Utflykter, Saranda

Välkommen till din semester. Varför inte krydda den med en utflykt eller två? Vår personal har tillsammans med våra lokala partners satt ihop ett noga utvalt och utprovat utflyktsprogram. Det följer vi sedan upp och förnyar med hjälp av bland annat de kundundersökningar där du och våra andra gäster får lämna sina synpunkter. På så vis kan vi alltid erbjuda aktuella och intressanta upplevelser, och vissa av dem kan du förboka redan hemifrån, så är du säker på att du har en plats när du kommer till din semester.

Det finns flera fördelar med att boka din utflykt hos Ving: alla nödvändiga försäkringar finns på plats och alla säkerhetskrav är uppfyllda. Dessutom finns tydliga regler för om- och avbokning, och för vad som ingår i priset. Dessutom: skulle du få problem eller bli missnöjd med utflykten vet du alltid var du ska vända dig. Allt det där får du på köpet när du bokar utflykten hos Ving.

Observera att utflyktsprogrammet till och med sommaren 2021 är reducerat, och att vissa aktiviteter kan ändras med kort varsel pga covid-19. Till exempel det finnas krav på ansiktsmask eller att besök på restauranger ersätts med matpaket som deltagarna får med sig på utflykten. Läs mer på resmålets lokala Mysite

.

Praktisk information om våra utflykter

Butrint och farmen, förr och nu - kan bokas hemifrån

Butrint och farmen, förr och nu - kan bokas hemifrån

Butrint är i dag en av Albaniens mest välbevarade utgrävningar. Detta kan man tacka italienska arkeologer för.

Läs mer Dölj

De satte verkligen fokus på att rekonstruera denna romerska stad från en svunnen tid. Även om stadens historia sträcker sig längre tillbaka än så, var det dess roll i det romerska pensionssystemet som gjorde att staden verkligen hamnade på kartan. De romerska kejsarna ärade sina främsta generaler med att ge dem mark längs Butrint-kanalen, och de tackade genom att bygga en väl fungerande stad, komplett med agora, badhus, dopstempel m.m.

Generalerna valde också att ge tillbaka till folket i regionen, genom att begagna sig av deras expertis inom både fiske och jordbruk. Flera av generalerna skrev så småningom tackbrev till Cæsar, och berättade att folkets vänlighet hade i stor del i att de kunde uppnå en passande pension efter avslutad militär karriär. Vi spolar framåt i tiden och ser på dagens Butrint.

Utgrävningarna är fortfarande imponerande, och den speciella kombinationen av ruiner och vegetation ger området gott om skugga, men också en lite mystisk atmosfär som alla kan njuta av. Alldeles intill finns fortfarande frodiga jordbruksområden, och det är inte konstigt att regionen är känd för otaliga plantager, där oliver och citrus dominerar.

Vi ser på Butrint, som idag finns med på UNESCOs lista över världsarv, och äter lunch på en apelsinplantage, där vi också får smaka på lokala produkter.

Dagen avslutas med ett besök vid Lekursi-slottet med sin vackra utsikt över hela Saranda.

Måltider och dryck:
Lunch ingår. Måltidsdryck ingår inte.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor, solhatt, vattenflaska, kamera

Tid:
Heldag, 09.00-15.00

Färdledning:
Skandinavisk guide.

Övrigt:
Många trappor och nivåskillnader. Personer med någon typ av rörelsehinder bör därför rådfråga Ving/Spies eller Tjäreborg-värden innan bokning.

Båttur längs Albaniens kust - kan bokas hemifrån

Båttur längs Albaniens kust - kan bokas hemifrån

Semester betyder väl alltid sol och bad, och de flesta vet att klichén 'solen tar alltid bättre på havet', faktiskt stämmer. Dessutom är regionen utmed Albaniens kust mycket sevärd.

Läs mer Dölj

Därför har vi arrangerat en båttur som tilltalar de allra flesta, med massor av sol, bad och njutningen av att segla längs kusten.

Båtturen utgår från hamnen i Saranda och siktar mot Porto Palermo, som ligger norrut. Namnet går tillbaka till den tid då Albanien låg under italienskt styre, vilket medförde att man gärna använde italienska namn.

Förutom Porto Palermo lägger vi till i Krorza-bukten, vid en av regionens bästa stränder. Här finns tid för ännu mer sol och bad, och självklart också tid att gå iland och äta en stadig lunch.

Detta är en tur som håller precis det som klichén lovar; en dag på havet, fylld av sol och avkoppling.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Ingår inte, men kan köpas vid Krorza Bay.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor, solhatt, vattenflaska, kamera, badkläder, handduk.

Tid:
Heldag, 09.00-17.00

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Övrigt:
Båtturen startar från hamnen i Saranda. Transport till och från hamnen sker på egen hand.

Albansk afton - kan bokas hemifrån

Albansk afton - kan bokas hemifrån

På klippan ovanför Saranda ligger fortet Lekursi, som förutom sin historiska roll i stadens försvar, också kan skryta med en imponerande utsikt över området, inte minst vid solnedgången.

Läs mer Dölj

Därför är det också en passande plats för att uppleva det mest traditionella Albanien kan erbjuda, med mat, dryck, dans och musik. Detta gör vi på vår 'Albanska afton', där energinivån stiger i takt med att maten serveras och de lokala tonerna spelas.

På menyn finns lokala rätter, med tonvikt på fisk och skaldjur, men också gröna varianter som sallader och frukt.
Aftonen bjuder som sagt på musik och dans, och med fortet Lekursi som bakgrund faller allt på plats till en total albansk festupplevelse.

Väl mött på en afton med mat, dryck och kultur.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Middag ingår. Drycker kan köpas.

Bra att ta med:
Bekväma kläder, kanske också en varm tröja om det är en blåsig kväll. Arrangemanget hålls utomhus.

Tid:
Heldag, 18.30-22.00

Färdledning:
Engelsktalande guide.

Allsidiga Albanien och Gjirokastra - kan bokas hemifrån

Allsidiga Albanien och Gjirokastra - kan bokas hemifrån

Det är sällsynt att man får se hela Albanien, och får en uppfattning om vad som finns innanför kusten.

Läs mer Dölj

Men nu kan du följa med på en utfärd där vi lagt ihop flera höjdpunkter som har en sak gemensamt; att de ligger inne i landet. Redan då vi lämnar Saranda ändrar sig landskapet markant. Här finns karga bergskedjor som också bjuder på frodigt gröna skogar, ofta bevattnade av naturliga källor. En av de bäst kända av dessa källor är 'the blue eye', där vattnet forsar upp ur jordens inre med en intensivt klarblå färg. Därefter beger vi oss till en stad som har en välförtjänt plats på UNESCOs lista över världsarv.

Denna stad heter Gjirokastra, och är också den albanske diktatorn Enver Hoxhas födelsestad. Man märker inte mycket av honom i själva staden, om man bortser från t-shirts och muggar med hans motiv. Men här finns ändå tydliga lämningar från den kommunistiska era då han styrde landet. Det är de gamla tunnlar som skulle skydda den lokala administrationen. Man fruktade ett kärnvapenanfall under det kalla kriget, och sprängde därför ut en massiv bunker i klipporna bakom rådhuset. Ett besök är både skrämmande och intressant, men Gjirokastra har mer än så att bjuda på. Stadens centrum har fått en plats på UNESCOs lista över världsarv på grund av sin välbevarade ottomanska arkitektur och sitt särpräglade bruk av sten, något som gett staden smeknamnet 'stenstaden'.

Här kan du också besöka den imponerande fästningen som ligger på en klippa, högt över staden, med en fantastisk utsikt över flodslätten långt nedanför. Här finns flera olika utställningar som ger en god inblick i områdets historia, med tyngdpunkten på Ali Pasha av Ioannina, som lät bygga stora delar av fästningen, och som betraktas som en av grundarna av dagens Albanien.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Lunch ingår. Måltidsdryck ingår inte.

Bra att ta med:
Bekväma kläder och skor, solhatt, vattenflaska kamera, badkläder och handduk om man vill bada vid 'the blue eye'.

Tid:
Heldag, 09.00-18.00

Färdledning:
Skandinavisk guide.

Övrigt:
Många trappor och nivåskillnader. Personer med någon typ av rörelsehinder bör därför rådfråga Ving/Spies eller Tjäreborg-värden innan bokning.


Albaniens vilda landskap - kan bokas hemifrån

Albaniens vilda landskap - kan bokas hemifrån

Den albanska rivierans norra del är värd en närmare bekantskap. Om man dessutom vill se en del av landet som i stort sett är oframkomlig, så är detta lösningen. Mat och dryck ingår inte.

Läs mer Dölj

Vi kör off road i området norr om Saranda, för att visa upp en del av landet som man aldrig hade kunnat se från ett vanligt fordon.

Den albanska rivieran uppvisar ett kargt klipplandskap, slätter med olivlundar, små byar, stränder och den inbjudande joniska hamnen.

Vi kommer att göra flera stopp under dagen, och även om vi både inleder och avslutar på asfaltsväg så är ändå själva målet den bergiga terrängen.
Redan på morgonen når vi Porto Palermos gamla bastion. Den uppfördes av Ali Pasha av Ioannina. Han använde den som en bas både för sina officerare och för sina fruar och harem. Utsikten över bukten var idealisk när man skulle planera angrepp eller försvar.

Härifrån kör vi vidare mot Pilur, där vi lämnar asfalten. Framför oss har vi cirka tre fjärdedelar av dagens rutt, i karg terräng, på grus- och stenvägar. Även om naturen sätter tempot, kommer man imponeras av de skarpa bergskedjor som bildar kuliss till dagen. Man kan också förundras över att det faktiskt bor folk längs dessa i stort sett oframkomliga vägar, där de sköter sina får och getter.

Vi kommer göra stopp under dagen för att äta och dricka. Innan vi beger oss tillbaka till Saranda kommer det finnas tid för sol och bad vid en av den albanska rivierans många stränder.

Även den som har provat jeep-safari och liknande i andra länder kommer att finna att det inte är mycket som kan mäta sig med den region vi tar oss fram genom, i våra Toyota 4x4WD.

Boka hemifrån:
Den här utflykten kan du boka redan hemifrån, antingen samtidigt som du bokar din resa, eller om du redan bokat på ”Min sida”.

Måltider och dryck:
Mat och dryck ingår inte, men vi kommer göra ett stopp vid den lokala marknaden där det finns möjlighet att handla färsk frukt och snacks.

Bra att ta med:
Tåliga kläder, bekväma skor, vattenflaska, ev. snacks, kamera, solhatt samt badkläder och handduk.

Tid:
Heldag, 07.00-16.00

Färdledning:
Engelsktalande chaufför. Då chauffören är fokuserad på vägen kommer guideningen vara begränsad men han svarar gärna på frågor.

Övrigt:
Denna tur är inte lämplig med för de som har någon form av fysisk funktionsnedsättning. Var beredd på en annorlunda körstil på off road-sträckningarna. För att turen ska kunna genomföras behövs minst 3 deltagare.

Vandring till Gjipe Beach

Vandring till Gjipe Beach

Albaniens allsidighet och natursköna omgivningar fortsätter att överraska. Därför är vi glada att kunna kombinera en av områdets fina stränder med vandring. Lättare lunch och vatten ingår.

Läs mer Dölj

Strax norr om kuststaden Himara ligger den vackra men svårtillgängliga Gjipe-stranden mellan höga klippor och grönska. Hit kommer du endast genom att promenera ner till havet, eller genom en kuperade väg runt. Vi väljer det första alternativet och vandrar igenom den gröna naturen med tillhörande utsiktsplatser mot både havet och klipporna.

Längs med vägen har flera naturliga utsiktsplatser skapats och möjligheter att fånga semesterminnet på fotografi är därför många.

Promenaden i sig är inte svår, men du måste vara medveten om var du sätter dina fötter.

Väl framme vid Gjipe-stranden avnjuter vi sedan en enkel lunch och du får möjlighet att sola och bada. Vi får även tid till att gå upp i den hissnande ravinen.

Slutet på vandringen sker via den enda tillgängliga grusvägen som finns ner till stranden. Här ser du resterna av den kommunistiska eran där flera små bunkrar placerades ut längs med kusten. Den nämnda grusvägen tillbaka blir utflyktens sista promenad och den tar oss till till vår buss som parkerats ca 1,5 km från stranden.

Mat och dryck:
Lätt lunch bestående av bröd, tomat, ost, lokal paj och vatten ingår.

Att ta med:
Bekväma kläder och skor (sport eller vandringsskor), ryggsäck, vatten, badkläder, pengar

Tid:
Heldag, ca kl. 07.30-15.00

Färdledning:
Engelsktalande guide

Övrigt:
Vandringen börjar ca 250 meter över havet och leder oss därifrån ner till Gjipe-stranden. Den faktiska promenadlängden ner till stranden från startpunkten är ca 3 km och inkluderar kuperad terräng och lättare stigning. Enklare toalettfaciliteter finns nere på stranden.