En skål för Kreta

Följ med på en utflykt genom imponerande landskap! Kreta är känt för sina olivträd som ger näring och livskraft till hela öns befolkning. Oliverna är av bästa kvalitet och sägs öka livslängden avsevärt. Dagen är också tillägnad grekiska specialiteter och vinprovning.

    Snabbfakta

  • Dag:
    Onsdag . Första planerade datum för utflykten är 1 maj, men det kan ändras beroende på väder och antal bokningar.
  • Längd:
    Halvdagsutflykt ca kl. 08.00-14.00.
  • Pris:
    33 EUR per vuxen, 14 EUR per barn.

    Inga måltider ingår. 6 euro tillkommer för provsmakning på vingården och 4 euro på olivfabriken. Betalas på plats.
  • Språk:
    Skandinavisktalande guide.
  • Bra att ta med:
    Lätta och bekväma kläder, bra skor att promenera i samt vattenflaska.
  • Övrigt:
    Ordningsföljden på stoppen kan variera från gång till gång, beroende t ex på trafik och andra grupper som är på besök i vin- och olivfabriken.
  • Så här bokar du:
    Utflykten kan under högsäsong vanligtvis bokas i förväg, antingen i samband med att du bokar din resa eller genom att logga in på ”Min sida”. I mån av plats samt i början och slutet av säsongen kan du normalt boka utflykten på resmålet genom att ta kontakt med en Vingvärd.
Utflykten inleds med att bussen släpper av oss i ett naturområde där vi får vandra genom vackra apelsinlundar bort till Agios Stefanou-kyrkan. Väl på plats berättar guiden mer om kyrkan och vi får även en god inblick i det grekiska vardagslivet. Därefter tar vi oss vidare till en liten kretensisk by som heter Vouves och som är omringad av vackra oliv- och apelsinträd. Mitt i byn får vi beskåda det som sägs vara Kretas äldsta olivträd och som beräknas vara mer än 3000 år gammalt.

Vårt tredje stopp för dagen blir byn Anoskeli och dess ekologiska olivfabrik. Här får vi en rundtur på fabriken och får lära oss mer om hur olivoljan framställs och behandlas för att nå en hög kvalitet, där Kreta är känd för att ha den bästa kvaliteten i världen. Vi får också en provsmakning av olika sorters olivoljor, färska oliver och andra lokala delikatesser, samt möjlighet att köpa med oss olivolja hem för eget bruk eller som present till våra nära och kära.

Sist men inte minst så avslutar vi dagen med ett stopp på den familjeägda vingården Karavitakis, där man framställer några av Kretas absolut bästa viner. Här får vi också en guidad tur av området innan vi slår oss ner för ännu en provsmakning av dessa härliga viner. Slutligen får vi möjlighet att köpa med oss våra favoritviner innan bussen tar oss tillbaka till hotellen i god tid för middag. Det blir en späckad halvdag fylld av nya kunskaper och upplevelser.

Praktisk information

Var blir jag upphämtad när jag ska åka på en utflykt? Hur fungerar det med betalning eller dricks? Här hittar du allt du behöver veta om våra utflykter.