng under högsÀsong, men den Àr öppen för alla, mot avgift. GÄr man vidare norrut, förbi kajen dÀr bÄten frÄn Korfu lÀgger till finns flera strÀnder, men de Àr i allmÀnhet lagda i beslag av de hotell som ligger hÀr, och reserverade för deras gÀster. I övrigt Àr de helt lika strÀnderna lÀngs med strandpromenaden, med grus och klart vatten, och med tillÀgg av extra service, eftersom hotellen har sina egna strandklubbar hÀr.

Ksamil

Ksamil Àr ett omrÄde nÄgon mil söder om Saranda, lika berömt som omtyckt för sina fina strÀnder. HÀr finns ett halvdussin strÀnder som följer den krokiga kustlinjen ut mot Korfu-kanalen, dÀr den Àr som allra smalast. Till skillnad frÄn strÀnderna i Saranda bestÄr strÀnderna i Ksamil av sand, vilket Àr en av anledningarna till att de Àr sÄ populÀra. En annan anledning Àr förmodligen de restauranger som uppstÄtt utmed dessa strÀnder, och som ofta serverar de skaldjur som odlas i Butrint-lagunen, innanför det breda nÀs dÀr Ksamil ligger.... PÄ helgerna Àr dessa strÀnder (och restauranger) fulla av besökare frÄn bÄde Saranda och lÀngre bort, och det kan vara svÄrt att hitta en plats om man inte kommer nÄgorlunda tidigt. Sammanlagt finns hÀr nÄgon kilometer strand, uppdelad i kortare partier av pirar och klippiga smÄ uddar. Ett litet stycke ut frÄn stranden finns tvÄ smÄ öar, ocksÄ de med strÀnder, dit man mÄste simma eller paddla. Tycker man om att snorkla Àr det hit man ska bege sig. Ingen av strÀnderna Àr sÀrskilt lÄnggrund, en vuxen har vatten upp till midjan fem meter ut, men vattnet Àr klart och fint. Det kan som sagt vara svÄrt att hitta en plats för sig sjÀlv, Àven om trycket Àr nÄgot mindre ute pÄ öarna. Det Àr mer eller mindre obligatoriskt att hyra solstol och parasoll, som börjar pÄ runt en femtiolapp för en dag.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 20 minuter frÄn Stockholm.

SĂ„ reser du hit

Du flyger till Korfu frÄn Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, pÄ fasta reslÀngder eller med valfri reslÀngd. För resenÀrer till Albanien gÀller samma avreseflygplatser samt fasta reslÀngder.
Med Vings transfer frÄn Korfu till Albanien kommer du enkelt och sÀkert till ditt hotell i Saranda. Transporten mellan Korfu och Saranda ingÄr inte i resans pris, utan mÄste lÀggas till i bokningen. DÄ Àr busstransport liksom bÄtbiljett tur/retur Korfu - Saranda inkluderad. Att ordna transport pÄ egen hand Àr svÄrt, vilket kan ge problem att komma över till Albanien. Du kan inte bestÀlla transfer/bÄttransport hos oss om du har bestÀllt Endast flygresa.

FrÄn flygplatsen pÄ Korfu Àr det en kort bussresa (ca 10 minuter) ner till Korfus hamn. HÀr vÀntar bÄt som tar dig över sundet till Saranda, (30-40 minuter). FrÄn hamnen i Saranda Àr det gÄngavstÄnd till vissa hotell, om du inte hellre följer med transferbussen. Beroende pÄ vÀder och vind kan vÀntetider uppstÄ i hamnen pÄ bÄde ut- och hemresa. Vissa dagar invÀntar bÄten flera ankomster innan avfÀrd, men lÀmnar alltid hamnen som senast strax efter midnatt. Passkontroll sker bÄde pÄ Korfu och i Saranda, vid in- och utresa. Obs! Albanien tillhör varken EU eller Schengen. Reser du med minderÄrig, mÄste intyg frÄn bÀgge förÀldrar uppvisas.

Vid kombination med resmÄl pÄ Korfu ingÄr transfer mellan hotellet i Saranda till Korfu hamn. Transfer frÄn och till flygplatsen pÄ Korfu ingÄr inte utan lÀggs till vid bokning. Transfer frÄn Korfu hamn till hotellet pÄ Korfu ingÄr inte, och kan inte förbestÀllas. LÀs mer om transfer.
Mat, dryck och nattliv
En stor del av menyerna i Saranda upptas av fĂ€rsk fisk och skaldjur, som i de flesta fall serveras grillade. Tillbehören Ă€r ofta minimala, och vill man ha nĂ„got grönt till sin grillade fisk gör man bĂ€st i att bestĂ€lla det separat. Även om det finns gott om restauranger i Saranda, framförallt lĂ€ngs med strandpromenaden Ă€r menyerna ofta ganska lika, med tyngdpunkten pĂ„ fisk och skaldjur.

Maten i Saranda

NĂ„gra rĂ€tter du kommer trĂ€ffa pĂ„ Ă€r grillad fisk, oftast perfekt grillad och serverad med enklast tĂ€nkbara tillbehör. Havsabborre och guldbraxen Ă€r de svenska namnen pĂ„ de fiskar som Ă€r vanligast pĂ„ menyn. Risotto finns i ett otal varianter, i mycket pĂ„minner den om den risotto man fĂ„r i Italien, Ă€ven om man i Albanien hĂ„ller igen pĂ„ osten. Du kan fĂ„ din risotto med skaldjur, fisk, kött, svamp eller saffran, bland mycket annat. Även pasta finns i ett otal varianter, och 'Seafood pasta' Ă€r en variant som aldrig gör en besviken, med gott om bĂ„de blĂ€ckfisk och rĂ€kor i en lagom stor portion. Kött serveras oftast pĂ„ balkanvis, det vill sĂ€ga grillat, med enkla tillbehör. Vissa restauranger grillar hela lamm, och ser du en sĂ„dan rekommenderas du att prova. I Albanien vet man hur ett lamm ska grillas sĂ„ det blir bĂ„de saftigt och smakrikt.

Att dricka till maten

I Albanien finns flera bryggerier som producerar utmÀrkt lager: Korca, Tirana etc. De passar lika bra till maten som att dricka för sig sjÀlva och kostar jÀmförelsevis lite.
I landet produceras ocksÄ vin, av mÄnga olika slag, varav i stort sett inga Àr kÀnda utanför landet, eftersom produktionen Àr för liten för att gÄ pÄ export. MÄnga av druvsorterna Àr ocksÄ mer eller mindre okÀnda utanför landet: Shesh, Mereshnik, och Kryqës Àr nÄgra exempel, men hÀr finns ocksÄ druvor som vi kÀnner igen frÄn andra lÀnder, frÀmst pÄ Balkan, som till exempel Mavrud och Vranac, HÀr har du chansen att prova dig fram bland bÄde rött, vitt och rosé och vilka som Àr bÀst Àr ju en smaksak. Ett tips Àr dock att inte leta bland de billigaste vinerna pÄ menyn, gÄ upp en prisklass eller tvÄ, och du kommer inte att bli besviken.

Restauranger i Saranda

Det Àr inte svÄrt att hitta en frestande restaurang i Saranda, det Àr bara att ta en promenad lÀngs strandpromenaden och vÀlja det som passar. Ingen av dem sticker ut pÄ nÄgot pÄtagligt vis, men lite speciellt för just Saranda Àr att mÄnga av hotellen har restauranger som Àr mer Àn en pliktskyldig del av hotelldriften. Harmony och Andon Lapa Àr tvÄ av dessa hotell dÀr du kan rÀkna med en smakupplevelse. Om du vÀljer nÄgon av de restauranger som har en terrass ovanför strandpromenaden fÄr du det lite lugnare, och har en utmÀrkt utsikt över folklivet nedanför.

Handla mat i Saranda

SmÄ snabbköp, kvartersbutiker, finns överallt, i alla fall under sommaren, dÄ de dyker upp för att sÀlja allt det som mognat pÄ fÀlt och gÄrdar. NÀr hösten kommer stÀnger de igen, för att Äterkomma följande sommar. Vill du handla nÄgot annat ligger Sarandas tvÄ största snabbköp uppe pÄ Idriz Alidhima, ett av dem inhyst i en gammal lagerlokal. Den andra Àr en 'Spar' av det slag man finner runt hela Medelhavet. HÀr kan du finna det mesta du behöver, mjölk, solkrÀm, plÄster, öl etc. Lite lÀngre ner pÄ samma gata finns ocksÄ en ostbutik och en butik som sÀljer drycker, med ett bra sortiment av lokala ölsorter.
Sarandas nattliv Àr lugnt. Det finns en eller annan nattklubb, men de flesta nöjer sig med en lÄng middag med utsikt över folklivet pÄ strandpromenaden.
Shopping
Det finns bÄde butiker och affÀrer överallt i Saranda, men stadens shopping Àr av ganska lokal karaktÀr. Behöver du en ny tröja eller solhatt Àr det inga problem, men vill du köpa till exempel mÀrkesartiklar eller elektronik finns det nog bÀttre stÀllen att Äka till. Tycker du om att köpa souvenirer eller vill ha nÄgot med hem till den som vattnat blommorna eller passat katten rekommenderas en flaska albanskt vin eller ost.
Aktiviteter och sevÀrdheter

Marknaden

PĂ„ den gata som heter Mitat Hoxha finns Sarandas frukt- och grönsaksmarknad, en intressant upplevelse för den som Ă€r intresserad av mat. Är du dessutom intresserad av det lokala eldvattnet -raki- Ă€r det Ă€nnu bĂ€ttre, eftersom det ocksĂ„ sĂ€ljs hĂ€r i mer eller mindre hemgjorda varianter. Du kan gĂ€rna provsmaka, men dĂ„ Ă€r det artigt att ocksĂ„ köpa nĂ„got, Ă€ven om det bara Ă€r nĂ„gra persikor, vilka ocksĂ„ kan vara bra för att fĂ„ bort smaken av raki.

Syri i Kalter

'Det blÄ ögat' Àr en mÀrklig kÀlla uppe i bergen mellan Saranda och Gjirokastra. HÀr vÀller vattnet upp ur underjorden i en takt av ungefÀr 10 m3 i sekunden. Precis i kÀllans mynning har vattnet en intensivt blÄ fÀrg, ett resultat av dess kemiska sammansÀttning i kombination med ljusförhÄllandena. Den som vill kan bada i det iskalla vattnet, eller följa det ett stycke ner lÀngs floden. Inne i den dal dÀr kÀllan ligger finns ett antal restauranger, mÄnga av dem med en terrass över vattnet, som Àr sÄ klart att man utan vidare kan rÀkna gruskornen i det meterdjupa vattnet.

Gjirokastra

Gjirokastra Àr en historisk stad ett stycke inÄt landet, i den vackra Drinas-dalen. Sedan 2005 finns den med pÄ UNESCOS lista över vÀrldsarv, pÄ grund av sin vÀlbevarade arkitektur frÄn den Ottomanska eran. Högst upp ligger den gamla fÀstningen, tidigast omnÀmnd i skrifter frÄn 1300-talet, men mycket av det vi ser idag Àr av senare datum, frÄn 1700-talet och framÄt. Nedanför, och delvis ovanför, breder den gamla staden ut sig över sluttningen ner mot dalen, och man kan inte undgÄ att lÀgga mÀrke till de stenlagda taken som givit staden dess smeknamn 'stenstaden'.... I den lilla turistinformationen nedanför slottet finns utmÀrkta hÀften med tips pÄ olika vandringar i stadens mest intressanta och typiska delar. Missa inte heller 'The Cold War Tunnels' en pÄminnelse om den paranoia som grep stora delar av landet efter kriget. Under slottet grÀvde man ut, om inte en underjordisk stad, sÄ i alla fall ett underjordiskt kvarter, komplett med 59 olika rum och salar för utbildning, regering, förhör och annat som skulle till för att leda Albanien. Det Àr rÄtt, fuktigt, mörkt och förmodligen ganska autentiskt. I basaren kan man handla allt frÄn fÀrgglada handdukar med den albanska dubbelörnen, via hantverk av olika slag, till diverse krigsmemorabilia frÄn första vÀrldskriget och framÄt.

Butrint

Butrint Àr en mycket intressant fyndort med anor frÄn antiken. BÄde teatern och badhuset Àr vÀlbevarade, liksom delar av den gamla stadsmuren. Butrint var frÄn början en grekisk koloni, för att sedan bli en omtyckt tillflyktsort för pensionerade romerska statstjÀnstemÀn. Sin verkliga storhetstid hade Butrint i den byzantinska eran, i mitten pÄ tusentalet. Till skillnad frÄn mÄnga andra arkelogiska utgrÀvningar Àr detta en lummig plats med gott om skugga, vilket gör att man lÀtt kan tillbringa en hel för- eller eftermiddag pÄ omrÄdet.
Hur du tar dig runt

Hyrbil

Vill du se dig om i eget tempo och stanna dÀr du sjÀlv önskar, kanske hitta en egen strand, Äka ut i naturen eller besöka avlÀgsna byar? Hyr en bil!
AVIS har förstklassig service, bra bilar, rimliga priser och bra försÀkringar.
För att hyra bil mÄste du ha fyllt 21 Är och haft körkort i minst ett Är.
Ju fler dagar du hyr bilen, desto lÀgre blir priset per dag.

I priset ingÄr:

KollisionsförsĂ€kring (Ă€ven om du orsakat skadan), moms och fria kilometer – du kan köra sĂ„ lĂ„ngt du vill.

TillÀgg:

SjÀlvriskeliminering kan köpas till. TillÀgg för extra chaufför samt extra personskadeförsÀkring.
Observera att en extra avgift ska betalas, om du önskar att AVIS levererar bilen till hotellet.
Saranda Àr inte större Àn att man lÀtt kan ta sig fram till fots. Vill man ta sig lÀngre Àn sÄ finns bÄde buss och taxi.

Taxi

Taxi finns överallt. Det kan vara en bra idé att komma överens om ett pris innan avfÀrd.

Buss

Buss finns bÄde till platser i nÀrheten och lÀngre bort. Sarandas busstation ligger pÄ Lefter Talo, men Àr inte mycket mer Àn nÄgra meter av en gata dÀr bussarna vÀntar pÄ passagerare. Vill du Äka till Ksamil eller Butrin Àr det enklare att ta bussen som gÄr lÀngs Abedin Dino och Skanderbeu, med busshÄllplatser pÄ jÀmna mellanrum. Du kÀnner igen dem pÄ den tyska texten pÄ sidorna, eftersom det Àr avlagda bussar frÄn Tyskland som man inte funnit mödan vÀrt att mÄla om.
Fakta

VĂ„r service

I perioden maj till september kan du nÄ oss dygnet runt pÄ vÄr servicetelefon samt pÄ sms och e-post om du vill boka utflykter eller kanske bara vill ha tips och goda rÄd. Kan vi inte lösa det pÄ telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett nÀrliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom pÄ flygplatsen och ser till att du kommer pÄ rÀtt buss om du bokat transfer.

HĂ„llbart resande

Som företag vill vi göra skillnad med varje semesterresa, bÄde för de som reser med oss och lokalt pÄ vÄra destinationer. DÀrför strÀvar vi hela tiden efter att minimera vÄr klimatpÄverkan bÄde hÀr hemma, pÄ flygresan och pÄ vÄra hotell- och semesterdestinationer. LÀs mer om vÄrt hÄllbarhetsarbete pÄ HÄllbart resande med Ving. Vi tar Àven aktivt stÀllning och avstÄnd frÄn sexuellt utnyttjande av barn, genom vÄrt lÄngvariga stödsamarbete med ECPAT.

Pass och visum

För svenska medborgare mÄste passet vara giltigt 3 mÄnader efter hemkomst. Inget visum krÀvs för vistelse i upp till 90 dagar. För mer information hÀnvisar vi till Albaniens ambassad pÄ telefon 08-731 09 20.

Observera att du flyger till Korfu och passkontroll sker vid hamnen vid in-och utresa. Albanien tillhör varken EU eller Schengen. Reser du med minderÄrig, mÄste intyg frÄn bÀgge förÀldrar uppvisas.

För svenska medborgare med födelseort utanför Sverige kan andra regler gÀlla. Observera Àven att du kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass och att visum kan krÀvas vid mellanlandningar. VÀnligen kontakta ambassaden för mer information. Ving ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Albanien.

Vaccinationer

Ving rekommenderar vaccination mot hepatit A och B. Det finns vaccin som ger ett mÄngÄrigt skydd mot bÄde hepatit A och B. TÀnk pÄ att vaccinera dig minst fyra veckor innan du reser. Mer information pÄ www.vaccin.se

Lagar och lokala vÀrderingar

I landet du ska besöka finns det nationella lagar, och det kan Àven finnas lokala regler och vÀrderingar, som Àr annorlunda Àn de vi har i Sverige. Du ansvarar sjÀlv för att ta reda pÄ vad som gÀller i det land du ska besöka. För att undvika otrevliga överraskningar under resan rekommenderar vi dig att lÀsa mer pÄ landets ambassads hemsida och ta del av Utrikesdepartementets (UD:s) information om utlandsresor.

Valuta och betalning

Albanska lek (ALL). Euro kan ofta anvÀndas. Uttagsautomater finns, men kreditkort accepteras inte överallt.

Tidsskillnad

Korfu: Svensk tid + 1 timme. Saranda: Samma som i Sverige.

El

220 volt.

SprÄk

Grekland: grekiska. Albanien: albanska

Resa med barn till Saranda

I visa fall krÀver albanska myndigheter sÀrskild dokumentation nÀr du reser med barn under 18 Är. HÀr kan du ladda ner de blanketter som krÀvs. Observera att blanketten mÄste valideras genom en stÀmpel av offentlig notarie (Notarius Publicus). Hitta din nÀrmsta offentliga notarie genom att söka via LÀnstyrelsens hemsida.

Om barnet reser med endast en förÀlder
Om barnet inte har samma efternamn som bÄda förÀldrarna
Om barnet reser med andra vuxna Àn förÀldrarna, ex.vis vÀnner, mor- eller farförÀldrar eller andra slÀktingar.

Sök din resa till Saranda