Medelhavspärlan Albanien
Inspiration

Sommarens hetaste resmål?

ALBANIEN

Upptäck nya Medelhavspärlan Albanien

God mat, spännande historia, en vacker natur och långa stränder med kristallklart vatten. Allt det hittar du på den albanska rivieran. Häng med till Saranda – en prisvärd nykomling bland Medelhavets guldkorn.

Text: Sara Persson, Foto: Sara Persson, Anna Beije & Vings bildarkiv

Albanien är till ytan inte större än Småland, men mer långsmalt och faktiskt ganska likt Sverige i formen. Saranda i söder är landets populäraste semesterort och vi kommer hit med båt från grekiska Korfu. Det tar ungefär en timme till havs innan vi kommer till den lilla hamnen i ena änden av den strandpromenad som är Sarandas hjärta. Från hamnen tar vi en taxi till vårt hotell, men vi inser snart att vi nog lika gärna hade kunnat gå. Saranda är inte speciellt stort och inga avstånd särskilt långa.

Albanien utsågs 2018 till årets hetaste resmål av resemagasinet Vagabond. Det är inte svårt att förstå varför. Det lilla landet mellan Grekland och Montenegro må vara betydligt mer okänt än sina medelhavsgrannar, men här finns minst lika mycket att se och upptäcka. Antika lämningar, dramatisk natur, levande kultur och soldränkta stränder. Den stora skillnaden mot de redan populära grannländerna är att du i Albanien oftast betalar betydligt mindre för såväl mat och dryck som för boende och upplevelser.

Stranden i Saranda

I Saranda förstår vi snart att det som händer, det händer längs den kilometerlånga strandpromenaden. På ena sidan ligger stranden där vi oftast tillbringar våra dagar under ett parasoll och på andra sidan restauranger och barer där vi spenderar kvällarna. Att strosa längs strandpromenaden tycks vara ett nöje både för oss som är på besök och för albanerna själva. Här träffar man sina vänner, joggar, leker eller bara sitter och ser på folklivet. Det är lätt att fördriva tiden genom att lyssna på en gatumusikant, shoppa souvenirer eller kanske testa någon av de tivoliaktiviteter som står uppställda i vattenbrynet. Det tar inte lång tid innan vi själva får en personlig favorit i en av strandpromenadens glasskiosker. En svalkande strut är den perfekta avslutningen på en solig stranddag, och det kostar inte mycket att falla för frestelsen – fem kronor betalar vi för en stor kula glass.

Prisvärdheten är som sagt genomgående i Albanien. Här får vi mycket för pengarna. Det är svårt att hitta en varmrätt som kostar mer än 100 kronor, även på de lite lyxigare restaurangerna. Och trots att priserna är låga så är kvalitéten på maten hög. Havets läckerheter är Sarandas specialitet i köket. Läget vid Joniska havet i kombination med musselodlingarna runt staden gör att färsk fisk och skaldjur dominerar menyerna på de allra flesta restauranger. Maten har också tydliga influenser från grannarna Italien och Grekland: risotto och pasta serveras på de flesta ställen, liksom grekisk sallad och lammkött. Vi frossar i grillad fisk, nykokta musslor och friterad bläckfisk – utan att någon gång få skrämselhicka när notan kommer in.

Skaldjursmiddag i Saranda

Albanien var under många år en stängd kommunistdiktatur. Från 1940-talet och fram till sin död 1985 styrde diktatorn Enver Hoxha landet med järnhand. Få kom in i landet och lika få kom ut. I början av 90-talet föll diktaturen och i dag välkomnar Albanien sina besökare med öppna armar. Många vill slå mynt av den nya besöksnäringen och ambitionsnivån på servicen är hög, även om den ibland nog bäst beskrivs som en oslipad diamant.

Med kurrande magar slår vi oss en eftermiddag ner på en uteservering mitt på strandpromenaden. Det är för sent för lunch och lite för tidigt för middag, så vi frågar efter något mindre att tugga på. Kanske nötter eller lite chips? Det visar sig att baren tyvärr inte har något mer än dryck. Vi inser snabbt att vi är för hungriga för att dricka oss mätta och ska precis vända på klacken när bartendern erbjuder sig att springa bort till kiosken för att köpa lite snacks åt oss. Med den vänligheten och serviceambitionen tror jag att många skandinaver kommer att hitta ett nytt medelhavsparadis att älska och återvända till i Albanien.

5 höjdpunkter kring Saranda

Saranda är den perfekta utgångspunkten för dig som vill upptäcka mer av Albanien. Från kuststaden finns flera spännande dagsutflykter att göra.

1. KSAMIL

Några av Albaniens finaste stränder hittar du i Ksamil, en liten ort drygt en mil söder om Saranda. Här är vattnet turkost, sanden vit och känslan nästan kitschig. På stränderna trängs solsängar och parasoller och vattnet är fullt av trampbåtar man kan hyra för en timme eller två. Du tar dig enkelt från Saranda till Ksamil med lokalbussen, en resa som tar ungefär 20 minuter. En biljett kostar 100 LEK (ungefär 8 kronor) enkel väg. Du kan även ta taxi mellan orterna för runt 100 kronor enkel väg.

Stranden i Ksamil
Färstningen i Gjirokastra

2. GJIROKASTRA

Ungefär en och en halv timmes bilfärd från Sarandra ligger staden Gjirokastra, som rymmer mycket av Albaniens historia. Här föddes både Ismail Kadare, en av landets mest kända författare, och Enver Hoxha, under lång tid Albaniens diktator.

Gjirokastra kallas ofta för ”stenstaden” på grund av sin välbevarade arkitektur från den osmanska eran, något som också har gett staden en plats på Unescos världsarvslista.

I Gjirokastra kan du besöka fästningen som erbjuder vacker utsikt över Drinas-dalen, shoppa i de många souvenirbutiker som säljer allt från vackert hantverk till färgglada handdukar med den albanska dubbelörnen till att besöka ”The Cold war tunnel”.

Resan hit är en upplevelse i sig längs med vindlande vägar över bergen, bli inte förvånad om ni måste stanna till för att vänta ut både kor och getter på vägen.

Utsikten i Lekursi

3. LEKURSI

Slottet Lekursi ligger på en höjd ovanför Saranda och bjuder på en vidunderlig utsikt över Sarandas bukt, Joniska havet och Korfu. Det gamla slottet är i dag ombyggt till en restaurang och är det någonstans du ska se solnedgången från i Saranda så är det här. Magiskt är bara förnamnet!

4. BUTRINT

Ruinstaden Butrint står sedan 1992 på Unescos världsarvslista. Butrint var från början en grekisk koloni, för att sedan bli en omtyckt tillflyktsort för pensionerade romerska statstjänstemän. Staden har under seklernas lopp också varit under bysantinskt, venetianskt och osmanskt styre, något som satt sina spår och gjort staden till en spännande arkeologisk fyndplats. Ett besök här är ett måste för dig som är historieintresserad.

5. SYRI I KALTER

– Källan Syri i Kalter är ett vackert naturfenomen som inte får missas!

Syri i Kalter betyder ”det blå ögat” och är en vacker källa i bergen mellan Saranda och Gjirokastra.

Källan är över 50 meter djup och här väller kristallklart vatten upp ur underjorden vilket skapar ett vackert fenomen som påminner till färg och form om ett öga. Platsen är otroligt vacker och även om här sitter en skylt med budskapet ”badning förbjuden” så är det många som tar ett dopp i det uppfriskande (läs iskalla) vattnet.

För den som vill svalka sig på annat sätt så finns här också ett par restauranger.

Källan Syri i Kalter

Fakta om Albanien

Illustration: Reno Lundager Hansen

HUVUDSTAD
Tirana

ANTAL INVÅNARE
ca 3,5 miljoner

SPRÅK
Albanska. Engelska talas i begränsad omfattning

VALUTA
LEK (men det går ofta bra att betala med Euro på turistorter)

SÅ TAR DU DIG HIT
Flyg till Korfu och sedan båt (som tar cirka en timme) till Saranda

Sara Persson

Text av Sara Persson

§ Sara Persson jobbar som Social Media Manager på Ving och tycker att resor är livets bästa. Hon besökte Saranda tillsammans med vännen Anna Beije.